Black Friday 2021: Πότε πέφτει φέτος – Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε στις αγορές

Black Friday 2021: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη… νύχτα των εκπτώσεων. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Ποια προϊόντα συμφέρει να αγοράσετε τώρα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ημέρα των μεγάλων προσφορών από μικρά και μεγάλα καταστήματα, η Black Friday πέφτει φέτος στις 26 Νοεμβρίου.

Black Friday 2021: Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες αγορών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος σε παλαιότερη δημοσίευσή της αναφερόταν στους 5 κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πέσουν θύματα «προσφορών».

Αυτοί οι κανόνες είναι οι εξής:

Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

Black Friday 2021: Πότε αρχίζουν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις 2021

Αντίστροφη μέτρηση για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις. Θα έχουν διάρκεια δύο εβδομάδων. Ποια Κυριακή θα μπορέσετε να βγείτε για ψώνια. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ξεκινούν σε λίγες εβδομάδες οι φθινοπωρινές εκπτώσεις 2021, τις οποίες περιμένουν τα καταστήματα, προκειμένου να κινηθεί η αγορά και πριν τα Χριστούγεννα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, ενώ η διάρκειά τους θα είναι δύο εβδομάδες.

Όσο διαρκούν οι εκπτώσεις, στα προϊόντα που βρίσκονται στα καταστήματα θα πρέπει να αναγράφεται η αρχική και η τελική τιμή, ενώ επιτρέπεται να αναγράφεται και το ποσοστό της έκπτωσης.

Επίσης, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021 τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Μέχρι το τέλος του χρόνου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για άλλες δύο Κυριακές και συγκεκριμένα στις 12 και στις 19 Δεκεμβρίου 2021.

Black Friday 2021: Ποια προϊόντα δεν θα βρείτε στα ράφια – Από τρόφιμα μέχρι… παπούτσια

Μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση και προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Αδειάζουν τα ράφια των Σούπερ μάρκετ και ορισμένα προϊόντα δεν ανανεώνονται. Οι ελλείψεις στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζει φέτος η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα . Από ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων, μέχρι πλημμύρες λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και την πανταχού παρούσα πανδημία που κλείνει λιμάνια ολόκληρα.

Ας μη ξεχνάμε και την ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Κίνα που ήρθε για να «δέσει» τη συνταγή της καταστροφής και ελλείψεων σε βασικά -και όχι μόνο- αγαθά αυτά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics ο αριθμός των πλοίων που περιμένουν να δέσουν σε κινεζικά λιμάνια αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από το μέσο όρο προ-πανδημίας που ήταν 82, στα 206.

Εκτός από τα προβλήματα στα λιμάνια της Κίνας, τα «λουκέτα» σε εργοστάσια του Βιετνάμ λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν επίσης επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή.

Black Friday 2021: Ποιες είναι οι ελλείψεις

Πολλά είναι τα προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής της Κίνας λόγω των επιβεβλημένων blackout και των περιορισμών για τη χρήση ενέργειας αφού έχουν επηρεαστεί πάνω από 60 εταιρείες.

Σύμφωνα με ανάλυση της Jena Santoro της Everstream Analytics, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ενώ οι καταναλωτές θα κληθούν να επωμιστούν το επιπλέον κόστος, σύμφωνα με την Dawn Tiura, πρόεδρο της Sourcing Industry Group.

Η Ευρώπη, με τη σειρά της, έχει παρασυρθεί στη δίνη της έλλειψης φυσικού αερίου. Το φαινόμενο που έχει χαρακτηριστεί από τους αναλυτές ως «τέλεια καταιγίδα» επηρεάζει την αλυσίδα εφοδιασμού παγκοσμίως.

Αυτοί είναι οι τομείς που επηρεάζονται άμεσα:

1. Τρόφιμα

Oι αυξημένες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη θα επηρεάσουν τις τιμές των τροφίμων στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Tiura. «Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής λιπασμάτων αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω του αυξημένου κόστους. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης λιπασμάτων οι αγρότες θα έχουν μειωμένη παραγωγή», τόνισε.

2. Αναψυκτικά με ανθρακικό, συσκευασμένα τρόφιμα

Η έλλειψη στην αγορά λιπασμάτων θα επηρεάσει και την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα το οποίο χρησιμοποιείται σε πλειάδα παραγωγικών μονάδων, σύμφωνα με τον Per Hong, στέλεχος της Kearney: «Λόγω της μείωσης παραγωγής λιπάσματος θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα.

Το διοξείδιο χρησιμοποιείται στη συσκευασία τροφίμων, στη δημιουργία ξηρού πάγου που χρησιμοποιείται στους ψυγειοκαταψύκτες για τη μεταφορά τους και στην παραγωγή αναψυκτικών».

3. Smartphones, παιχνίδια, ηλεκτρονικές συσκευές

Αρκετές βιομηχανικές μονάδες που συνεργάζονται με την Apple έχουν «βάλει λουκέτο» στην Κίνα σύμφωνα με τον Per Hong. Το πρόβλημα, όμως, επηρεάζει ολόκληρη τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρονικών.

«Αν και αναμένουμε βελτίωση της κατάστασης μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα οι ελλείψεις παραγωγής στην Κίνα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών, αυξάνοντας τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του έτους», υπογράμμισε ο Hong, προσθέτοντας πως η βιομηχανίες παιχνιδιών και υφασμάτων επίσης αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά.

4. Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Αρκετές είναι οι εταιρείες που προειδοποιούν για αυξημένη ζήτηση στην αγορά της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, σύμφωνα με τον CEO της National Tree Company, Chris Butler, λόγω των προβλημάτων στην Κίνα.

Σύμφωνα με τον Pawan Joshi, αντιπρόεδρο της E2open, άλλοι τομείς που θα επηρεαστούν από την παρούσα κρίση είναι οι βιομηχανίες παραγωγής μεταλλευμάτων, χημικών και τσιμέντου.

Black Friday 2021: Τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε αθλητικά είδη

Τα «λουκέτα» των εργοστασίων στη χώρα λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην προαναφερθείσα «τέλεια καταιγίδα».

Εταιρείες με σημαντική έκθεση στο Βιετνάμ όπως Nike (43%), Lululemon (33%) και Under Armour (40%) αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα.

Ιδού οι τομείς που επηρεάζονται:

1. Παπούτσια και αθλητικά

Σύμφωνα με τη BofA, αναμένεται σημαντική μείωση της παραγωγής αθλητικών παπουτσιών (100 εκατ – 150 εκατ ζευγάρια παπουτσιών).

2. Αυτοκίνητα

Η παρόμοια κατάσταση στα εργοστάσια της Μαλαισίας πλήττει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ελλείψεις σε ημιαγωγούς από τη Μαλαισία επίσης επηρεάζουν την παραγωγή στην Κίνα, σύμφωνα με την Capital Economics.