Χαμός στα βενζινάδικα της Ελλάδας: Δείτε τι κάνουν οι οδηγοί

Επίδομα βενζίνης: Το βοήθημα της κυβέρνησης για την αγορά καυσίμων έχει φέρει γέλια και… κλάματα στους οδηγούς! Δείτε στο xristika.gr τα όσα συμβαίνουν στα βενζινάδικα…

Οι επαγγελματίες του κλάδου μπορεί να κρίνουν θετικά την πρόθεση για την ενίσχυση στα νοικοκυριά, αλλά και στους ίδιους, ωστόσο θεωρούν πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους εάν η κυβέρνηση προχωρούσε σε μείωση του ΦΠΑ.

«Τα 13 ευρώ για τους πελάτες είναι λίγα. Έρχονται να βάλουν βενζίνη και φυσικά γελούν. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς ταξί οι οποίοι θα λάβουν 200 ευρώ. Τα ποσά που δίνουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», τονίζει στα Dnews ιδιοκτήτης πρατηρίου στην Αθήνα.

«Έχουμε πάρα πολλά έξοδα, μην ξεχνάμε ότι μέχρι και ο αέρας από τα λάστιχα λειτουργεί με ρεύμα. Τι θα κάνουμε όταν θα έρθουν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Ναι είναι μια ανάσα εάν το κράτος καλύψει τις αυξήσεις των λογαριασμών, αλλά μέχρι να γίνει αυτό πως θα επιβιώσουμε. Πρέπει να μειωθεί το ΦΠΑ ή ο ειδικός φόρος κατανάλωση», αναφέρει με τη σειρά του πρατηριούχος.

Η επιδότηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης θα γίνεται μόνο με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ποσό θα προκύπτει με βάση όσα έχει δηλώσει ο κάθε πολίτης στην Εφορία. Βασική προϋπόθεση ο καταναλωτής να έχει αυτοκίνητο. Στα 60 λίτρα, το ποσο που υποψιάζεται είναι από 0,15 έως 0,20 ευρώ το λίτρο.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα στα Dnews. «Θα πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο ώστε η τιμή της απλής αμόλυβδης να πέσει κατά 43 λεπτά. Είναι απαραίτητο να μειωθεί ο ΦΠΑ ο οποιος είναι στο 24% στο 19%. Το ζητάμε χρόνια. Η βενζινη ήταν πάντα ακριβή μετά μνημόνια. Δεν είναι λόγω πολέμου. Στα 1000 λίτρα στην αμόλυβδη τα 700 ευρώ είναι ο ειδικός φόρος».

Στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη έχει αποκλιμακωθεί η «ένταση» των τιμών, καθώς μέσο όρο είναι είναι στα 2 με 2.05 το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι στα 1.92 ευρώ. Το πετρέλαιο θέρμανσης πήγε στο 1.43. Ωστόσο, όπως αναφέρει η κα. Ζάγκα «την Παρασκευή είδαμε ότι από 98 δολάρια το βαρέλι πήγε 110 και μετά στα 108. Δεν έχει επέλθει ακόμα σταθερότητα των τιμών. Αλλά είναι σημαντικό ότι έχουν ξεκινήσει να κατέβουν οι τιμές».

Ο δικαιούχος θα δηλώνει στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet τον αριθμό πινακίδας του ΙΧ και η ενίσχυση θα δίνεται για κάθε ΙΧ ανά φυσικό πρόσωπο. Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο. Για τους τρεις μήνες το ποσό είναι στα 40 ευρώ και για τους νησιώτες στα 0,28 ευρώ/λίτρο και άρα στο τρίμηνο η ενίσχυση είναι 50 ευρώ.

Για τις μηχανές η ενίσχυση είναι στα 30 ευρώ στο τρίμηνο και στα 35 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές. Για την επιδότηση της βενζίνης αν η τιμή είναι στα 2,10 ευρώ/λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα η τιμή μετά την επιδότηση μειώνεται στα 1,88 ευρώ το λίτρο. Επίσης επιδοτείται η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση είναι στα 0,12 ευρώ/λίτρο. Το όφελος μαζί με το ΦΠΑ είναι στα 0,15 ευρώ/λίτρο. Έτσι αν η τιμή 2 ευρώ με την επιδότηση μειώνεται στα 1,85 ευρώ το λίτρο.

Για τον μήνα Απρίλιο οι εκμεταλλευτές ταξί θα λάβουν επιδότηση 200 ευρώ. Το επίδομα αφορά σε 28.600 εκμεταλλευτές ταξί.

Επίδομα βενζίνης: Πώς θα πάρετε την κάρτα καυσίμων

Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass, θα δίνεται το επίδομα βενζίνης. Διαβάστε στο xristika.gr όλη τη διαδικασία…

Όπως ανακοινώθηκε, θα υπάρξει απευθείας επιδότηση καυσίμου για 3 μήνες (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) σε φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο). Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Επίσης, επιδοτείται απευθείας το πετρέλαιο κίνησης με 0,15 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, με τιμή του καυσίμου στα 2 ευρώ ανά λίτρο, ο δικαιούχος θα πληρώνει 1,85 ευρώ ανά λίτρο με βάση τις σημερινές τιμές.

Για τα ταξί χορηγείται τον Απρίλιο ενίσχυση 200 ευρώ , ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα

-Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.

-Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.

-Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.

-Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επίδομα βενζίνης: Βήμα βήμα η επιδότηση μέσω gov.gr

Η επιδότηση του κόστους αγοράς καυσίμων θα γίνεται με την έκδοση μιας ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

  • 1ο Βήμα

Ο πολίτης θα εισέρχεται στο gov.gr χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

  • 2ο βήμα

Έκδοση κάρτας

Οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της. Θα μπορούν να την κατεβάσουν κανονικά στο κινητό και να την επιδεικνύουν στο πρατήριο.

3ο βήμα:

Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν smartphone, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.