Αυτοκίνητο: Λουκέτο βάζει μεγάλη εταιρεία οχήματων.
Η Fisker διακόπτει την παραγωγή για τις επόμενες έξι εβδομάδες, καθώς η νεοσύστατη αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων προσπαθεί να περιορίσει τα αποθέματα και να αποφύγει πιθανώς την κατάθεση αιτήματος πτώχευσης.
Η εταιρεία δεν πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα την απαιτούμενη πληρωμή τόκων ύψους περίπου 8,4 εκατ. δολαρίων.
Η Fisker προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για την εξυπηρέτηση του χρέους της και “θα μπορούσε να χρειαστεί να ζητήσει προστασία σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περί πτώχευσης”.
Η εταιρεία δήλωσε επίσης τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να αντλήσει έως και 150 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας συμφωνίας χρηματοδότησης που επιτεύχθηκε με τον κάτοχο των μετατρέψιμων ομολόγων της με ημερομηνία λήξης 2025.
Δεν προσδιόρισε τον υφιστάμενο επενδυτή και δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα οργανωθεί σε τέσσερις δόσεις.
Η Fisker κατασκευάζει το ηλεκτρικό crossover Ocean με σύμβαση παραγωγής και συναρμολόγησης με την εταιρεία Magna Steyr στο Graz της Αυστρίας.
Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από εκπρόσωπο της μητρικής Magna International με έδρα τον Καναδά.
Οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν τις άσχημες συνθήκες για τη Fisker, αφού στα τέλη του περασμένου μήνα δήλωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητά της να παραμείνει ενεργή.
Η εταιρεία δήλωσε στις 29 Φεβρουαρίου ότι θα περικόψει το 15% του εργατικού δυναμικού της και αγωνίστηκε με προβλήματα παραγωγής, τεχνικές δυσλειτουργίες και επικρίσεις από τους αντιπροσώπους της.
Ωστόσο δήλωσε ότι παραμένει σε διαπραγματεύσεις με “μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία” σχετικά με μια πιθανή επένδυση και συνεργασία για κοινή ανάπτυξη.
Το Bloomberg και το Reuters ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία βρισκόταν σε συνομιλίες με τη Nissan της Ιαπωνίας, επικαλούμενα άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Τέλος, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι έχει περίπου 4.700 οχήματα σε απόθεμα αξίας άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ως εκ τούτου, σταματά την παραγωγή από αυτή την εβδομάδα για να πουλήσει το απόθεμα των ήδη κατασκευασμένων μοντέλων που έχει στοκ.
Αυτοκίνητο: Χαράτσι για όλους – Τι θα πληρώσουν νέα και παλιά οχήματα
Νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας φέρνει το υπουργείο Οικονομίας από το 2025, στέλνοντας στο ταμείο και ιδιοκτήτες νέων οχημάτων.
Παράλληλα, ένα νέο χαράτσι εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών για τα παλαιά ΙΧ, στέλνοντάς στα ετησίως στα ΚΤΕΟ για έλεγχο.
Δύο «χαράτσια» σκέφτεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Από τη μία η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει τέλη κυκλοφορίας και για τα υβριδικά ΙΧ, προκειμένου να «ματσάρει» τη χασούρα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από την άλλη να στέλνει για ετήσιο έλεγχο όσους έχουν παλαιά αυτοκίνητα.
Οι αλλαγές που συντελλούνται σταδιακά στην Ευρώπη, όσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, αναμένονται να ρθουν λίαν συντόμως και στην Ελλάδα. Τα μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο για τους υποψήφιους αγοραστές καινούριων αυτοκινήτων ώστε να επιλέγουν μοντέλα με μικρούς σε κυβισμό κινητήρες οι οποίοι εκπέμπουν εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2.
Ωστόσο τα αυτοκίνητα που είχαν αποκτήσει οι καταναλωτές και δεν πλήρωναν Τέλη Κυκλοφορίας φαίνεται ότι… έχουν παλιώσει καθώς έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια!
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας εφαρμόστηκαν στις αρχές του 2010, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, και έκτοτε οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει κυριολεκτικά τεχνολογικά άλματα και η ηλεκτροκίνηση έχει εισέλθει για τα καλά στη ζωή όλων μας.
Η εφαρμογή των Μηδενικών Τελών οδήγησε εκατομμύρια καταναλωτές να αποκτήσουν κάποιο μοντέλο με χαμηλές εκπομπές CO2 ώστε να μην πληρώσουν Τέλη αλλά πλέον το ένα μετά το άλλο τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλάζουν τα Τέλη Κυκλοφορίας και όπως φαίνεται στα μοναδικά οχήματα οχήματα που θα διατηρηθούν τα μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας θα είναι μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.
Με λίγα λόγια πιθανότατα θα πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και τα υβριδικά ΙΧ.
Ο λόγος εστιάζεται στο ότι κατά βάση μόνο τα αμιγώς ηλεκτρικά δεν εκπέμπουν ρύπους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτήτων plug-in υβριδικών μοντέλων δεν τα φορτίζουν και βέβαια όταν κινούνται με αφόρτιστες μπαταρίες λειτουργεί μόνο ο κινητήρας εσωτερικής καύσης με αποτέλεσμα να εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες CO2.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται από από το 2010 έως και σήμερα κυκλοφορούν περίπου 500.000 αυτοκίνητα που οι ιδιοκτήτες του δεν πληρώνουν ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας εκ των οποίων μόλις τα 11.000 είναι αμιγώς ηλεκτρικά! Τα υπόλοιπα είναι υβριδικά, plug in υβριδικά αλλά και βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.
Ένα αυτοκίνητο για να υπάγεται στα Μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας έπρεπε να εκπέμπει από 0 έως 90 γρ. CO2/χλμ. αν η πρώτη άδεια κυκλοφορίας είχε εκδοθεί από 1 Ιανουαρίου 2010 έως και 31/12/2020 ενώ από την 1/1/2021 έως και σήμερα τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν έως 122 γρ. CO2/χλμ. εξαιρούνται από την καταβολή ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Η αναδιάρθρωση των Τελών Κυκλοφορίας 2025 ετοιμάζεται και στην Ελλάδα όπως συμβαίνει και στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρώπη ενώ παράλληλα σχεδόν βέβαια θεωρείται και η αύξηση των ποσών στα παλαιότερα αυτοκίνητα στο πλαίσιο εκκίνησης εφαρμογής αντικινήτρων χρήσης των πολύ παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων.
Στην Ελλάδα οι αυξήσεις στα Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr δεν θα είναι πολύ υψηλές στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και θα κυμανθούν μεταξύ 20 έως 30 ευρώ ενώ στα περισσότερο ρυπογόνα οχήματα που κινούνται και με κινητήρες υψηλού κυβισμού οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες καθώς τα ευάλωτα νοικοκυριά σίγουρα δεν διαθέτουν οχήματα υψηλού κυβισμού.
Τρόπους για αυξημένη εποπτεία των παλαιών αυτοκινήτων ψάχνει να βρει το υπουργείο Μεταφορών. Για τον λόγο αυτό βάζει ξανά στο τραπέζι τον ετήσιο έλεγχο των παλαιών οχημάτων στα ΚΤΕΟ.
Τρόπους για να επιτύχει αυξημένη εποπτεία στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα, ειδικότερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας ΙΧ, αναζητά το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Έτσι πέρα από τη διασύνδεση των ΚΤΕΟ με το ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου, που με τη σειρά του συνδέεται με την ΑΑΔΕ, εξετάζεται ένα ακόμα μέτρο.
Το μέτρο αυτό θα είναι η υποχρέωση ετήσιου ελέγχου για μια κατηγορία οχημάτων.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζει το ΥΜΕ, τα οχήματα αυτά θα είναι όσα έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά για περισσότερα από 10 ή 15 χρόνια.
Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι νέο, καθώς στην πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ ισχύει εδώ και πολλά χρόνια για τα οχήματα που έχουν συμπληρώσει 8 έτη κυκλοφορίας, ενώ σε κάποιες χώρες αυτό ισχύει ακόμα και για τα οχήματα 5ετίας.
Αυτοκίνητο: Αυτές τις μάρκες προτιμούν να κλέβουν – Τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε το ΙΧ σας
Ιδιαίτερες προτιμήσεις δείχνουν οι διαρρήκτες αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες μάρκες.
Οι κλοπές παρκαρισμένων αυτοκινήτων τείνουν να γίνουν μάστιγα.
Όλο και περισσότερα ΙΧ που «σηκώνουν» οι δράστες από την Αττική καταλήγουν σε κυκλώματα διακινητών στον Έβρο.
Ειδικοί εξηγούν τη μεθοδολογία των δραστών που όπως φαίνεται καταφέρνουν να «εξουδετερώσουν» μια σειρά από συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν ακόμη και τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα.
Πολλές φορές, οι δράστες δεν χρησιμοποιούν αντικλείδι του αυτοκινήτου.
Κάνουν πιθανότατα reset στον εγκέφαλο και το immobilizer και καταφέρνουν να παρακάμψουν το σύστημα εκκίνησης.
Ο κ. Γιώργος εξηγεί τι έκαναν οι δράστες όταν κατάφεραν να τρυπώσουν στο αυτοκίνητό του. «Σβήνει από start-stop. Με αυτόν τον τρόπο βάζουν μπροστά».
«Με αυτό το μαγνητάκι το κάνουν», ανέφερε μιλώντας στο Mega.
Το επίμαχο αυτοκίνητο έκανε φτερά από το Κερατσίνι, βρέθηκε μέρες μετά στην Ξάνθη με ζημιές άνω των 5.000 ευρώ από τη διακίνηση μεταναστών.
«Το γράψανε σε ένα στικάκι, αυτό που φαίνεται στο βίντεο και μετά πέρασαν και έναν δικό τους κωδικό, με ένα μαγνητάκι, το οποίο το ακουμπάς επάνω στο start-stop και βάζεις μπροστά το αμάξι και έκαναν τη δουλειά τους».
Οι αστυνομικοί έχουν διαπιστώσει πως η κάθε μια από τις σπείρες ειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να βγάλουν αντικλείδι.
Όπως συνέβη σε περιοχή της Αττικής πριν από λίγες μόνο μέρες.
Σε ανύποπτο χρόνο οι δράστες καταφέρνουν έστω και για λίγα λεπτά να πάρουν στα χέρια τους το πρωτότυπο κλειδί και το αντιγράφουν.
Γι’ αυτό όπως τονίζουν μηχανικοί, ασφαλιστές και συνδικαλιστές της αστυνομίας, θέλει μεγάλη προσοχή για τα σημεία που αφήνει κανείς το κλειδί του οχήματος.
Τα συστήματα ασφαλείας εξελίσσονται αλλά μαζί τους και οι κλέφτες αυτοκινήτων που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν τη συνταγή για να υλοποιήσουν το χτύπημα.
Οι ιδιοκτήτες, όπως εξηγούν ειδικοί, πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχουν ασφαλίσει το αυτοκίνητό τους για κλοπή και να προσέχουν πότε και πού αφήνουν τα κλειδιά τους.
Ο Ηρακλής Τσιολάκης, υπεύθυνος σε συνεργείο περιγράφει πώς επιτήδειοι κλέβουν αυτοκίνητα: «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να το κλέψουν.
Μπαίνουμε σε μία εποχή κλοπής που λέγεται ηλεκτρονική. Ο ανέπαφος τρόπος που βάζουμε μπρος έχει δημιουργήσει μία φιλοσοφία.
Το αυτοκίνητο δουλεύει με ραδιοσυχνότητες και εάν ο γνώστης μπορέσει να κάνει αποκωδικοποιήσει τα σήματα, μπορεί να κάνει μια αντίστοιχη εγγραφή, όπως ακριβώς ένα εργαστηριακό κλειδί της αντιπροσωπείας. Μπορεί να γίνει σε όλα τα αυτοκίνητα απλά αλλά ζει ο βαθμός δυσκολίας».