ΔΕΗ: Νέα βόμβα… μεγατόνων στην αγορά ενέργειας καθώς η ΔΕΗ αποκτά νέο μεγαλομέτοχο! Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Tο αμερικανικό private equity fund CVC Capital που είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας εξαγοράσει πλειάδα εταιρειών (Εθνική Ασφαλιστική, Vivartia, νοσοκομεία “Υγεία”, Metropolitan, Μητέρα, Ιασώ General κλπ) θα είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και εταίρος του Δημοσίου στον εθνικό ενεργειακό φορέα.
Θα αποκτήσει περίπου 10% των μετοχών της εταιρείας συμμετέχοντας στην ΑΜΚ στη θέση του Δημοσίου, το οποίο δεν θα μετάσχει, ή θα πάρει μόνον όσες μετοχές χρειασθούν για να μην πέσει το ποσοστό του κάτω από 33,4%.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, η CVC Capital θα είναι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ο μοναδικός μεγαλοεπενδυτής στην ΑΜΚ, καθώς από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους διεθνείς επενδυτές κανένας δεν εξεδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει με πάνω από 5%.Υπολογίζεται ότι θα εισφέρει στην ΑΜΚ ποσό της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.
Με το 10% που θα αποκτήσει, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ και κατά πάσα πιθανότατα θα εκπροσωπείται στο ΔΣ της εταιρείας.
Επισημαίνεται ότι το πολυεθνικών συμφερόντων private equity fund είχε ενδιαφερθεί να εξαγοράσει και το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά η οικονομική προσφορά του ήταν πολύ χαμηλότερη της αυστραλιανής Macquarie, στην οποία τελικά περιήλθε το πακέτο μετοχών.
Προχθές είχε βρεθεί πάλι στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με την είδηση ότι προσέλαβε την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη ως επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό (investors relation manager).
Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard (ΦΩΤΟ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο.
Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Την τελευταία διετία η CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας»
Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Η CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε:
«Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.
Μπορεί η ΔΕΗ να είναι το απόλυτο success story του επιχειρηματικού κόσμου, ωστόσο προσφέρει ξαφνικά πακέτο οικειοθελούς αποχώρησης σε 1.200 εργαζομένους της. Δείτε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας, που αφορά σε 1200 εργαζόμενους της ΔΕΗ σε λιγνιτικές μονάδες που κλείνουν ενέκρινε χθες το ΔΣ της επιχείρησης με τη συναίνεση και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα το πακέτο της οικειοθελούς αποχώρησης με κίνητρα αφορά εργαζόμενους άνω των 51 ετών ενώ όσο ανεβαίνουν οι ηλικίες τόσο κλιμακώνεται και το πριμ αποχώρησης, με το μεγαλύτερο όφελος να προκύπτει για τους εργαζόμενους από 55 έως 60 ετών.
Αν και οι δικαιούχοι υπολογίζονται στους 1200, η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι θα αποχωρήσουν περί τα 500 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέσο ποσό του πριμ αποχώρησης ανέρχεται στις 42 χιλιάδες ευρώ, μαζί με το θεσπισμένο ποσό αποζημίωσης των 15 χιλιάδων ευρώ που εισπράττουν όσοι εργαζόμενοι αποχωρούν από την επιχείρηση.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για οικειοθελή αποχώρηση πρόκειται να υποβληθούν στο διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου έως 30η Οκτωβρίου, ενώ όσοι υποβάλουν αίτημα στο πρώτο δεκαήμερο της προθεσμίας θα λαμβάνουν επιπλέον μπόνους 2500 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια για τον υπολογισμό του συνολικού ύψους του πριμ αποχώρησης περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία, την ηλικία, τα προστατευόμενα τέκνα αλλά και την ταχύτητα εκδήλωσης του ενδιαφέροντος.
Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να αποχωρήσουν από την εταιρεία στο διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Το συνολικό κόστος του νέου προγράμματος εθελουσίας ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ ενώ το όφελος για την εταιρεία θα είναι μεγαλύτερο, στα 30 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εταιρεία έχει εφαρμόσει πέρυσι δύο ακόμη προγράμματα εθελουσίας πέρυσι, μέσω των οποίων αποχώρησαν από τη ΔΕΗ περί τους 2600 εργαζόμενους.
Παράλληλα, πίσω από τη βιτρίνα της τεχνοκρατικής διοίκησης της ΔΕΗ από μια νέα και καλοπληρωμένη ομάδα στελεχών, με επικεφαλής τον Γιώργο Στάσση, στελέχη που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει στο πρόσφατο παρελθόν στην επιχείρηση βλέπουν μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των ανώτερων στελεχών, που μόνο σε σύγχρονες πρακτικές λιτού και αποτελεσματικού μάνατζμεντ δεν παραπέμπει, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν συμβάλλει στη μείωση του λειτουργικού κόστους για να επιτευχθούν οι στόχοι επανόδου στην κερδοφορία.
Η διοικητική πρακτική που ακολουθείται πλέον στη ΔΕΗ θυμίζει… «μεξικανικό στρατό», όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές που γνωρίζουν καλά τα διοικητικά θέματα. Δηλαδή, η κυρίαρχη τάση είναι πλέον να υπάρχουν περισσότεροι “βαθμοφόροι” από “στρατιώτες”, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πρωτοφανή στην ιστορία της ΔΕΗ διόγκωση του αριθμού των γενικών διευθύνσεων και, αντίστοιχα, των γενικών διευθυντών.
Ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων έχει αυξηθεί σε 20 επί ημερών της νέας διοίκησης, κάτι που δεν δικαιολογείται από τις διοικητικές ανάγκες της επιχείρησης, όπως τονίζουν στελέχη. Παλαιό υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι σε άλλες εποχές, όταν ακόμη ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν αποσχισθεί από τη ΔΕΗ και αποτελούσαν γενικές διευθύνσεις της επιχείρησης, ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων ήταν πέντε.
Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες τα διοικητικά θέματα, η πλούσια δομή στις γενικές διευθύνσεις και η στελέχωσή τους, κατά κανόνα, με πρόσωπα από την αγορά δημιουργεί την υπόνοια ότι περισσότερο εξυπηρετεί ανάγκες πελατειακών εξυπηρετήσεων, με τη δημιουργία νέων, καλοπληρωμένων θέσεων, παρά την ανάγκη αποτελεσματικότερης διοίκησης της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των γενικών διευθυντών σημειώνεται και μεγάλη αύξηση των διευθυντών.
Η δομή «μεξικανικού στρατού» έχει αρκετές παρενέργειες για τη ΔΕΗ:
Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό σχέδιο που εφαρμόζεται στη ΔΕΗ δεν παραπέμπει σε επιχείρηση που κάνει αγώνα για την οικονομική της εξυγίανση και την κατοχύρωση της θέσης της σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη αγορά ενέργειας.
Το πέρασμα σε μικρή κερδοφορία το 2020 θα ήταν λάθος να πιστωθεί στη σημερινή διοίκηση, τονίζουν πηγές με καλή γνώση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ, αφού ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα πολλών ευνοϊκών παραγόντων: των αυξήσεων 20% στα τιμολόγια, της μεγάλης μείωσης της χονδρικής τιμής του ρεύματος αλλά και της κατάρρευσης των τιμών των καυσίμων, λόγω της πανδημίας.
Στην πραγματικότητα, η ΔΕΗ έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει μέχρι να εδραιώσει την οικονομική και επιχειρηματική της θέση και οι πειραματισμοί με πολυτελείς δομές στελέχωσης δεν θα επιταχύνουν αυτή την προσπάθεια.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…