Αυτοκίνητο: Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν σχάρες ποδηλάτων. Οι κίνδυνοι στο αυτοκίνητο και πώς μπορούν να αποφευχθούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αυξάνει την επιθυμία πολλών να ασχοληθούν με αθλητικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το ποδήλατο.
Η σχάρα ποδηλάτων σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το σημαντικότερο αξεσουάρ για τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο.
Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων μπορούν να επιλέξουν για τη μεταφορά του ποδηλάτου τους μεταξύ σχάρας οροφής, κοτσαδόρου ή πίσω πόρτας.
Η χρήση της σχάρας ποδηλάτου ουσιαστικά αλλάζει το κέντρο βάρους στο αυτοκίνητο, τα χαρακτηριστικά οδήγησης και την οδηγική εμπειρία.
Επιπλέον το όχημα έχει υψηλότερη αντίσταση του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα θορύβου.
Η μέγιστη ταχύτητα που συνιστούν οι κατασκευαστές είναι συνήθως τα 130 χλμ./ώρα και δεν πρέπει να ξεπερνιέται σε καμία περίπτωση.
Μια σχάρα κυρίως στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μπορεί να καλύψει τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου. Μια δεύτερη σημαντική προσοχή πρέπει να δοθεί στην πινακίδα κυκλοφορίας, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή και να μην καλύπτεται από τα ποδήλατα.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή από οδηγούς που χρησιμοποιούν τη σχάρα κοτσαδόρου.
Πάντα ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει το μέγιστο επιτρεπτό βάρος που μπορεί να μεταφέρει με την σχάρα ποδηλάτου. Αυτές οι πληροφορίες βρίσκονται στα πιστοποιητικά εγγραφής των διαφόρων κατασκευαστών.
Η πιο γνωστή παραλλαγή είναι η σχάρα οροφής ποδηλάτου. Είναι προσαρτημένη στην υπάρχουσα ράγα οροφής και προσφέρουν άφθονο χώρο, ενώ δεν περιορίζει την ορατότητα.
Τα μειονεκτήματα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το ποδήλατο θα πρέπει να ανυψωθεί στην οροφή, κάτι που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, ενώ τα αυτοκίνητα με ποδήλατα στην οροφή γίνονται πολύ ευάλωτα στους πλάγιους ανέμους.
Παράλληλα θα πρέπει ο οδηγός να ελέγχει το μέγιστο επιτρεπτό ύψος για την διέλευσή του.
Από την άλλη, το μεγάλο μειονέκτημα της σχάρας της πίσω πόρτας είναι ότι υπάρχει χαμηλή χωρητικότητα φόρτωσης, ενώ αυτή δεν μπορεί να ανοίγει όσο είναι στη θέση της η σχάρα.
Οι ευρέως διαδεδομένες σχάρες κοτσαδόρου είναι πολύ δημοφιλείς λόγω του χαμηλού ύψους φόρτωσης. Τα μεταφερόμενα ποδήλατα προεξέχουν ελάχιστα και επομένως αυξάνουν ελάχιστα την αντίσταση του αέρα, ενώ δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά οδήγησης.
Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι η κατανάλωση καυσίμου δεν αυξάνεται τόσο πολύ. Η φόρτωση και η εκφόρτωση είναι εύκολη, ενώ μπορούν να μεταφερθούν και βαριά ποδήλατα.
Οι περισσότερες σχάρες κοτσαδόρου διαθέτουν επιπλέον φώτα φρένων και πίσω φώτα μαζί με φλας χωρίς να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Το σίγουρο είναι ότι ο οδηγός όποια σχάρα και αν χρησιμοποιεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, κυρίως κατά τη διάρκεια της στάθμευσης.
Καθοριστικοί παράγοντες είναι το βάρος των ποδηλάτων και η επιτρεπόμενη φέρουσα ικανότητα μεταφοράς, ενώ κάτοχοι να πρέπει να είναι σίγουροι ότι ο κατασκευαστής θα πρέπει να έχει πάρει την έγκριση τύπου από ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών και για την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά των ποδηλάτων.
Αυτοκίνητο: Έτσι το καταστρέφουμε – Το λάθος που κάνουμε όλοι
Μια από τις συνηθέστερες βλάβες στο αυτοκίνητο είναι εκείνη του συμπλέκτη και κοστίζει και εκατοντάδες ευρώ. Πώς θα σωθείτε;
O συμπλέκτης βρίσκεται ανάμεσα στην είσοδο ισχύος (βολάν στροφαλοφόρου) και την είσοδο ισχύος του κιβωτίου ταχυτήτων.
Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται στα συστήματα τετρακίνησης μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν τρία συστήματα σύμπλεξης που χρησιμοποιούν την τριβή (μηχανικός συμπλέκτης), ηλεκτρισμό (ηλεκτρομαγνητικός) και υδραυλικό υγρό (υδροδυναμικός).
Όταν πατηθεί το πεντάλ του συμπλέκτη, ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων αποσυνδέονται, ώστε να ολοκληρώνεται με ασφάλεια η αλλαγή της ταχύτητας.
Οι συμπλέκτες τριβής που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα αυτοκίνητα αποτελούνται από τρία εξαρτήματα: έναν δίσκο, μια πλάκα πίεσης και ένα ρουλεμάν.
Ο δίσκος μεταδίδει την κίνηση και καλύπτεται με ειδική επένδυση από υλικό ανθεκτικό στην τριβή και στη θερμότητα. Η πλάκα πίεσης είναι ένα εξάρτημα μόνιμα συνδεδεμένο με τον στρόφαλο, ο οποίος έρχεται σε επαφή με το δίσκο του συμπλέκτη μέσω ενός δακτυλίου πίεσης.
Όταν πατηθεί το πεντάλ του συμπλέκτη, τα ελατήρια της πλάκας πίεσης σπρώχνουν τον δακτύλιο μακριά από τον συμπλέκτη.
Έτσι, δημιουργείται ένα μικρό κενό μεταξύ του δίσκου του συμπλέκτη και του στροφάλου και αποσυνδέονται το κιβώτιο ταχυτήτων και ο κινητήρας.
Το ρουλεμάν, από την άλλη πλευρά, έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει την πίεση απευθείας από το πεντάλ στα ελατήρια του δίσκου.
Ο συμπλέκτης είναι ένα αναλώσιμο στοιχείο.
Το πόσο συχνά χρειάζεται αντικατάσταση καθορίζεται κυρίως από τον τρόπο χρήσης και τον τρόπο οδήγησης. Κατά κανόνα, όσο πιο συχνά ενεργοποιείται ο συμπλέκτης, όπως για παράδειγμα σε κίνηση μέσα στην πόλη, τόσο πιο εύκολο μπορεί να καταπονηθεί.
Σημαντικό μειονέκτημα, τόσο για τον ίδιο τον μηχανισμό όσο και για τον οδηγό, είναι να διατηρείται το πόδι ακριβώς πάνω από τον συμπλέκτη όταν το αυτοκίνητο κινείται και είναι η λεγόμενη οδήγηση με μισό συμπλέκτη. Αντίθετα, το αριστερό πόδι πρέπει να στηρίζεται στο ειδικό στήριγμα ποδιών στην αριστερή πλευρά του πεντάλ του συμπλέκτη, σε ειδική θέση που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι κατασκευαστές.
Η οδήγηση σε αστική κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι ένας από τους πιο συχνά αναφερόμενους λόγους φθοράς του συμπλέκτη, λόγω της συχνής χρήσης του συμπλέκτη.
Όταν οδηγείτε σε μποτιλιάρισμα είναι καλύτερο να προσπαθείτε να ξεκινάτε μόνο όταν υπάρχει αρκετός χώρος μπροστά από το αυτοκίνητο και όχι να διανύουμε μισό ή ένα μέτρο ειδικά όταν τα προπορευόμενα οχήματα είναι σταματημένα και να περιμένουμε και πάλι το ξεκίνημα με τον συμπλέκτη πατημένο.
Πολλοί οδηγοί δεν συνειδητοποιούν ότι ο λάθος χειρισμός του συμπλέκτη μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία του συμπλέκτη και δαπανηρές επισκευές.
Πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν το συμπλέκτη πολύ νωρίτερα για να ξεκινήσουν στα φανάρια, με αποτέλεσμα να πιέζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο συμπλέκτης.
Ο σωστός τρόπος είναι να πατηθεί την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το αυτοκίνητο. Ένα επίσης λάθος είναι ότι ορισμένοι οδηγοί δεν πατούν πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη κατά τη διάρκεια της αλλαγή των ταχυτήτων.
Η βλάβη του συμπλέκτη συνήθως δεν συμβαίνει ξαφνικά.
Η φθορά είναι σταδιακή και τα σημάδια της φθοράς ένας έμπειρος οδηγός μπορεί να τα καταλάβει έγκαιρα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι η λεγόμενη ολίσθηση του συμπλέκτη.
Συμβαίνει όταν οι στροφές του κινητήρα αυξάνονται έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο και το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει γρήγορα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει φθορά του δίσκου του συμπλέκτη, της πλάκας πίεσης ή του στροφάλου.
Ένα άλλο συχνά αναφερόμενο σημάδι επικείμενης αστοχίας συμπλέκτη είναι ένα υψηλό σημείο λειτουργίας.
Για να δουλέψει, πρέπει να το αφήσεις γρήγορα.
Από την άλλη, το πιο εμφανές σύμπτωμα που μπορεί να υποδηλώνει αστοχία του συμπλέκτη είναι η αδυναμία αλλαγής ταχύτητας.
Τέλος, κατά τη διάρκεια έντονης καταπόνησης του κινητήρα στην εκκίνηση (όπως ξεκίνημα σε μεγάλη ανηφόρα) η ύπαρξη δυσάρεστης οσμής είναι ένδειξη φθοράς του συμπλέκτη.
Επομένως, τη στιγμή που θα παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια μιας τέτοιας δυσλειτουργίας, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε σε έναν μηχανικό που θα διαγνώσει σωστά το πρόβλημα και θα προβεί στις κατάλληλες επισκευές.
Αυτοκίνητο: Το κουμπί στα αυτοκίνητα που μειώνει την κατανάλωση βενζίνης!
Με την τιμή της βενζίνης να παραμένει στα… ουράνια, το αυτοκίνητο έχει γίνει μέσο πολυτελείας. Πώς θα καταφέρουμε, όμως, να εξοικονομήσουμε καύσιμο;
Ένα μικρό κουμπί που υπάρχει σε ορισμένα οχήματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση βενζίνης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Express».
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν να το απενεργοποιούμε όταν μπαίνουμε στο ζεστό αυτοκίνητο μετά από αρκετή ώρα και στη συνέχεια να το ενεργοποιούμε μόλις το εσωτερικό του οχήματος δροσιστεί από τον κλιματισμό.
Αυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για ένα πιο σπάνιο κουμπί, το οποίο όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε έως και 12% λιγότερο καύσιμο.
Ο λόγος για το λεγόμενο «σύστημα σταμάτα– ξεκίνα» το οποίο έχει ως στόχο την οικονομία καυσίμου και τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Το κουμπί αυτό περιλαμβάνει το γράμμα «Α», το οποίο περιβάλλεται από ένα κυκλικό τόξο.
«Εάν έχετε ένα τέτοιο κουμπί τότε, αυτό είναι το αυτόματο σταμάτα – ξεκίνα κουμπί του αυτοκινήτου σας. Θα απενεργοποιήσει αυτόματα τη μηχανή σας όταν αυτό είναι στάσιμο για αρκετή ώρα, όπως για παράδειγμα εάν έχετε σταματήσει στο κόκκινο φανάρι», αναφέρει η Express.
Αν και όλοι μας γνωρίζουμε πως το σβήσιμο της μηχανής κατά τη διάρκεια μιας στάσης συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμου, πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τη διαδικασία αρκετά κουραστική, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους όπου τα κόκκινα φανάρια είναι πολλά.
Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία είναι απολύτως αυτόματη και ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο έχει σταματήσει να κινείται, ο οδηγός έχει πατήσει το φρένο και ο μοχλός ταχυτήτων βρίσκεται στη «νεκρά».
Όταν είστε έτοιμοι να θέσετε το όχημα εκ νέου σε κίνηση και αφήσετε το φρένο ή βάλετε πρώτη ταχύτητα, τότε η μηχανή ανοίγει και πάλι, γεγονός που διευκολύνει διαδικασία.