Δάνεια: Πάρε τώρα επιδότηση έως 55% – Ποιοι δικαιούνται έως και 10 εκατ. ευρώ

Δάνεια: Επιδοτήσεις έως 55% για τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων. Ποιοι κλάδοι επιδοτούνται από τον Αναπτυξιακό νόμο. Απίστευτα ποσά για τους δικαιούχους. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, επιδοτήσεις έως 55% και ύψους έως €10.000.000 προσφέρουν τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 με προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Ενδεικτικοί κλάδοι και δραστηριότητες που μπορούν να υπαχθούν στα καθεστώτα επιδοτήσεων

Τουρισμός

 • Ίδρυση ή επέκτασης ξενοδοχείων τουλάχιστον 3*
 • Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός camping τουλάχιστον 3*
 • Ίδρυση και εκσυγχρονισμός σε παραδοσιακά ή διατηρητέα κτήρια τα οποία ανήκουν ή αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 2*
 • Τουριστικές Εγκαταστάσεις (συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης – spa)

Μεταποίηση

 • Παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών
 • Παραγωγή ειδών αρτοποιίας και αλευρωδών προϊόντων
 • Παραγωγή μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων
 • Ποτοποιία – Ζυθοποιία – Παραγωγή Οίνου
 • Μονάδες παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων με βάση το κρέας, αλλαντικών, μονάδες διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων, σφαγεία, τεμαχιστήρια
 • Μονάδες αξιοποίησης γάλακτος και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων
 • Ελαιοτριβεία, ραφιναρίες ελαιολάδου, σπορελαιουργεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμων ελαιών
 • Παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών, επεξεργασία για παραγωγή βύνης, αμύλου, γλουτένης
 • Επεξεργασία νέων –εναλλακτικών –καινοτόμων καλλιεργειών (ιπποφαές, αρώνια, γκότζι μπέρι, κρανιά, αλόη κ.λπ.).
 • Άνθη (τυποποίηση και εμπορία ανθέων).

Αθλητισμός – Υγεία

 • Γήπεδα (4×4, 5×5 κ.λπ.) ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, αντισφαίρισης κ.λπ.
 • Κολυμβητήρια (πισίνες)
 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

Αποθήκευση

 • Υπηρεσίες μεταφοράς με διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού προς τρίτους (logistics)

Φάρμακα

 • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων
 • Μονάδες επεξεργασίας για τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης

Πρωτογενής Τομέας

 • Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής
 • Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βοοτροφικές ή χοιροτροφικές ή αιγοπροβατοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες

Πληροφορική

 • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακού εξοπλισμού
 • Κατασκευή μονάδων μνήμης
 • Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού
 • Επεξεργασία δεδομένων, καταχώρηση και συναφείς δραστηριότητες – δικτυακές πύλες

Είδη ενισχύσεων που προβλέπονται από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο

 • Φορολογική απαλλαγή
 • Επιχορήγηση δαπανών του επενδυτικού σχεδίου
 • Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
 • Επιδότηση κόστους για νέες θέσεις εργασίας

Μέγιστο ποσό επιδότησης: έως €10.000.000.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 31 Μαρτίου 2021.

Επιλέξιμες δαπάνες ενισχύσεων

 • Κατασκευή, επέκταση, εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
 • Αγορά και εγκατάσταση καινούριων σύγχρονων μηχανημάτων, εξοπλισμού, τεχνικών εγκαταστάσεων και μεταφορικών μέσων εσωτερικής διακίνησης.
 • Μισθώματα χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων μηχανημάτων.
 • Μισθολογικό κόστος
 • Εξοπλισμός και συστήματα μηχανοργάνωσης
 • Συμβουλευτικές υπηρεσίες
 • Συστήματα ERP – CRM
 • Συστήματα διασφάλισης ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματα οργάνωσης της επιχείρησης.

H VK PREMIUM Σύμβουλοι Επιχειρήσεων αναλαμβάνει τον έλεγχο επιλεξιμότητας της επιχείρησης, καθώς και τη σύνταξη και υποβολή της σχετικής αίτησης για τη λήψη της επιδότησης.
Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή στο τηλέφωνο 210-6835560.

Δάνεια: Έχεις καφετέρια, μπαρ ή εστιατόριο; Έτσι θα πάρεις χρηματοδότηση

Στο εμπόριο το ¼ των χρηματοδοτήσεων. Μόλις 0,54% της νέας ρευστότητας κατευθύνθηκε στην εστίαση. Ανοιχτός ο δρόμος για δανειοδότηση επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Από τις νέες εκταμιεύσεις, ύψους άνω των 20,5 δισ. ευρώ πέρυσι, άνω των 5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στο εμπόριο. Μόλις 0,54% της νέας ρευστότητας για τις επιχειρήσεις κατευθύνθηκε στην εστίαση. Τα πιστοδοτικά κριτήρια και όχι η ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, θα ανοίξει την πόρτα των τραπεζών για νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ φέτος.

Περίπου το ¼ της νέας χρηματοδότησης που έδωσαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις το 2020, απορρόφησε το εμπόριο. Στον κλάδο του εμπορίου κατευθύνθηκε ρευστότητα άνω των 5 δισ. ευρώ, ποσοστό 24,50% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα, οι οποίες ξεπέρασαν την περυσινή χρονιά του κορονοϊού, τα 20,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, από το σύνολο των νέων δανείων, ύψους 20,552 δισ. ευρώ, το εμπόριο έλαβε μακράν τη μερίδα του λέοντος και ακολούθησαν οι κατηγορίες λοιπών κλάδων (ποσοστό 9,14%), μεταφορών (πλην ναυτιλίας) και αποθήκευσης (8,52%), πετρελαιοειδών (7,65%), ναυτιλίας (7,46%), καταλυμάτων (6,72%), βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και καπνού (5,65%) και ενέργειας (5,61%).

Όλοι οι παραπάνω επιχειρηματικοί τομείς έλαβαν νέο δανεισμό άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστος και συνολικά ο δανεισμός τους ανήλθε στο 75,25% των νέων εκταμιεύσεων. Σημειώνεται ότι από τις νέες χρηματοδοτήσεις των 20,5 δισ. ευρώ, ποσό περίπου 3,6 δισ. ευρώ αφορά σε εκταμιεύσεις μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (περίπου 944 εκατ. ευρώ, ή ποσοστό 26,22% μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και περίπου 2,66 δισ. ευρώ, ή ποσο73,78% μέσω του Εγγυοδοτικού).

Ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από το κλείσιμο της Οικονομίας για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, βρίσκεται στον πάτο της λίστας των εκταμιεύσεων επιχειρηματικών δανείων το 2020, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 0,54%, που αντιστοιχεί σε νέο δανεισμό περίπου 112 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή είναι αποκαλυπτική α) για το πόσο διστακτικές είναι οι τράπεζες στο να δώσουν νέα δάνεια με αυξημένο κίνδυνο αυτά να καταστούν κόκκινα, και β) για το πόσο το θέμα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, θα αναδειχθεί σε μέγα ζήτημα, απαιτώντας κρατικές παρεμβάσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών έθεσε πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά τα όρια της πιστωτικής επέκτασης για τις τράπεζες, τα οποία δεν είναι ανάλογα της πλεονάζουσας ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν ικανοποιούν τα βασικά τραπεζικά κριτήρια έμειναν και θα μένουν εκτός τραπεζικής χρηματοδότησης, καθώς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

«Όση κατανόηση και να υπάρχει για την κρίση που περνάμε, οι τράπεζες δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα εποπτικά και πιστοδοτικά κριτήρια που διέπουν την λειτουργία τους, και πιο συγκεκριμένα δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε οικονομικές μονάδες όταν η ικανότητα εξυπηρέτησης και η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ή δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να τεκμηριωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Χαντζηνικολάου, ξεκαθαρίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Ποιοι ιδιώτες και επιχειρήσεις, λοιπόν, δεν πληρούν τα πιστοδοτικά κριτήρια και άρα αποκλείονται από τον νέο τραπεζικό δανεισμό;

Είναι αυτοί που ως οικονομικές μονάδες έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, είτε γιατί έχουν αρρύθμιστες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές, είτε γιατί έχουν ξεπεράσει τα όρια των κρατικών επιχορηγήσεων, είτε έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή γιατί είναι ήδη υπερδανεισμένες. Με άλλα λόγια, ανήκουν σε μια κατηγορία που για τις ανάγκες του δανεισμού τις καθιστά προβληματικές ως προς την πιθανότητα αποπληρωμής των συνολικών υποχρεώσεών τους.

Γιατί οι τράπεζες δεν πρόκειται να δείξουν ελαστικότητα στην εφαρμογή των πιστοδοτικών κριτηρίων, παρά τις αυξημένες ανάγκες για δανεισμό που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση;

Διότι, όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ, οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες οικονομικές μονάδες, γιατί δέχονται καταθέσεις και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να επιστρέψουν αυτές τις καταθέσεις όταν οι καταθέτες τις απαιτήσουν. Και για να είναι αυτό δυνατόν, τα δάνεια τα οποία δίνουν πρέπει να είναι επίσης εισπράξιμα. Εάν τα δάνεια σταματούν να είναι εισπράξιμα, υπονομεύεται η ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στην υποχρέωση επιστροφής των καταθέσεων στους καταθέτες. Γι’ αυτό οι τράπεζες είναι εποπτευόμενες επιχειρήσεις, και ο κύριος στόχος της εποπτείας τους είναι διττός: αφενός να διασφαλίζεται η ποιότητα των δανείων που χορηγούν και άρα η ικανότητα αποπληρωμής των καταθετών, αφετέρου οι τράπεζες να διατηρούν μίνιμουμ ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τυχόν ζημιές, που συμβαίνουν όπως σε κάθε επιχείρηση.

«Αν το τραπεζικό σύστημα διοχετεύσει την ρευστότητα που έχει – δηλαδή τα χρήματα των καταθέσεων και τα δικά του κεφάλαια – σε δανειολήπτες που δεν ικανοποιούν τα εποπτικά και πιστοδοτικά κριτήρια, θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, θα μας πάει ένα βήμα πίσω (και ίσως παραπάνω) στην ηράκλεια προσπάθεια που κάνουμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια που κληρονομήσαμε από την πολυετή κρίση», είπε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Σημειώνεται ότι και για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και φέρουν κρατικές εγγυήσεις, ισχύουν επίσης πιστοδοτικά κριτήρια βάσει προϋποθέσεων κοινών για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στις υγιείς ή βιώσιμες οικονομικές μονάδες για νέο δανεισμό και θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να ρυθμίσουν τις οφειλές και να εξυγιάνουν όσες κρίνονται τώρα ως μη bankable, με στόχο να τις βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να έχουν ξανά πρόσβαση σε νέο δανεισμό. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται η τακτική που έχουν ακολουθήσει εκτεταμένα οι τράπεζες εν μέσω της πανδημικής κρίσης, αξιολογώντας την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών τους με βάση τα ιστορικά οικονομικά τους στοιχεία προ Covid.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη κατηγορία, των bankable οικονομικών μονάδων, το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να εκταμιεύσει φέτος νέα δάνεια 15 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr