Χάος με τα self test: «Χαράτσι» 10 ευρώ εάν γίνει λάθος – Στα… κάγκελα οι γονείς

Self test: Ένα απίστευτο αλαλούμ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τα παιδιά του Λυκείου που θα επιστρέψουν στα θρανία πρέπει να έχουν κάνει self test, το οποίο μόνο αν είναι αρνητικό θα τους επιτρέψει να μπουν στις τάξεις.

Γονείς και οι καθηγητές φτάνουν κατά δεκάδες στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν τα self test ώστε να είναι «οπλισμένοι» τη Δευτέρα το πρωί, που θα ανοίξουν τα σχολεία και συγκεκριμένα τα λύκεια.

Όπως τόνισαν στο ethnos.gr, φαρμακοποιοί, οι γονείς είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι και έχουν πολλές απορίες, οι οποίες κατά κύριο λόγο εστιάζονται στην ορθή λήψη του τεστ και τι θα πρέπει να κάνουν εάν δεν τα καταφέρουν και το τεστ δείξει μη έγκυρο.

Μάλιστα, όπως λένε, οι φαρμακοποιοί πάρα πολλοί γονείς ζητούν εκτός από το δωρεάν τεστ, να αγοράσουν και ένα δεύτερο για ασφάλεια παρά το γεγονός ότι στοιχίζει 10 ευρώ.

Τα τεστ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράζουν, διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία και όπως λένε οι φαρμακοποιοί ήδη έχουν πολλές παραγγελίες από τους πολίτες.

Self test: Tι λένε οι καθηγητές

Παρά το γεγονός ότι τόσο οι γονείς όσο και εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι τα τεστ αυτοδιάγνωσης είναι για το καλό όλων διατηρούν αμφιβολίες για την ορθότητα των αποτελεσμάτων και μιλούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει από την εκ νέου επαναλειτουργία των σχολείων τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για την κοινωνία συνολικά.

Οσο για τους καθηγητές (ΟΛΜΕ) τονίζουν ότι «από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού έχουν καταγραφεί πάνω από 19.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας ως 17 ετών. Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε, με ευθύνη της κυβέρνησης, ούτε ιχνηλάτηση ούτε επιδημιολογική επιτήρηση των κρουσμάτων αυτών, κανείς δε μπορεί να γνωρίζει πόσα είναι τα συνολικά κρούσματα των μαθητών.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από μία εκ νέου επαναλειτουργία των σχολείων, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, είναι τεράστιος».

Οι καθηγητές αναφερόμενοι σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η χρήση των τεστ αυτοδιάγνωσης δεν αποτελεί λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες, τονίζουν ότι «ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού».

Πάντως, η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις ανησυχίες υπογραμμίζει ότι η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Self test: Μόνο με αρνητικό αποτέλεσμα στα θρανία

Το self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην περίπτωση αρνητικού τέστ θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς.

Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέψει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Self test: Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στη δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον AMKA τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο απο τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγειας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Προσοχή: Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Self test: Αυτά είναι τα συμπτώματα της Covid19

Αν και σήμερα ο κορονοϊός έχει προκαλέσει πανδημία τρομακτικής έκτασης και έντασης σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη, λίγοι είναι εκείνοι που γνώριζαν ότι οι κορονοϊοί προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο, και μάλιστα όχι μόνο μεταξύ ανθρώπων.

Υπάρχουν στελέχη που ανήκουν στην κατηγορία των κορονοϊών, τα οποία πλήττουν ομάδες του ζωικού βασιλείου.

Ο κορονοϊός, λοιπόν, ανήκει σε μια κατηγορία ιών, που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.

Το 2019, εντοπίστηκε νέο στέλεχος της κατηγορίας αυτής, το οποίο προκάλεσε το ξέσπασμα μιας νέας ασθένειας στην πόλη Wuhan της Κίνας. Σήμερα ο ιός αυτός είναι πλέον γνωστός, ως η αιτία της πανδημίας COVID-19 και η επίσημη ονομασία του είναι SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2).

Είναι απαραίτητο πλέον, να γνωρίζουμε όλοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα, σε περίπτωση που νοσήσουμε. Τα συμπτώματα εμφανίζονται από 2 εώς 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και μπορεί να παρατηρηθούν μεμονωμένα, κατά ομάδες ή και καθόλου (δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό μεταδίδεται ο ιός από τα ασυμπτωματικά περιστατικά). Μερικά από τα συχνότερα είναι:

  • Ο πυρετός
  • Ο βήχας
  • Η κόπωση
  • Η απώλεια γεύσης και όσφρησης

Λιγότερο συχνά οι ασθενείς εμφανίζουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνους στους μύες
  • Ρίγος
  • Ξηρολαιμία
  • Συνάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνο στο στήθος
  • Επιπεφυκίτιδα

Στην παραπάνω λίστα, προστίθενται κατά περίπτωση και άλλα, λιγότερο συχνά συμπτώματα, όπως εξανθήματα, διάρροια και εμετοί. Σε περίπτωση που βιώσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, ή έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον COVID-19, καλέστε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (2105212054) για να σας καθοδηγήσουν. Μοιραστείτε μαζί τους το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και εάν έχετε πραγματοποιήσει κάποιο ταξίδι πρόσφατα.

Τα παιδιά έχουν παρόμοια συμπτώματα με τους ενήλικες, συνήθως σε πιο ήπια μορφή, ενώ οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια σοβαρότερη ασθένεια ή επιπλοκή, καθώς ο COVID-19 γίνεται επικινδυνότερος αναλογικά με την αύξηση της ηλικίας.

Σε υψηλότερο βαθμό κινδύνου βρίσκονται, επίσης, οι ασθενείς χρόνιων νοσημάτων. Μερικά από τα νοσήματα υψηλής επικινδυνότητας είναι:

  • Οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις
  • Ο καρκίνος
  • Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Ο Διαβήτης Τύπου 2
  • Η παχυσαρκία
  • Η βεβαρημένη υγεία λόγω καπνίσματος
  • Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ)
  • Η Δρεπανοκυτταρική Αναιμία
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης οργάνων
  • Η εγκυμοσύνη

Άλλα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών και την πρόκληση σοβαρότερων ασθενειών λόγω COVID-19 είναι:

  • Το άσθμα
  • Οι παθήσεις στα νεφρά
  • Οι χρόνιες παθήσεις στους πνεύμονες
  • Οι παθήσεις στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
  • Το βεβαρημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα λόγω μεταμόσχευσης μυελού των οστών, λόγω HIV ή λήψης ορισμένων φαρμάκων
  • Ο Διαβήτης Τύπου 1
  • Η υψηλή Πίεση.