Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Δείτε ΕΔΩ που ψηφίζετε

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Προ των πυλών βρίσκονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2023» μπορούν να πληροφορούνται οι πολίτες σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 και 15 Οκτωβρίου, καθώς η σχετική πλατφόρμα έχει ενημερωθεί και άνοιξε.

Για να δείτε πού ψηφίζετε πρέπει να συμπληρώσετε τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης) και στη συνέχεια εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα.

Να σημειωθεί ότι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών καθώς ισχύουν μόνο για τις βουλευτικές εκλογές.

Έτσι, οι ετεροδημότες που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, μπορούν μόνο στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε την απλή αναλογική και η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων.

Παράλληλα εάν ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων ανά εκλογική περιφέρεια.

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη, δηλαδή σε δήμους που έχουν μέχρι 10.000 κατοίκους.

Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό υπέρ 4 υποψηφίων κατά ανώτατο όριο.

Για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων οι ψηφοφόροι βάζουν:

  • 1 σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • Μέχρι και 3 σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • Έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τι ώρα θα έχουμε τα αποτελέσματα την Κυριακή 8 Οκτωβρίου

Σχεδόν έτοιμα είναι τα πάντα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, με τις τελευταίες «πινελιές» να μπαίνουν την Παρασκευή, οπότε και θα στηθούν τα παραβάν στα σχολεία της χώρας.

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές, έτσι και στις αυτοδιοικητικές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είναι εφοδιασμένοι με τάμπλετ που βοηθούν στη γρήγορη αναμετάδοση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ασφαλή αποτελέσματα την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα έχουμε στις 22.30.

Ωστόσο, αν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι «σπάσουν» την καταγραφή των αποτελεσμάτων στα δύο, αυτά αναμένονται αρκετά νωρίτερα.

Από ό,τι τουλάχιστον έχουμε ενημερωθεί, γύρω στις 22:30 θα έχουμε τα αποτελέσματα, δεδομένου ότι τα μισά τμήματα θα βγάζουν Περιφέρειες και τα άλλα μισά θα βγάζουν τους κατά τόπους δήμους – σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκεί έχουμε το θέμα. Ενώ η οδηγία προβλέπει, αν ο δικαστικός το επιθυμεί, το σύστημα να στείλει πρώτα τα αποτελέσματα των ψηφοδελτίων και μετά της σταυροδοσίας, θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί θα κάνουν τα δύο μηνύματα μαζί, δηλαδή θα περιμένουν να τελειώσουν τους σταυρούς.

Αν εφαρμόσουν αυτή την οδηγία, θα το έχουμε γρηγορότερα, κάτι όμως το οποίο εναπόκειται στους 22.000 δικαστικούς αντιπροσώπους.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Αυτό το νησί έχει βγάλει ήδη δήμαρχο, ο μοναδικός υποψήφιος εδώ και χρόνια

Ο Φώτης Μάγγος, ο δήμαρχος των Λειψών, έχει εξασφαλίσει μια ακόμη δημαρχιακή θητεία στο νησί καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις 2014, 2019, στους ακριτικούς Λειψούς δεν κατέθεσε κανένας άλλος συνδυασμός υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της δημαρχίας και ο νυν δήμαρχος εξελέγη άνευ αγώνα.

Κάτι που αναμένεται να συμβεί και τώρα καθώς κανείς άλλος δεν διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο των Λειψών, με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθεί στο «τιμόνι» του δήμου για μια ακόμη θητεία, η οποία σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο θα είναι 5ετής.

Το γεγονός ανακοίνωσε ο ίδιος με ανάρτησή του, τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για εμάς» Αναλυτικά η ανάρτηση του δημάρχου Λειψών:

Στις 31 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου.

Για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση (2014, 2019, 2023) στο Δήμο Λειψών δεν θα υπάρχει αντίπαλος απέναντι στον συνδυασμό μας.

Το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί την καλύτερη επιβράβευση για την παραγωγική μας πορεία εννέα ετών.

Μια πορεία που είναι αποτέλεσμα προσωπικών μου προσπαθειών μαζί κυρίως με την καθοριστική συμβολή των μελών του δημοτικού συμβουλίου που κλήθηκαν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας, υπό συνθήκες που πολλές φορές ήταν αντίξοες και εξαιρετικά δύσκολες.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Για πρώτη φορά αμοιβή και στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής

Ευχάριστα νέα για όσους επιλεγούν για εφορευτική επιτροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Όπως αναφέρεται στο «στα διοριζόμενα μέλη των εφορευτικών επιτροπών καταβάλλεται ποσό σαράντα ευρώ (40,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης».

Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση, φόρο εισφορά ή κράτηση υπέρ τρίτων κ.λπ., δεν υπόκεινται σε φορολογία εισοδήματος και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς το ελληνικό δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία από οποιαδήποτε αιτία, επισημαίνεται.

Στην υπουργική απόφαση (των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών) καθορίζονται το ύψους της ειδικής αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων των διοριζομένων εφόρων, αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής, γραμματέων κ.λπ. των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και των επαναληπτικών της 15ης Οκτωβρίου 2023, καθώς και του τρόπου καταβολής τους.