ChatGPT: Γιατί ο δημιουργός του ChatGPT θέλει τώρα να σκανάρει όλα τα μάτια του κόσμου. Τι επιδιώκουν με την τεχνολογίας σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πριν από μερικούς μήνες, η εταιρεία OpenAI έφερε τα πάνω-κάτω στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφαρμογή ChatGPT, η οποία παράγει κείμενα, απαντώντας στον χρήστη με σχεδόν ανθρώπινο ύφος.
Τώρα, ο επικεφαλής της, Sam Altman, σκοπεύει να «αναστατώσει» έναν ακόμη κλάδο, αυτό των κρυπτονομισμάτων.
Ο Altman βρίσκεται μια ανάσα πριν τη διασφάλιση περίπου 100 εκατ. δολαρίων, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της τεχνολογίας σάρωσης (scan) της ίριδας του ματιού. Στόχος του τελικά, είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και παγκόσμιο κρυπτονόμισμα, το Worldcoin.
Μπορεί να μην φαίνεται με την πρώτη ματιά, αλλά αυτά τα δύο σχετίζονται. Ειδικότερα, η εταιρεία Worldcoin ιδρύθηκε από τον Altman και τον Alex Blania το 2019 και έχει ένα μεγάλο όραμα: να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία σάρωσης του ματιού, ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα επαλήθευσης χρήστη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ελεύθερη πρόσβαση στο δικό της κρυπτονόμισμα, το Worldcoin.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για άντληση νέων κεφαλαίων, όσο προετοιμάζεται για την εκκίνηση της λειτουργίας της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνεται πως στην αρχή του περασμένου έτους, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία (tokens) της εταιρείας είχαν αποτίμηση 3 δισ. δολαρίων.
Έκτοτε, βέβαια, η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχθηκε ισχυρά πλήγματα, με κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και πτωχεύσεις πολλών εταιρειών του κλάδου.
Πάντως, τα στελέχη της Worldcoin δηλώνουν ότι το σχέδιο της εταιρείας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα που προκύπτουν από την αυξανόμενη επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας. Πρώτον τη διαφοροποίηση μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ και δεύτερον τη δημιουργία ενός είδους παγκόσμιου βασικού εισοδήματος, το οποίο ενδέχεται να αντισταθμίσει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Το «κλειδί» στο σχέδιο της εταιρείας είναι μια σφαιρική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας για τη δημιουργία μιας μοναδικής ψηφιακής προσωπικότητας. Έπειτα, φτιάχνει ένα ψηφιακό World ID (παγκόσμια ταυτότητα), το οποίο θα αξιοποιείται για μια σειρά από καθημερινές συναλλαγές, χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του χρήστη.
Αφού οι χρήστες φτιάξουν την ταυτότητά τους, θα μπορούν να λαμβάνουν τα κρυπτονομίσματα Worldcoin.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει δεχθεί δριμεία κριτική σε πολλά θέματα, ιδίως σε ό,τι αφορά την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από τη βιομετρική σάρωση.
Μάλιστα, η εταιρεία αφιερώνει ξεχωριστή κατηγορία στην ιστοσελίδα της για να απαντήσει στις σχετικές ανησυχίες.
Μπορεί το κινητό να αντικαταστήσει την ταυτότητα; Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει η Apple σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες, επιτρέποντας στους κατόχους iPhone να περάσουν από την ασφάλεια του αεροδρομίου χωρίς να επιδείξουν την ταυτότητά τους, απλά σκανάροντας το κινητό τους.
Το σχετικό πρόγραμμα της Apple εφαρμόζεται πρώτα στην Αριζόνα και την Τζόρτζια, με το Κονέκτικατ, την Αϊόβα, το Κεντάκι, το Μέριλαντ, την Οκλαχόμα και την Γιούτα να ακολουθούν.
Για να μπορεί να επιδεικνύει την ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησής του μέσω του iPhone ή του Apple Watch, ο χρήστης θα πρέπει να «ανεβάσει» το έγγραφο στην εφαρμογή Wallet.
Για να αποδείξει ότι είναι επίσημο, θα πρέπει στη συνέχεια και βγάλει μία selfie, καθώς και να ολοκληρώσει κάποιες κινήσεις αναγνώρισης προσώπου, όπως αυτές που γίνονται όταν ενεργοποιείται το Face ID.
Στη συνέχεια, το έγγραφο θα δίνεται στην πολιτεία για επιβεβαίωση.
Μετά την επιβεβαίωση και ενεργοποίηση της υπηρεσίας, οι χρήστες θα μπορούν να περνούν από το checkpoint του αεροδρομίου σκανάροντας το κινητό τους, όπως όταν χρησιμοποιούν το Wallet για να πληρώσουν για μία αγορά τους.
Η Apple διαβεβαιώνει ότι οι πληροφορίες των εγγράφων είναι κρυπτογραφημένες και προστατευμένες απέναντι στους χάκερς.
Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας. Τέλος ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Ποιος θα είναι ο «μοναδικός αριθμός» με τον οποίο θα πραγματοποιούμε όλες μας τις συναλλαγές. Οι νέες ταυτότητες έρχονται και ανατρέπουν τα πάντα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Οι τρεις από τις πέντε κοινοπραξίες που διεκδικούσαν το μεγάλο έργο, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για το σύστημα έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και άλλων εντύπων ασφαλείας πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία της Thales (στον όμιλο της οποίας ανήκει η Gemalto) με την Unisystems του ομίλου Quest και την ιαπωνική Toppan Printing, την κοινοπραξία της γερμανικής Veridos με τον ΟΤΕ και την Byte καθώς και την κοινοπραξία του βελγικού ομίλου Zetes, στον οποίο ανήκει η ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech με τη Space Hellas.
Εκτός φαίνεται πως μένει η κοινοπραξία της γαλλικής Idemia με την Neurosoft του ομίλου ΟΠΑΠ και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία.
Η κοινοπραξία που θα επικρατήσει δεν θα εκδίδει μόνο τις νέες ταυτότητες, αλλά όπως προαναφέρθηκε και σειρά άλλων εντύπων ασφαλείας όπως τα διαβατήρια, τα διπλώματα οδήγησης και οι ειδικές κάρτες για τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο ανάδοχος θα χρειαστεί να επενδύσει δικά του κεφάλαια, που θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τον απαραίτητο κεντρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, κατά πληροφορίες σε κτίριο της Ελληνικής Αστυνομίας που βρίσκεται στην Λεωφόρο Συγγρού, καθώς και τα απομακρυσμένα μηχανήματα έκδοσης εντύπων ασφαλείας, σε αστυνομικά τμήματα, υπουργεία, πρεσβείες και αλλού.
Οι νέες ταυτότητες δεν θα λειτουργούν μόνο ως έγγραφα ταυτοποίησης του κατόχου, αλλά και ως «κλειδιά» για πολλές συναλλαγές των πολιτών μέσα από το Διαδίκτυο, τόσο με το δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα.
Δηλαδή, «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».
Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.
Τις καινοτομίες που εισάγει το νέο νομοσχέδιο του «Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», είχε επισημάνει ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης με συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Μια από τις καινοτομίες, είναι η ψηφιακή υπογραφή για κάθε Έλληνα πολίτη, που θα εισαχθεί με τις νέες ταυτότητες που σε λιγότερο από δυο χρόνια θα αρχίσουν να εκδίδονται.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα αναφέρει πότε χρησιμοποιούμε την ψηφιακή υπογραφή, πώς λειτουργεί. Είναι πολύ καίριο να είναι σαφές το πλαίσιο του πότε ισχύει η ψηφιακή υπογραφή και ποιοι είναι οι κανόνες που την διέπουν», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Για τον Προσωπικό Αριθμό (ΠΑ), ο οποίος θα αναγράφεται στη νέα ταυτότητα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι θα διαθέτει 12 ψηφία εκ των οποίων τα 9 θα είναι ο ισχύων ΑΦΜ και τα υπόλοιπα θα περιλαμβάνουν γράμματα.
«Τελικά δεν θα είναι ο ΑΦΜ, αλλά θα είναι ο ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου) συν τρία αριθμητικά ψηφία που θα προστεθούν στην αρχή, θα μπαίνουν μπροστά» τονίζει ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός χαρακτήρισε μεγάλη παρέμβαση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου για το 5G, λέγοντας ότι «είναι το πιο εξωστρεφές από όσα κάνουμε» αναφερόμενος στην ίδρυση του ταμείου Φαιστός.
Εξήγησε ότι το μεγάλο κενό στη συζήτηση για το 5G δεν είναι δημοπρασία των συχνοτήτων αλλά η ανάπτυξη του σχετικού οικοσυστήματος, «δηλαδή να υπάρξουν επαρκείς εταιρείες οι οποίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις συχνότητες και θα παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στον κόσμο».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι το Δημόσιο δεσμεύει κάποιες συχνότητες τις οποίες δεν δημοπρατεί και τις οποίες παραχωρεί για ερευνητικούς σκοπούς ή τις παραχωρεί για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας «κι υπάρχει κι ένα δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι ότι το Δημόσιο έρχεται και παρεμβαίνει δημιουργώντας ένα εξειδικευμένο ταμείο, το πρώτο στον κόσμο, το οποίο θα επενδύει μόνο στην ανάπτυξη συχνοτήτων 5G»
Όσον αφορά το Fiber To The Home, στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι και για περιοχές χαμηλής όχλησης θα ισχύει το πλαίσιο που εφαρμόζεται σήμερα για τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης (θα χρειάζεται απλή γνωστοποίηση) από τους δήμους.
«Απλοποιούμε τη διαδικασία για τις οπτικές ίνες. Στα λεγόμενα έργα χαμηλής όχλησης θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στο φυσικό αέριο κι άρα δεν θα χρειάζεται πλέον η άδεια θα χρειάζεται μόνο μια γνωστοποίηση, αναφορά στον οικείο δήμο, κι άρα θεωρούμε ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι χρειαζόταν κάποιος πολίτης για να τραβήξει οπτική ίνα στο σπίτι του περίπου 3,5 μήνες, εφόσον υπάρχει κάλυψη στην περιοχή».
Τέλος, από τα καίρια άρθρα που αφορούν στα ζητήματα σχετικά με τις περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, ο υπουργός τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «στις ‘λευκές περιοχές’ της τηλεόρασης προσθέτουμε νέες περιοχές για να φτάσουμε μια σχεδόν ολοκληρωτική κάλυψη κι εξασφαλίζουμε ότι η κάλυψη πλέον θα ισχύσει για 8 χρόνια με εγγύηση».
Kύρια χαρακτηριστικά τους θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, δύο αριθμοί, εκ των οποίων ο ένας θα είναι «μοναδικός», κι ένα ηλεκτρονικό υπερ-τσίπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζομένου, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του – από το σπίτι ή το γραφείο – με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες, αποφεύγοντας τις ουρές.
Κλειδί για την απομακρυσμένη ηλεκτρονική επικοινωνία των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι ο νέος μοναδικός αριθμός που θα φέρουν οι καινούργιες ταυτότητες και ο οποίος θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους αριθμούς που ακολουθούν σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Στόχος είναι η καθιέρωση ενός αριθμού που δεν θα παραβιάζει – προδίδει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Για παράδειγμα, στον ΑΜΚΑ, τα έξι πρώτα ψηφία μαρτυρούν την ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.
Ειδικότερα, στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε και σήμερα (ονοματεπώνυμο κ.λπ.), ενώ θα προστεθούν και δύο αριθμοί: ο ένας θα είναι ο αριθμός της ταυτότητας (π.χ. Α 123456) και ο δεύτερος θα είναι ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης (όπως π.χ. είναι σήμερα ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ), ο επονομαζόμενος και αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, τον οποίο ο πολίτης θα χρησιμοποιεί για να αλληλεπιδρά με το Δημόσιο, χωρίς να ταλαιπωρείται. Αυτός, ο δεύτερος αριθμός, θα ακολουθεί τον πολίτη σε όλη του τη ζωή και δεν θα αλλάζει, ακόμα κι αν αντικαταστήσει τη χαμένη ταυτότητά του.
Εμπρόσθια Όψη
Οπίσθια όψη
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…