Αυτοκίνητο: Πώς με 10 ευρώ μπορείς να το σώσεις από κλοπή

Αυτοκίνητο: Οι κλοπές αυτοκινήτων βρίσκονται σε έξαρση στην Ελλάδα και οποιαδήποτε δικλείδα ασφάλειας από την πλευρά του οδηγού είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Πώς λοιπόν μπορείς να το σώσεις με ελάχιστο κόστος; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αύξηση στις κλοπές των αυτοκινήτων τους τελευταίους μήνες δεν είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στην ελληνική επικράτεια αλλά έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Τα προβλήματα με την παραγωγή νέων αυτοκινήτων και η έλλειψη ανταλλακτικών που πλήττουν την βιομηχανία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύο γεγονότα που έχουν συντελέσει στην αύξηση των κλοπών τόσο των ίδιων των αυτοκινήτων όσο και των ανταλλακτικών τους.

Η αυξημένη «ζήτηση» για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά έχει επιφέρει αλλαγές και στο τρόπο δράσης των κλεφτών, οι οποίοι, βρίσκουν και αυτοί από τη μεριά τους διαρκώς νέους τρόπους για να αφαιρέσουν ό,τι μπορεί να τους προσφέρει κέρδος. Παράλληλα επιδεικνύουν και μεγαλύτερη θρασύτητα επιχειρώντας σε συνθήκες που θεωρούνταν απαγορευτικές μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όπως για παράδειγμα όταν είναι ακόμη μέρα η σε πολυσύχναστους δρόμους.

Ο κλέφτες αντιδρούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε να προστατέψουν όσο πιο αποτελεσματικά μπορούν την τετράτροχη περιουσία τους και να αποτρέψουν τους μακρυχέρηδες από το να την κάνουν δική τους.

Εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους προστασίας ενάντια στην κλοπή αυτοκινήτου (συναγερμός, αντικλεπτικό μπαστούνι), οι ιδιοκτήτες έχουν στη φαρέτρα τους και άλλες αποτελεσματικές επιλογές για να ασφαλίσουν την περιουσία τους.

Μια από τις επιλογές που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στην πράξη και χαρακτηρίζεται παράλληλα για το πολύ χαμηλό κόστος για την εφαρμογή της είναι ο κρυφός διακόπτης kill switch.

Ο εν λόγω διακόπτης τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο στην καμπίνα του αυτοκινήτου με το κάτοχο να έχει την επιλογή να κόψει την τροφοδοσία του ρεύματος σε διαφορετικά σημεία του συστήματος κίνησης, όπως για παράδειγμα στην αντλία βενζίνης, στα μπουζί ή τη μίζα.

Το κόστος του ίδιου του διακόπτη είναι πολύ χαμηλό και ξεκινά κάτω από το ένα ευρώ και φτάνει έως και τα 20 περίπου ευρώ μαζί με τα καλώδια και το ρελέ. Το επόμενο κόστος που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη είναι το κόστος τοποθέτησης από έναν καταρτισμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου, το οποίο επίσης δεν είναι απαγορευτικό.

Με την τοποθέτηση του kill switch, ο κλέφτης, μην γνωρίζοντας γιατί ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια του, αφού ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και αυξάνει για τον ίδιο το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.

Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε πως οτιδήποτε καθυστερεί τους κλέφτες από το να επιτελέσουν το έργο τους αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχουν στην προσπάθειά τους να κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο ή κάποιο μηχανικό μέρος που έχουν βάλει στο μάτι.

Αυτοκίνητο: Μεγάλη προσοχή! Αφήνετε το αυτοκίνητο σε parking; Τι πρέπει να προσέξετε

Η επιλογή ενός ελεγχόμενου parking είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η ασφαλέστερη, είστε όμως σε θέση γνωρίζετε τι μπορεί να συμβεί από τη στιγμή που παραδίδετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αναζήτηση μιας ελεύθερης θέσης parking στο κέντρο μια πόλης είναι από μόνη της μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί αρκετό χρόνο, ακόμα περισσότερη υπομονή και μπόλικη τύχη ώστε το κυνήγι του ελεύθερου χώρου να έχει ευτυχή κατάληξη.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο πολλοί επιλέγουν την πιο ασφαλή, από πολλές απόψεις, λύση της παράδοσης του αυτοκινήτου τους σε ένα ιδιωτικό parking, το οποίο και αναλαμβάνει με το αζημίωτο τη φύλαξή του.

Υπό κανονικές συνθήκες, λοιπόν, παραδίδοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στον υπάλληλο ενός ιδιωτικού parking μπορείτε να αισθάνεστε σίγουρος ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί, μολονότι στην πραγματικότητα έχετε παραχωρήσει την πρόσβαση σε ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και σε μια «τράπεζα» γεμάτη από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίον πολλοί κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει διάφορες δικλείδες ασφαλείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να περιορίσουν την έκθεση της περιουσίας τους αλλά των προσωπικών δεδομένων σε εκείνους που θα θελήσουν να τα αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Ο λόγος για το «valet mode», το οποίο συναντάτε όλο και πιο συχνά στα σύγχρονα αυτοκίνητα, θέτοντας περιορισμούς σε κρίσιμες λειτουργίες.

Στην πιο εξελιγμένη μορφή του, όπως αυτή που συναντάμε στα μοντέλα της Tesla, το valet mode προχωρά αυτομάτως σε μια σειρά από ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλίσει την ιδιωτικότητα του χρήση αλλά και να αποτρέψει ένα… ατυχές συμβάν.

Ειδικότερα, το valet mode των Tesla ασφαλίζει το ντουλαπάκι του οδηγού και το αποθηκευτικό χώρο κάτω από το μπροστινό καπό, «κλειδώνει» τη δυνατότητα σύνδεσης συσκευών μέσω bluetooth ή WiFi, «κρύβει» τις καταχωρημένες τοποθεσίες στο σύστημα πλοήγησης, περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα του οχήματος όπως και τη μέγιστη ισχύ που αυτό αποδίδει.

Τέλος, απενεργοποιούνται και τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και οι υπηρεσίες ημιαυτόνομης οδήγησης.

Ανάλογες λειτουργίες προσφέρει το valet mode και στα μοντέλα της Jaguar-Land Rover, της Ford και του ομίλου Hyundai-KIA, μόνον που σε αυτές τις περιπτώσεις οι περιορισμοί δεν σχετίζονται με την απόδοση του οχήματος αλλά κυρίως με την πρόσβαση σε αποθηκευτικούς χώρους και στα προσωπικά δεδομένα μέσω του infotainment.

Όπως είναι λογικό, τα παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη λειτουργία, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε από το αυτοκίνητο τα προσωπικά μας αντικείμενα ή τα αντικείμενα υψηλής αξίας.

Κρίσιμο είναι να σημειώσουμε και τα χιλιόμετρα στο οδόμετρο του αυτοκινήτου, γνωστοποιώντας τον αριθμό αυτόν στη διεύθυνση του ιδιωτικού parking.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ότι το αυτοκίνητό μας δεν θα πραγματοποιήσει άσκοπες διαδρομές κατά τη διάρκεια της απουσίας μας και δεν θα εγκαταλείψει τον φυλασσόμενο χώρο του parking.

Τέλος, καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί ένας οπτικός έλεγχος κατά την παράδοση του αυτοκινήτου και κατά την παραλαβή του ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχει προκληθεί κάποια ζημιά.

Σίγουρα η παραπάνω διαδικασία ίσως φαντάζει υπερβολική, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δηλώνουμε -μεταξύ άλλων- ότι το αυτοκίνητο δεν… αφήνεται στην τύχη του, επισημαίνοντας στους υπαλλήλους του χώρου στάθμευσης τη φροντίδα και την προσοχή που οφείλουν να επιδείξουν (στο παρακάτω βίντεο της Tesla μπορείτε να δείτε τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης εφαρμογής.