Η ΔΕΗ επιστρέφει χρήματα μέσω των λογαριασμών: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Λογαριασμοί ρεύματος: Την ώρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, ξεκινάει η επιστροφή χρημάτων λόγω υψηλών χρεώσεων. Δείτε στο xristika.gr τις εξελίξεις…

Aίτημα στην Κομισιόν για αναδρομική επιστροφή χρημάτων στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού οι οποίοι επιβαρύνθηκαν από τις αυξημένες τιμές της αγοράς εξισορρόπησης με την εφαρμογή του target model, έχει καταθέσει η ΡΑΕ.

Όπως είπε χθες ο κ. Δαγούμας τα ποσά αυτά, αν αποδεχθεί η Κομισιόν ότι δεν έπρεπε να είχαν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας, θα επιστραφούν στους προμηθευτές και μετά στους καταναλωτές.

Πρόκειται για αίτημα που είχε υποβληθεί από μη καθετοποιημένους προμηθευτές, στη ΡΑΕ το Δεκέμβριο του 2020. Η κρίσιμη περίοδος των υψηλών χρεώσεων της αγοράς εξισορρόπησης ξεκινά από τις 20 Νοεμβρίου του 2020 όταν ξεκίνησε το target model μέχρι ένα δίμηνο μετά περίπου

Η ΡΑΕ πριν ένα χρόνο είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει για το χρονικό διάστημα από την εκκίνηση του target model τις οικονομικές επιπτώσεις των βημάτων προσφορών από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην αγορά εξισορρόπησης και να αποστείλει στην Αρχή τα σχετικά στοιχεία μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2021.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ έλαβε μέτρα για την αποκατάσταση των διαπιστωμένων ανεπαρκειών – στρεβλώσεων, ενισχύοντας το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης, αποθαρρύνοντας την εμφάνιση καταχρηστικών συμπεριφορών. Μετά την υιοθέτηση των μέτρων απετράπη η καταστρατήγηση των τυπικών κανόνων για την αποκόμιση οφέλους εις βάρος της οικονομικότητας του συστήματος, του υγιούς ανταγωνισμού, των λοιπών συμμετεχόντων και των καταναλωτών.

Όμως επειδή οι κανόνες αυτοί δεν είχαν τεθεί εγκαίρως, δηλαδή πριν από την έναρξη του target model (1.11.2020), προκλήθηκαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές εξισορρόπησης, έντονες διακυμάνσεις και κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2020, την πέμπτη εβδομάδα λειτουργίας του target model, το κόστος στην Αγορά Εξισορρόπησης ανέβηκε από τα 19,74 ευρώ/μεγαβατώρα στα 41,79 (!) και την αμέσως επόμενη έπεσε στα 8,48 ευρώ.

«Αυτή η εκτίναξη προσέφερε αδικαιολόγητα κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στους καθετοποιημένους παραγωγούς», δηλαδή σε όσους παράγουν αλλά και πωλούν ρεύμα, καθώς εκείνοι δίνουν ή αφαιρούν ενέργεια για να εξισορροπεί το σύστημα και αμείβονται σχετικά.

Λογαριασμοί ρεύματος: Δείτε τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο διάστημα

Την ώρα που οι καταναλωτές «ματώνουν» οικονομικά για να ανταπεξέλθουν στος λογαριασμούς του ρεύματος, μια νέα έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως τα χειρότερα… έρχονται!

Τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στις συμπληγάδες πέτρες του φυσικού αερίου και του λιγνίτη, αναδεικνύουν τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Κομισιόν για την ενέργεια στην ευρωπαϊκή αγορά, στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Καθώς η χώρα δεν έχει τις επιλογές που έχουν χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν ανεπτυγμένες ΑΠΕ και πυρηνικά, δεν έχει την ευελιξία να αποφύγει τα αυξημένα κόστη του φυσικού αερίου και των ρύπων που συνοδεύουν τη λιγνιτική παραγωγή.

Η έκθεση συσχετίζει τις μειωμένες επιλογές στην παραγωγή ενέργειας με την άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής αλλά αναφέρεται και σε άλλους παράγοντες που κάνουν ευάλωτη την κάθε χώρα στην άνοδο των τιμών όπως η έλλειψη ανταγωνισμού και η συγκέντρωση.

Η αναλυτική περιγραφή των πολύ διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χώρα, στο ενεργειακό μίγμα και το επίπεδο του ανταγωνισμού κάνουν την Ευρώπη μια ενεργειακή Βαβέλ διαφορετικών ταχυτήτων και συμφερόντων, στην οποία όμως κάθε χώρα αν και ξεκινώντας από διαφορετικό σημείο και με διαφορετικό κόστος καλείται να κυνηγήσει τις επενδύσεις για την ενεργειακή της μετάβαση με την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών όπως το πράσινο υδρογόνο.

Στην περιγραφή της ελληνικής αγοράς, αναδεικνύεται το πρόβλημα επάρκειας και η έλλειψη επιλογών στην παραγωγή ενέργειας. Παρά την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, στην Ελλάδα, αυξήθηκε η παραγωγή ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, ενώ σε άλλες χώρες που υπήρχαν αρκετές ΑΠΕ η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε και εξοικονομήθηκαν κόστη.

Στη συγκυρία της ανόδου των ενεργεικών τιμών του τρίτου τριμήνου που συνεχίστηκε και στο τέταρτο τρίμηνο, υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανά χώρα, που σχετίζονται με τις επιλογές παραγωγής ενέργειας που διαθέτει.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα και ποσά

Παράλληλα, αναστολή τελών χρήσης δικτύου για τους καταναλωτές φυσικού αερίου το ίδιο δίμηνο. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ. Μέτρα και για την βιομηχανία με αναστολή πληρωμών. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τον υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Έτσι, η επιδότηση που θα χορηγηθεί ανά λογαριασμό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ανέρχεται σε 39 ευρώ και αφορά τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Αντίστοιχα, για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου η στήριξη από 24 ευρώ θα φτάσει τα 45 ευρώ.

Για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα προικιστεί με 620 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων ρύπων από 150 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Για το φυσικό αέριο πέρα από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από τα 80 εκατ. ευρώ στα 180 εκατ. και την έκπτωση 15% στα τιμολόγια, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε και την αναστολή των τελών χρήσης του δικτύου διανομής για κατανάλωση δύο θερμικών μεγαβατώρων, με έκπτωση από 20 έως 40 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που καταναλώνει.

Όπως αναφέρθηκε τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν με την νέα χρονιά και όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα στήριξης και για την ενεργοβόρα βιομηχανία με αναστολή πληρωμών για 5 μήνες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το μέτρο αφορά τις βιομηχανίες χαμηλής και μέσης τάσης και λοιπών χρήσεων. Οι χρεώσεις που αναστέλλονται ανέρχονται σε 63 εκ. ευρώ και θα καταβληθούν ότι αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί την κρίση σε μηνιαία βάση προκειμένου να στηρίξει όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Όπως είπε την αύξηση της επιδότησης επιβάλλουν οι τιμές της χονδρεμπορικής που από 121 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε 134 ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο κινούνται στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα.

Όπως είπε, οι τιμές αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που πήραν μέτρα.

Λογαριασμοί ρεύματος:Τι πρέπει να κάνετε για να τους μειώσετε

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.