Αυτοκίνητο: Ανακαλούνται 5706 αυτοκίνητα Citroen, Peugeot και Opel που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
Ειδικότερα, το Τμήμα Γενικής Ασφάλειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Συμμόρφωσης Βιομηχανικών Προϊόντων, ανακοίνωσε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία STELLANTIS σε συνεργασία με τους εθνικούς διανομείς και ειδικότερα τις εταιρίες AIGLON ABEE και Opel Hellas Μ.Α.A.E., Γενικό Αντιπρόσωπο και Επίσημο Εισαγωγέα των οχημάτων Citroen, Peugeot και Opel στην Ελλάδα, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης ασφάλειας προς αντικατάσταση του λαδιού του κινητήρα και του φίλτρου λαδιού σε αυτοκίνητα μάρκας Citroen C3, Peugeot 208 και Opel Corsa και Crossland.
Η συγκεκριμένη ενέργεια περιλαμβάνει συνολικά 5706 οχήματα και αφορά σε 2600 Citroen, 689 Peugeot και 2417 Opel με ημερομηνία παραγωγής ετών 2023 έως και 2024.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ενδέχεται, τα επηρεαζόμενα οχήματα, μιας περιορισμένης περιόδου κατασκευής, να αντιμετωπίσουν βλάβη στο ακροφύσιο ψύξης λαδιού στο εσωτερικό του κινητήρα.
Ως εκ τούτου, μηχανικά μέρη του ακροφυσίου (έμβολο) φτάνουν στον στροφαλοφόρο άξονα ή/και στα ρουλεμάν των διωστήρων προκαλώντας τους ζημιά και οδηγώντας σε σβήσιμο του κινητήρα.
Στη χειρότερη περίπτωση, υπάρχει πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στο χυτό του κινητήρα (θραύση) και το λάδι από το εσωτερικό να στάξει στο σωλήνα εξαγωγής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει σπίθα/πυρκαγιά στον χώρο του κινητήρα, και ίσως να οδηγούσε και σε πυρκαγιά του οχήματος.
Οι κάτοχοι των εμπλεκομένων οχημάτων θα ενημερωθούν προσωπικά και εγγράφως, μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν, και ύστερα από τηλεφωνικό ραντεβού, στον πλησιέστερο Συνεργάτη του Δικτύου Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Citroen, Peugeot και Opel ανά την Ελλάδα, προκειμένου, και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, να αντικατασταθούν τα λάδια και το φίλτρο λαδιού του κινητήρα.
Για περισσότερες πληροφορίες ή/και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τα Δίκτυα των Εξουσιοδοτημένων Διανομέων ή/και Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών Citroen (www.citroen.gr), Peugeot (www.peugeot.gr) και Opel (www.opel.gr) όπως επίσης και με τα Τηλεφωνικά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών των εταιρειών: Citroen 210 67000150, Peugeot 210 6700008, και Opel 210 6700550 σε ώρες λειτουργίας 09.00 – 17.00 καθημερινά ή/και αντίστοιχα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: customercare@citroen.gr , customercare@peugeot.gr και customercare@opel.gr .
Αυτοκίνητο: Τα 3 αντικείμενα που πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας αλλιώς… πρόστιμο!
Όποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο χρειάζεται ένα καλά εξοπλισμένο αυτοκίνητο για ένα ομαλό ταξίδι – και ιδίως σε περίπτωση ατυχήματος.
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους σχεδόν καθημερινά, αλλά δεν είναι πάντα σωστά εξοπλισμένα.
Και μάλιστα οι κανονισμοί οδικής κυκλοφορίας καθορίζουν έναν αριθμό αντικειμένων που πρέπει να έχουν οι οδηγοί στη διάθεσή τους. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί πρόστιμο.
Υπάρχουν τρία αντικείμενα που πρέπει να έχουν οι οδηγοί στο αυτοκίνητό τους και τα οποία απαιτούνται από τον νόμο:
- προειδοποιητικό τρίγωνο
- γιλέκο ασφαλείας
- κουτί πρώτων βοηθειών
Εάν αυτά τα στοιχεία δεν βρεθούν στο αυτοκίνητο, υπάρχει κίνδυνος να πληρώσουν οι οδηγοί. Αν και δεν πρόκειται για πρόστιμο, προβλέπεται προειδοποιητικό πρόστιμο 5 έως 15 ευρώ.
Το προειδοποιητικό τρίγωνο προορίζεται για την πρόληψη των συγκρούσεων με το πίσω μέρος και πρέπει να υπάρχει στο όχημα σε εγκεκριμένη μορφή, εξηγεί η ADAC. Αυτό ισχύει και για τα τετράτροχα.
Για τις μοτοσικλέτες, τα σκούτερ ή τα μοτοποδήλατα, δεν απαιτείται προειδοποιητικό τρίγωνο.
«Το τριγωνικό προειδοποιητικό σήμα πρέπει να είναι αντανακλαστικό, φορητό, σταθερό και σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ορατό από επαρκή απόσταση όταν χρησιμοποιείται. Σε περίπτωση βλάβης, πρέπει να τοποθετείται σε ευδιάκριτο σημείο αμέσως μετά την ενεργοποίηση των φώτων κινδύνου», αναφέρει ο ΚΟΚ.
Οι οδηγοί που δεν έχουν προειδοποιητικό τρίγωνο στο αυτοκίνητό τους μπορούν να περιμένουν πρόστιμο 15 ευρώ.
Αυτοκίνητο: Έρχεται το λευκό χρώμα στα φανάρια – Τι θα κάνουμε όταν το βλέπουμε
Ο τριπλός χρωματικός συνδυασμός που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα φανάρια έχει εισέλθει σε μια περίοδο αλλαγών με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων.
Στο μέλλον, θα χρησιμοποιηθεί άλλο χρώμα εκτός από το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο χρώμα που συναντάμε στα φανάρια. Αυτή η καινοτομία ήρθε στο προσκήνιο με την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων.
Τι σημαίνει λοιπόν το χρώμα που προστέθηκε πρόσφατα και αργά ή γρήγορα θα το δούμε και στη χώρα μας;
Αναλυτικότερα, αν και τα φανάρια λειτουργούν με τα ίδια χρώματα εδώ και χρόνια, νέα έρευνα προτείνει τη συμπερίληψη του λευκού φωτός σε αυτό το σύστημα.
Αυτό το πρόσθετο χρώμα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία και θα προσθέσει μια νέα διάσταση στη διαχείριση της κυκλοφορίας.
Το λευκό φανάρι θα ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ αυτόνομων οχημάτων και άλλων οδηγών και θα διασφαλίσει ότι αυτή η σειρά θα υιοθετηθεί και η ροή της κυκλοφορίας θα γίνει πιο αποτελεσματική.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το North Carolina State University αποκάλυψε ότι η χρήση λευκού φωτός στα φανάρια θα ρυθμίσει τη ροή της κυκλοφορίας πιο αποτελεσματικά.
Ενώ το λευκό φως τονίζει τον ρόλο των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία, θα διευκολύνει τους οδηγούς να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.
Το λευκό φως θα συμβολίζει την κεντρική λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων στην κυκλοφορία.
Τα αυτόνομα οχήματα θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους και με το κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας, κατευθύνοντας έτσι τη ροή της κυκλοφορίας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Το λευκό φως θα επιτρέψει σε αυτά τα οχήματα να κινούνται αναλύοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας και άλλοι οδηγοί θα προσαρμοστούν επίσης σε αυτό το σύστημα. Ως αποτέλεσμα, η κυκλοφορία θα γίνει πιο εύρυθμη και ρευστή.
Για να δουν πώς θα λειτουργούσε αυτό το σύστημα στον πραγματικό κόσμο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πιλοτικές εφαρμογές.
Αυτές οι δοκιμές θα αποκαλύψουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τις πιθανές επιπτώσεις του λευκού φωτός στην κυκλοφορία.
Αυτοκίνητο: Το χαρτί που φέρνει πρόστιμο 400 ευρώ σε κάθε οδηγό – Να το έχετε πάντα μαζί σας
Ένα χαρτί μπορεί να επιφέρει βαριά πρόστιμα. Ποιο είναι αυτό και από πού μπορούμε να το προμηθευτούμε αν θέλουμε να γλιτώσουμε το πρόστιμο των 400 ευρώ;
Εκτός από την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλεια και το δίπλωμα, υπάρχει ακόμα ένα έγγραφο που υποχρεούται ο οδηγός να επιδείξει σε περίπτωση ελέγχου, με την μη ύπαρξή του να επιφέρει βαρύ πρόστιμο.
Ο τεχνικός έλεγχος στα ΚΤΕΟ αποτελεί υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη οχήματος, τόσο για την προάσπιση της οδικής ασφάλειας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλα τα νέα επιβατικά ΙΧ περνούν για πρώτη φορά από ΚΤΕΟ όταν συμπληρώνουν 4 έτη από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης άδειας κυκλοφορίας.
Πόσο είναι το πρόστιμο για εκπρόθεσμο έλεγχο; Ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος έχει την υποχρέωση να το περάσει από τεχνικό έλεγχο από 3 εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία, έως και 1 εβδομάδα μετά από αυτήν.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμου ελέγχου, εκτός από το κόστος του ελέγχου επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο, το οποίο εξαρτάται από το χρόνο καθυστέρησης του ελέγχου.
Αναλυτικά:
Καθυστέρηση έως 30 ημέρες
Επιβατικά ΙΧ 16 ευρώ Δίκυκλα 10 ευρώ Καθυστέρηση έως 6 μήνες
Επιβατικά ΙΧ 33 ευρώ Δίκυκλα 20 ευρώ Καθυστέρηση άνω των 6 μηνών
Επιβατικά ΙΧ 65 ευρώ Δίκυκλα 41 ευρώ Όταν περάσουν οι 6 μήνες, εκτός από το πρόστιμο του Κ.Τ.Ε.Ο., επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται απευθείας μέσω TAXIS, με την εφαρμογή του να μπαίνει σύντομα σε ισχύ.
Συγκεκριμένα, ο έλεγχος θα γίνεται σε εξαμηνιαία βάση από την ΓΓΠΣ με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, του TAXISnet και άλλων φορέων, όπου αν διαπιστωθεί ότι το όχημα δεν έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σε περιοδικό τεχνικό έλεγχο Κ.Τ.Ε.Ο., θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.
Πρόστιμο 400 ευρώ από την Τροχαία Εκτός όμως από τα παραπάνω πρόστιμα, “τσουχτερή” είναι η χρηματική ποινή που θα δεχθεί ο οδηγός σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία. Συγκεκριμένα, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει το χαρτί που να αποδεικνύει ότι το όχημα έχει περάσει Κ.Τ.Ε.Ο., βεβαιώνεται αμέσως πρόστιμο 400 ευρώ.
Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και προσκομίσει το χαρτί εντός 10 ημερών, τότε θα πληρώσει μόνο το 1/8 του επιβληθέντος ποσού, δηλαδή 50 ευρώ, στο οποίο όμως πρέπει να υπολογιστεί και το ειδικό αυξημένο τέλος που αναφέραμε παραπάνω, το οποίο καταβάλλεται στο Κ.Τ.Ε.Ο..
Τώρα, αν είχε περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο πριν την καταγραφή της παράβασης, αλλά δεν είναι μαζί του το αποδεικτικό, μόλις το προσκομίσει στην Τροχαία, το πρόστιμο μειώνεται αμέσως στα 20 ευρώ, μιας και εκπίπτει στο άρθρο 100 του Κ.Ο.Κ., όπου αναφέρονται τα έγγραφα τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός.