Black Friday 2023: Απίστευτες καταγγελίες από καταναλωτές που βλέπουν προϊόντα που ήθελαν να αγοράσουν στην Black Friday ξαφνικά να κοστίζουν περισσότερο!
Σύμφωνα με το MEGA, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγγελίες για εικονικές εκπτώσεις, με την έρευνα στο διαδίκτυο να δείχνει πως σε πολλές περιπτώσεις ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός.
Πελάτης είχε εντοπίσει ένα συγκεκριμένο πλυντήριο ρούχων, το οποίο διαπίστωσε ότι ακρίβυνε εντυπωσιακά σε γνωστό πολυκατάστημα πριν από λίγες μόνο μέρες.
Στην καταγγελία του, αναφέρει και τον διάλογο με το κατάστημα:
– Το συγκεκριμένο πλυντήριο μέχρι χθες είχε 380 ευρώ. Σήμερα γιατί έχει 849;
– Καλησπέρα σας, οι τιμές αλλάζουν από μέρα σε μέρα χωρίς κάποια ενημέρωση ή προειδοποίηση.
Στις 30 Οκτωβρίου λοιπόν το πλυντήριο ρούχων κόστιζε 380 ευρώ, στις 5 Νοεμβρίου η τιμή του σκαρφάλωσε στα 849 και πλέον με τιμή Black Friday όπως διαφημίζει η εταιρεία, επέστρεψε στα ίδια.
Ο Νίκος είναι φοιτητής που σπουδάζει στην Πάτρα. Ψάχνει για κάρτα γραφικών, με την εμπειρία του, από την περυσινή Black Friday όταν αγόρασε οθόνη υπολογιστή να μην είναι η καλύτερη.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι συγκρίσεις τιμών με χώρες του εξωτερικού προκαλούν μελαγχολία Το ίδιο κινητό τηλέφωνο που στον Καναδά χωρίς έκπτωση κοστίζει 366,49 ευρώ, σε γνωστό πολυκατάστημα της χώρας πωλείται στα 729 ευρώ όπως βλέπουμε.
Άλλη συσκευή που στην Αγγλία πωλείται 914 ευρώ, στη χώρα μας μετά την έκπτωση πωλείται στα 939 ευρώ.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η τιμή στην Ελλάδα είναι πλέον χαμηλότερη, χωρίς πάντως στην Αγγλία να υπάρχει για την ώρα η έκπτωση για τη Black Friday.
Το ίδιο συμβαίνει και με μία τηλεόραση 43 ιντσών που πλέον εντός συνόρων πωλείται στα 389 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι εταιρείες κούριερ ετοιμάζονται πυρετωδώς, όπως και οι υπάλληλοι πολυκαταστημάτων, που ξέρουν ότι την ερχόμενη Παρασκευή, δεν θα υπάρξουν ρεπό και διαλείμματα στη δουλειά τους.
Κάθε στοιχείο αναλύεται με προσοχή, με την πλειοψηφία εκείνων που δήλωσαν ότι θα κάνουν αγορές την Black Friday να σκέφτεται να ξοδέψει ένα ποσό πάνω από τα 100 ευρώ και το υπόλοιπο 25% μέχρι το πολύ 100 ευρώ.
Και φέτος οι περισσότεροι δείχνουν ενδιαφέρον για είδη τεχνολογίας. Ακολουθούν οι συσκευές σπιτιού και τα προϊόντα ψυχαγωγίας, με την πρώτη πεντάδα να συμπληρώνουν τα ρούχα και τα καλλυντικά.
Πέρυσι στην κορυφή των αγορών βρέθηκαν οι τηλεοράσεις και ακολούθησαν τα κινητά τηλέφωνα και τα laptop.
H αντίστροφη μέτρηση για την φετινή Black Friday έχει ξεκινήσει, με τις καταγγελίες και τις παρατηρήσεις καταναλωτών να δίνουν τροφή για σχόλια και συζητήσεις.
Πολλές χρονιές υπήρχαν αναφορές για ανέβασμα τιμών πριν τη Black Friday, ενώ άλλες φορές είδαμε προσφορές που δεν ήταν τόσο προσφορές όσο μας έλεγαν.
Ένας καλός τρόπος να προετοιμαστείτε για την Black Friday 2023 είναι να βρείτε ακριβώς αυτό που θέλετε και να μην περιμένετε να βγουν οι εκπτώσεις για να σκεφτείτε τι θέλετε.
Έτσι, θα γνωρίζετε από τώρα την τιμή και αν όντως αξίζει να “βιαστείτε”.
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αποτελεί η Black Friday για τους επιτήδειους, ώστε να μας αδειάσουν τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς.
Οι ερευνητές της Kaspersky ανέφεραν ότι ο αριθμός των επιθέσεων μέσω Banking Trojans που κλέβουν δεδομένα πληρωμών διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αγγίζοντας τις σχεδόν 20 εκατομμύρια επιθέσεις.
Φέτος, εκτός από αυτήν την ενεργή εκστρατεία κλοπής τραπεζικών διαπιστευτηρίων, οι κυβερνοεγκληματίες δεν έμειναν άπραγοι και ανέπτυξαν νέα συστήματα απάτης.
Ειδικότερα, την Black Friday οι απατεώνες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά ένα νέο είδος συστήματος phishing εκμεταλλευόμενοι τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL).
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα από την έκθεση της Kaspersky «How customers got scammed amid the Black Friday season in 2022», με στόχο την εκπαίδευση των χρηστών ώστε να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εκπτωτικής περιόδου.
Τα τραπεζικά Trojans είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως στο οπλοστάσιο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου που επωφελούνται από την εκπτωτική σεζόν.
Μόλις ο χρήστης περιηγηθεί σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το Trojan αποθηκεύει όλα τα δεδομένα που εισάγει ο χρήστης στις φόρμες του ιστότοπου.
Αυτό σημαίνει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν πρόσβαση σε έναν αριθμό πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ημερομηνία λήξης και CVV, καθώς και στα διαπιστευτήρια σύνδεσης του θύματος στον ιστότοπο.
Έχοντας λάβει αυτές τις πληροφορίες, οι εισβολείς μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη, να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία της κάρτας τους για αγορές ή να πουλήσουν τα δεδομένα σε καταστήματα στο Dark web.
Μετά από μια ραγδαία μείωση του αριθμού των επιθέσεων με τραπεζικά Trojans το 2021, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου επέστρεψαν σε αυτό το είδος δριμύτεροι.
Το 2022, ο αριθμός των επιθέσεων διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2021.
Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο, τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν και απέτρεψαν σχεδόν 20 εκατομμύρια επιθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική αύξηση του αριθμού των ανιχνεύσεων έφτασε το 92%.
Το 2022, οι ειδικοί της Kaspersky εντόπισαν επίσης πολυάριθμα παραδείγματα σελίδων phishing τα οποία έκαναν για πρώτη φορά κατάχρηση των υπηρεσιών BNPL.
Αυτά τα εργαλεία επιτρέπουν στους πελάτες να μοιράσουν το κόστος της αγοράς σε πολλές άτοκες δόσεις.
Επομένως, αυτές οι υπηρεσίες απευθύνονται στους καταναλωτές, ιδιαίτερα στους νέους, και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλείς σε αγοραστικές περιόδους όπως η Black Friday.
Ένα παράδειγμα αυτής της απάτης είναι η κατάχρηση μιας δημοφιλούς υπηρεσίας που ονομάζεται Afterpay (Clearpay στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία), με 20 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλον τον κόσμο. Οι δράστες δημιούργησαν μια σελίδα που μιμείται τον επίσημο ιστότοπο, εξαπατώντας τα ανυποψίαστα θύματα ώστε να εισάγουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας και το CVV σε ψεύτικη φόρμα.
Αφού ο χρήστης εισαγάγει τα στοιχεία του, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα προσπαθήσουν να κλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτήν την κάρτα, αδειάζοντας το πορτοφόλι του θύματος.
Η σελίδα phishing που μιμείται το Afterpay στοχεύει στην απόκτηση πρόσβασης στον λογαριασμό ενός πιθανού θύματος.
«Το shopping event της χρονιάς – η Black Friday – είναι μια «hot» περίοδος όχι μόνο για πωλητές και αγοραστές, αλλά και για τους απατεώνες που θέλουν να κλέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από βιαστικούς πελάτες. Το νέο σύστημα που εκμεταλλεύεται τις υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL) αποδεικνύει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δεν σταματούν να εξελίσσουν τις μεθόδους τους. Τις συνηθισμένες μέρες, ο πελάτης μπορεί εύκολα να το αντιληφθεί: αν το προϊόν είναι πολύ φθηνό, είναι πιθανότατα απάτη, αλλά κατά την περίοδο εκπτώσεων της Black Friday αυτό δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Οι αγοραστές γίνονται λιγότερο προσεκτικοί και ως εκ τούτου αποτελούν εύκολο στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να δίνετε προσοχή στον ιστότοπο από τον οποίο αγοράζετε, να είστε προσεκτικοί με άγνωστες εταιρείες και να χρησιμοποιείτε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας», σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα κόλπα και τις απάτες της Black Friday, διαβάστε την πλήρη αναφορά στο Securelist.
Για να απολαύσετε στο μέγιστο την Black Friday φέτος, φροντίστε να ακολουθήσετε μερικές συστάσεις ασφαλείας:
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…