Χτίζονται πολυκατοικίες με φτηνά ενοίκια στην Αθήνα για νέους – Οι περιοχές

Ενοίκιο: «Φιλέτα» της ΔΥΠΑ θα κατασκευαστούν για φτηνή στέγαση νέων έως 39 ετών. Οι περιοχές στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα για να κατασκευαστούν οι κατοικίες με φτηνό ενοίκιο για νέους έως 39 ετών, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος φτηνής στέγης που επιχειρεί να «τρέξει» η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, θα δημιουργηθούν 2.500 κατοικίες για 5.000 νέους που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία με κοινωνική αντιπαροχή και με σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Ήδη έχουν καταγραφεί 98 οικόπεδα ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και το ένα τρίτο βρίσκεται στην Αττική.

Οι 3 περιοχές της Αττικής με φτηνό ενοίκιο

Στη λίστα που έχει στη διάθεσή της η ΔΥΠΑ για τα πρώτα 10 οικόπεδα περιλαμβάνονται εκτάσεις σε Κηφισιά (11 στρέμματα), Μαρούσι (1,2 στρέμματα), Παιανία (20 στρέμματα), Λάρισα (40 στρέμματα), Ξάνθη (28 στρέμματα), Βόλο (74 στρέμματα), όρια Χαλκιδικής – Θεσσαλονίκης (42 στρέμματα), Άρτα (39 στρέμματα), Αγρίνιο (16,5 στρέμματα) και Σέρρες (12,5 στρέμματα).

Φτηνό ενοίκιο: Το 1/3 των ακινήτων στην Αττική

Να σημειωθεί πως συνολικά μόνο η ΔΥΠΑ διαθέτει 2.543 ακίνητα, εκ των οποίων τα 580 είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση, σύμφωνα με μια πρώτη προεργασία που έχει γίνει. Αναλυτικά, διαθέτει 98 οικόπεδα εντός σχεδίου συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων και μάλιστα το 1/3 στην Αττική. Δέκα οικόπεδα έχον ήδη οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων. Τα 77 οικόπεδα εκτός σχεδίου έχουν συνολική επιφάνεια 2.600 στρέμματα.

Υπάρχουν επίσης 10 οικόπεδα για μεικτή χρήση επιφάνειας 600 στρεμμάτων, τα μισά σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Αλλά και σε ήδη δομημένες κοινωνικές κατοικίες, υπάρχουν 124 κενές και αδιάθετες κατοικίες – διαμερίσματα, ενώ η ΔΥΠΑ διαθέτει επίσης 261 γραφεία, καταστήματα και αίθουσες.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη, έως το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει διεξαχθεί διαγωνισμός και επιλογή των αναδόχων – τεχνικών εταιρειών, βάσει προδιαγραφών που θα θέσει το ελληνικό δημόσιο, ώστε μέσα στο 2024 να ξεκινήσει η ανέγερση σύγχρονων κατοικιών, με έξοδα των κατασκευαστών.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόσκληση και επιλογή των δικαιούχων βάσει κριτηρίων που επίσης θα θέσει η ΔΥΠΑ, προκειμένου το αργότερο εντός του 2025, σταδιακά, το 50% των κατοικιών που θα κατασκευαστούν, να μισθωθεί για λογαριασμό του δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους, βάσει οικονομικών κριτηρίων (και ειδική ποσόστωση τόσο για τρίτεκνους όσο και για πολύτεκνους).

Τα κριτήρια για διαμέρισμα με φτηνό ενοίκιο

Το ύψος του κοινωνικού ενοικίου αλλά και το ποιοι τελικά θα επιλεγούν, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, θα καθορίζεται από τη ΔΥΠΑ. Όταν ο κατασκευαστής κάνει απόσβεση τόσο του κόστους δόμησης όσο και του κέρδους που θα έχει συμφωνηθεί με τη ΔΥΠΑ, τότε το δημόσιο θα αποκτά εκ νέου την κυριότητα της γης.

Εξοικονομώ για νέους: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα

Δύο νέα επιδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών για νέους ηλικίας από 18 ως 29 ετών πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να θεωρείται πρώτη κατοικία. Στόχος των προγραμμάτων αυτών θα είναι να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτων διατηρώντας, παράλληλα, και την εστίαση στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας και στην εξοικονόμηση της ενέργειας.

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες του κάθε κτηρίου και η δυνατότητα για τη συμμετοχή κάποιου στο «Εξοικονομώ για νέους», εκτός από τα ηλικιακά κριτήρια, θα έχει κριτήρια ενεργειακά, εισοδηματικά και κοινωνικά. Παράλληλα, θα υπάρχει και μία γεωγραφική κλιμάκωση (πχ άλλες είναι οι ενεργειακές ανάγκες στη Βόρειο Ελλάδα και άλλες στην Αττική ή στα νησιά). Επίσης, το ακίνητο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πιστοποιητικό Γ΄ ενεργειακής απόδοσης και το κτίριο να έχει ηλεκτρονική ταυτότητα.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του προγράμματος εντάσσονται οι αλλαγές κουφωμάτων, η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης καθώς και αναβάθμιση και αλλαγή των συστημάτων ψύξης – θέρμανσης και ζεστού νερού.

Εξοικονομώ για νέους: Πόσα χρήματα είναι η επιδότηση

Για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, ανώτατος προϋπολογισμός είναι 25.000 ευρώ με επιδότηση από 50-90% ανάλογα με το εισόδημα νέου ενώ για την ολοκλήρωση των εργασιών μπορεί να ληφθεί άτοκο δάνειο.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής κλάσης του σπιτιού όπως είναι η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού, η αλλαγή κουφωμάτων, η εξωτερική μόνωση κλπ. Για την υλοποίηση των εργασιών, οι νέοι μπορούν να λάβουν άτοκο δάνειο. Προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 50.000, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί, να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Ο δεύτερος πυλώνας που αφορά στην ανακαίνιση, αφορά σε παρεμβάσεις προϋπολογισμού έως και 10.000 ευρώ και θα αφορά παρεμβάσεις για ανακαινίσεις δωματίων (δάπεδα, επιχρίσματα κλπ) αλλά και αγορά οικιακών συσκευών όπως είναι ψυγείο ή κουζίνα υψηλής ενεργειακής κλάσης. Η επιδότηση σε αυτή την περίπτωση είναι οριζόντια με ποσοστό 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν δάνειο έως 7.000 το οποίο θα είναι χαμηλότοκο.

Για τις παρεμβάσεις ανακαίνισης, προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο υποπρόγραμμα είναι το ατομικό/οικογενειακό εισόδημα να είναι έως 20.000, το ακίνητο να είναι είτε πατρογονική κατοικία που έχει μεταβιβαστεί, να είναι ιδιόκτητο ή ιδιοκατοικούμενο, να έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Τι ισχύει για την ανακαίνιση κενής κατοικίας

Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα σημαντικό, καινούριο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ και επιδότηση έως 40% για τιμολόγια εργασιών υλικών και προσφέρει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες με φορολογικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ να ανακαινίσουν τις κατοικίες και να τις χρησιμοποιηθούν για στέγαση νέων ανθρώπων τουλάχιστον για τρία χρόνια.

Επιλέξιμες είναι οι κατοικίες έως 100 τμ και προϋπόθεση είναι η κατοικία να μην είναι μισθωμένη το προηγούμενο διάστημα ή να είναι δηλωμένη ως κενή. Η επιλεξιμότητα των δικαιούχων θα είναι συγκριτική, θα επιλέγονται δηλαδή όσοι έχουν ακίνητη περιουσία μικρότερης αξίας.