ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Αυτοκίνητο: Έρχεται το λευκό χρώμα στα φανάρια – Τι θα κάνουμε όταν το βλέπουμε

Αυτοκίνητο: Ο τριπλός χρωματικός συνδυασμός που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα φανάρια έχει εισέλθει σε μια περίοδο αλλαγών με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων.

Στο μέλλον, θα χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα φανάρια. Αυτή η καινοτομία ήρθε στο προσκήνιο με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.

Τι σημαίνει λοιπόν το χρώμα που προστέθηκε πρόσφατα και αργά ή γρήγορα θα το δούμε και στη χώρα μας;

Αναλυτικότερα, αν και τα φανάρια λειτουργούν με τα ίδια χρώματα εδώ και χρόνια, νέα έρευνα προτείνει τη συμπερίληψη του λευκού φωτός σε αυτό το σύστημα.

Αυτό το πρόσθετο χρώμα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία και θα προσθέσει μια νέα διάσταση στη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Το λευκό φανάρι θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ αυτόνομων οχημάτων και άλλων οδηγών και θα διασφαλίσει ότι αυτή η σειρά θα υιοθετηθεί και η ροή της κυκλοφορίας θα γίνει πιο αποτελεσματική.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το North Carolina State University αποκάλυψε ότι η χρήση λευκού φωτός στα φανάρια θα ρυθμίσει τη ροή της κυκλοφορίας πιο αποτελεσματικά.

Ενώ το λευκό φως τονίζει τον ρόλο των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία, θα διευκολύνει τους οδηγούς να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Το λευκό φως θα συμβολίζει την κεντρική λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία.

Τα αυτόνομα οχήματα θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και με το κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας, κατευθύνοντας έτσι τη ροή της κυκλοφορίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Το λευκό φως θα επιτρέψει σε αυτά τα οχήματα να κινούνται αναλύοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας και άλλοι οδηγοί θα προσαρμοστούν επίσης σε αυτό το σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία θα γίνει πιο εύρυθμη και ρευστή.

Για να δουν πώς θα λειτουργούσε αυτό το σύστημα στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πιλοτικές εφαρμογές.

Αυτές οι δοκιμές θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πιθανές επιπτώσεις του λευκού φωτός στην κυκλοφορία.

Αυτοκίνητο: Το χαρτί που φέρνει πρόστιμο 400 ευρώ σε κάθε οδηγό – Να το έχετε πάντα μαζί σας

Ένα χαρτί μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα. Ποιο είναι αυτό και από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε αν θέλουμε να γλιτώσουμε το πρόστιμο των 400 ευρώ;

Εκτός από την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και το δίπλωμα, υπάρχει ακόμα ένα έγγραφο που υποχρεούται ο οδηγός να επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου, με την μη ύπαρξή του να επιφέρει βαρύ πρόστιμο.

Ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ αποτελεί υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, τόσο για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης άδειας κυκλοφορίας.

Πόσο είναι το πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο;
Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.

Αναλυτικά:

Καθυστέρηση έως 30 ημέρες

Επιβατικά ΙΧ 16 ευρώ
Δίκυκλα 10 ευρώ
Καθυστέρηση έως 6 μήνες

Επιβατικά ΙΧ 33 ευρώ
Δίκυκλα 20 ευρώ
Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών

Επιβατικά ΙΧ 65 ευρώ
Δίκυκλα 41 ευρώ
Όταν περάσουν οι 6 μήνες, εκτός από το πρόστιμο του Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, με την εφαρμογή του να μπαίνει σύντομα σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, του TAXISnet και άλλων φορέων, όπου αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Πρόστιμο 400 ευρώ από την Τροχαία
Εκτός όμως από τα παραπάνω πρόστιμα, “τσουχτερή” είναι η χρηματική ποινή που θα δεχθεί ο οδηγός σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει το χαρτί που να αποδεικνύει ότι το όχημα έχει περάσει Κ.Τ.Ε.Ο., βεβαιώνεται αμέσως πρόστιμο 400 ευρώ.

Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και προσκομίσει το χαρτί εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώσει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ, στο οποίο όμως πρέπει να υπολογιστεί και το ειδικό αυξημένο τέλος που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο καταβάλλεται στο Κ.Τ.Ε.Ο..

Τώρα, αν είχε περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο πριν την καταγραφή της παράβασης, αλλά δεν είναι μαζί του το αποδεικτικό, μόλις το προσκομίσει στην Τροχαία, το πρόστιμο μειώνεται αμέσως στα 20 ευρώ, μιας και εκπίπτει στο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., όπου αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.

Αυτοκίνητο: Αυτός είναι ο νέος ΚΟΚ – Πρόστιμα ακόμα και στους… πεζούς!

Σε φάση διαβούλευσης θα μπει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος θέλει να συμβάλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Παράλληλα στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά και η κυκλοφοριακή συμφόρηση που αποτελεί πραγματικότητα στους Ελληνικούς δρόμους αλλά και στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό θα δοθούν κίνητρα για την χρήση μοτοσυκλετών και οχημάτων μικρο-κινητικότητας. Σε αυτή την κατηγορία μάλιστα εντάσσονται τα ποδήλατα, συμβατικά ή ηλεκτρικά, και τα ηλεκτρικά πατίνια.

Τα όρια ταχύτητας εντός των πόλεων πρόκειται να μειωθεί στα 30 χλμ/ωρα από τα 50 που ίσχυαν ως τώρα και στα 20 χλμ/ωρα έξω από σχολεία. Το ερώτημα που προκύπτει ωστόσο από την αλλαγή αυτή είναι το αν το χαμηλότερο όρια μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κυκλοφοριακή συμφόρηση, κάτι που θα φανεί στην πράξη.

Με βάση το νέο ΚΟΚ η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων θα γίνεται με βάση την επικινδυνότητά τους. Οι ποινές που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρές και σε περίπτωση υποτροπής των ίδιων επικίνδυνων παραβάσεων, οι ποινές θα πολλαπλασιάζονται.

Αν υπάρχει 3η υποτροπή σε διάστημα πέντε ετών, τότε το δίπλωμα θα αφαιρείται για πέντε χρόνια και ο παραβάτης υποχρεούται σε εκπαίδευση και εξέταση για την επαναχορήγησή της.

Το δίπλωμα θα αφαιρείται και όταν συμπληρωθούν 25 πόντοι στο point system, ενώ για πρώτη φορά δεν θα υφίσταται για τροχαία παράβαση η αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς η ποινή θα εφαρμόζεται στον οδηγό. Σε περιπτώσεις που δεν προκύπτει με σαφήνεια ο παραβάτης, π.χ. σε κλήση από κάμερες, η ποινή θα επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.

Συνολικά οι κατηγορίες παραβάσεων είναι τρεις:

Ε1, χαμηλή επικινδυνότητα: επιβολή προστίμου 30 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 10 ημέρες.
Ε2, μεσαία επικινδυνότητα: πρόστιμο 150 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 20 ημέρες.
Ε3, υψηλή επικινδυνότητα και αντικοινωνική οδήγηση: ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα για σοβαρές παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση σηματοδοτών και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Προβλέπεται φυλάκιση έως 3 έτη αν προκύπτει κίνδυνος για ξένη περιουσία, φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύπτει κίνδυνος για άνθρωπο, κάθειρξη έως 10 έτη για βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις, κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών για θάνατο ανθρώπου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.
Προτεραιότητα στα φανάρια για τις μοτοσικλέτες
Με βάση το νέο ΚΟΚ για πρώτη φορά η διήθηση των μοτοσυκλετών γίνεται νόμιμη. Με τον όρο διήθηση χαρακτηρίζεται η κίνηση των διτρόχων ανάμεσα στα αυτοκίνητα και θα είναι νόμιμη μόνο όταν τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα -π.χ. σε κυκλοφοριακή συμφόρηση ή σε κάποιο φανάρι- και όταν δεν παραβιάζονται τα όρια ταχύτητας.

Επίσης, τα δίκυκλα θα έχουν προτεραιότητα στα φανάρια, θα επιτρέπεται δηλαδή να περνούν μπροστά από τα αυτοκίνητα, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και διευκόλυνσης της κυκλοφορίας.

Η μη χρήση κράνους θα τιμωρείται πλέον πιο αυστηρά, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα υπάρχει το ενδεχόμενο αφαίρεση αφαίρεσης του διπλώματος για έως και 5 χρόνια.

Οι ποινές για μη χρήση κράνους αυστηροποιούνται, με κίνδυνο αφαίρεσης της άδειας οδήγησης έως και για 5 χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Οι κλήσεις θα καταχωρούνται σε διαδικτυακή πλατφόρμα και οι παραβάτες θα ενημερώνονται άμεσα μέσω SMS, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για τη διαγραφή τους.

Οι παραβάτες πάντως θα έχουν τη δυνατότητα μέσα σε 7 έως 10 ημέρες να καταθέτουν τις ενστάσεις τους. Εάν αυτές κριθούν βάσιμες οι παραβάσεις και τα πρόστιμα θα διαγράφονται. Αλλιώς θα αναρτώνται απευθείας στον λογαριασμό TAXISnet του παραβάτη οδηγού και εάν αυτός δεν το εξοφλεί εμπρόθεσμα, τότε θα αποτελεί βεβαιωμένη οφειλή προς το Δημόσιο.

Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμα και για πεζούς που καθυστερούν ή παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στα πεζοδρόμια, καθώς και για επιβάτες αυτοκινήτων που ανοίγουν τις πόρτες απρόσεκτα.

Αυτοκίνητο: Έρχεται νέα πινακίδα στην Ελλάδα – Τι θα κάνει

Μια νέα πινακίδα έρχεται να δώσει τη λύση στο αιώνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους δρόμους της χώρας, την κίνηση.

Πιο συγκεκριμένα, η πινακίδα έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της στο ευρωπαϊκό οδικό δίκτυο, ως μια από τις σημαντικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται για να μετριάσουν το φαινόμενο. Ανάμεσα στα ληφθέντα μέτρα είναι και η δημιουργία λωρίδων για οχήματα υψηλής πληρότητας, οι οποίες, όπως υποδηλώνει η ονομασία τους, προορίζονται αποκλειστικά για αυτοκίνητα με περισσότερους από έναν επιβάτες.

Οι συγκεκριμένες λωρίδες δημιουργούνται σε δρόμους με κυκλοφοριακή ασφυξία, δίνοντας την ευκαιρία στα Ι.Χ. με μεγάλη πληρότητα επιβατών να κινηθούν σε έναν χώρο που ουσιαστικά είναι άδειος. Αποτελούν επιβράβευση για όσους μοιράζονται το αυτοκίνητό τους με συναδέλφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Οι λωρίδες υψηλής πληρότητας αυτή την ώρα χρησιμοποιούνται στην Ισπανία, η οποία διαθέτει τέτοιες λωρίδες σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Γρανάδα, επιτρέποντας την είσοδο σε αυτές στα επιβατικά Ι.Χ. με τουλάχιστον δύο επιβάτες. Χρησιμοποιούνται και στις ΗΠΑ, όπου έχουν παρουσία σε πάνω από 20 πολιτείες, καταλαμβάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Οι συγκεκριμένες λωρίδες δημιουργούνται σε δρόμους με κυκλοφοριακή ασφυξία, δίνοντας την ευκαιρία στα Ι.Χ. με μεγάλη πληρότητα επιβατών να κινηθούν σε έναν χώρο που ουσιαστικά είναι άδειος. Αποτελούν επιβράβευση για όσους μοιράζονται το αυτοκίνητό τους με συναδέλφους τους ή μέλη της οικογένειάς τους.

Οι λωρίδες υψηλής πληρότητας αυτή την ώρα χρησιμοποιούνται στην Ισπανία, η οποία διαθέτει τέτοιες λωρίδες σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Γρανάδα, επιτρέποντας την είσοδο σε αυτές στα επιβατικά Ι.Χ. με τουλάχιστον δύο επιβάτες. Χρησιμοποιούνται και στις ΗΠΑ, όπου έχουν παρουσία σε πάνω από 20 πολιτείες, καταλαμβάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Αυτοκίνητο: Η υποχρεωτική αλλαγή – Τι ισχύει για όλα από εδώ και πέρα

Αυτοκίνητο: Ο κανονισμός 2019/2144 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη 16η Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, αφορά την αύξηση της οδικής ασφάλειας με τη σταδιακή ενσωμάτωση συστημάτων στα καινούργια αυτοκίνητα, τα οποία θα προειδοποιούν τον οδηγό για ενδεχόμενο κίνδυνο.

Μεταξύ άλλων, στον Κανονισμό προβλεπόταν και η ύπαρξη του συστήματος Intelligent Speed ​​Assist (ISA), το οποίο πρέπει να ενημερώνει τον οδηγό ότι έχει ξεπεράσει το όριο ταχύτητας που αναγράφεται στις πινακίδες κυκλοφορίας.

Από την 7η Ιουλίου 2024, λοιπόν, όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν στον βασικό εξοπλισμό τους το συγκεκριμένο σύστημα προειδοποίησης για την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όταν αυτό συμβαίνει.

Ο κανονισμός ορίζει τέσσερις επιλογές προειδοποίησης του οδηγού, από τις οποίες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επιλέξουν μία από αυτές για να την ενσωματώνουν στον εξοπλισμό των αυτοκινήτων τους.

Αυτές είναι η κλιμακωτή ακουστική προειδοποίηση, η κλιμακωτή προειδοποίηση δόνησης, η απτική ανατροφοδότηση μέσω του πεντάλ επιτάχυνσης και η λειτουργία ελέγχου ταχύτητας.

Οι δύο πρώτες επιλογές ανατροφοδότησης δεν παρεμβαίνουν άμεσα, αλλά παρέχουν μόνο προειδοποιήσεις (πρώτη οπτική και εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τον οδηγό, καθυστερημένη ακουστική / δονητική προειδοποίηση), οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερες σε διάρκεια για να αποφευχθεί η πιθανή ενόχληση του οδηγού.

Η τρίτη βασίζεται στη δύναμη ανάδρασης του δεξιού πεντάλ, δηλαδή θα ωθήσει απαλά το πόδι του οδηγού προς τα πίσω για να τον ευαισθητοποιήσει οδηγό και να τον βοηθήσει να μειώσει την ταχύτητα του οχήματος. Αυτός μπορεί να αγνοήσει την προτροπή του συστήματος ISA πατώντας περισσότερο το πεντάλ εάν κρίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

Το σύστημα θα λαμβάνει δεδομένα τόσο από το GPS όσο και την κάμερα ανάγνωσης ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας που διαθέτει το αυτοκίνητο. Αρχικά, ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτρέπει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να παρέχουν στον οδηγό τη δυνατότητα απενεργοποίησης του συγκεκριμένου συστήματος κατά τη διαδρομή. Όμως, θα πρέπει να τίθεται ξανά σε λειτουργία αυτόματα όταν αυτός ξεκινά για μία νέα μετακίνηση.

Αυτοκίνητο: Τι θα συμβεί αν σας χτυπήσει κεραυνός

Αυτοκίνητο: Ενόψει της κακοκαιρίας που πρόκειται να χτυπήσει το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε όταν βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο.

Η υψηλή συχνότητα πτώσης κεραυνών θα αποτελέσει ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας που πρόκειται να επηρεάσει τις επόμενες ώρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευθούμε εν μέσω μιας καταιγίδας, ακόμα κι αν δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταφύγουμε στο εσωτερικό κάποιου κτιρίου.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτήν την περίπτωση είναι αν κάποιο όχημα, όπως το αυτοκίνητό μας, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πρόχειρο καταφύγιο που θα μας προσφέρει την απαραίτητη προστασία έως ότου κοπάσει η καταιγίδα.

Η απάντηση είναι καταφατική, μιας και το αυτοκίνητό μας, παρότι αποτελείται από μέταλλο, παρέχει τη στοιχειώδη προστασία από την πτώση ενός κεραυνού.

Το μέταλλο είναι ένας εξαιρετικός αγωγός του ηλεκτρισμού και η τάση που δημιουργείται είναι τεράστια. Ευτυχώς, υπάρχει το “Κλουβί Φαραντέι” που “ελέγχει” τον ηλεκτρισμό και μας προστατεύει. Παίρνει δηλαδή του φορτίο του κεραυνού και το διοχετεύει στο έδαφος. Το αυτοκίνητο φέρει χαρακτηριστικά κλουβιού Φαραντέι, με αποτέλεσμα να προστατεύονται όλοι οι επιβάτες του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιβάτες του αυτοκίνητου δεν θα τραυματιστούν, αλλά πιθανότατα θα υποστεί ζημιά το αυτοκίνητο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων για το αυτοκίνητο, το μόνο που θα καταστραφεί είναι το βερνίκι της βαφής, οπότε σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες επισκευές.

Επίσης, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι πολύ επικίνδυνο για έναν άνθρωπο να βρίσκεται δίπλα από ένα αυτοκίνητο κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας. Μόλις ο κεραυνός χτυπήσει το μέταλλο, υπάρχει ενδεχόμενο να εξοστρακιστεί και να μας τραυματίσει, ακόμα και θανάσιμα. Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι με το που ξεκινήσει η καταιγίδα να μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο και να μην καθόμαστε δίπλα του.

Μια ακόμα συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγουμε την επαφή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου με μεταλλικά τμήματα του πλαισίου ή του αμαξώματος, ώστε το ηλεκτρικό φορτίο που θα αναπτυχθεί να μην μας κεραυνοβολήσει.

Θυμηθείτε ότι αν η ορατότητα είναι περιορισμένη, τότε είναι καλύτερα να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας μέχρι να υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αυτοκίνητο: Πρόστιμο 200 ευρώ σε εκατομμύρια οδηγούς – Ποιοι θα πληρώσουν

Σε τραγική κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκονται αρκετοί ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ εξαιτίας πολλών παραγόντων που μόνο με πολιτική βούληση μπορούν να διορθωθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, της ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΜΕ θα επιδιώξει να αλλάξει και τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΚΤΕΟ καθώς μόλις το 32% του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων περνά από ΚΤΕΟ με αποτέλεσμα πάνω από 2,8 εκατ. οχήματα να παραμένουν εκτός διαδικασίας.

Χειρότερη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων όπου το 70% του στόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχει περάσει από έλεγχο με αποτέλεσμα πάνω από 6,5 εκατ. οχήματα να κινούνται εκπέμποντας υπερβολικές ποσότητες CO2.

Την ίδια στιγμή μόλις το 4,5% του στόλου των οχημάτων που ελέγχονται διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υπόλοιπα κράτη μέλη ανέρχεται σε 15%.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ κ. Κωνσταντίνος Βήκας επισημαίνει στο Carandmotor.gr ότι:

«Είναι γεγονός ότι το σύστημα εποπτείας κυκλοφορούντων οχημάτων και ορθής λειτουργίας των ΚΤΕΟ πάσχει σοβαρά και αποτελεί πλέον ένα παρωχημένο, αναποτελεσματικό και σε κάθε περίπτωση επικίνδυνο σύστημα για την προστασία των πολιτών και των νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Η κατάσταση αυτή λαμβάνει συνεχώς νέες διαστάσεις και εξελίσσεται προς το δυσμενέστερο ενώ καθιστά παράλληλα τη χώρα μας έκθετη σε περιπτώσεις κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω μη εναρμόνισης μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τα ΚΤΕΟ συγχαίρουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα και πιο ειδικά την αρμόδια υφυπουργό σε θέματα Μεταφορών κα Χριστίνα Αλεξοπούλου για την πολύ σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους και για την πρωτοβουλία τους και την στενή συνεργασία τους με τον κλάδο μας προκειμένου να ενισχυθεί ένας πολύ σημαντικός θεσμός όπως αυτός του ΚΤΕΟ.

Απίστευτο: Δείτε ποια αυτοκίνητα απαγορεύεται να παρκάρουν σε πάρκινγκ πλέον – Ο λόγος

Αντιμέτωποι με απαγορεύσεις στη στάθμευση ή ακόμα και στην κυκλοφορία έρχονται ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία εφοδιάζονται με σύστημα υγραεριοκίνησης ή αεριοκίνησης.

Ειδικότερα, οι απαγορεύσεις επιβάλλονται για εκείνα τα οχήματα που φέρουν εργοστασιακό ή μη σύστημα LPG ή CNG και προκύπτουν για λόγους ασφαλείας.

Επί της ουσίας πρόκειται για οχήματα που κινούνται είτε με υγραέριο είτε με φυσικό αέριο, η στάθμευση των οποίων απαγορεύεται σε ορισμένες περιπτώσεις σε κλειστά parking που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Μολονότι η Ελληνική Νομοθεσία δεν προβλέπει κάποια απαγόρευση στην κίνηση ή την στάθμευση αυτοκινήτων με υγραέριο ή φυσικό αέριο, υπάρχουν σαφείς κανονισμοί οι οποίοι θα πρέπει να πληρούνται ώστε ένας χώρος στάθμευσης να μπορεί να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει αεριοκίνητα οχήματα.

Συγκεκριμένα, σε κλειστούς χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 100 οχημάτων θα πρέπει να οριοθετούνται πλησίον των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου με ειδική σήμανση εκείνα τα τμήματα στα οποία οφείλουν να σταθμεύουν αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικούς τύπους καυσίμου.

Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 10% επί της μέγιστης χωρητικότητας του χώρου στάθμευσης, ενώ τα τμήματα αυτά θα πρέπει να αποτελούν ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα, να τοποθετούνται κατά προτίμηση σε υπέργειους ορόφους και να διαθέτουν κατάλληλο σύστημα εξαερισμού.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που οι παραπάνω προδιαγραφές δεν πληρούνται, ο χώρος στάθμευσης δεν μπορεί να φιλοξενήσει οχήματα με συστήματα τροφοδοσίας υγραερίου ή φυσικού αερίου και οφείλει να απαγορεύει την είσοδο και τη στάθμευση σε αυτά.

Η απαγόρευση συνήθως επιβάλλεται με την αντίστοιχη σήμανση και οφείλει να γίνει σεβαστή από τους ιδιοκτήτες οχήματος, καθώς στην περίπτωση ενός συμβάντος είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Κρίνοντας από την παραπάνω διάταξη, για χώρους στάθμευσης με χωρητικότητα μικρότερη των 100 θέσεων δεν προβλέπεται κάποια ειδική πρόβλεψη για τα οχήματα που κινούνται με υγραέριο ή φυσικό αέριο, συνεπώς δεν τίθεται θέμα κάποιου περιορισμού ή απαγόρευσης.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα κλειστά-υπόγεια parking πολυκατοικιών, τα οποία προφανώς δεν αγγίζουν τη χωρητικότητα των 100 οχημάτων, ενώ ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί η στάθμευση αυτοκινήτων LPG και CNG στις πυλωτές πολυκατοικιών, όπου οι πιθανότητες υψηλής συγκέντρωσης υγραερίου ή φυσικού αερίου είναι ελάχιστες.

Δεν είναι όμως μόνον οι χώροι στάθμευσης που επιβάλλουν περιορισμούς σε αυτοκίνητα που κινούνται με εναλλακτικούς τύπους καυσίμου. Σε τούνελ ανά την Ευρώπη, τα συγκεκριμένα οχήματα θα πρέπει να ενημερώνουν για τη χρήση LPG ή CNG κατά την είσοδό τους σε αυτά και να φέρουν ειδική σήμανση, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτό της σήραγγας της Μάχης, οπού η μεταφορά οποιουδήποτε οχήματος LPG ή CNG απαγορεύεται ακόμα κι αν οι αντίστοιχες δεξαμενές του αυτοκινήτου είναι άδειες.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Αποκάλυψη: Ευρώπη και Ελλάδα αλλάζουν νόμισμα μέσα στο 2025 – Τι αποκάλυψε η Λαγκάρντ

Η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα... αλλάζουν τα χρήματά τους μέσα στο 2025. Τι αποκάλυψε…

2 λεπτά ago

Καιρός: Τυφώνας από τον Ατλαντικό απειλεί την Ευρώπη – Δείτε πότε έρχεται

Καιρός: Μετά τον πρώτο κυκλώνα-βόμβα την Παρασκευή και το Σάββατο, ένας δεύτερος τυφώνας θα υποστεί…

52 λεπτά ago

Προσοχή: Μην κάνετε αυτό το λάθος στο ΑΤΜ – Θα σας αδειάσουν αμέσως το λογαριασμό

Τράπεζες: Το 2024, παρά την αυξανόμενη υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, το ΑΤΜ παραμένει μια από…

2 ώρες ago

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Μπαίνουν τα χρήματα – Πότε πάνε ταμείο οι δικαιούχοι

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2025 έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ.…

2 ώρες ago

«Βόμβα»: Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες σπιτιών – Η απόφαση της κυβέρνησης

Μία απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων πήρε η κυβέρνηση για τις αγορές και τις…

13 ώρες ago

Βάζει λουκέτο μεγάλο σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο είναι και το λόγο

Δεν... μακροημέρευεσε η επιλογή της Wolt να επεκταθεί και στις αγορές των σούπερ μάρκετ. Τέλος…

21 ώρες ago