Εφορία 2022: Τι αναφέρει ο Απολογισμός της ΑΑΔΕ για το 2021 και τι ελέγχους προγραμμάτισε για το 2022 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Δείτε στο xristika.gr…
Εκατοντάδες καταγγελίες υποβλήθηκαν το 2021 σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων για παραβατική συμπεριφορά ενώ δεκάδες είναι οι υπάλληλοι των φορολογικών υπηρεσιών που παραπέμφθηκαν στα πειθαρχικά συμβούλια ή στη δικαιοσύνη, ορισμένοι εκ των οποίων καταδικάστηκαν.
Στο πλαίσιο αυτό, για 2022 η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει σειρά ελέγχων από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να εντοπίσει κρούσματα διαφθοράς, αξιοποιώντας καταγγελίες πολιτών ή πληροφορίες που κατέχει η υπηρεσία.
Ειδικότερα, για εφοριακούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει:
- Τη διενέργεια 40 εσωτερικών ελέγχων (κατ’ ελάχιστο μέχρι το στάδιο σύνταξης των αντίστοιχων προσωρινών εκθέσεων) σε διαδικασίες και λειτουργίες των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
- Τη διενέργεια 80 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων και υπαλλήλων.
- Τη διενέργεια 30 επιτόπιων αιφνιδιαστικών ελέγχων στις Υπηρεσίες.
- Τη διενέργεια 100 ελέγχων για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
- Την αξιολόγηση και διεκπεραίωση τουλάχιστον του 90% του συνόλου των καταγγελιών που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.
- Τη διενέργεια 11 στοχευμένων οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων.
- Τη διενέργεια 4 διαχειριστικών ελέγχων ανά Φορολογική Περιφέρεια.
Εφορία 2022: Τι έγινε το 2021
Αποστολή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων αποτελεί: ο εντοπισμός και η άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς, με τη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση πληροφοριών και στοιχείων που αφορούν στην εμπλοκή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, η διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς συμπεριφοράς του προσωπικού της ΑΑΔΕ, και ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενδεικτικά Πειθαρχικά Παραπτώματα αποτελούν η παράβαση καθήκοντος κατά τον ΠΚ ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός της υπηρεσίας. Ενδεικτικά Ποινικά Αδικήματα αποτελούν η δωροληψία, η απιστία και η πορνογραφία.
Στο πλαίσιο αυτό, διενεργούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (διοικητική έρευνα, ένορκη διοικητική εξέταση, προκαταρκτική εξέταση, στοχευμένοι ή δειγματοληπτικοί έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και υπαλλήλων της ΑΑΔΕ κ.λπ.).
Το 2021 συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν 29 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης Προϊσταμένων και 56 έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων.
Από τους ανωτέρω 85 ελέγχους δεν δικαιολογείται απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για 4 υπαλλήλους. Οι υποθέσεις τους διαβιβάσθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για καταλογισμό υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης το 2021 διενεργήθηκαν 103 έλεγχοι για εντοπισμό ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων, και παράλληλα διενεργήθηκαν 35 επιτόπιοι έλεγχοι στις κατά τόπους Υπηρεσίες από Οικονομικούς Επιθεωρητές για την τήρηση των διατάξεων νόμων, κανονιστικών αποφάσεων και εγκυκλίων διαταγών, με σκοπό την πρόληψη και αποκάλυψη τυχόν παραβατικής συμπεριφοράς των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
Από τους ελέγχους αυτούς, στους 31 προέκυψαν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα, για συνολικά 73 υπαλλήλους και οι υποθέσεις τους διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες Υπηρεσίες (Εισαγγελία, Δ/ νση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, κ.λπ.), για τις κατά νόμο ενέργειές τους.
Αναφορικά με τους στοχευμένους οικονομικούς και διαχειριστικούς ελέγχους δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων, καταλογισμών των ευθυνομένων, οικονομικών και διαχειριστικών ελέγχων υποθέσεων που ανάγονται σε χρόνο πριν την 22/03/2017, καταλογισμών αυτών και εκκρεμών καταλογισμών κατά την ως άνω ημερομηνία, καθώς και επανεξετάσεων φορολογικών υποθέσεων σε ήδη διενεργηθέντες ελέγχους, αποκλειστικά για τη διακρίβωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, το 2021 διενεργήθηκαν 12 σχετικοί έλεγχοι.
Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων κατά το έτος 2021, υποδέχτηκε 234 καταγγελίες-αναφορές-πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες καταγγέλλεται, αναφέρεται ή αναγράφεται, ότι έχουν τελεσθεί πειθαρχικά παραπτώματα ή ποινικά αδικήματα, εκ μέρους υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
Από το σύνολο των προαναφερθεισών καταγγελιών, εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν (εντός του 2021) 232 καταγγελίες, με το ποσοστό εξετασθεισών καταγγελιών να διαμορφώνεται σε 99,1%.
Ακόμη, το 2021 παραπέμφθηκαν 51 υπάλληλοι ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ.
Αναφορικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, σημειώνεται ειδικότερα ότι για τις υποθέσεις που ξεκίνησαν βάσει πορισματικών εκθέσεων, 2 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο (εκκρεμεί 1 ερώτημα θέσης ή όχι σε δυνητική αργία ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου). Αναφέρεται επίσης ότι, 2 υπάλληλοι απολύθηκαν λόγω εκτέλεσης πειθαρχικής ποινής οριστικής παύσης.
Περαιτέρω και όσον αφορά στις υποθέσεις που ξεκίνησαν βάσει της γνωστοποίησης της ποινικής δίωξης από την αρμόδια εισαγγελία, αναφέρεται ότι, 4 υπάλληλοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για τα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, της παράβασης καθήκοντος κατά τον ΠΚ και της απόκτησης οικονομικού οφέλους.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω υποθέσεων, 1 υπάλληλος έχει τεθεί σε δυνητική αργία, 2 υπάλληλοι σε υποχρεωτική αργία, 1 υπάλληλος τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία, ενώ για 2 υπαλλήλους εκκρεμεί ερώτημα θέσης ή μη σε δυνητική αργία ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Αναφέρεται επίσης ότι, ένας υπάλληλος εξέπεσε αυτοδίκαια από την Υπηρεσία, λόγω αμετάκλητης καταδικαστικής ποινικής απόφασης.
Εφορία 2022: Έκτακτη ανακοίνωση για το TaxisNet
Παράλληλα, η ΑΑΔΕ ζητάει από τους φορολογούμενους να αλλάξουν άμεσα τα στοιχεία τους στο Taxisnet!
Συγκεκριμένα όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».
Αυτό θα γίνεται στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας».
Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πλέον και ο θεσμός του «Βοηθού εκπλήρωσης» υποχρεώσεων, για άτομα που έχουν μεν δικούς τους κωδικούς αλλά, για διαφόρους λόγους (όπως πχ ηλικιωμένοι κλπ) χρειάζονται και την βοήθεια άλλων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους.
Συγκεκριμένα οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας», τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, δηλαδή τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο).
Τα στοιχεία αυτά με επιλογή του ενδιαφερόμενου, θα μπορούν να συγχρονίζονται με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
1. Για την ηλεκτρονική επικοινωνία ο συναλλασσόμενος με την ΑΑΔΕ δηλώνει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:
(α) «Προσωπικό e-mail», ως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην οποία έχει πρόσβαση ο ίδιος. Στη διεύθυνση αυτή αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση -κοινοποίηση όλων των πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της Φορολογικής Διοίκησης στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, περιλαμβανομένων αυτών που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα οποία δεν αφορούν σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη.
(β) «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης». Ως τέτοιο δηλώνεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του προσώπου που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.
Ποιος μπορεί να είναι «βοηθός εκπλήρωσης»
Ως «Βοηθός Εκπλήρωσης» δηλώνεται κάθε πρόσωπο που συναινεί να συνδράμει τον δηλούντα στην εκπλήρωση των φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων του.
Ο ίδιος ο πολίτης καλείται υποχρεωτικά να επιλέξει τον χαρακτηρισμό της σχέσης του με τον Βοηθό Εκπλήρωσης, από μία αποκλειστική λίστα ρόλων όπως, ενδεικτικά:
- λογιστής
- σύμβουλος
- συγγενής
- οικείο πρόσωπο
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Βοηθού Εκπλήρωσης αποστέλλονται ειδοποιήσεις για την ανάρτηση κοινοποίηση στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην εφαρμογή e-κοινοποιήσεις στο myAADE, πράξεων, εγγράφων και ενημερωτικών μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.
Σε αυτά μπορεί να περιέχονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που προκύπτουν από ή περιλαμβάνονται σε φορολογικές δηλώσεις ή φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη (πχ δηλώσεις ΕΙ, πράξεις διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού). Με την προϋπόθεση της συναίνεσης του φορολογούμενου (check-box), μπορεί να περιέχονται και προσωπικά δεδομένα (ευαίσθητα ή μη), που δεν σχετίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις του πολίτη προς τη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. πρόστιμα ανεμβολίαστων, κοινοποίηση ατομικών ειδοποιήσεων καταβολής μη φορολογικών υποχρεώσεων, όπως πρόστιμα τροχαίας, υποχρεώσεις υπέρ τρίτων κ.λπ.).
Σε περίπτωση μη συναίνεσης, η ειδοποίηση αποστέλλεται μόνο στο «Προσωπικό e-mail» ή, εφόσον δεν έχει καταχωρηθεί τέτοιο, η κοινοποίηση πραγματοποιείται κατά τις κείμενες διατάξεις.
2. Κατά τη συμπλήρωση του αριθμού κινητού τηλεφώνου, του προσωπικού e-mail και του e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης, τα στοιχεία επιβεβαιώνονται με την αποστολή 6ψήφιου κωδικού (αντίστοιχα στο τηλέφωνο ή στο e-mail) στον συναλλασσόμενο, για το δε τελευταίο, στον Βοηθό Εκπλήρωσης.
3. Η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας πρέπει να πραγματοποιείται σε κάθε μεταβολή τους. Ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επικαλείται τις μεταβολές των στοιχείων επικοινωνίας έναντι της ΑΑΔΕ έως την ημερομηνία πραγματοποίησης της επικαιροποίησης.
4. Ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακτά ψηφιακά κατάλογο των συναλλασσομένων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει και επιβεβαιώσει, ως «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης» τη δική του ηλεκτρονική διεύθυνση, με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης μέσω κωδικού που θα λάβει στη δηλωθείσα ηλεκτρονική διεύθυνση κατά τη στιγμή της ανάκτησης.
Κατόπιν της ανάκτησης, ο Βοηθός Εκπλήρωσης δύναται να ανακαλεί την ηλεκτρονική του διεύθυνση από τη μερίδα του συναλλασσομένου, υπό την προϋπόθεση ότι ο τελευταίος έχει προηγουμένως προβεί σε δήλωση «Προσωπικού e-mail».
Έως και την επικαιροποίηση των στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας από τους φορολογούμενους, οι ήδη δηλωθείσες στην ΑΑΔΕ διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θεωρούνται ότι αντιστοιχούν στην επιλογή «Προσωπικό e-mail».
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει ήδη δηλώσει δύο διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η δηλωθείσα στο πεδίο που οριζόταν ως «Mail» θεωρείται ότι αντιστοιχεί στην επιλογή «Προσωπικό e-mail», ενώ η δηλωθείσα στο πεδίο που οριζόταν ως «Επιπλέον Mail» θεωρείται ότι αντιστοιχεί στην επιλογή «e-mail Βοηθού Εκπλήρωσης».
Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι δεν υφίσταται η προβλεπόμενη συναίνεση.