«Χουνέρι» της Protergia: «Πάγωσαν» ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Elpedison και Watt&Volt

Protergia: Το «χουνέρι» του Μυτιληναίου σε ΔΕΗ, Βαρδινογιάννη, Μαρινάκη, Περιστέρη. Πώς κατάφερε να τους αιφνιδιάσει. Δείτε στο xristika.gr τις εξελίξεις.

Την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της Egnatia Group ανακοίνωσε η Mytilineos, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group.

Η εταιρεία επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς, όπως επισημαίνει, αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ. H Mytilineos, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το συνολικό κόστος για τη Mytilineos τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Mytilineos συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

  • ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης
300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)
100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

  • ΑΠΕ στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021
501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)
362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022
4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης

  • Αποθήκευση Ενέργειας

25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  • Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

«Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της Mytilineos, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

Protergia: Η ΔΕΗ τιμώρησε πελάτη γιατί άλλαξε πάροχο;

Μια ιστορία που πραγματικά εξοργίζει ήρθε στο φως της δημοσιότητας με την ΔΕΗ να μη διστάζει να… εκδικηθεί έναν πατέρα δυο παιδιών κόβοντας του το ρεύμα επειδή άλλαξε πάροχο!

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Ο συγκεκριμένος πολίτης λίγο πριν αρχίσει η πανδημία, άλλαξε πάροχο λόγω των υψηλών χρεώσεων διακανονίζοντας επίσης μια οφειλή που είχε στη «Δημόσια» Επιχείρηση.

Παρά την δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα μας και μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της πρώτης σκληρής καραντίνας (όπου κανένας δεν γνώρισε τι θα επακολουθούσε), κατάφερε και πλήρωσε 72 ευρώ.

Στα τέλη Αυγούστου του εστάλη επιστολή που του γνωστοποιούσε ότι η τελική οφειλή του ήταν 307 ευρώ και αν δεν το εξοφλούσε θα του γινόταν διακοπή ρεύματος. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα επικοινώνησε με την ΔΕΗ τους εξήγησε την κατάσταση (ότι ήταν από τον Μάρτιο σε αναστολή) και η απάντηση ήταν καθησυχαστική αφού του είπαν ότι με εντολή Μητσοτάκη δεν κόβουν το ρεύμα τέτοιες εποχές και ειδικά για τόσο μικρά ποσά!

Έκπληκτος όμως στις 21 Ιανουαρίου 2021 έμαθε από τα παιδιά του ότι η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, σύμφωνα με το Newsbreak.gr!

Ξεκίνησε έναν μαραθώνιο τηλεφωνημάτων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΗΕ και έζησε το θέατρο του παραλόγου μια και άκουσε κάθε λογής εξήγηση:

Κάποιος υπάλληλος του είπε ότι τις διακοπές τις κάνουν ανεξάρτητοι εργολάβοι επειδή το σύστημα είναι αυτοματοποιημένο, ενώ κάποιος άλλος με περίσσιο θράσος του είπε:

Τελικά ένας τρίτος του είπε ότι αν κατέθετε άμεσα 12 ευρώ (!!!) θα του επανασυνέδεαν το ρεύμα! Μάλιστα, καλά διαβάσατε… του έκοψαν το ρεύμα ουσιαστικά για οφειλή 12 ευρώ!

Ο άνθρωπος πλήρωσε το… υπέρογκο ποσό των 12 ευρώ (που θα έσωζε τη ΔΕΗ) και περίμενε την επανασύνδεση του ρεύματος… Η ώρα περνούσε και ξεκίνησε νέο κύκλο τηλεφωνημάτων με αποτέλεσμα ένας υπάλληλος να του λέει: «συγγνώμη δεν προλάβαμε τα συνεργεία, έχουμε δρομολογήσει την επανασύνδεση για αύριο!» λες και δεν πρόλαβαν το ρουχάδικο ανοιχτό, οπότε θα παραδώσουν αύριο το φουστανάκι!

Μετά από σειρά τηλεφωνημάτων έμαθε οτι το ρεύμα ΘΑ επανασυνδεθεί το απόγευμα! Με παιδιά που πρέπει να κάνουν τηλεκπαίδευση, με θερμοκρασίες που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι καλοκαιρινές και με μια ηλικιωμένη γυναίκα να συγκατοικεί στο σπίτι αυτό!

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται αναφορές για αναλγησία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού αλλά προφανώς ο αυτοθαυμασμός (επιχείρησης, αρμόδιων Υπουργών και Πρωθυπουργού) είναι σημαντικότερος από το να ασχοληθούν με τους απλούς πολίτες που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις!

Protergia: Πώς η ΔΕΗ θα σας επιστρέψει χρήματα μέσω λογαριασμών

Προχωρά η διαδικασία απόδοσης των ποσών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των οικιακών καταναλωτών χάρη στα αιολικά πάρκα. Δείτε στο xristika.gr πόσα χρήματα δικαιούστε.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του διαδικτυακή εφαρμογή για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του. H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.

Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα. Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

  • 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
  • 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
    0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.

Τo Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος 3% μπορεί να αναζητήσει κανείς στο ειδικό κεφάλαιο της πρωτοβουλίας ask4wind https://ask4wind.gr/society-myth01/

Protergia: Ο ανταγωνισμός φέρνει… ποιότητα

Σημάδια ωρίμανσης παρουσιάζει η εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς προοδευτικά ενισχύεται η κινητικότητα επιχειρήσεων αλλά και οικιακών καταναλωτών, με την αλλαγή προμηθευτή.

Ενδεικτικό είναι πως στην πρόσφατη έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η Κομισιόν διαπιστώνει ενίσχυση του ανταγωνισμού στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο του 2020 το μερίδιο του δεσπόζοντος «παίκτη» είχε υποχωρήσει στο 67,7%.

Μία πτώση που ήρθε σε μια συγκυρία, όπως προστίθεται στην έκθεση, όπου είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές διάφορες προσφορές από τους προμηθευτές ρεύματος.

Γεγονός που αναδεικνύει την προοπτική που διαβλέπουν οι εταιρείες για ενίσχυση των μεριδίων τους.

Στο δίμηνο που μεσολάβησε, δηλαδή και έως τον Αύγουστο, για τον οποίο υπάρχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το μερίδιο της ΔΕΗ δεν έχει αυξομειωθεί σημαντικά – διαμορφούμενο στο 67,61% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν επισκιάζει το ότι πλέον στις 10 κιλοβατώρες που χρησιμοποιούν οι εγχώριοι καταναλωτές σε μηνιαία βάση, πάνω από τις 3 παρέχονται από τους υπόλοιπους προμηθευτές.

Ως αποτέλεσμα, με βάση το τελευταίο μηνιαίο δελτίο της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), ήδη ένας προμηθευτής (η Protergia της Mytilineos) υπερβαίνει σε μερίδιο το 7% αποσπώντας 7,56% τον Αύγουστο.

Από κοντά ακολουθούν οι δύο άλλοι καθετοποιημένοι «παίκτες», ο Ήρων με 5,93% και η Elpedison με 4,54%, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνεται από την NRG (3,02%).

Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν τον Αύγουστο οι Watt & Volt (2,59%), Volterra (2,12%), Αέριο Αττικής (1,19%), ZeniΘ (1,12%), Volton (1,04%), ΕΛΤΑ (0,75%) και ΚΕΝ (0,64%).

Μαζί με τα παραπάνω ποσοστά, εξίσου αποκαλυπτικό της έντασης του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αποτελεί η είσοδος ιδιωτών παρόχων στην υψηλή τάση (δηλαδή στην κατηγορία βιομηχανικών πελατών), όπου μέχρι και πρόσφατα η ΔΕΗ αποτελούσε τον αποκλειστικό προμηθευτή.

Η αρχή έγινε με την Protergia της Mytilineos, η οποία ανέλαβε την προμήθεια ρεύματος της ΑΓΕΤ.

Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο ο ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία με τη Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, αναλαμβάνοντας την προμήθεια ρεύματος στις εγκαταστάσεις και τις γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ήρωνα, με την ανταγωνιστική τιμή προμήθειας που προσφέρει στη ΜΕΛ, η βιομηχανία επιτυγχάνει σημαντικό περιορισμό στο ενεργειακό της κόστος.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr