Δάνεια χωρίς τράπεζα: Δεν είναι πλάκα – Η εταιρεία που δίνει σε όλους

Αν είστε «κοκκινισμένοι» από την τράπεζα, υπάρχει τρόπος να πάρετε δάνειο για την επιχείρησή σας.

Η «μαύρη» λίστα των τραπεζών αυξάνονται συνεχώς, με πολλούς πολίτες να μην μπορούν να λάβουν ένα δάνειο για την επιχείρησή τους, ώστε να κάνουν μία νέα αρχή. Κι όμως υπάρχει λύση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Δίνοντας δύο πραγματικά παραδείγματα επιχειρήσεων που δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο από την τράπεζα για να προχωρήσουν, το δημοσίευμα παρουσιάζει την εταιρεία μικροπιστώσεων AFI Microfinance.

Τα τελευταία 10 χρόνια η συγκεκεριμένη εταιρεία έχει χορηγήσει 831 δάνεια συνολικής αξίας 9 εκατ. ευρώ σε άτομα αποκλεισμένα από άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Η εταιρεία, η οποία εδώ και έναν χρόνο, μέσα από ένα ριζικό μετασχηματισμό, έχει εξελιχθεί σε Ανώνυμη Εταιρεία με διαθέσιμα 5 εκατ. ευρώ, φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ηγέτη του Microfinance στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια, Αναστασία Τσίλογλου, ο πήχης για στήριξη των Ελλήνων μικρο-επιχειρηματιών μπαίνει ακόμη πιο ψηλά, με την AFI να βάζει στόχο τους 4.000 δανειολήπτες την προσεχή 4ετία.

Αυτή τη στιγμή οι μέτοχοι της AFI Microfinance, που έχει πάρει την άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για να παρέχει μικροπιστώσεις, είναι ο Θεόδωρος Πετρουλάς (50%), o γαλλικός οργανισμός Adie, η Actionaid Hellas και η Eurobank (29,9%), ενώ οσονούπω θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο και το νέο ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο Microeurope με social χαρακτηριστικά.

Η διάρκεια της χρηματοδότησης έως 25.000 ευρώ είναι 1-4 έτη με σταθερό επιτόκιο 9,75% και όπως σημείωσε η κα Μαρίσα Αντωνοπούλου, διευθύντρια Eπιχειρηματικής Aνάπτυξης, ερωτηθείσα σχετικά, από το σύνολο των αρχικά ενδιαφερόμενων φθάνουν στο ταμείο τελικά ο 1 στους 5. Κι αυτό γιατί περίπου οι μισοί αποφασίζουν στο μεταξύ ότι δεν θέλουν να προχωρήσουν, ενώ κάποιοι συνειδητοποιούν ότι το business plan δεν βγαίνει.

Σχετικά με τις επισφάλειες, όπως υπογραμμίστηκε από την εταιρεία «οι περισσότεροι από τους δανειοδοτούμενους είναι πολύ συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων, καθώς όταν δίνεις σε κάποιον μια πρώτη ή δεύτερη ευκαιρία, την εκτιμούν ιδιαίτερα».

Το προφίλ των επωφελούμενων

Η εταιρεία αποσκοπεί στην ενίσχυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, δίνοντας προτεραιότητα σε:

– ανέργους
– νεανική επιχειρηματικότητα
– γυναικεία επιχειρηματικότητα
– κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες πολιτών
– δραστηριότητες που αποσκοπούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Πάνω από το 85% των αιτήσεων προέρχονται από παρά πολύ μικρές επιχειρήσεις, ατομικές και αυτοαπασχολούμενους, ενώ το 40% επιχειρούν σε αγροτικές περιοχές, με τη 1 στις 2 επιχειρήσεις που υποστηρίχτηκαν να διοικούνται είτε από γυναίκες είτε από ανθρώπους κάτω των 35 ετών.

Στοχευμένα εργαλεία και συνέργειες

Εκτός από την χρηματοδότηση, η AFI προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη και ανάπτυξη, είτε με εκπαιδεύσεις, είτε με σεμινάρια, είτε με εκδηλώσεις δικτύωσης. Δίνονται υπηρεσίες mentoring και coaching.

Τρία ιδρύματα μικροπιστόσεων

Στη χώρα μας λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ιδρύματα μικροπιστώσεων που έχουν πάρει άδεια από την ΤτΕ:

– Το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με την Attica Bank για την χρηματοδότηση των μηχανικών.
– Το Microsmart το οποίο χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα και έχει πίσω του μια αλβανική τράπεζα.
– Το AFI Microfinance.

Το κενό χρηματοδότησης

Σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2021-2027 υπολογίζεται πως το κενό χρηματοδότησης στην αγορά μικροδανείων στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 578,1 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 750 εκατ. ευρώ.

Πολύ απλά, αυτές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να περάσουν σήμερα το κατώφλι των παραδοσιακών τραπεζών και μπορούν να στραφούν στις εταιρείες μικροχρηματοδοτήσεων

Δεν είναι φάρσα: Δάνεια πανεύκολα με αίτηση ΕΔΩ από Εθνική, Πειραιώς, Eurobank

Πιο εύκολη την απόκτηση δανείων προσπαθούν να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, με αίτηση Online. Μάλιστα, οι τελευταίες διεργασίες που έκαναν οι μεγάλες συστημικές τράπεζες αφορούν την απλοποίηση των στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για το νέο στοίχημα του κλάδου στις εργασίες λιανικής, μετά την καθιέρωση των online καταναλωτικών δανείων και την διάθεση καταθετικών λογαριασμών, καρτών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέσω e-banking και m-banking.

Ο λόγος που τα στεγαστικά μπήκαν τελευταίαα στο ψηφιακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών είναι η πολυπλοκότητα που έχουν, αλλά και η ανάγκη παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής στους πελάτες τους.

Ο ρόλος του συμβούλου στέγης παραμένει, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικώς, έναντι της επίσκεψης με ραντεβού σε τραπεζικό κατάστημα.

Μέχρι στιγμής ΗΕθνική Τράπεζα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) και Τράπεζα Πειραιώς (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) έχουν ενεργοποιήσει τις online αιτήσεις για την προέγκριση νέου στεγαστικού δανείου, ενώ η Eurobank παρέχει την ίδια ευχέρεια μέσω video banking.

Ταυτόχρονα, στοχεύοντας στους νέους ηλικιακά εργαζόμενους, οι τράπεζες λανσάρουν ειδικά προγράμματα που απευθύνονται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη κατηγορία της πελατείας τους.

Πρόκειται κατά βάση για νοικοκυριά που δεν έχουν λάβει στο παρελθόν μακροπρόθεσμο δάνειο και θα τους ενδιέφερε η απόκτηση νέας κατοικίας, στο σημερινό περιβάλλον υψηλών μισθωμάτων στην κτηματαγορά.

Τα κριτήρια των συγκεκριμένων χορηγήσεων είναι πιο χαλαρά σε σύγκριση με τις συμβατικές χορηγήσεις. Με δεδομένο ότι οι αποταμιεύσεις σε αυτές τις ηλικίες είναι κατά κανόνα πιο μικρές και οι τιμές πώλησης των ακινήτων σήμερα αυξημένες, το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και το 90%.

Παράλληλα, στα προϊόντα αυτά, που διατίθενται σε αυτή τη φάση από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, παρέχονται εκπτώσεις στα επιτόκια, τα οποία μπορεί να είναι σταθερά ακόμη και για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, έως και 30 χρόνια.

Η μεγάλη περίοδος αποπληρωμής και οι διασφαλισμένες αμετάβλητες δόσεις, δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν να γνωρίζουν εκ των προτέρων τη συνολική τους επιβάρυνση, σε αντίθεση με το κόστος ενοικίασης, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για περίοδο 10 ετών και άνω, διατίθενται προγράμματα για νέους με επιτόκια που κινούνται γύρω από τη ζώνη του 4%, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκεται σήμερα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ.