Η τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. στεγαστικά, 1,7 δισ. επιχειρηματικά, 1,3 δισ. εταιρικά και 300 εκατ. καταναλωτικά. Δείτε στο xristika.gr για ποια δάνεια θα πληρωθεί μισή δόση όλο το 2021.
Οι δανειολήπτες θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το β’ εξάμηνο του 2022 – Η τράπεζα έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. στεγαστικά, 1,7 δισ. επιχειρηματικά, 1,3 δισ. εταιρικά και 300 εκατ. καταναλωτικά
Μισή δόση για ολόκληρο το 2021 θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν οι δανειολήπτες της Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν εννέα μήνες υπό καθεστώς moratorium και πλέον πρέπει να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα συνεχίζει να στηρίζει τους πελάτες της που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία, δίνοντας τη δυνατότητα σε δανειολήπτες, των οποίων έληξαν οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λόγω Covid-19, να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή των δανείων τους σε διάστημα 18 μηνών.
«Η επαναφορά γίνεται μέσω ειδικού προγράμματος μειωμένων καταβολών, σταδιακά αυξανόμενων (step up), ενώ η ένταξη στο πρόγραμμα διενεργείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών», τονίζεται χαρακτηριστικά και προστίθεται:
«Οι πληττόμενοι δανειολήπτες που βρίσκονται σε αναστολή πληρωμών, με την πάροδο του εννεαμήνου και τη λήξη των αναστολών, μπορούν να καταβάλλουν μέρος της δόσης τους για τους επόμενους 18 μήνες και συγκεκριμένα το 50% αυτής για το σύνολο του 2021 και το 75% της δόσης για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Έτσι, θα επανέλθουν στην αποπληρωμή του 100% της δόσης τους το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ισόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου τους».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει «παγώσει» δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,1 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,7 δισ. ευρώ επιχειρηματικά, 1,3 δισ. ευρώ εταιρικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά.
Οι δανειολήπτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χωρίς επίσκεψη στο κατάστημα, με τηλεφωνική επικοινωνία με την τράπεζα, ενώ, με νέα υπηρεσία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η διαδικασία μπορεί να ολοκληρώνεται και εξ αποστάσεως.
Ειδικότερα, το αίτημα αξιολογείται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση πρόσθετων στοιχείων.
Για τη διευκόλυνση των πελατών και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στο κατάστημα, η Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζει την υπηρεσία υπογραφής συμβατικών εντύπων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα στοιχεία των πελατών καταχωρούνται μέσω e-mail και στη συνέχεια, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ασφάλεια, με τη λήψη ηλεκτρονικών υπογραφών.
Τράπεζα Πειραιώς: Η ελληνική τράπεζα που δίνει «φουλ» δάνεια
Δημιουργία εσωτερικών κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ, νέες χορηγήσεις άνω των 5 δισ. ευρώ προς την πραγματική οικονομία, μείωση των κόκκινων δανείων και συνέχιση του εταιρικού μετασχηματισμού είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021.
Oι προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς για το 2021, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιεί η Τράπεζα θα κινηθούν σε 3 άξονες:
- Στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs): Το σχέδιο τιτλοποιήσεων μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2021 θα ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Vega ύψους 5 δισ. ευρώ ενώ μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Intrum AB για την πώληση ποσοστού 30% των mezzanine notes της τιτλοποίησης Phoenix ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς πρόκειται να προχωρήσει και σε νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Ηρακλης 2 που θα ξεκινήσει την 1η Μαϊου.
- Στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση των κεφαλαίων της: Οι δείκτες συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (16,1%) και CET1 (14,1%) της Τράπεζας βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και θα βελτιωθούν περαιτέρω από πρόσθετες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόσχιση των υπηρεσιών εκκαθάρισης συναλλαγών καρτών (acquaring), την τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων (Synthetic Securitization) ύψους 2 δισ. ευρώ και την ανάθεση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της Τράπεζας.
- Στην υλοποίηση του σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού: Το πρώτο μέρος του εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας, μέσω του hive down, δηλαδή με την απόσχιση των τραπεζικών εργασιών, ολοκληρώθηκε με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα στις 30 Δεκεμβρίου. Στόχος του είναι η βελτιστοποίηση της οργανωτικής και κεφαλαιακής δομής του Ομίλου, καθώς θα διευκολύνει την επιτάχυνση της διαδικασίας αποαναγνώρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τάξεως των 7 δισ. ευρώ από τον ισολογισμό και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων από το επίπεδο του 47% στο επίπεδο του 30%.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού θα οδηγήσει στην επίτευξη σειράς στρατηγικών στόχων για την Τράπεζα Πειραιώς, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση να εστιάσει στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και διευκολύνοντας την εξυγίανση του ισολογισμού.
Η Τράπεζα, αξιοποιώντας την πρόοδο της περιόδου 2017-2019, ολοκλήρωσε τη φάση κατάρτισης του νέου σχεδίου μετασχηματισμού για τα επόμενα 3-5 χρόνια και έχει ξεκινήσει τη φάση υλοποίησης, με προσέγγιση από τη βάση προς τα πάνω, με 17 πρωτοβουλίες, 120 έργα και 100 βασικούς λειτουργικούς δείκτες δημιουργίας αξίας.
Στο τέλος του 4ου τριμήνου 2020, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού της Τράπεζας, περίπου 1.000 εργαζόμενοι έκαναν χρήση του προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης και περίπου 40 καταστήματα έκλεισαν.
Οι βασικοί στόχοι του εταιρικού μετασχηματισμού είναι:
- η αναβάθμιση της εμπορικής πλατφόρμας της Τράπεζας, ενισχύοντας τις νέες τραπεζικές εργασίες μέσω της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων, αξιοποιώντας πλήρως τις επιχειρήσεις υψηλής δυναμικής και προοπτικής
- η ανάδειξη της Τράπεζας Πειραιώς σε τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών, μέσω πελατοκεντρικής, ψηφιακά πρωτοποριακής και στοχευμένης πρότασης για τη δημιουργία αξίας
- η ενίσχυση και ενδυνάμωση του ταλέντου εντός της Τράπεζας μέσω αποτελεσματικού προφίλ στελέχωσης για το ανθρώπινο δυναμικό
- η προώθηση απλοποίησης και αυτοματισμών σε όλους τους τομείς για την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους εξυπηρέτησης και απελευθέρωσης πόρων, ώστε να δοθεί έμφαση στις εμπορικές δραστηριότητες.
Βασικός άξονας της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και η στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Τράπεζα έχει θέσει ως στόχο να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2021, έχοντας ήδη παράσχει ρευστότητα του ίδιου ύψους το 2020, περισσότερο από το 30% της καθαρής χρηματοδότησης που δόθηκε συνολικά την ίδια χρονιά.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως αναφέρει το capital, η ενεργός συμβολή της στον μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί απόλυτη στρατηγική προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, καθώς αναγνωρίζει τη σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την επάνοδο το 2020, μετά από πολλά χρόνια, της πιστωτικής επέκτασης σε θετικό έδαφος, για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 4% από το 2021 και μετά, θα συμβάλλει στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου με τρεις τρόπους:
– παρέχοντας ενδιάμεση χρηματοδότηση, ώστε να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η υλοποίηση του προγράμματος
– δίνοντας την αναγκαία τεχνογνωσία για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την προετοιμασία των δικών τους σχεδίων
– συγχρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια, καθώς κεφάλαια ύψους 12,5 δισ.ευρώ από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου που είναι οι πόροι για την Ελλάδα θα μοχλευθούν με συμμετοχή 20% του ιδιωτικού τομέα και 40% μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Η Πειραιώς, στο πλαίσιο των Αρχών Υπεύθυνης Τραπεζικής που εφαρμόζει, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, επενδύσεων και παραγωγικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Πρόκειται για επενδύσεις προσανατολισμένες στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, σε τομείς που προάγονται πανευρωπαϊκά ως κρίσιμοι για ένα βιώσιμο αύριο, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καινοτόμες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία, η προστασία της βιοποικιλότητας.
Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν μεταξύ των 30 διεθνών τραπεζών, μελών του UNEP FI που διαμόρφωσαν τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής, τις οποίες υιοθέτησαν πάνω από 190 τράπεζες από όλο τον κόσμο ενώ ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ενσωμάτωσε στις χρηματοδοτήσεις της κριτήρια ESG, που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο να πληρούν τα κριτήρια αυτά προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση, κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου.
Η πρώτη τέτοια χρηματοδότηση ήταν προς τον όμιλο ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και αφορά επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος που υπερβαίνει τα 120 MW.
Αντίστοιχα, στο πλαίσιο προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της μείωσης του αποτυπώματος πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η Τράπεζα ενέταξε στα κριτήρια χρηματοδότησης της εταιρείας MATRIΧ PACΚ ΑΕ, κριτήρια ESG. Η χρηματοδότηση αρχικού ποσού €6 εκατ., αφορά σε επενδύσεις για την μετατροπή της παραγωγής, από πλαστικά καλαμάκια, σε βιοδιασπώμενα και χάρτινα.
Πρόσφατα επίσης η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε χρηματοδότηση ύψους 22 εκατ. ευρώ της National Energy Holdings, διεθνούς επενδυτή στον κλάδο των ΑΠΕ, για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 24 MW που είναι και η πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα.
Η Τράπεζα έλαβε σημαντική διάκριση για τη δραστηριότητά της στο πλαίσιο του Green Trade Facilitation Programme από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και συγκεκριμένα, έλαβε το βραβείο Most Active Issuing Bank 2019 – Green Trade για τις επιδόσεις της στην υποστήριξη επενδυτικών σχεδίων φιλικών προς το περιβάλλον, μεταξύ περισσότερων από 100 Τραπεζών από 30 χώρες που συμμετέχουν στο Trade Facilitation Programme της EBRD στην υποστήριξη Green Trade συναλλαγών.
Για τη δραστηριότητά της σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση που βρίσκεται στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης του διεθνούς Οργανισμού CDP (Carbon Disclosure Project). Ο Οργανισμός αξιολόγησε περισσότερες από 5.800 εταιρείες από όλο τον κόσμο και κατέταξε την Τράπεζα Πειραιώς, στην κορυφαία βαθμίδα αξιολόγησης, καθιστώντας την τη μοναδική ελληνική επιχείρηση ανάμεσα στις 270 εταιρείες με βαθμολογία “Leadership A”.