ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανατρέπονται όλα: Τι αλλάζει σε τηλεφωνία, ίντερνετ, τηλεόραση

Cosmote, Vodafone, Wind: Οι επικείμενες αποφάσεις των αρμόδιων αρχών θα «ευλογήσουν» τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα

Η εξαγορά της Wind από την United Group της BC Partners όσο αναμενόμενη και αν ήταν, τάραξε τα νερά στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανακατατάξεις και σε ξαναμοίρασμα της τράπουλας.

Οι ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται σε βάθος -λίγων- μηνών όταν η εξαγορά εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Οι σχετικές αποφάσεις θα «ευλογήσουν» τη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου στην Ελλάδα, καθώς στον έλεγχο της United βρίσκεται ήδη η Nova/Forthnet με σημαντικό αποτύπωμα τόσο στη συνδρομητική τηλεόραση όσο και στη σταθερή τηλεφωνία.

Το υπό διαμόρφωση σχήμα Wind-Nova ενδέχεται να δώσει ένα δείγμα των δυνατοτήτων του την περίοδο των γιορτών, όταν η καταναλωτική δαπάνη χτυπά παραδοσιακά ταβάνι και στη χώρα μας, όμως οι πιο ουσιαστικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το 2022.

Η τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα της United στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία (με μια πιθανολογούμενη συγχώνευση των σχετικών τομέων των Wind – Nova) και, βεβαίως, συνδρομητική τηλεόραση όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός τόσο με τον όμιλο ΟΤΕ όσο και με τις διεθνείς δυνάμεις του streaming και, κυρίως, το Netflix όπου κάποιες ανεπίσημες και ίσως αρκετά αισιόδοξες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των συνδρομητών του στη χώρα μας αρκετά πάνω από το μισό εκατομμύριο.

Το «κλειδί» βεβαίως θα είναι η τιμολογιακή πολιτική που θα επιθυμήσει να ακολουθήσει η United. Ένα επιθετικό μοντέλο, στο πρότυπο εταιρειών του εξωτερικού όπως η Iliad, είναι βέβαιο πως θα αυξήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών αλλά είναι επίσης βέβαιο πως οι ΟΤΕ και Vodafone δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο η Vodafone είναι εκείνη που φαίνεται να υστερεί έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς η δημιουργία του σχήματος Wind – Nova είναι πολύ πιθανό να την αφήσει εκτός στη συνδρομητική τηλεόραση όπου σήμερα αναπαράγει περιεχόμενο της δεύτερης.

Το 2022 θα είναι άλλωστε μια χρονιά που όσον αφορά στις υπηρεσίες streaming θα αναμένεται με ενδιαφέρον στη χώρα μας, καθώς αναμένεται η αύξηση του Disney+.

Στο μεταξύ και στον τομέα των υποδομών ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό καταναλωτών που βρίσκεται σήμερα μακριά από τα δίκτυα οπτικών ινών των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, να προτιμήσει μία από τις δορυφορικές προτάσεις και κυρίως τα προγράμματα της Starlink του Ίλον Μασκ.

Στο παζλ αυτό, είναι σαφές πως μπαίνουν νέα κομμάτια, αλλά την ίδια στιγμή οι ανακατατάξεις μπορεί να μην περιοριστούν μόνο σε επίπεδο επιχειρήσεων και εμπορικών προγραμμάτων. Δεδομένη είναι η πρόθεση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού να αποκτήσει διευρυμένες αρμοδιότητες και, μέσω αυτών, να αποκτήσει λόγο στον έλεγχο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς που σήμερα ασκείται κατ’ αποκλειστικότητα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων.

Η διαβούλευση για την αναθεώρηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εκπλήξεις…

Cosmote, Vodafone, Wind: Τα μηνύματα των ανθρώπων της αγοράς

Σαφώς, οι εταιρείες πληροφορικής διατηρούνται σε πρώτο πλάνο, κι ενώ τρεις από αυτές (Space Hellas, Byte και Uni Systems/θυγατρική του ομίλου Quest) έχουν περάσει με διαφορετικά σχήματα στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες. Και σε μια από τις κοινοπραξίες (ΟΤΕ – Veridos Matsoukis – Byte) υπάρχει συμφωνία συνεργασίας του κορυφαίου εγχώριου τηλεπικοινωνιακού ομίλου με μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της πληροφορικής…

Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν στείλει σημαντικά μηνύματα. Το στίγμα των επόμενων διαγωνισμών –από την δική του πλευρά- είχε δώσει πολύ πρόσφατα σε συνέντευξή του στο newmoney ο Πρόεδρος και CEO της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης, όταν τόνισε ανάμεσα σε άλλα, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση για την πιθανότητα της δημιουργίας νέων κοινοπραξιών, ότι «… αν δεν υπάρξουν μεγάλες συμπράξεις εταιρειών και δεν κινητοποιηθεί το σύνολο του εγχώριου δυναμικού πληροφορικής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων. Αυτό αποτελεί και τη μέγιστη πρόκληση για την χώρα και τον κλάδο της πληροφορικής.».

Ανέφερε, ακόμα, ο κ. Λουμάκης «… θα μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες ανάπτυξης και ζήτησης. Το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν ακριβώς τη ζήτηση.».

Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Φέσσας, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων του Ομίλου Quest «…μας συμφέρει ότι εμπλέκονται εταιρίες μας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, αλλά να κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε αν όντως υπάρξει αυτή η πλημμυρίδα πόρων και θα βρέξει κι εμάς…».

Τα προηγούμενα 24ωρα, πάντως, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τζαμάζ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αύξηση των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θα προκηρυχτούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το 2020 και εξέφερε την άποψη «με την εμπειρία που έχουμε αναπτύξει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στον τομέα του ICT είμαστε σε πολύ καλή θέση για να πάρουμε ένα τμήμα απ’ αυτά».

Πάγια θέση του ΟΤΕ αποτελεί ότι διαθέτει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Cosmote, Vodafone, Wind: Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Από τον κλάδο της πληροφορικής, οι επικεφαλής άλλων ισχυρών «παικτών» δεν δίστασαν να θέσουν προσφάτως το θέμα της έλλειψης η οποία παρατηρείται στην εγχώρια αγορά σε εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο αυξημένος «όγκος» έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και της ανάγκης επαναπατρισμού στελεχών.

Πρόβλεψαν δε ορισμένοι ότι τα πρώτα τιμολόγια από τα μεγάλα projects ψηφιοποίησης του Δημοσίου θα κοπούν από το 2022…

Cosmote, Vodafone, Wind: Όλο το κράτος στο κινητό – Έτσι θα αλλάξει η καθημερινότητά μας

Ηταν στις 9 Ιουλίου του 2019, κοντά δύο χρόνια από σήμερα, όταν ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, γεννηθείς το 1983, εμφανίστηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης -στο κτίριο δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο- για να παραλάβει από τον κ. Νίκο Παππά, έχοντας ορκιστεί υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε εκείνη την τελετή, ο νέος υπουργός είχε σηκώσει ενώπιον όλων το κινητό του, με τη δέσμευση ότι στο τέλος της τετραετίας η εξυπηρέτηση του πολίτη θα γινόταν μέσω smartphone. H πανδημία του κορωνοϊού, την οποία ουδείς μπορούσε να προβλέψει εκείνη τη στιγμή, φέρνει τις εξελίξεις αρκετά νωρίτερα…

Το Ταμείο Ανάκαμψης, η πρώτη συλλογική απάντηση της Ενωμένης Ευρώπης μπροστά σε μία κοινή απειλή για την Ενωση, δίνει τους πόρους και η ελληνική πρόταση που πήρε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ένα ποσό 4,6 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά, παρουσία του πρωθυπουργού και της κυρίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις: το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Ο κ. Πιερρακάκης έδωσε τις εξετάσεις του στη διάρκεια της πανδημίας: πρώτα με τη δημιουργία του αλησμόνητου 13033 -τα SMS με αριθμό από 1 έως 6 για να βγούμε από το σπίτι- και στη συνέχεια με την πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού, η οποία επαινέθηκε από συμμάχους και αντιπάλους.

Είχε προηγηθεί η δημιουργία του gov.gr, που ήταν η πρεμιέρα της ψηφιοποίησης του ελληνικού κράτους, το οποίο έχει δομηθεί πάνω σε εκατομμύρια τόνους χαρτιού. Ωστόσο, τα καλύτερα έρχονται…

Τα σχέδια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης χωρίζονται σε δύο σκέλη: το πρώτο είναι η αναμέτρηση με το παρελθόν της γραφειοκρατίας -που ταλαιπωρεί τη χώρα και σήμερα- και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, έχει να κάνει με το αύριο. Στα σχέδια της κυβέρνησης, με βάση τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ένας δεκάλογος ψηφιακών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών. Από τις τηλεδίκες -με έναν μάρτυρα να μπορεί να καταθέτει στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας από την Καστοριά ή την Αλεξανδρούπολη- ως την εθνική οδό 5G, στην οποία θα κυκλοφορούν φορτηγά τύπου Tesla – δηλαδή χωρίς οδηγό!

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago