Χρέη στην Εφορία: Τι αναφέρει η εγκύκλιος που εστάλη σε ΔΟΥ, Τελωνεία και Εισπρακτικά Κέντρα. Ποια χρέη στην Εφορία πρέπει να μπουν «στο συρτάρι» προκειμένου να διαγραφούν. Οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τους κανόνες με βάση τους οποίους η εφορία διαγράφει τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εφόσον διαπιστωμένα δε μπορεί να εισπράξει οτιδήποτε πλέον από αυτούς, αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της ΑΑΔΕ.
Εγκύκλιος που εστάλη εχθές προς τις Εφορίες, τα Τελωνεία και τα Εισπρακτικά κέντρα της χώρας, ξεκαθαρίζει ποια χρέη πρέπει να μπουν «στο συρτάρι» προκειμένου να διαγραφούν.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις 1,5 χρόνο που διαρκεί η πανδημία, οφειλές 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί σαν ανεπίδεκτες είσπραξης.
Συνολικά ανέρχονταν τον Αύγουστο σε 24,8 δισ. ευρώ, έναντι 21,5 δισ. που ήταν τον Ιανουάριο του 2020 πριν ξεσπάσει η πανδημία. Και από τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη, ήδη εφέτος η εφορία διέγραψε πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ μέσα στους πρώτους 8 μήνες της χρονιάς. Από το 2018 και μετά μάλιστα διαγράφει από τα βιβλία οφειλών τουλάχιστον 1,5-2 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Ωστόσο από τα 109 δισ. συνολικά χρέη προς την εφορία, «μη εισπράξιμα» θεωρούνται πρακτικά τουλάχιστον τα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή εκτός από τα 25 δισ. που θεωρούνται επισήμως ήδη ως «ανεπίδεκτα», σειρά παίρνουν και άλλα 55-60 δισ. που ακόμα αναζητούνται προς είσπραξη.
Για τα χρέη αυτά όμως, οι νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ ορίζουν ότι ως ανεπίδεκτα είσπραξης κατατάσσονται τα χρέη, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
1. έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων, ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί,
2. έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43), όπως ισχύει, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή να μην είναι δυνατή η υποβολή αυτής,
3. έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών από τον οφειλέτη και τα συνυπόχρεα πρόσωπα.
Τέτοιες οφειλές είναι τα 25 δισ. που ήδη χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα χρέη της παλαιάς Ολυμπιακής, της Πειραϊκής Πατραϊκής, της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, αλλά και δεκάδων φυσικών προσώπων, λογιστών ή άλλων καταδικασμένων για φορολογικές απάτες.
Και πάλι πάντως, τα χρέη αυτά μπορεί και να αναβιώσουν, γιατί η παραγραφή τους αναστέλλεται για 10 έτη. Επαναχαρακτηρίζονται δε ως εισπράξιμα, εάν πριν από την παραγραφή τους διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.
Στη νέα εποχή περνούν οι κατά τόπους Εφορίες, ακολουθώντας τα πρότυπα των τραπεζών. Οδηγούνται σε πλήρη ψηφιοποίηση με αναλυτικά στοιχεία για τους πολίτες κάθε στιγμή. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η εφορία εκσυγχρονίζεται και ακολουθεί τα πρότυπα των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε όλους τους φορολογούμενους με τα ποσά που έχουν πληρώσει στην εφορία.
Δηλαδή, θα αποστέλλει ή θα μπορούν να βρουν στην προσωπική τους θυρίδα ή στην προσωποποιημένη πληροφόρηση ενημερωτικό με το σύνολο των φόρων που έχουν καταβληθεί μέσα στο έτος, καθώς και αναλυτική κίνηση για τους φόρους που καταβλήθηκαν σε κάθε πηγή ξεχωριστά.
Δηλαδή το σύνολο του ΦΠΑ, με τα πιστωτικά και χρεωστικά υπόλοιπα, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.
Επίσης, ανάλογα με την περίπτωση θα συμπεριλαμβάνονται στο ενημερωτικό της εφορία ο φόρος που καταβλήθηκε για κληρονομιά, ή γονική παροχή, ή δωρεά, για χαρτόσημα, ενώ οι επιχειρήσεις αντίστοιχα θα λαμβάνουν ενημερωτικό για όλους τους φόρους που καταβλήθηκαν μέσα στη χρήση και στο τέλος του έτους ένα συνολικό σημείωμα για όλους τους φόρους που πληρώθηκαν.
Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενο θα γνωρίζουν επ’ ακριβώς τι πλήρωσαν στην εφορία και θα μπορούν να κάνουν συγκρίσεις με προηγούμενα έτη.
Παράλληλα, σε δεύτερο χρόνο η κίνηση πληρωμών θα χρησιμοποιείται και ως πιστοποιητικό ότι έχουν καταβληθεί οι φόροι από τον υπόχρεο.
Πλέον οι φορολογούμενοι δεν έχουν σχεδόν κανέναν λόγο για να μεταβούν στην εφορία. Όλα μπορεί να τα κάνουν ηλεκτρονικά. Από το να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού, μέχρι να ανοίγουν επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που χρειάζεται να πάει κάποιος στην εφορία.
Για παράδειγμα είναι υποχρεωτική η παρουσία στην εφορία για την υποβολή χειρόγραφης δήλωσης στην περίπτωση που έχει αποβιώσει κάποιος συγγενής, όταν κάποιος υποβάλλει δήλωση με επιφύλαξη και πρέπει να καταθέσει δικαιολογητικά στην εφορία, καταλογισμός και πληρωμή χαρτοσήμου, καθώς και σύνθετες περιπτώσεις φορολογίας κεφαλαίου. Μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι μπορούν:
– να έχουν πρόσβαση σε όλες ττις ψηφιακές εφαμρογές της ΑΑΔΕ όπως οι δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ),
– να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας και να μεταβάλλουν τα στοιχεία της επιχείρησης,
– να δουν τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές φόρων και να προχωρήσουν μέσω του myaade τους φόρους και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους,
– να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο,
– να υποβάλλουν αιτήματα ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία),
– να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς).
Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, “με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη”.
Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mydata (ηλεκτρονικά βιβλία), έχουν εγγραφεί 300.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν εκδοθεί εκατομμύρια παραστατικά αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ.
Όπως σημείωσε στην ηλεκτρονική εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 10.000 επιχειρήσεις (εφαρμογή έκδοσης παραστατικών).
Στη νομοθέτηση του e-Περιουσιολογίου προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2022, αρπάζοντας στην κυριολεξία ότι δεν δηλωθεί!
Η υλοποίηση της πλήρους εφαρμογής του e – Περιουσιολογίου, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2021 και θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο που θα περιέχει τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων είναι και τα κίνητρα για τη συγκέντρωση αποδείξεων από 18 ομάδες επαγγελματιών.
Με το e-Περιουσιολόγιο η Εφορία αποκτά «μάτι» στην περιουσία όλων των φυσικών προσώπων, θα παρακολουθεί κάθε μεταβολή της και θα διασταυρώνει τα στοιχεία της εφαρμογής με άλλα στοιχεία.
Σύμφωνα με το πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών του συστήματος του Περιουσιολογίου, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις στην αξία ή και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. ώστε να είναι στοχευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι φορολογικοί έλεγχοι.
Επίσης θα εντοπίζονται εύκολα περιπτώσεις που η αξία των ακινήτων εμφανίζεται μειωμένη, προκειμένου να μειώνονται ανάλογα οι ετήσιες τεκμαρτές δαπάνες και ο ΕΝΦΙΑ.
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι με την ολοκλήρωση της ενεργοποίησης της εφαρμογής, θα μεταφερθούν σε αυτήν, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που ήδη υπάρχουν στο taxisnet από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ή από τα στοιχεία των εντύπων Ε1, Ε2, ή προκύπτουν από συμβολαιογραφικές πράξεις.
Πρόκειται για τα στοιχεία των ακινήτων, των αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, τραπεζικών λογαριασμών, επενδύσεων με μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, χρυσαφικά, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.
Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα μπουν στην εφαρμογή, θα ελέγξουν αν τα στοιχεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορθώσεις, αλλά θα προσθέσουν και άλλα στοιχεία, που ενδεχομένως παρέλειψαν να δηλώσουν.
Τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο e-Περιουσιολόγιο είναι:
Οι φορολογούμενοι που δεν θα δηλώσουν κάποιο από τα ανωτέρω στοιχεία θα τιμωρούνται με αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα με πρόστιμο, ισόποσο της αξίας του περιουσιακού στοιχείου που δεν δηλώθηκε, στην περίπτωση που εντοπιστεί βέβαια.
Το πρόστιμο που θα προβλέπεται είναι το ισόποσο της αξίας του μη δηλωθέντος περιουσιακού στοιχείου, το οποίο και θα δημεύεται. Αν π.χ. εντοπιστούν αδήλωτες καταθέσεις π.χ. 50.000 ευρώ θα επιβάλλεται ισόποσο πρόστιμο και στην ουσία θα κατάσχονται στο σύνολό τους.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…