Έκτακτη είδηση: Αν σας πάρει τηλέφωνο αυτός ο αριθμός μην το σηκώσετε – Θα χρεωθείτε χιλιάδες ευρώ

Τηλεφωνικές χρεώσεις: Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των πολιτών για εκτός παγίου χρεώσεις σε λογαριασμούς τηλεφωνίας προερχόμενες από κλήσεις προς ειδικούς αριθμούς, καθώς έχει γίνει αποδέκτης πλήθους αναφορών από πολίτες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Οι υψηλές προκύπτουν από κλήσεις προς ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς, οι οποίοι εξαιρούνται από τις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων τους.

Ενδεικτικά παραδείγματα τέτοιων αριθμών για τους οποίους έχουν υποβληθεί αναφορές είναι:

Σύντομοι πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 13, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση πελατών και την αναφορά βλαβών από παρόχους διαφόρων υπηρεσιών (ενέργειας, ηλ. επικοινωνιών, κ.λπ.).

Σύντομοι πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 14, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ), ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν επιλεγεί τέτοιοι αριθμοί για υπηρεσίες τηλεφωνικού κλεισίματος ραντεβού.

Σύντομοι τετραψήφιοι ή πενταψήφιοι αριθμοί της αριθμοσειράς 15, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο από Υπουργεία ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεκαψήφιοι αριθμοί μεριζόμενου κόστους της αριθμοσειράς 801, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρίες για την επικοινωνία με τμήματα τεχνικής υποστήριξης ή για τηλεφωνικές παραγγελίες.

Για όλους τους εν λόγω αριθμούς, με εξαίρεση τους αριθμούς της σειράς 137, οι οποίοι εκχωρούνται για την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών για θέματα βλαβών και για τους οποίους υπάρχει ρητή πρόβλεψη να μην υπάρχει χρέωση για κλήσεις προς αυτούς, υπάρχει η δυνατότητα χρεώσεων, με κάποιες προϋποθέσεις και περιορισμούς, οι οποίες καθορίζονται από την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης των σχετικών υποθέσεων, η Αρχή έχει προχωρήσει σε συστάσεις προς όλες τις εταιρίες και τους φορείς που χρησιμοποιούν τέτοιους αριθμούς ώστε:

να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ειδικές συμφωνίες για ατελείς κλήσεις, σε περιπτώσεις αριθμών που χρησιμοποιούνται για παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης σε μία σειρά από βασικά ζητήματα (π.χ. θέματα εργασιακά, συντάξεων, ασφάλισης, υγείας, κ.ο.κ.),

να προχωρήσουν σε καθιέρωση εναλλακτικών δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών (όπου δεν υπάρχουν ήδη και είναι εφικτό), οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στις ενσωματωμένες παροχές των οικονομικών προγραμμάτων των παρόχων υπηρεσιών ηλ. επικοινωνιών και συνεπώς δεν επιφέρουν εκτός παγίου χρεώσεις,

να προωθούν τη χρήση των δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και

να παρέχουν σαφή πληροφόρηση των καταναλωτών για τις ενδεχόμενες χρεώσεις που θα προκύψουν από τη χρήση των ειδικών αριθμών, τόσο κατά τη δημοσιοποίηση και προώθηση αυτών των αριθμών στο καταναλωτικό κοινό όσο και κατά την παροχή των υπηρεσιών μέσω αυτών, συνιστώντας και προτρέποντας τους καταναλωτές να συμβουλευθούν τους τιμοκαταλόγους των παρόχων τους.

Σημειωτέον ότι, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, προς τον Ε.Φ.Κ.Α. σχετικά με τον ειδικό αριθμό 1555, άλλαξε η τιμολογιακή πολιτική όλων των τηλεπικοινωναικών παρόχων ως προς τον αριθμό 1555 και πλέον οι κλήσεις προς τον εν λόγω αριθμό γίνονται ατελώς.

Τέλος, ο Συνήγορος του καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές, προκειμένου να αποφύγουν υπερβάλλουσες, εκτός παγίου χρεώσεις των λογαριασμών τους (σταθερής και κινητής) τηλεφωνίας:

  • να αποφεύγουν να κάνουν χρήση ειδικών αριθμών, εφόσον παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα χρήσης δεκαψήφιων γεωγραφικών αριθμών και
  • να ενημερώνονται για την τιμολογιακή πολιτική των παρόχων τους, συμβουλευόμενοι τους σχετικούς τιμοκαταλόγους, πριν τη χρήση των ειδικών αριθμών.

Τηλεφωνικές χρεώσεις: Αν έχετε Android διαγράψτε άμεσα αυτές τις εφαρμογές

Είναι αλήθεια πως το κινητό τηλέφωνο στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε μια προέκταση του χεριού μας αφού αυξάνονται συνεχώς οι δυνατότητες και οι υπηρεσίες που παρέχει.

Όλοι χρησιμοποιούμε τις διαθέσιμες εφαρμογές, οι οποίες διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, μας ψυχαγωγούν και μας προσφέρουν νέες δυνατότητες.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς πολλές από αυτές είναι επιβλαβείς.

Αν και εσείς έχετε Android και κατεβάσατε το τελευταίο διάστημα κάποιες εφαρμογές δείτε τη λίστα που ακολουθεί γιατί χρειάζεται να τις διαγράψετε.

Κάποιες ήδη έχουν αφαιρεθεί από το Play Store ενώ κάποιες άλλες έχουν χαρακτηριστεί ως απάτη.

Πρόκειται για τις εξής:

  • Document Manager
  • Coin track Loan – Online loan
  • Cool Caller Screen
  • PSD Auth Protector
  • RGB Emoji Keyboard
  • Camera Translator Pro

Επίσης, οι παρακάτω εφαρμογές ανακαλύφθηκε ότι μεταφέρουν malware:

  • Fast PDF Scanner
  • Air Balloon Wallpaper
  • Colorful Messenger
  • Thug Photo Editor
  • Anime Wallpaper
  • Peace SMS
  • Happy Photo Collage
  • Original Messenger
  • Pellet Messages
  • Smart Keyboard
  • Special Photo Editor
  • 4K Wallpapers

Τηλεφωνικές χρεώσεις: Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ αυτούς τους κωδικούς

Οι διαρροές κωδικών πρόσβασης στο σκοτεινό διαδίκτυο και ο εύκολος τρόπος για να πέσει κανείς θύμα χάκερ, έχει φέρει αναστάτωση σε εκατομμύρια χρήστες.

Η εταιρεία Lookout που ασχολείται με την ασφάλεια των κινητών δημοσίευσε λίστα με τους 20 κωδικούς πρόσβασης που συναντώνται πιο συχνά στους κλεμμένους λογαριασμούς στο σκοτεινό διαδίκτυο.

Η Lookout προειδοποιεί ότι τα e-mails του 80% των χρηστών κυκλοφορούν στο dark web χωρίς καν αυτοί να το γνωρίζουν. Αυτά τα e-mails που έχουν διαρρεύσει μπορούν να οδηγήσουν τους χάκερς στους κωδικούς πρόσβασης για άλλους online λογαριασμούς που διατηρούν οι χρήστες.

Εάν χρησιμοποιείτε οποιονδήποτε από τους παρακάτω κωδικούς πρόσβασης για οποιονδήποτε από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, καλό θα ήταν να τους ανταλλάξετε με κάτι πιο ασφαλές.

Σύμφωνα με τους συμβούλους κυβερνοασφαλείας, όσοι χρησιμοποιούν αυτούς του κωδικούς πρόσβασης θα πρέπει να τα αλλάξουν για κάποια ασφαλέστερη επιλογή. Συνήθως, συστήνεται η επιλογή κωδικού πρόσβασης με περισσότερους χαρακτήρες και η χρήση θαυμαστικών ή άλλων συμβόλων στη θέση γραμμάτων.

Παράλληλα, ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγει κανείς να πέσει θύμα χάκερ είναι μην χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό ασφαλείας για διαφορετικούς λογαριασμούς.

Προσοχή στους 20 κωδικούς
Με βάση τα στοιχεία της Lookout, αυτά είναι τα 20 passwords που συναντώνται πιο συχνά στους κλεμμένους λογαριασμούς στο σκοτεινό διαδίκτυο:

1. 123456

2. 123456789

3. Qwerty

4. Password

5. 12345

6. 12345678

7. 111111

8. 1234567

9. 123123

10. Qwerty123

11. 1q2w3e

12. 1234567890

13. DEFAULT

14. 0

15. Abc123

16. 654321

17. 123321

18. Qwertyuiop

19. Iloveyou

20. 666666