Crowdstrike: Ποια είναι η εταιρεία που έφερε το παγκόσμιο χάος

Crowdstrike: Ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike, Τζορτζ Κουρτζ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για την τεράστια τεχνική βλάβη η οποία έχει επηρεάσει επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με όλους τους πελάτες της εταιρείας καθώς αυτοί εργάζονται για να επαναφέρουν τις διαδικτυκακές τους λειτουργίες.

Η βλάβη σε κάποιες υπηρεσίες της Microsoft παρέλυσε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια, προβλήματα αντιμετώπισαν μεταξύ άλλων η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News, το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει σε πελάτες, ταξιδιώτες, και σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας μας», δήλωσε στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today» του NBC News, περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδας.

Η CrowdStrike Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κυβερνοασφάλειας με έδρα το Όστιν του Τέξας. Παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας εναντίον των κυβερνοεπιθέσεων. Η εταιρεία λογισμικού αυτοδιαφημίζεται ως «παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με μια προηγμένη πλατφόρμα cloud για την προστασία τελικών σημείων, φόρτου εργασίας cloud, ταυτοτήτων και δεδομένων». Ο ιστότοπός της λέει ότι «29.000 πελάτες εμπιστεύονται την Crowdstrike για την προστασία» των δεδομένων τους.

Πριν από μερικές ώρες, η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού, η οποία είχε ορισμένα λάθη που οδηγούσαν σε μη λειτουργία της συσκευής όπου εγκαθίσταται η αναβάθμιση.

Το λογισμικό προστασίας της Crowdstrike είναι εγκαταστημένο σε συσκευές όπως είναι τερματικά, υπολογιστές και servers που χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows. Σε μια συμβουλή που δόθηκε στους χρήστες του Crowdstrike, η εταιρεία δήλωσε ότι «είχε γνώση των αναφορών για σφάλματα σε κεντρικούς υπολογιστές των Windows που σχετίζονται με τον αισθητήρα Falcon».

Σε όσες συσκευές έγινε η αναβάθμιση, υπήρξε πρόβλημα λειτουργίας και εμφανίστηκε μία «μπλε» οθόνη που ανέφερε ότι το σύστημα δεν μπορεί να ξεκινήσει και η συσκευή δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Το Falcon Sensor είναι «μια πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να σταματήσει τις παραβιάσεις μέσω ενός ενοποιημένου συνόλου τεχνολογιών που παραδίδονται στο cloud που αποτρέπουν όλους τους τύπους επιθέσεων – συμπεριλαμβανομένου κακόβουλου λογισμικού και πολλά άλλα», εξηγεί ο ιστότοπος Crowdstrike.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Crowdstrike Falcon ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από «προηγμένους επιτιθέμενους» χρησιμοποιώντας μια «ισχυρή αλλά ελαφριά λύση που ενοποιεί επόμενης γενιάς antivirus, εντοπισμό και απόκριση τελικού σημείου, ευφυΐα απειλών στον κυβερνοχώρο, δυνατότητες διαχείρισης απειλών και υγιεινή ασφαλείας — όλα περιέχονται σε ένα μικρό , ενιαίος, ελαφρύς αισθητήρας που διαχειρίζεται και παρέχεται μέσω cloud».

Crowdstrike: Πώς γλίτωσε τα χειρότερα η Ελλάδα

Το απόλυτο χάος βίωσε η παγκόσμια κοινότητα, μετά το ψηφιακό black out, που επηρέασε εναέριες μεταφορές, τράπεζες και ΜΜΕ.

Ταξιδιώτες ξέμειναν κυριολεκτικά στα αεροδρόμια, πληρωμές δεν έγιναν, και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα «σίγησαν». Ιδιαίτερα «χτυπήθηκαν» οι εναέριες μεταφορές με συνέπεια να ακολουθήσει ένα «ντόμινο» καθυστερήσεων και ακυρώσεων, το οποιο επηρέασε και την Ελλάδα, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό.

Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν -κατά τα άλλα τυπική- ενημέρωση από την εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες συσκευών Microsoft Windows.

Μετά από ώρες και υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, η εταιρία κυβερνοασφάλειας, και κύρια υπεύθυνη για τον χαμό, Crowdstrike, εξέδωσε αρχικά μία ανακοίνωσε πριν υποχρεωθεί σε συγνώμη από τον επικεφαλής της, για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της.

«Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», είπε ο Τζορτζ Κούρτς.

Νωρίτερα, στην ανακοίνωση ανέφερε: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από το σφάλμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».

Από την πλευρά της, η Microsoft, ανακοίνωσε ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365.

Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας τον πολυεθνικό γίγαντα κυβερνοασφάλεια Crowdstrike.

Crowdstrike: Τι είναι η μπλε οθόνη (BSOD);

Η «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (Blue Screen of Death, BSOD) είναι μια έντονη μπλε οθόνη με λευκό κείμενο που υποδεικνύει ένα σφάλμα συστήματος στα Windows. Η BSOD εμφανίζεται συνήθως λόγω κατεστραμμένου υλικού ή λογισμικού, προβλημάτων με αρχεία συστήματος ή προβλημάτων οδηγών (drivers). Αυτό το σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων και καταρρεύσεις του συστήματος.

Crowdstrike: Πώς επηρέασε η ψηφιακή κρίση την Ελλάδα

Σχεδόν αλώβητη βγήκε η Ελλάδα από την ψηφιακή κρίση, γεγονός το οποίο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου απέδωσε στο ότι στη χώρα μας, η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα. Σε ό,τι αφορά στους απλούς χρήστες των Windows ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».