ΔΕΗ: Εντολή της διοίκησης! Διώξτε τώρα τους παλιούς – Δείτε τι συνέβη

ΔΕΗ: Σε μείωση λειτουργικού κόστους και ανανέωση προσωπικού προχωρά η ΔΕΗ. Νέο κύμα εθελούσιας που αφορά εργαζόμενους άνω των 50 ετών με 15 χρόνια προϋπηρεσίας. Aσπίδα για όσους εργάζονται στις θερμικές μονάδες και τα νησιά τους οποίους αποκλείει από το πρόγραμμα για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέχρι της 25 Νοεμβρίου θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ. Σήμερα, σε μια ιδιαίτερα συμβολική μέρα για την εταιρεία αφού αναμένεται να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ξεκινά άλλος νέος κύκλος, ο τέταρτος κατά σειρά την τελευταία διετία αποχώρησης εργαζομένων.

Έτσι μετά τον απογαλακτισμό της εταιρείας από το δημόσιο, η ΔΕΗ θέτει σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό της σχέδιο, υλοποιώντας ένα βασικό πυλώνα του business plan που είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και η ανανέωση προσωπικού μέσω της μείωσης των εργαζομένων.

Το αρχικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, προέβλεπε μείωση του προσωπικού κατά 4.500 άτομα μέχρι το 2024, με ταυτόχρονες προσλήψεις 800 εργαζομένων. Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που είναι σε εξέλιξη διενεργήθηκε τον Σεπτέμβριο και αφορούσε τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Με τα ίδια κίνητρα που χορηγήθηκαν για τις λιγνιτικές, θα «τρέξει» σύμφωνα με πληροφορίες και το τρέχον πρόγραμμα απομάκρυνσης προσωπικού που αφορά εργαζόμενους άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 15 έτη προϋπηρεσίας στην ΔΕΗ ή τα συμπληρώνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021, που ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία παραμονής τους στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» προσφέρει ένα μέσο όρο κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης που είναι τα 27.000 ευρώ ανά άτομο. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η θεσπισμένη αποζημίωση των 15.000 ευρώ για κάθε αποχώρηση συν μπόνους για όσους φύγουν νωρίτερα. Το ανώτατο ποσό της αποζημίωσης σε αυτή την περίπτωση και με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση μπορεί να φτάσει έως και τα 57.000 ευρώ.

ΔΕΗ: «Kόφτης» στην εθελούσια

Για την εθελούσια πάντως εξέφρασαν τις προηγούμενες μέρες τις αντιρρήσεις τους οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Ο κ. Παντελής Καραλευθέρης ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσει η απογύμνωση της εταιρείας από προσωπικό των μονάδων και των συνεργείων και για όσους η ΔΕΗ θεωρεί ότι είναι αναγκαίοι για την λειτουργία της, πρότεινε να θεσπιστεί κίνητρο παραμονής.

Αντίθετος με το πνεύμα της εθελούσιας δήλωσε ο κ. Νίκος Φωτόπουλος επισημαίνοντας την ανάγκη τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης να αφορούν όλους του εργαζόμενους χωρίς διακρίσεις και αδικίες.

Όπως σημείωσε από το νέο πρόγραμμα αποκλείονται για λόγους εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ειδικότερα, στους κλάδους θερμικής παραγωγής της ΔΕΘΥΠ (Διεύθυνση Εκμετάλλευσης και Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής παραγωγής), στους κλάδους συγκροτημάτων υδροηλεκτρικών σταθμών και των ανεξάρτητων σταθμών της ΔΕΘΥΠ, στη διεύθυνση παραγωγής νησιών (ΔΕΠΑΝ), στον τομέα μετρήσεων & απόδοσης ΘΗΣ και στον Τομέα Κεντρικής Συντήρησης ΘΗΣ Νότιας Ελλάδας της ΔΥΔΠ, και στα Κλιμάκια Επίβλεψης Έργων της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών Υδροηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΜΚΥ).

Η ΔΕΗ άλλωστε δεν έχει κρύψει τις δυσκολίες που υπάρχουν με την διατήρηση και προσέλκυση καταρτισμένου και πολύ εξειδικευμένου προσωπικού.

Όπως μάλιστα ανέφερε και στην τελευταία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων, η αδυναμία μελλοντικής προσέλκυσης ή διατήρησης επαρκούς τεχνικού και διοικητικού προσωπικού θα μπορούσε να περιορίσει ή να καθυστερήσει τις προσπάθειες για
ανάπτυξη του ομίλου και της μητρικής εταιρείας ή να επηρεάσει αρνητικά τις δραστηριότητες, τη χρηματοοικονομική τους θέση, τις προοπτικές τους ή τα αποτελέσματά τους.

Μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021, η δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε κατά €23 εκατ. σε €324,4 εκατ.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (μείωση προσωπικού κατά 1.456 εργαζόμενους από 14.646 εργαζόμενους στο τέλος του α ́ εξαμήνου 2020 σε 13.190 εργαζομένους στο τέλος του α ́ εξαμήνου 2021). Συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται, τα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε €350 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2021 από €374,2 εκατ. το α ́ εξάμηνο 2020.

Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής από τα προγράμματα εθελουσίας έχουν αποχωρήσει πάνω από 3.000 εργαζόμενοι.

ΔΕΗ: Άρχισε η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάδα

Σύγκρουση γιγάντων στην Ελλάδα. Οι δύο κολοσσοί ρεύματος και Επικοινωνίας «σκοτώνονται» μετά την απόφαση της ΔΕΗ να εμπλακεί και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αντίθετος ο ΟΤΕ στο σχέδιο της ΔΕΗ για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η μονοπωλιακή του θέση. Ο προβληματισμός της κυβέρνησης και το παράδειγμα της Ιταλίας.

Η υπόγεια διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες μεταξύ ΟΤΕ και ΔΕΗ με αφορμή το σχέδιο του Γιώργου Στάσση για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες έχει φτάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διοίκηση Μιχάλη Τσαμάζ στον ΟΤΕ θεωρούσε σχεδόν σίγουρο πως, όπως μονοπωλεί σήμερα το «τελευταίο μίλι» στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή το δίκτυο χαλκού που συνδέει την καμπίνα με το σπίτι του συνδρομητή, έτσι θα κατάφερνε να μονοπωλήσει και το δίκτυο οπτικών ινών.

Οι περιορισμένες επενδύσεις των ανταγωνιστών του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες επέτρεψαν στη διοίκηση του οργανισμού να θεωρεί σίγουρο πως θα επικρατήσει κατά κράτος και στην εποχή των οπτικών ινών. Όπως σήμερα οι ανταγωνιστές του πληρώνουν «διόδια» για να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή μέσα από το δίκτυο χαλκού, έτσι θα πληρώνουν και στο μέλλον για να φτάσουν μέσω οπτικών ινών.

Μέχρι που ήρθαν οι ανακοινώσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση και «χάλασαν τη σούπα». Η ΔΕΗ, όπως είπε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο κ. Στάσσης, θέλει να αναπτύξει γρήγορα και φθηνά δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι όχι για να πουλάει η ίδια τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Θα το μισθώνει σε τηλεπικοινωνιακούς ομίλους ώστε να παρέχουν αυτοί υπηρεσίες. Θα κάνει δηλαδή αυτό που θέλει να έχει το μονοπώλιο ο ΟΤΕ! Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει και ανησυχία στο μέγαρο της Λεωφόρου Κηφισίας.

ΔΕΗ: Αποκάλυψη για τις κρυφές χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.

Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.

Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη (ρήτρες αναπροσαρμογής) , προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

H Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περί προστασίας των καταναλωτών και για τη διασφάλιση της ενημέρωσής τους βάσει των αρχών της διαφάνειας, της απλότητας και της σαφήνειας των τιμολογίων που προσφέρονται στους Μικρούς Καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, προχώρησε στην έκδοση της Απόφαση ««Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ B 1364/ 14.04.2020)», βάσει της οποίας πρότεινε την τυποποίηση και απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ρητρών αναπροσαρμογής.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας

Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…

Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.

Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.

Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.