LIDL: Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ επιβλήθηκε από αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl αφού μετά από έλεγχο διαπίστωσε είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή για ένα προϊόν.
Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ, ωστόσο η εταιρεία είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση εντός τριετίας και το ποσό του επιβαλλόμενου προστίμου τριπλασιάζεται.
Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωση της Περιφέρεια Αττικής, αναφέρεται:
Με την με αριθ. πρωτ.οικ 216803/19-02-2025 Απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, επιβλήθηκε συνολικό διοικητικό πρόστιμο ποσού τριών χιλιάδων ευρώ (€ 3.000,00) στην εταιρεία ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε. με έδρα τη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, διότι κατά την διενέργεια ελέγχου κλιμακίου της Υπηρεσίας, στις 04-02-2025 στο υποκατάστημα της εταιρείας στο 14ο χλμ Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας στη Μεταμόρφωση, διαπιστώθηκε απαίτηση ή η είσπραξη υψηλότερου τιμήματος από αυτό που προκύπτει από την πληροφορία που παρέχεται στον καταναλωτή για ένα προϊόν, κατά παράβαση του άρθρου 2Β§9 της με αριθ. 91354/2017 Υπουργικής Απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) (Φ.Ε.Κ. 2983/τ.Β΄/30-08-17) όπως ισχύει. Για την παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων ευρώ (€1.000,00) ανά κωδικό προϊόντος σύμφωνα με το άρθρο 2Ε§1 της ίδιας Υ.Α. σε συνδυασμό με το άρθρο 22 του ν.4177/13. Λόγω επανειλημμένης υποτροπής για την ίδια παράβαση εντός τριετίας το ποσό του επιβαλλόμενου τριπλασιάζεται.
LIDL: Σκάνδαλο μεγατόνων στα ράφια του – Τι έχει συμβεί
Το κρέας κοτόπουλου αναγνωρίζεται από αρκετούς ως δυνητικός φορέας παθογόνων βακτηρίων που μεταφέρουν ασθένειες, όπως η σαλμονέλωση και η λιστερίωση.
Για να γίνει αυτή η κατάσταση πιο ανησυχητική έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι πιο συχνά το κρέας κοτόπουλου φέρει επίσης ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των κινδύνων.
Τα παραπάνω είναι ο λόγος που ευρωπαϊκές οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, των ζώων και του περιβάλλοντος ανέλυσαν δείγματα κοτόπουλου πουν πωλούνται από χιλιάδες καταστήματα της Γερμανικής αλυσίδας Lidl η οποία είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη και μία από τους μεγαλύτερους διανομείς κρέατος.
Οι αναλύσεις ανατέθηκαν από την essere animali (Ιταλία), σε συνεργασία με τις ενώσεις Albert Schweitzer Foundation, την Observatorio de Bienestar Animal, την Open Cages και την Otwarte Klatki, σε ανεξάρτητα διαπιστευμένα εργαστήρια για την διενέργεια μικροβιολογικών αναλύσεων σε προϊόντα κρέατος κοτόπουλου από τα καταστήματα Lidl που βρίσκονται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα κοτόπουλα της αλυσίδας lidl περιέχουν σαλμονέλα, E. coli και άλλα βακτήρια ενώ τα μισά δείγματα, περιέχουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μία από τις δέκα πιο σοβαρές απειλές σήμερα για την ανθρώπινη υγεία παγκοσμίως. Το 2019 περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν εξαιτίας αυτού του φαινομένου, αριθμός που εκτιμάται ότι το 2050 θα φτάσει στα 10 εκατομμύρια. Μόνο στην Ευρώπη, περισσότεροι από 35.000 πέθαναν το 2020 λόγω αντοχής στα αντιβιοτικά.
Από τα 24 δείγματα κοτόπουλου της Lidl στην Ιταλία έδειξαν το 54% (13) ήταν μολυσμένο από λιστέρια, περισσότερα από ένα προϊόντα στα δύο.
Το 46% (11) των κοτόπουλων ήταν μολυσμένο με Salmonella spp – σχεδόν ένα δείγμα στα δύο – και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών να ήταν επίσης ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Όπως και η λιστέρια, έτσι και η σαλμονέλα απενεργοποιούνται με το μαγείρεμα, αλλά το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στις επιφάνειες της κουζίνας που έρχονται σε επαφή με το ωμό κρέας, και να μεταδοθολυν στους καταναλωτές.
Μεταξύ των προϊόντων κοτόπουλου που αγοράστηκαν από τα Lidl Italia και αναλύθηκαν, το 75% (18) βρέθηκε να είναι μολυσμένο από Escherichia coli και 50% (12) από εντερόκοκκους.
Τέλος το 46% (11) ήταν μολυσμένο με βακτήρια που κάνουν ανθεκτικά τα αντιβιοτικά ESBL και το 33% (8) μολυσμένο από στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων που παράγουν ESBL.
Συγκεκριμένα είναι εμφανές σε όλα αυτά τα δείγματα υπήρχε 100% αντίσταση σε δύο κατηγορίες ταξινομημένων αντιβιοτικών, κρίσιμης σημασίας για την ανθρώπινη υγεία (κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς φθοριοκινολόνες).
Η ανάλυση στα Lidl της Βρετανίας έδειξε την παρουσία του παθογόνου βακτηρίου E-Coli στο 48% των προϊόντων – ένα βακτήριο του οποίου πρόσφατα έκανε περισσότερα από εκατό άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αρρωστήσουν ενώ ένα στα δύο φρέσκα προϊόντα κοτόπουλου που πωλούνται στο Lidl GB περιέχουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά «υπερβακτήρια».
Η Βρετανική οργάνωση Open Cages πρόσφατα αποκάλυψε πώς το 74% των κοτόπουλων ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται στο Lidl υποφέρουν από εγκαύματα από λοβό. Αυτή η φρικτή δερματική ασθένεια προκαλείται από χημικά εγκαύματα που παθαίνουν τα κοτόπουλα από παρατεταμένη επαφή με τα σκουπίδια.
Το 71% των δειγμάτων από τα Lidl Γερμανίας ήταν μολυσμένα με μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το εργαστήριο ανίχνευσε το ένζυμο ESBL στα προσβεβλημένα δείγματα. Αυτό το ένζυμο καθιστά ανοσία στα βακτήρια στα συνήθως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.
Η πλειοψηφία των βακτηρίων που φέρουν ESBL στα δείγματα που ελήφθησαν στο Lidl ήταν εντερικά βακτήρια τύπου Escherichia coli. Το 25% των δειγμάτων περιείχε εντερόκοκκους. Αυτά υποδηλώνουν μόλυνση με περιττώματα. Μόλις βγουν έξω από τα έντερα, οι εντερόκοκκοι μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Το 18% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με Campylobacter.
Οι λοιμώξεις από αυτά τα εντερικά βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε πυρετό, διάρροια ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, νευρολογικές παθήσεις που συνοδεύονται από παράλυση. Σε ένα δείγμα βρέθηκε σαλμονέλα που μπορεί να προκαλέσει διάρροια και ακόμη και σήψη.
Ο Timothy Walsh, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας και Αντίστασης στα Αντιβιοτικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που σχολίασε τα αποτελέσματα των αναλύσεων δήλωσε: Η παρουσία πολυανθεκτικών βακτηρίων στο κρέας είναι μια ανησυχητική τάση και αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τη δημόσια υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν από την επεξεργασία και την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος και η χρήση ανθρώπινων αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή μπορεί να έχει βαθιά μακροπρόθεσμη επίδραση στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών για τη θεραπεία ανθρώπινων λοιμώξεων».
Αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει η έρευνα της essere animali, δίνουν μια ανησυχητική εικόνα καθώς η αντοχή στα αντιβιοτικά αντιπροσωπεύει μια τεράστια απειλή για την υγεία και τα βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας του κοτόπουλου συμβάλλουν στην περαιτέρω εξάπλωσή του, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα αυτών των αντιβιοτικών που θεωρούνται κρίσιμα για τη θεραπεία των ανθρώπων
Η μελέτη προσθέτει και άλλο ένα στοιχείο: Τις εικόνες από τις φάρμες προμηθευτών Lidl που δείχνουν πόσο δραματικές είναι οι τρέχουσες συνθήκες των εκτρεφόμενων κοτόπουλων για την παραγωγή κρέατος: ζώα που εκτρέφονται σε υψηλή πυκνότητα, άρρωστα, με μεγάλες κινητικές δυσκολίες και συχνά αναγκασμένα να ζήσουν με πτώματα άλλων νεκρών κοτόπουλων.
Μια κατάσταση στην οποία δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τον πολλαπλασιασμό των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηριών .
Η έκθεση καλεί το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη, τη Lidl να αναλάβει την ευθύνη για την εξάλειψη των κύριων αιτιών ταλαιπωρίας για τα κοτόπουλα που εκτρέφονται στις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ώστε να αρρωσταίνουν λιγότερο, να απαιτούν λιγότερη χρήση αντιβιοτικών και, κατά συνέπεια, να συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας.
LIDL: Τέλος οι ταμίες στην Ελλάδα – Πώς θα ψωνίζουμε
«Θα ανοίξετε άλλο ταμείο;» Μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούγονται στα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας Lidl σε ώρες αιχμής θα αποτελεί σύντομα παρελθόν καθώς η διοίκηση της ξεκίνησε σε πιλοτικό επίπεδο και στην Ελλάδα τα ταμεία self checkout (αυτοεξυπηρέτησης) που στόχο έχουν να υποκαταστήσουν πλήρως αυτά με τους ταμίες την επόμενη διετία.
Από τον περασμένο Ιανουάριο, η γερμανική αλυσίδα, η οποία φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια στην Ελλάδα, θα πειραματιστεί πρώτα σε ένα αριθμό καταστημάτων και στην συνέχεια, αν το «πείραμα» πετύχει, θα το επεκτείνουν στο σύνολο των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας.
Όπως ανέφερε χθες στην ομιλία του στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων της Lidl Hellas ο πρόεδρος διοίκησης Martin Brandenburger, ήδη το πρώτο κατάστημα όπου έχουν τοποθετηθεί ταμεία αυτοεξυπηρέτησης είναι στην Σίνδο στην Θεσσαλονίκη ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα λειτουργεί και το πρώτο στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2026 όλα τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας – σήμερα αριθμεί 230 – να έχουν μετατραπεί σε καταστήματα αποκλειστικά self checkout.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες όπου πραγματοποιείται η μετάβαση στο νέο μοντέλο όπου στόχο έχει την ταχύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αξιοποίηση του προσωπικού των ταμείων σε άλλα πόστα μέσα στο σούπερ μάρκετ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη χώρα όπου εκτεταμένα εφαρμόστηκε η νέα πρακτική ήταν η Ρουμανία ενώ σε μικρότερη έκταση πραγματοποιείται αυτό το διάστημα σε Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς ειδικού Τύπου, η Itab, μία εταιρεία τεχνολογίας, έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την παράδοση 7.200 ταμείων αυτοεξυπηρέτησης στην Lidl για 12 χώρες έως τις αρχές του 2025.
Όπως προαναφέρθηκε για την Ελλάδα εξετάζεται το μοντέλο όπου θα λειτουργούν αποκλειστικά ταμεία self checkout με το προσωπικό να έχει εποπτικό και υποστηρικτικό ρόλο μέχρι να υπάρξει πλήρης εξοικείωση με την διαδικασία.
Πέρα από τα υπόλοιπα προϊόντα που θα σκανάρουν μόνοι τους στα ταμεία, οι πελάτες της Lidl θα καλούνται, ακολουθώντας απλές οδηγίες από σχετικούς πίνακες, πριν φτάσουν στο ταμείο να τοποθετούν οι ίδιοι τα αυτοκόλλητα με τα barcode σε μη τυποποιημένα προϊόντα όπως είναι αυτά στις «ζεστές γωνιές» (αρτοποιείο) ή στην μαναβική.
Το σύνολο των ταμείων αυτοεξυπηρέτησης θα δέχονται αποκλειστικά ηλεκτρονικές πληρωμές και σε κάθε κατάστημα – σύμφωνα με την πρακτική που δοκιμάζεται στο εξωτερικό – θα υπάρχει και ένα «υβριδικό» ταμείο όπου ο πελάτης που θα πραγματοποιεί το self scanning θα μπορεί να πληρώνει στον υπάλληλο της εταιρείας με μετρητά. Για την διαδικασία δεν είναι απαραίτητη χρήση της κάρτας πιστότητας «Lidl Plus».
Μία άλλη αλλαγή που θα λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι είναι η κατάργηση των έγχαρτων αποδείξεων για τους πελάτες που είναι κάτοχοι της κάρτας Lidl Plus.
Οι παραπάνω θα λαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά την απόδειξη των αγορών τους στην εφαρμογή της Lidl.
Το παραπάνω μέτρο εντάσσεται στην πολιτική της αλυσίδας για την μείωση της κατανάλωσης χαρτιού. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των αντιτύπων των φυλλαδίων που τυπώνει η αλυσίδα.