Δακτύλιος 2023-2024: Μεγάλη αλλαγή φέτος – «Σπάει» σε 4 ζώνες κυκλοφορίας η Αθήνα

Δακτύλιος: Ξεκίνησε το μέτρο κυκλοφορίας των οχημάτων στην Αθήνα, όμως από φέτος ισχύει κάτι καινούριο. Τι είναι οι 4 ζώνες κυκλοφορίας, ποιοι μπαίνουν, πώς θα βγάλετε άδεια. Όλες οι νέες πληροφορίες στο xristika.gr.

Για τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας ισχύει ο Δακτύλιος, που τέθηκε ξανά σε εφαρμογή για τον χειμώνα από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και θα σταματήσει τον επόμενο Ιούλιο. Συγκεκριμένα, το ωράριο λειτουργίας του Δακτυλίου είναι από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07:00 – 20:00 και την Παρασκευή από 07:00 – 15:00.

Κάποια οχήματα επιτρέπονται να μπαίνουν στα όρια του Δακτυλίου, ενώ άλλα μπορούν να μπαίνουν ανάλογα με την πινακίδα τους -αν δηλαδή αυτή λήγει σε μονό ή ζυγό αριθμό- αλλά και ορισμένοι μπορούν να πάρουν ειδική άδεια κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι οι άδειες δεν καλύπτουν όλα τα όρια του Δακτυλίου, αλλά μόνο μία από τις τέσσερις ζώνες κυκλοφορίας που έχουν δημιουργηθεί, με σκοπό να αυστηροποιηθεί το μέτρο και να εξομαλυνθεί το πρόβλημα της κίνησης.

Πρόκειται για τις κάρτες μόνιμων κατοίκων, τις οποίες θα πρέπει να εφοδιαστούν άμεσα και διαφέρει ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν. Έχουν ξεχωριστό χρώμα, που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες.

Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

α) Α Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Ριζάρη – Λ. Βασ. Σοφίας – Βασ. Γεωργίου Α’ – Σταδίου – Αιόλου – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας.

β) Β Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αιόλου – Σταδίου – Ερμού – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ.Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου -Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων).

γ) Γ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Ερμού – Πλατεία Συντάγματος – Λ. Αμαλίας – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Καλλιρρόης – Παναγή Τσαλδάρη – Χαμοστέρνας – Πειραιώς -Ερμού.

δ) Δ Ζώνη: Η περιοχή που περικλείεται από τις λεωφόρους και οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας – Ριζάρη – Σπ. Μερκούρη – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Α. Φραντζή – Καλλιρρόης – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Λ. Βασ. Αμαλίας – Λ. Βασ. Σοφίας.

Δακτύλιος 2023-2024: Ποιες μέρες δεν ισχύει το μέτρο

Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ:

 • Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό) και τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).
 • Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου δεν ισχύουν τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.
 • Τα μέτρα δεν ισχύουν τις επίσημες αργίες, καθώς και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δακτύλιος: Ποια οχήματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν

Από τους περιορισμούς του προηγούμενου άρθρου εξαιρούνται:

 • Τα, εκ κατασκευής, αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τα εκ κατασκευής υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα και τα οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου.
 • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και την 31.12.2020.
 • Τα αυτοκίνητα EURO 6, πλην των παραπάνω τεχνολογιών κίνησης, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων-Worldwide Light Test Procedure/WLTP), τα οποία ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.
 • Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.
 • τα οχήματα των Πρεσβειών που φέρουν Διπλωματική Άδεια Κυκλοφορίας.
 • Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της Xώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα.
 • Αυτοκίνητα ιατρών, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.
 • Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.
 • Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή μη για τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι, το Άτομο Με Αναπηρία, θα είναι εφοδιασμένο με Δελτίο Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
 • Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής, θα έχει εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος (Δημόσιο ή Ιδιωτικό), στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και στο οποίο θα αναγράφεται, η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας.

Πώς βγάζετε άδεια κυκλοφορίας για τον Δακτύλιο

Οι ειδικές κάρτες μόνιμων κατοίκων θα φέρουν χρώμα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ζώνη κυκλοφορίας, και θα αναγράφουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας του κατόχου, και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Κάρτα εισόδου στον Δακτύλιο μπορείτε να βγάλετε από τον Δήμο Αθηναίων πατώντας ΕΔΩ.

Επίσης, οι οδηγοί των ανωτέρω οχημάτων που μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον Δακτύλιο, θα πρέπει να εκδώσουν το ειδικό σήμα μέσω του gov.gr.

Θα χρειαστούν για αυτό:

 • Tους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet
 • Tον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

Ποια είναι τα όρια του Δακτυλίου

Η περιοχή που ισχύει αφορά την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας». Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου τα μέτρα περιορισμού δεν ισχύουν.