Τιμές καυσίμων: Ράλλι ανόδου για τις τιμές καυσίμων, με την αμόλυβδη να ξεπερνά στην Ελλάδα το 1,60 και το πετρέλαιο το 1,40. Εκνευρισμός στους καταναλωτές που βάζουν καύσιμα με το… σταγονόμετρο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν την εβδομάδα που μας πέρασε τα συμβόλαια του πετρελαίου WTI, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πολιτική παραγωγής πετρελαίου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ.
Οι τιμές του αργού σημείωσαν κάποια αστάθεια έπειτα από την αρχική άνοδο, αλλά υποχώρησαν ελαφρώς τη Δευτέρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μπρεντ υποχώρησαν 0,11% στα 76,09 $ ανά βαρέλι, ενώ τα US futures αργού πετρελαίου ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση 0,13% στα 75,06 $ ανά βαρέλι.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα συνεχίσουν σήμερα τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι συνομιλίες, -που ξεκίνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, έληξαν χωρίς συμφωνία για αύξηση της παραγωγής, αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διπλασίασαν τις απαιτήσεις τους στοχεύοντας σε καλύτερους όρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας απέκρουσε την αντίθεση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) σε προτεινόμενη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ καλώντας για “συμβιβασμό και λογική” προκειμένου να εξασφαλιστεί η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή διάσκεψη .
Όπως σημειώνει το cnbc, χωρίς συμφωνία, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν και να απειλήσουν με «εκτροχιασμό» την ήδη αδύναμη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, ένας πόλεμος τιμών θα μπορούσε να είναι πιθανός – αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το τελευταίο σενάριο είναι κυρίαρχο.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επισημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέτειναν το αδιέξοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην κρίσιμη συνεδρίαση του OPEC+ σήμερα, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την πρόταση για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως ανά μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, ώστε να διατεθούν στην αγορά επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως για το υπόλοιπο του 2021.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να «καταστρέψει» την αύξηση της ζήτησης ως ένα σημείο και να βάλει σε κίνδυμο την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς αρκετές οικονομίες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά μετά την αύξηση των εμβολιασμών.
Ένα «ανοδικό» αποτέλεσμα για τις τιμές του πετρελαίου θα ήταν αν το καρτέλ εμμείνει στην αρχική συμφωνία – χωρίς αύξηση της παραγωγής, σύμφωνα με την Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για εμπορεύματα στην RBC Capital Markets.
Η «πικρή» σύγκρουση ανάγκασε τον ΟΠΕΚ + να σταματήσει τις συνομιλίες ήδη δύο φορές, με την επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τη σήμερα, να οδηγεί τις αγορές σε οριακό σημείο άκρη καθώς το πετρέλαιο συνεχίζει την πληθωριστική του αύξηση πάνω από 75 δολάρια το βαρέλι.
Με το καρτέλ να συζητά την πολιτική παραγωγής της όχι μόνο για το υπόλοιπο του έτους, αλλά και έως το 2022, η λύση στο αδιέξοδο θα διαμορφώσει τις συνθήκες στην αγορά και τη βιομηχανία κατά το επόμενο έτος.
Τιμές καυσίμων: Η σπάνια δημόσια κόντρα
Η κόντρα μεταξύ των δύο βασικών παραγωγών πετρελαίου μπήκε έγινε δημόσια την Κυριακή με τις δύο χώρες, οι οποίες συνήθως είναι οπαδοί του δόγματος «τα εν οίκω μη εν δήμω», καθώς μεταφέρθηκε στην τηλεοπτική αρένα.
Πρόκειται για έναν σπάνιο δημόσιο «καβγά» μεταξύ συμμάχων, των οποίων τα εθνικά συμφέροντα έχουν αποκλίνει σημαντικά, επιδρώντας στον καθορισμό πολιτικής του ΟΠΕΚ+ σε μία περίοδο κατά την οποία, οι αγοραστές πετρελαίου θέλουν περισσότερο αργό πετρέλαιο, προκειμένου να βοηθήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.
Στον ΟΠΕΚ+ συμμετέχουν οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο, αλλά και οι σύμμαχοί τους, ενώ ο αναφερόμενος οργανισμός ψήφισε την Παρασκευή για την αύξηση της παραγωγής περίπου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021, αλλά και για την παράταση των περικοπών που εφαρμόζονται μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, οι ενστάσεις των ΗΑΕ απέτρεψαν την επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως δήλωσαν πηγές του Reuters.
«Η παράταση είναι η βάση και όχι ένα δευτερεύον ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο είναι ιδιοκτησίας της Σαουδικής Αραβίας.
Ενώ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg σημείωσε «Πρέπει να παρατείνουμε», «Η παράταση βάζει πολλούς ανθρώπους στη ζώνη ασφαλείας τους».
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της διπλωματικής διαμάχης, , ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ ανέφερε ότι το Αμπού Ντάμπι ήταν απομονωμένο στη συμμαχία του ΟΠΕΚ +. «Ολόκληρη η ομάδα βρίσκεται εναντίον μιας χώρας, είναι λυπηρό για μένα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ομόλογός του από τα ΗΑΕ, Suhail al-Mazrouei απέρριψε και πάλι την παράταση της συμφωνίας, υποστηρίζοντας μόνο μια βραχυπρόθεσμη αύξηση και απαιτώντας καλύτερους όρους για το 2022.
Το Αμπού Ντάμπι ωθεί τους συμμάχους του σε μια δύσκολη κατάσταση: αποδεχτείτε τα αιτήματά του ή κινδυνεύετε να ξηλώσετε τη συμμαχία του ΟΠΕΚ +.
Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα συμπιέσει μια ήδη περιορισμένη αγορά, ενδεχομένως ωθώντας τις τιμές του αργού απότομα υψηλότερα.
Αλλά ένα πιο δραματικό σενάριο βρίσκεται επίσης στο τραπέζι – η ενότητα του ΟΠΕΚ+ μπορεί να καταρρεύσει εντελώς, διακινδυνεύοντας ένα καθεστώς δίχως κανόνες ένα αφήνοντας το παιχνίδι χωρίς κανόνες για όλους που θα οδηγούσε τις τιμές σε κατάρρευση, επαναλαμβάνοντας το σκηνικό του 2020.
Τότε, επρόκειτο για μια διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας που πυροδότησε έναν πόλεμο τιμών.
Μήνες μετά τον πόλεμο των τιμών που έληξε με ανακωχή, τα ΗΑΕ αναστάτωσαν την αγορά και πάλι με την ιδέα να αποχωρήσουν από το καρτέλ.
Δεν έχουν επαναλάβει αυτήν την απειλή, αλλά όταν ρωτήθηκε αν τα ΗΑΕ ενδέχεται να αποχωρήσουν, ο Σαουδάραβος πρίγκιπας είπε: «Ελπίζω όχι».
Αντιδρώντας στην έλλειψη της ζήτησης πετρελαίου που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε την προηγούμενη χρονιά να μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από το Μάιο του 2020, με σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση των περιορισμών μέχρι το τέλος Απριλίου 2022. Οι μειώσεις τώρα βρίσκονται περίπου στα 5,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Τιμές καυσίμων: Δεν υπάρχει πετρέλαιο χωρίς συμφωνία
Ο πρίγκιπας Abdulaziz δήλωσε ότι χωρίς παράταση της συμφωνίας, υπάρχει μια εναλλακτική συμφωνία – σύμφωνα με την οποία η παραγωγή πετρελαίου δεν θα αυξηθεί τον Αύγουστο και το υπόλοιπο του έτους, ρισκάροντας μία ενδεχόμενη μια πληθωριστική άνοδο της τιμής του πετρελαίου. Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή χωρίς τα ΗΑΕ, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ είπε: «Δεν μπορούμε».
Το αδιέξοδο θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια για την άντληση περισσότερου πετρελαίου μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να παγώσουν οι τιμές του.
«Μεγάλες προσπάθειες έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών που απέδωσαν φανταστικά αποτελέσματα και θα είναι κρίμα να μη διατηρηθούν αυτά τα επιτεύγματα, κάποιος συμβιβασμός και κάποια λογική είναι αυτά που θα μας σώσουν», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας.
«Προσβλέπουμε σε ένα τρόπο για να ισορροπήσουμε τα συμφέροντα των χωρών που παράγουν και καταναλώνουν για τη γενικότερη σταθερότητα της αγοράς, ειδικότερα, όταν αναμένονται ελλείψεις εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στο επίκεντρο της διαμάχης υπάρχει μία λέξη -«κλειδί» για τις συμφωνίες του OPEC + όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου,πρόκειται για το βασικό επίπεδο αναφοράς Κάθε χώρα υπολογίζει τις μειώσεις ή τις αυξήσεις της παραγωγής της σε σχέση με το βασικό αυτό επίπεδο. Όσο υψηλότερος είναι αυτό, τόσο μεγαλύτερα και περιθώρια άντλησης πετρελαίου για κάθε χώρα. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι το τρέχον επίπεδο, που ανέρχεται σε περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (Απρίλιο 2020), είναι πολύ χαμηλό και σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι 3,8 εκατομμύρια όταν η συμφωνία επεκταθεί έως το 2022.
Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι τα ΗΑΕ υποστήριξαν ότι τα βασικά επίπεδα καθορίστηκαν πολύ χαμηλά από την αρχή, αλλά τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να το ανεχθούν αν η συμφωνία έληγε τον Απρίλιο του 2022. Τα ΗΑΕ έχουν φιλόδοξα σχέδια παραγωγής και έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητάς τους.
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ που έδωσε έμφαση στη «θυσία» του Ριάντ αναφορικά με εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής, δήλωσε ότι καμία χώρα δε θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα και μόνο μήνα ως βασικό σημείο αναφοράς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένας μηχανισμός κατάθεσης ενστάσεων.