Αυτοί φεσώνουν το Δημόσιο – Χρέη 90 δισ. ευρώ από 8.827 ΑΦΜ!

Εφορία: Μπορεί να χρωστάμε στην Εφορία μερικά δεκάδες ευρώ και να μας έρχονται ειδοποιήσεις διαρκώς, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τα… μεγάλα κεφάλια!

Δραματική και συνάμα απογοητευτική εικόνα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου, αναδεικνύει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και αναφέρει το sofokleousin.gr

Σύμφωνα με την έκθεση, 8.827 ΑΦΜ (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) χρωστάνε στην Εφορία το συνολικό ποσό των 89,9 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο, το ποσό των 10,2 εκατ. ευρώ, έκαστος.

Το στοιχείο είναι απογοητευτικό, καθώς, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο που ανέρχονταν την 1η Μαΐου σε 112,55 δισ. ευρώ, προέχονται από μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι, διαχρονικά, δεν πληρώνουν, δεν ρυθμίζουν και δεν ενοχλούνται, καθώς έχουν οχυρωθεί έναντι της ΑΑΔΕ, μεταβιβάζοντας περιουσιακά τους στοιχεία.

Εξάλλου, όπως παραδέχονται και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος τόσο δυσκολότερα εισπράττεται.

Συνολικά οι οφειλέτες του δημοσίου ανέρχονται σε 3.944.665 ΑΦΜ, εκ των οποίων οι 8.827 οφείλουν 89,9 δις. ευρώ, και οι υπόλοιποι 3.935.838, χρωστάνε τα υπόλοιπα 22,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι στην κατηγορία των οφειλετών που χρωστάνε ποσά από 100.000 – 1.000.000 ευρώ έκαστος, βρίσκονται 40.379 ΑΦΜ. Η συγκεκριμένη ομάδα οφειλετών χρωστάει συνολικά το ποσό των 10,94 δισ. ευρώ.

Προκύπτει δηλαδή, ότι 49.206 ΑΦΜ με χρέη άνω των 100.000 ευρώ έκαστος, χρωστάνε στην Εφορία το ποσό 100,79 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, οι υπόλοιποι 3,9 εκατ. οφειλέτες χρωστάνε το ποσό 11,76 δισ. ευρώ.

Εφορία: Αύξηση οφειλετών και χρεών

Όπως εξηγεί το ΓΠΚΒ, η αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,6 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 310 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Επίσης, στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ ευρώ σε ετήσια βάση.

Σημειώνεται ότι από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Απριλίου του 2022 τα 65,6 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.376, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 181 νομικά πρόσωπα.

Αναφορικά, δε, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του Απριλίου του 2022 παρατηρείται αύξηση κατά 6.806 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.994.665 οφειλέτες.

Η εν λόγω αύξηση πηγάζει πρωτίστως από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ (στην οποία συσσωρεύεται το 39% των οφειλετών) με το πλήθος τους να εμφανίζεται αυξημένο κατά 265.153 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Εφορία: Ποιους θα ελέγξει άμεσα

Ο χειρότερος εφιάλτης κάθε Έλληνα φορολογούμενου παίρνει… σάρκα και οστα τις επόμενες ημέρες καθώς έρχεται «ντου» της ΑΑΔΕ!

Αλλαγές και στη «γεωγραφία» των φορολογικών ελέγχων» τίθενται σε εφαρμογή από την 27η Ιουνίου, που ξεκινά η λειτουργία των έξι Ελεγκτικών Κέντρων της Εφορίας, σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περιοχές και οι φορολογούμενοι που είναι στην αρμοδιότητα των ελεγκτών των Ελεγκτικών Κέντρων, με τον διαχωρισμό να γίνεται με βάση τη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται αλλά και με βάση τον ΑΦΜ.

Όπως τονίζεται στην απόφαση του κ. Πιτσιλή, τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛ.ΚΕ.) είναι Περιφερειακές Ελεγκτικές Υπηρεσίες και ο επιχειρησιακός στόχος τους είναι ο εντοπισμός και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών εσόδων.

Ως προς την αρμοδιότητά τους, στα πλαίσια της χωρικής τους αρμοδιότητας, με την απόφαση καθορίζονται τα ακόλουθα γεωγραφικά όρια:

Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας και Καλλιθέας, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, όπως εκάστοτε ισχύει.

Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως εκάστοτε ισχύει.

Παράλληλα, κάθε ΕΛ.ΚΕ., με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), έχει αρμοδιότητα για φορολογουμένους που υπάγονται σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα, σε Δ.Ο.Υ. της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για τους φορολογουμένους, οι οποίοι υπάγονται στις Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατανέμονται στα ΕΛ.ΚΕ. με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ως εξής :

Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 1, 2 και 3. 13

Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 4, 5 και 6.

Στο 3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 7, 8 και 9.

Στο 4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής, φορολογούμενοι αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Αθηνών και Πειραιώς με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Στο 1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 0, 1, 2, 3 και 4.

Στο 2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης, φορολογούμενοι αρμοδιότητας της Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με ΑΦΜ που λήγει σε 5, 6, 7, 8 και 9.