Χριστουγεννιάτικος μποναμάς! Ποιοι θα λάβουν έως και 1.000 ευρώ

Επιδόματα 2021: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με επιδόματα 2021. Υποστηρίζει πως καλύπτονται οκτώ στα δέκα νοικοκυριά. Αμεσο όφελος 65 έως 1.000 ευρώ. Ποιοι θα πάρουν, πόσα και πότε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Πακέτο μέτρων στήριξης έρχεται να «ανακουφίσει» 8 στα 10 σπιτικά που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει άμεσα και με 500 εκατ. ευρώ επιχειρεί να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Μέχρι τέλος του έτους, το κράτος θα πληρώνει για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς και στο κόστος Ενέργειας των καταναλωτών. Το άμεσο όφελος στην τσέπη για κάθε νοικοκυριό ξεκινά από τα 65 ευρώ (το λιγότερο) μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά φτάνει ή ξεπερνά και τα 800 ευρώ εν συγκρίσει με πέρυσι.

Επιδόματα 2021: Αυτό θα συμβεί με τρεις τρόπους:

  1. Αυτόματα για όλους, οι λογαριασμοί ρεύματος θα πιστωθούν από το κράτος με 9 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 18 ευρώ για κάθε μήνα από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο. Συνολικά 63 ευρώ για όσους καταναλώνουν 300 κιλοβατώρες τον μήνα (1.200 στο τετράμηνο). Μαζί με τον ΦΠΑ που θα γλιτώσουν, γλιτώνουν 65 ευρώ ως το τέλος του 2021 από τις αυξήσεις ρεύματος. Το όφελος είναι μεγαλύτερο για όσους ο πάροχος δώσει επιπλέον έκπτωση, όπως π.χ. η ΔΕΗ.
  2. Επιπλέον, με εισοδηματικά κριτήρια η κυβέρνηση διπλασιάζει το κονδύλι για όσους χρησιμοποιούν άλλες μορφές ενέργειας, εκτός από ηλεκτρικό ρεύμα, για να ζεσταθούν. Το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι 35%-70% υψηλότερο από πέρυσι. Αλλά θα προστεθούν και νέοι δικαιούχοι, ακόμα και οικογένειες που έχουν εισόδημα πάνω από 2.000 ή 2.500 ευρώ τον μήνα. Νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, καυσόξυλα και υγραέριο θα εισπράξουν επίδομα τουλάχιστον 100 ευρώ (αντί 80 πέρυσι) ή έως και 750 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο (αντί 650 που ίσχυε). Μαζί με το όφελος των 65 ευρώ στο ρεύμα, κάθε νοικοκυριό θα λάβει από το κράτος τουλάχιστον 85 ευρώ ή έως και 815 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.
  3. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές φυσικού αερίου θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο όφελος, που μπορεί να φτάνει και μισό μηνιαίο λογαριασμό: η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα απορροφήσει το 15% των τεράστιων ανατιμήσεων στην τιμή του καυσίμου (+108% εν σχέσει με πέρυσι τον Σεπτέμβριο)!

Αν δεν γινόταν αυτό, οι φετινοί λογαριασμοί ρεύματος θα ήταν διπλάσιοι από πέρυσι – αύξηση όσο ένας «κανονικός» (περσινός) λογαριασμός!

Ως τον Δεκέμβριο, όμως, το κράτος θα έχει καλύψει τουλάχιστον το 50% (3 μήνες x 15% x 108% + ΦΠΑ) της αύξησης αυτής. Δηλαδή καλύπτει μισό μηναίο λογαριασμό.

Το όφελος του νοικοκυριού για δαπάνες έως 100 ευρώ τον μήνα, μπορεί να φτάσει στα 50 ευρώ, ή να ξεπερνά τα 100 ευρώ για πιο υψηλές καταναλώσεις πάνω από 200 ευρώ μηνιαίως.

Επιδόματα 2021: Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα

Αθροιστικά το όφελος από τα έκτακτα μέτρα, μαζί και με τις εκπτώσεις των παρόχων, μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά και τα 800 ή 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά σε πιο ψυχρές ορεινές περιοχές που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα»:

1. Για την επιδότηση ρεύματος:

■ Το κράτος πληρώνει τους λογαριασμούς μόνο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που καλύπτουν τις ανάγκες ενός τυπικού νοικοκυριού. Θα πρέπει όμως να συνηθίσουν στην εξοικονόμηση όσοι τις υπερβαίνουν.

■ Προσοχή χρειάζεται ειδικά αν ο δικός τους πάροχος δεν τους προσφέρει έκπτωση για τις επιπλέον (από 301 ως 600) κιλοβατώρες. Τότε η αύξηση δεν θα είναι μόνον 2-3 ευρώ όπως στους περισσότερους.

2. Για το επίδομα θέρμανσης:

■ Οι αλλαγές θα ισχύσουν εκτάκτως μόνο για φέτος, όχι για το 2022.

■ Θα δοθούν με κριτήρια και αιτήσεις από τα τέλη Οκτωβρίου.

■ Καλύπτει μόνο κύριες κατοικίες.

Ωστόσο θα ενταχθούν για πρώτη φορά ενδεχομένως και όσοι το 2020 λάμβαναν τα 534 ευρώ τον μήνα ή άλλες αποζημιώσεις, επειδή αυτά δεν προσμετρώνται στα εισοδηματικά κριτήρια, ούτε ισχύουν γι’ αυτούς τα τεκμήρια. Αντιθέτως, τα εισοδηματικά κλιμάκια διευρύνονται, καθώς και τα περιουσιακά (+50.000 ευρώ αξία περιουσίας) ώστε να ενταχθούν όσοι αποκλείονταν εξαιτίας τους.

Με τα νέα δεδομένα:

α) Αγαμοι με εισόδημα άνω των 1.000 ή 1.500 ευρώ τον μήνα εντάσσονται ως δικαιούχοι, ενώ ως τώρα αποκλείονταν. Το εισοδηματικό κριτήριο ήταν 12.000 ευρώ (ή 1.000 ευρώ τον μήνα για έναν συνταξιούχο). Φέτος όμως θα ισχύει όριο 14.000 ευρώ, δηλαδή 1.200 ευρώ μηνιαίως.

β) Για έγγαμους δεν αλλάζει το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ. Ακόμα κι έτσι όμως εντάσσονται εργαζόμενοι που βγάζουν πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που είχαν βγει σε αναστολή. Και με μισθό 2.000 ευρώ, ιδιωτικός υπάλληλος με 4 μήνες σε αναστολή, «πέφτει» κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, αν και το 2020 είχε εισπράξει πάνω από 22.000 ευρώ (4 x 534 αφορολόγητα).

γ) Εντάσσονται οικογένειες με 1 παιδί και εισόδημα 23.000 ευρώ (αντί 22.000 που ίσχυε), με 2 παιδιά και 26.000 αντί 24.000, με 3 παιδιά και 29.000 αντί 26.000 ή 4 παιδιά και 32.000 αντί 28.000, με 5 παιδιά και 35.000 αντί 30.000 κ.ο.κ.

Σημαντική αύξηση θα δουν και στο καθαρό ποσό επιδόματος στο χέρι.

Για παράδειγμα, οικογένειες με 2 παιδιά:

■ Στο κέντρο της Αθήνας έπαιρναν 114 ευρώ και θα λάβουν 181.

■ Στην Πεντέλη θα πάρουν 288 αντί 181 ευρώ.

■ Στην Πάτρα 127 ευρώ αντί 80 ευρώ.

■ Στην Εδεσσα 409 αντί 257 ευρώ.

■ Στο Κάτω Βέρμιο 670 αντί 421 ευρώ.

Επιδόματα 2021: Όλη η αλήθεια – Ποιοι θα πάρουν 900 ευρώ

Θα…βρέξει λεφτά το Δεκέμβριο για χιλιάδες συμπολίτες μας καθώς έρχεται έκτακτο μέρισμα το οποίο θα φτάσει έως και τα 900 ευρώ! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται εισηγήσεις για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους χαμηλοσυνταξιούχους έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Για το έκτακτο μέρισμα εξετάζονται αρκετά σενάρια, χωρίς ωστόσο να έχει «κλειδώσει» κάτι.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση φέτος θα είναι μία διπλή καταβολή του χρηματικού βοηθήματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που δικαιούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Έτσι, διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου. Το κόστος του εν λόγω μέτρου είναι 64 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει σημαντικά νοικοκυριά που είναι στο φάσμα της ακραίας φτώχειας.

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

α) την εισοδηματική ενίσχυση,

β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και

γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια δηλ. 1.800 ευρώ.