Χαμός στη Nike: Κλείνει άμεσα εργοστάσια – Φόβοι για ελλείψεις στα παπούτσια

Nike: Σαρωτικό το χτύπημα της πανδημίας του κορονοϊού στην κορυφαία εταιρεία αθλητικών ειδών. Σχεδόν τα μισά παπούτσια της Nike κατασκευάστηκαν στο Βιετνάμ το 2020. Ποιες άλλες εταιρείες ανησυχούν. Τι λένε οι αναλυτές της αγοράς για την εφοδιαστική αλυσίδα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Παύση των εργασιών στα σημαντικότερα εργοστάσιά της ανακοίνωσε η Nike καθώς καλπάζει η μετάλλαξη Δέλτα με αλματώδη αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των εργαζομένων.

Η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής αν η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των εργοστασίων θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των προϊόντων της στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όμως δεδομένου ότι το 2020 σχεδόν τα μισά παπούτσια της Nike κατασκευάστηκαν στο Βιετνάμ, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν ελλείψεις.

Η Nike απασχολεί περίπου 450.000 εργαζόμενους στο Βιετνάμ όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων από τον Απρίλιο, τα περισσότερα στις βιομηχανικές επαρχίες.

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence το 49% των αμερικανικών εισαγωγών που συνδέονται με τη Nike και τα προϊόντα της το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προέρχεται από το Βιετνάμ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Brooks Running Company, Τζιμ Βέμπερ δήλωσε στο CNBC τον περασμένο μήνα ότι πλέον η εταιρεία χρειάζεται 80 ημέρες για αποστολή αντί 40 ημερών που ίσχυε το αμέσως προηγούμενο διάστημα

Η ανησυχία είναι μεγάλη και σε άλλες εταιρίες, όπως η Apple, η Samsung και η Puma που διαθέτουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στο Βιετνάμ.

Αναλυτές της αγοράς φοβούνται ότι θα διαταραχθεί η αλυσίδα εφοδιασμού.

Εταιρείες όπως η Levi Strauss και η H&M, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στο Μπαγκλαντές. Μεγάλες καθυστερήσεις και μάλιστα εν μέσω της πλέον hot season στις πωλήσεις αναφέρει και η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Nordstrom.

Nike: 38 ελληνικές εταιρείες πάνε στα δικαστήρια τη NIKE

Τις «μεθόδους» της ΝΙΚΕ κατήγγειλαν στην Ευρώπη 38 ελληνικές επιχειρήσεις. Μεγάλο και σοβαρό το πλήγμα της NIKE στην Ελλάδα. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το ζήτημα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τον δρόμο προς το ευρωπαϊκό δικαστήριο ακολουθεί η υπόθεση της καταγγελίας ελληνικών επιχειρήσεων αθλητικών ειδών κατά της ΝΙΚΕ, εφόσον αποφανθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την προσφυγή που κατέθεσαν 38 εταιρείες, εγκαλώντας την εταιρεία για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλιακές πρακτικές».

Μιλώντας στο insider.gr, Έλληνας έμπορος που συμμετέχει στην προσφυγή σημειώνει πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται ομαδική καταγγελία στην Ευρώπη για μια εταιρεία του μεγέθους της NΙΚΕ».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το insider.gr, τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε με επιστολή σε περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες, η απόφαση της Nike European Operation Netherlands με την οποία τους ενημέρωναν για διακοπή της επιχειρηματικής τους συνεργασίας την 31η Μαϊου του 2022 και πως οι τελευταίες παραγγελίες μπορούν να γίνουν μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου 2021.

Σε ανακοίνωση της NIKE που ακολούθησε, σημειωνόταν ότι «στο πλαίσιο της στρατηγικής «Consumer Direct Acceleration» επενδύουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθειά μας να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες καταναλωτές μέσω των ψηφιακών καναλιών της NΙΚΕ, των καταστημάτων Nike αλλά και ενός μικρού αριθμού στρατηγικών συνεργατών που μοιράζονται το όραμα μας για τη δημιουργία μιας μοντέρνας αγοραστικής εμπειρίας».

Πέραν αυτού πάντως, τον Φεβρουάριο και σε μία περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά λόγω lockdown, η «NEON» ανακοίνωσε πως δίνει στους εμπόρους προθεσμία λίγων ημερών για αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων με ποινή διακοπής παράδοσης εμπορευμάτων στις εταιρείες.

Έτσι όπως είχαν προαναγγείλει οι Έλληνες επιχειρηματίες των 38 μεγαλύτερων εταιρειών που πλήττονται από τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία προσέφυγαν μέσω του δικηγόρου τους σε καταγγελία-προσφυγή στη DG Comp, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένοντας πλέον την απόφαση προκειμένου να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Nike: Τα… μαζεύει άρον – άρον μετά το σάλο

Σάλο σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσε η απόφαση της Nike να δημιουργήσει παπούτσια που παραπέμπουν στον σατανισμό.

Τεράστιο πλήγμα για τον κολοσσό των αθλητικών ειδών που έσπευσε να αποσύρει το επίμαχο μοντέλο με το ανθρώπινο αίμα. Όλες οι λεπτομέρειες για τη Nike στο xristika.gr.

«Ακόλαστοι» θα παραμείνουν όσοι παρήγγειλαν ένα ζευγάρια από τα λεγόμενα «Παπούτσια του Σατανά», που δημιούργησε ο τραγουδιστής Lil Nas X’s καθώς οι δικαστικές αρχές της Αμερικής μπλόκαραν την αποστολή τους σε όσους τα παρήγγειλαν.

Τα 666 ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών, μια μετατροπή του γνωστού μοντέλου της Nike, Air Max 97s, που περιείχαν μια σταγόνα ανθρώπινου αίματος πουλήθηκαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την εταιρεία MSCHF για το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.018 δολαρίων το ζευγάρι.

Η Nike υπέβαλε αγωγή εναντίον της MSCHF λέγοντας ότι οι καταναλωτές “μπερδεύονται” και θεωρούν ότι τα παπούτσια δημιουργήθηκαν από την ίδια την εταιρεία, ενώ υπάρχουν “αρκετά στοιχεία” ότι ορισμένοι καταναλωτές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να αγοράσουν ξανά παπούτσια Nike.

Από την πλευρά της, η MSCHF υποστηρίζει ότι τα παπούτσια είναι «μεμονωμένα και αριθμημένα έργα τέχνης» που πωλήθηκαν σε συλλέκτες και θυμίζουν ότι τα «Παπούτσια του Ιησού» που είχε επίσης δημιουργήσει παρουσιάστηκαν σε μουσεία και μπήκαν σε συλλογές. Τα «θεϊκά» παπούτσια περιείχαν αγιασμό στην αερόσολα τους, λανσαρίστηκαν πριν από δύο χρόνια και τότε βέβαια δεν είχαν προκαλέσει μεταφυσικές ή άλλες αντιδράσεις, όπως γίνεται τώρα.

Ωστόσο, ο περιφερειακός δικαστής Ερικ Κομίτι απαγόρευσε την αποστολή των παπουτσιών στους κατόχους τους, μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

H κυκλοφορία τους συνέπεσε με την κυκλοφορία του τελευταίου τραγουδιού του ράπερ, Montero, που έκανε το ντεμπούτο του στο YouTube την περασμένη Παρασκευή. Στο βίντεο ο ράπερ κατεβαίνει από έναν στύλο στριπτίζ από τον Παράδεισο στην Κόλαση, φορώντας το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Η εικόνα και η επιγραφή στα παπούτσια αναφέρονται εδάφιο του Λουκά Ευαγγελίου 10:18 που αναφέρει: «Είδα τον Σατανά να πέφτει σαν αστραπή από τον ουρανό».

Η Nike έσπευσε να μηνύσει τον MSCHF για κλοπή trademark υπογραμμίζοντας ότι δεν ενέκρινε τη χρήση των Nike Air Max για τη δημιουργία αυτή και ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να συνδεθούν με το όνομά της.

Η κυκλοφορία των παπουτσιών πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις από πολιτικούς, θρησκευτικές οργανώσεις, αλλά και χιλιάδες σχόλια στα social media.

Νike: «Βυθίζεται» η εταιρεία

Από το κακό στο χειρότερο φαίνεται πως πηγαίνει ο παγκόσμιος κολοσσός αθλητικών ειδών, NIKE. Η ανάκαμψη της εταιρείας δεν έρχεται και πλέον χτυπούν καμπανάκια κινδύνου. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.

Η ανάκαμψη της Nike από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιβραδύνθηκε το περασμένο τρίμηνο, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού εμπόδισαν τα προϊόντα να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.

Ο κολοσσός των αθλητικών ειδών, ο οποίος σημείωσε εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη το προηγούμενο τρίμηνο, διέψευσε τις εκτιμήσεις της Wall Street με τα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα.

Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο – πολύ κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που «έβλεπαν» πωλήσεις 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδά της στην αγορά της Ευρώπης ήταν επίσης απογοητευτικά, εν μέρει κυρίως των lockdown που έχουν επιβληθεί.

Η μετοχή της Nike υποχώρησε έως και 5,7% έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς. Η μετοχή είχε αυξηθεί 1,2% φέτος.

Η ανάκαμψη της εταιρείας ανά περιοχή παρουσιάζει έντονες ασυμμετρίες. Στην Κίνα, όπου η πανδημία έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, οι πωλήσεις ήταν ισχυρές: Αυξήθηκαν 51% το τρίμηνο που έληξε στις 28 Φεβρουαρίου ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις.

Τα έσοδα στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 10%, εν μέρει λόγω των προβλημάτων στα logistics.

Την ίδια ώρα το ηλεκτρονικό εμπόριο βοήθησε τη Nike να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις της Nike σημείωσαν άνοδο κατά 59% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία η οποία ανέφερε άνοδο σε κάθε περιοχή.