Coca-cola: Ποια κατάρρευση; Εξαγόρασε κορυφαία ελληνική εταιρεία

Coca-cola: Καταιγιστικές εξελίξεις με τα αναψυκτικά και στην Ελλάδα. Μετά το φιάσκο με την αλλαγή της πιο πετυχημένης συνταγής της παγκοσμίως, η Coca-cola περνάει στην αντεπίθεση. H Coca-Cola HBC εξαγοράζει την Three Cents, με τη συμφωνία να κλείνει με enterprise value στα 45 εκατ. ευρώ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η Coca-Cola HBC ανακοίνωσε σήμερα ότι η θυγατρική της, CC Beverages Holdings II BV, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της ESM Effervescent Sodas Management Limited (Three Cents) από την SICC Holding Limited, θυγατρική κατά 100% της IDEAL Holdings.

Η συμφωνία έκλεισε με enterprise value στα 45 εκατ. ευρώ, και υπόκειται σε συγκεκριμένες προσαρμογές ως προς το κλείσιμο.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022 υπό την προϋπόθεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων.

Coca-cola: Η ανακοίνωση της S.I.C.C Holding Limited («SICC»)

Η S.I.C.C Holding Limited («SICC»), κατά 100% θυγατρική της IDEAL Holdings Α.Ε., γνωστοποίησε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την CC Beverages Holdings II B.V. («CCBHC»), εταιρεία του ομίλου της Coca-Cola HBC AG, για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ESM Effervescent Sodas Management Limited («Three Cents»).

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε €45 εκατ. και υπόκειται σε προσαρμογές κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του έτους.

Η Three Cents είναι εταιρεία εμπορίας και προώθησης των υψηλής ποιότητας («super-premium») ανθρακούχων αναψυκτικών, τα οποία προορίζονται για ανάμιξη με αλκοόλ για τη δημιουργία cocktails και long drinks («mixers & tonics).

Τα προϊόντα παράγονται στην Ελλάδα και διανέμονται σε περισσότερες από 36 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το 1ο έτος λειτουργίας της Three Cents ήταν το 2015 και μέσα σε 7 χρόνια κατάφερε να 10πλασιάσει τις πωλήσεις της και τα κέρδη της. Το 2021 η Three Cents κατέγραψε πωλήσεις €7,7 εκατ.

Ο General Manager και συνιδρυτής της εταιρείας Three Cents, κ. Δημήτρης Νταφόπουλος σχολίασε: «Ευχαριστούμε πολύ τον όμιλο της IDEAL Holdings και ιδιαίτερα τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου και τον Δαμιανό Παπακωνσταντίνου που πίστεψαν σε εμάς και στο όραμα μας. Mε την πολύτιμη βοήθεια τους είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα ως κομμάτι της Coca-Cola HBC, ανοίγοντας νέους δρόμους και προοπτικές για να γίνει το Three Cents ένα international brand με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα.»

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, καθότι αποτελεί ολοκληρωμένο παράδειγμα της επενδυτικής μας φιλοσοφίας.

Πιστέψαμε στην ομάδα της Three Cents και επενδύσαμε στην εταιρεία το 2020, ενώ τον Μάιο του 2021 μεταφέραμε την συμμετοχή μας στην IDEAL Holdings.

Στα 2,5 αυτά χρόνια συμβάλλαμε στην αύξηση των μεγεθών της εταιρείας και δώσαμε προοπτική σε μία πρωτότυπη ιδέα με δυνατότητες ανάπτυξης εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δίνουμε τη δυνατότητα στους συνεργάτες μας να γίνουν μέλη μιας πολυεθνικής εταιρείας και να ανοίξουν τα φτερά τους για νέες επιτυχίες.

Ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε σημαντική υπεραξία για τους μετόχους μας και αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα για τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις μας.».

Η Δικηγορική Εταιρεία Σαραντίτης με επικεφαλής τον Δωρόθεο Σαμολαδά, ενήργησε ως νομικός σύμβουλος της IDEAL Holdings.

Coca-cola: Ραγδαίες εξελίξεις με τα αναψυκτικά στην Ελλάδα

Ακόμη και μες στην εβδομάδα είναι πιθανό να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Three Cents στην Coca – Cola HBC, καθώς οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό στάδιο.

Αν μη τι άλλο η νέα αυτή συμφωνία δείχνει ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς ήδη τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε δύο επιχειρηματικές συμφωνίες που σχετίζονται με αναψυκτικά και χυμούς.

Και οι τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες, μάλιστα, βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά εκτός Ελλάδος.

Ο λόγος; Η αγορά συνολικά των μη αλκοολούχων ποτών (χυμοί, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό) υπολογίζεται σε 1,25 τρισ. δολάρια με προβλεπόμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7% για την επόμενη πενταετία, καθώς ανταποκρίνεται στο πρότυπο της υγιεινής διατροφής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ενώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολυπληθείς χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ.

Η Three Cents ιδρύθηκε μόλις το 2014 από τέσσερις νέους με εμπειρία στον χώρο των μπαρ και του εμπορίου, τους Δημήτρη Νταφόπουλο, Γιώργο Μπάγκο, Γιώργο Τσιρίκο και Βασίλη Καλαντζή.

Έχοντας βρεθεί στο επενδυτικό στόχαστρο του fund Virtus International Partners από τον Σεπτέμβριο του 2018, πέρασε τελικά το 51% αυτής στο fund στις αρχές του 2020 και στη συνέχεια το 100%.

Πέρυσι το fund Virtus έγινε ο κύριος μέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ Ideal Holdings εισφέροντας σε αυτό τις μετοχές και της Three Cents.

Καθώς η Ideal Holdings είναι στην ουσία private equity fund εισηγμένο στο ΧΑ, ήταν βέβαιο ότι αναζητούσε την καλύτερη προσφορά για να αποεπενδύσει, με κέρδος για τους μετόχους του, από την Three Cents.

Οι πωλήσεις της Three Cents στο εξωτερικό αναμένεται να υπερβούν τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αναμένεται φέτος ρεκόρ πωλήσεων στην εγχώρια αγορά.

Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 34 χώρες.

Tο 2021 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 1,5 εκατ. ευρώ.

H Three Cents διατηρεί την έδρα της στο Λονδίνο, ενώ η εμφιάλωση των αναψυκτικών γίνεται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο του «Μεταξά» στην Κηφισιά.

Αν και αρχικά τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα μόνο στο κανάλι της εστίασης, η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2020, αποφάσισε να τα διαθέσει και στο κανάλι του σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπήρχαν λόγω της αναστολής λειτουργίας για πολλούς μήνες του κλάδου της εστίασης.

Με την επικείμενη προσθήκη των Three Cents στο χαρτοφυλάκιό της η Coca – Cola HBC θα αποκτήσει τα δικά της προϊόντα στην κατηγορία των mixers και μάλιστα προϊόντων που θεωρούνται premium σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στην αγορά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της για την διάθεση ροφημάτων για όλες τις ώρες της ημέρας.

Σήμερα η Coca – Cola HBC παράγει τα mixers Schweppes, σήμα όμως που ανήκει στην The Coca – Cola Company.

Η άλλη επιχειρηματική συμφωνία που αποτελεί ήδη γεγονός είναι αυτή ανάμεσα στην «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» (γνωστή από το νερό ΖΑΓΟΡΙ) και τη Green Cola για τη δημιουργία κοινής εταιρείες με έδρα στο Λονδίνο, την Green Beverages Group Plc.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είχαν ξεκινήσει συνεργασία από την 1η Ιανουαρίου 2022 με την ανάληψη της διανομής και εμπορίας των προϊόντων της Green Cola από την «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», δημιούργησαν την κοινή εταιρεία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο εξωτερικό μέσω και της αναζήτησης διεθνών κεφαλαίων, ακόμη και μέσω της εισόδου του νέου εταιρικού σχήματος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η τρίτη επιχειρηματική συμφωνία που έκλεισε -καθώς φέρεται να έχουν πέσει και οι τελικές υπογραφές – είναι αυτή για την εξαγορά της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» από τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Απόστολο Ταμβακάκη.

Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ιδρύθηκε και η Juice Invest μέσω της οποίας περνά ο έλεγχος της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» στους προαναφερθέντες επιχειρηματίες.

Το 67,55% της Juice Invest κατέχει η Bespoke SGA Holdings, το νέο επενδυτικό όχημα του Σπ. Θεοδωρόπουλου και το 32,45% στο fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απ. Ταμβακάκη.

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» ιδρύθηκε το 2003 και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.μ.

Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά για τους χυμούς Viva και Belo, ενώ έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, συνεργαζόμενη με πολλές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυτή, άλλωστε, η δραστηριότητα θεωρείται και το δυνατό της σημείο.

H εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, και στην παραγωγή χυμού ντομάτας.