Δάνεια 2022: Ευχάριστα νέα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ποια δάνεια επιδοτούνται με 70 έως 210 ευρώ τον μήνα. Τι αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Κοντά σε συμφωνία για την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος επιδότησης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, μετά από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται εντατικά τις τελευταίες μέρες με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Βάσει του ενδιάμεσου προγράμματος θα επιδοτείται η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ όσων νοικοκυριών έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα προστατευόμενα μέλη.
Οι αρχικές αντιρρήσεις των θεσμών, όπως έχει γράψει το Moneyreview, κάμφθηκαν σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών και ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που αντέτεινε ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.
Μετά από διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη είναι κοντά σε συμφωνία και οι όροι του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών εντός των προσεχών ημερών.
Με δεδομένο ότι ο Φορέας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το α’ τρίμηνο του 2023, το πρόγραμμα προτείνεται να ισχύσει για 12 έως 15 μήνες, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως την λειτουργία του Φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία, όταν ο Φορέας ενεργοποιηθεί.
Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης τόσο κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του Φορέα, αλλά και στη συνέχεια, θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και η κρατική επιδότηση που προτείνεται θα ξεκινά από τα 70 και θα φτάνει έως και τα 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη.
Η χορήγηση του επιδόματος προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας θα γίνεται και ο έλεγχος της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.
Εάν ο οφειλέτης δεν διαθέτει πιστοποιητικό «ευάλωτου» τότε η πρώτη του κατοικία δεν θα προστατεύεται και θα εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η Τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.
Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017.
Συγκεκριμένα είναι τα εξής:
• Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
• Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Εγγυητής με 20 εκατ. ευρώ μπαίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Ταμείο Μικροπιστώσεων δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αγρότες να μπορούν να δανείζονται, χωρίς ουσιαστικές εμπράγματες εγγυήσεις για να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες τους.
Τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτελούν το «κλειδί» που ανοίγει την «κάνουλα» χρηματοδότησης του Ταμείου Μικροπιστώσεων που θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Όπως δήλωσαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η λειτουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται στήριξη για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την παραγωγική τους δράση».
Οι αγρότες θα μπορούν να δανείζονται για τις έκτακτες ανάγκες τους έως 25.000 ευρώ, ενώ παράλληλα με το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά χρηματοδοτικά εργαλεία του ΠΑΑ και φυσικά τις δυνατότητες που δίνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ύψους 480 εκατ. ευρώ.
«Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) είναι ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, για την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της εγγύησης δανείων σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις» δήλωσαν τα ίδια στελέχη.
Το ΥΠΑΑΤ, μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020, συμμετέχει στο ΤΕΑΑ, με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ, με σκοπό την παροχή εγγυήσεων στις Τράπεζες.
Το ΠΑΑ εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται μέσω του ΤΕΑΑ και μέχρι ενός ποσοστού του συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε Τράπεζας, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ, που οδηγεί στη δυνατότητα χορήγησης δανείων έως και 480 εκ. ευρώ.
Το Ταμείο εφαρμόζεται μέσω δύο ειδικών δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020:
– Δράση 4.1.4 επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)
– Δράση 4.2.4 επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό, μέσω των Μέτρων της Μεταποίησης και του LEADER.
Από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ τα δάνεια από το ΤΕΑΑ
Οι αγρότες μπορούν να δανείζονται από το ΤΕΑΑ από 10.000 ευρώ μέχρι και 5.000.000 ευρώ για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.
Όσοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού το μέγιστο ύψος δανείων που μπορούν να λάβουν, χωρίς υποχρεώσεις για επενδύσεις, φτάνουν τις 200.000 ευρώ.
Η διάρκεια αποπληρωμής ανέρχεται από ένα έως δεκαπέντε χρόνια, όμως δε μπορεί να γίνει αργότερα από τις 31/12/2035.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επτά τράπεζες, με το μέγιστο ύψος των δανείων σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις να έχει οριστεί στις 25.000 ευρώ.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…