Απίθανο «χουνέρι» της ΔΕΗ στους ανταγωνιστές ρεύματος: Δείτε τι ρελάνς έκανε

ΔΕΗ: Παρά τις λυσώδεις προσπάθειες των ιδιωτών να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες, η ΔΕΗ αντέχει και μάλιστα κρατά και τα ισχυρά συμβόλαια. Πώς διαμορφώνεεται η αγορά, ποιοι έχουν πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο από τη ΔΕΗ και οι αντιδράσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μικρή υποχώρηση γνώρισε το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας τον μήνα Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, υποχωρώντας από 65.25% σε 64.37%. Αντίστοιχα το συνολικό μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε από 34.75% σε 35.63% τον Αύγουστο, σύμφωνα με το νεότερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Παρόλα αυτά, η εικόνα είναι εν μέρει μόνον αληθής, καθώς στην πραγματικότητα η μικρή υποχώρηση στα μερίδια της ΔΕΗ οφείλεται στην Υψηλή Τάση, όπου καταγράφεται η αύξηση μεριδίου της Elpedison, λόγω προφανώς του ότι ξεκίνησε να προμηθεύει τα ΕΛΠΕ.

Συνεπώς η εικόνα στη Μέση και Χαμηλή Τάση είναι ότι η ΔΕΗ εξακολουθεί να διατηρεί τα ποσοστιαία κέρδη που αποκόμισε το τελευταίο διάστημα λόγω των αυξήσεων στους λογαριασμούς που στέλνουν οι ιδιώτες “παίκτες” στους καταναλωτές, αυξήσεων που οφείλονται στην εφαρμογή της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής.

Για τον εξεταζόμενο μήνα, πάντως, τα μερίδια της προμήθειας ανάμεσα στο στρατόπεδο των εναλλακτικών παρόχων δεν παρουσίασαν κάποια «έκπληξη» παραμένοντας πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο.

Στους «κερδισμένους» του μήνα ξεχωρίζει μονάχα η Elpedison η οποία είδε το μερίδιο της να αυξάνεται περισσότερο από μία μονάδα, από 4.44% σε 5.69%, προφανώς, όπως προαναφέρθηκε, από την αύξηση του μεριδίου της στην Υψηλή Τάση, λόγω πώλησης ρεύματος στα ΕΛΠΕ, κίνηση που είχε προαναγγείλλει το energypress.

Συγκεκριμένα η «εικόνα» της προμήθειας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μυτιληναίος (Protergia): 7.67% από 7.85 τον Ιούλιο 2021
  • ΗΡΩΝ: 6.40% από 6.77% τον Ιούλιο 2021
  • Elpedison: 5.69% από 4.44% τον Ιούλιο 2021
  • NRG: 4.42% από 4.26%
  • Watt and Volt: 2.67% από 2.67%
  • Volterra: 2.05% από 2.07%
  • Φυσικό Αέριο Αττικής: 1.87% από 1.94%
  • Ζeniθ: 1.56% από 1.55%
  • Volton: 1.46% από 1.43%
  • KEN: 0.75% από 0.75%

Στον “πάγο” ο ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας για την ώρα

Έχοντας διανύσει ήδη το μισό του έτους, η εξέλιξη των μεριδίων ανάμεσα σε ΔΕΗ και εναλλακτικούς παρόχους φαίνεται να κινείται με χαμηλές «στροφές» δεδομένου ότι η μεταβολή από τις αρχές σχεδόν του χρόνου είναι κάτι λιγότερο από 4%, ενώ, για 3 και πλέον μήνες οι αλλαγές είναι ανεπαίσθητες.

Πιο συγκεκριμένα, η εξέλιξη του «διπόλου» ΔΕΗ-Εναλλακτικοί πάροχοι το διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος 2021 έχει εξής:

  • Ιανουάριος 2021: ΔΕΗ 67.15% έναντι 32.15% των εναλλακτικών παρόχων
  • Φεβρουάριος 2021: ΔΕΗ 65.80% έναντι 32.20 των εναλλακτικών παρόχων
  • Μάρτιος 2021: ΔΕΗ 65.80% έναντι 34.20% των εναλλακτικών παρόχων
  • Απρίλιος 2021: ΔΕΗ 64.53% έναντι 35.47% των εναλλακτικών παρόχων
  • Μάιος 2021: 64.20% έναντι 35.80%
  • Ιούνιος 2021: 63.81% έναντι 36.19%
  • Ιούλιος 2021: 65.25% έναντι 34.75%
  • Αύγουστος 2021: 64.37% έναντι 35.63%

ΔΕΗ: Ξεχωρίζουν coupling, εισαγωγές-εξαγωγές και απογείωση τιμής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ωστόσο, και τα υπόλοιπα στοιχεία που συνθέτουν την μηνιαία εικόνα της ελληνικής αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού.

Στο μέτωπο του coupling που πλέον η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας βρίσκεται σε σύζευξη με την αντίστοιχη της Ιταλίας και της Βουλγαρίας διαμορφώθηκε η εξής εικόνα.

Σε ότι αφορά το coupling με την Ιταλία, στο 42.2% των περιπτώσεων η τιμή της Ελλάδας ήταν μικρότερη έναντι της τιμής της Ιταλίας και στο 57.8% η τιμή της Ελλάδας ήταν μεγαλύτερη της αντίστοιχης ιταλικής. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, εξίσωση της τιμής δεν υπήρξε.

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζει το coupling τιμών με την Βουλγαρία όπου εκεί, στο 38.17% η ελληνική τιμή υπερτερούσε της βουλγαρικής, στο 17.2% συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο και στο 44.62% υπολογίζεται το ποσοστό των περιπτώσεων (πλειοψηφικό έναντι των άλλων) όπου είχαμε ισότητα ανάμεσα στην τιμή της Ελλάδας και την τιμή της Βουλγαρίας.

Σε ότι αφορά την ροή ηλεκτρικής ενέργειας στις διασυνδέσεις της χώρας με εισαγωγές και εξαγωγές, το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επιβεβαιώνει αυτό που διαφαινόταν όλο τον προηγούμενο μήνα δεδομένων των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ότι δηλαδή οι εισαγωγές υπερκέρασαν κατά πολύ τις εξαγωγές. Στο 88.84% των ωρών είχαμε καθαρή θέση εισαγωγών και μόλις στο 11.16% «net position» εξαγωγές.

Τέλος το παρακάτω διάγραμμα από το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αποτυπώνει την εκτόξευση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, πως δηλαδή το φορτίο βάσης έφτασε από 46.14 ευρώ/MWh τον Αύγουστο του 2020 σε 121.72 ευρώ/MWh ένα χρόνο μετά.

ΔΕΗ: Ασφυκτικές πιέσεις Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη

Καθώς το φυσικό αέριο κερδίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, μεγάλα είναι τα οφέλη που προκύπτουν για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς, εξέλιξη που πιστοποιείται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν μέχρι στιγμής οι εισηγμένοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά.

Ειδικά για το προηγούμενο τρίμηνο, η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με τις θετικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας ώθησαν σημαντικά τα κέρδη των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών, οι οποίοι ισοσκέλισαν τα αυξημένα κόστη που από το φυσικό αέριο αλλά και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

ΔΕΗ: Η κίνηση – ματ Βαρδινογιάννη

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανοδικών τιμών σε φυσικό αέριο και τιμές ρύπων, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατέγραψε αύξηση 49,7% στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου και 117% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η Elpedison, κοινή εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, είχε ένα εξαιρετικό τρίμηνο, επωφελούμενη από την αύξηση της τιμής εκκαθάρισης στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA της εταιρείας σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα 11 στα 21 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή παραγωγή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 28% από τις 746 στις 954GWH. Σε αξία οι πωλήσεις, λόγω των αυξημένων όγκων αλλά και τιμών, ανήλθε σε 235 εκατ. ευρώ αυξημένη κατά 95% (121 εκατ. ευρώ) σε σχέση με πέρυσι.

ΔΕΗ: Πανίσχυρος ο Mytilineos

Σημαντική ήταν και η συνεισφορά του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στο συνολικό κύκλο εργασιών της Mytilineos. Συγκεκριμένα ο τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €387 εκατ. που αντιστοιχεί σε 39% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι €444 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας μείωση κατά 13%.

Στην περίπτωση της Mytilineos η μείωση οφείλεται στην προγραμματισμένη τρίμηνη μεγάλη συντήρηση του σταθμού της Korinthos Power στο διάστημα Μαρτίου – Μαΐου. Έτσι η παραγωγή των θερμικών μονάδων της MYTILINEOS ήταν μειωμένη στις 2,13TWh από 2,55 TWh στο Α΄ εξάμηνο του 2020.

Η μονάδα πλέον λειτουργεί κανονικά από τις αρχές Ιουνίου. Αντίστοιχα επηρεάστηκαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA τα οποία ωστόσο παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στα 48 εκατ. ευρώ (από 71 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Σημειώνεται ότι η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos, περιλαμβανομένων και των μονάδων ΑΠΕ της εταιρείας, ανήλθε σε 2,39 TWh, που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης.

Θετικά αναμένεται να είναι και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον τομέα της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής. Η εταιρεία η οποία συμμετέχει με μερίδιο 50% στην ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική και με ποσοστό 25% στην ΗΡΩΝ 2, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα μεγέθη του β τριμήνου.

Ωστόσο στο πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών στο λειτουργικό τομέα της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

ΔΕΗ: Μας κάνουν πλάκα; Αυξήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος

Απίστευτο και όμως πραγματικό πέρα για πέρα πραγματικό είναι αυτό που συμβαίνει με το ηλεκτρικό ρεύμα καθώς έρχονται αυξήσεις… φωτιά το φθινόπωρο οι οποίες θα φτάσουν και το 50%!

Ο λόγος είναι οι υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς, που έσπασαν κάθε ρεκόρ τον Αύγουστο, αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης ζήτησης λόγω καύσωνα όσο και της ανοδικής πορείας των δικαιωμάτων ρύπων και των τιμών φυσικού αερίου που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ακόμη και των καθετοποιημένων ομίλων, τονίζουν ότι αγοράζουν στις ακριβές τιμές της χονδρεμπορικής και ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής, μετακυλίοντας το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, στη βιομηχανία και καταναλωτές.

Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της MWh φέτος στο πρώτο πεντάμηνο ήταν στα 57,8 ευρώ. Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) για τον Ιούνιο υπολογίστηκε περίπου στα 79,33 ευρώ/MWh. Τον Μάιο, δε, η μέση ΤΕΑ ήταν στα 63,16 ευρώ/ MWh. Με βάση, δε, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τελική μέση τιμή για τον Ιούλιο θα κλείσει γύρω στα 100 ευρώ/Mwh και ακόμη ψηλότερα τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο του 2020 οι εταιρείες προμήθειας ανανέωσαν τις συμβάσεις της μέσης τάσης (επιχειρήσεις βιομηχανία, σουπερμάρκετ) που διέθεταν και τις συνέδεσαν με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς, οι αυξήσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο επιβαρύνουν πλέον άμεσα τα τιμολόγια.

Για την ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία, και όπως έχει τονίσει με επιστολές της στη ΡΑΕ, θα έπρεπε η τιμή ρεύματος για τη Μέση Τάση (βιομηχανία και σουπερμάρκετ) να διαμορφώνεται με μια συμφωνημένη τιμή στην οποία θα μπαίνει ρήτρα άνθρακα και ρήτρα φυσικού αερίου και όχι εξάρτηση από τη χονδρεμπορική τιμή. Για την ΕΒΙΚΕΝ η χονδρεμπορική αγορά στο ρεύμα είναι ελλειμματική και η Οριακή Τιμή Συστήματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων και δεν μπορεί να αποτελεί τη βάση μιας σύμβασης.

Εν τω μεταξύ η ΡΑΕ με στόχο να εξορθολογίσει τα τιμολόγια ρεύματος έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου προτάσεις της για περισσότερη διαφάνεια και συγκρισιμότητα για τους καταναλωτές.

Ωστόσο στο σύνολό της η αγορά προμήθειας ρεύματος αντιτίθεται στις παρεμβάσεις της ΡΑΕ και ετοιμάζουν παρεμβάσεις με επιστολές τους στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Θεωρεί τις παρεμβάσεις στα τιμολόγια «παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά», καθώς και ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, που μειώνουν την ευελιξία των εταιρειών προμήθειας, πολλές εταιρείες μικρές θα κινδυνέψουν να κλείσουν, ενώ δεν πρόκειται να περιοριστούν οι τιμές στα τιμολόγια.

Η ΡΑΕ, ωστόσο, προσπαθεί να συγκρατήσει την κατάσταση, καθώς η βιομηχανία και τα νοικοκυριά σύντομα θα αναγκαστούν να πληρώνουν την ακριβή τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς στους λογαριασμούς τους.

ΔΕΗ: Τι προτείνει η ΡΑΕ

Οι προτάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές που ζητά από τους προμηθευτές ενέργειας με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών βρίσκονται σε διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και αφορούν:

Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της ανεξάρτητης αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας π.χ. ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων όμως των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.

Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.

Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή). Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον Πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.

Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Έγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.

Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.