Αυτό που θα συμβεί στα σούπερ μάρκετ τις επόμενες μέρες δεν έχει προηγούμενο

Σούπερ μάρκετ: Γιατί τα Σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές περιμένουν χειρότερο 2022. Αύξηση κόστους και ανατιμήσεις. Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, τα χειρότερα είναι… μπροστά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ποσοστό 56% των επιχειρήσεων στον κλάδο λιανεμπορίου (super markets, προμηθευτές) αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα ως προς την κερδοφορία της το 2022, ενώ μόλις 11% αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του δείγματος, είτε δεν έχουν ακόμα σαφή εικόνα, είτε δεν αναμένουν μεταβολή.

Αυτό επισημαίνεται σε σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με την οποία, πρακτικά 1 στις 4 επιχειρήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2022, ενώ μόλις 1 στις 2 αναμένει κέρδη, αλλά και από αυτές που αναμένουν κέρδη, οι μισές εταιρείες αναμένουν οριακά κέρδη κάτω του 2%.

Σούπερ μάρκετ: Αύξηση κόστους και ανατιμήσεις

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, κύριο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έχει παίξει η αύξηση του κόστους, οι ανατιμήσεις και η προσπάθεια συγκράτησης των τιμών.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου το κόστος ενέργειας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας με το 100% των ερωτώμενων να αναγνωρίζουν αυτό το κόστος ότι επηρεάζει πολύ (15%) ή πάρα πολύ (85%) αυξητικά τις τιμές.

Αντίστοιχα μεγάλη σημασία δίνεται στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών με 98% (71% πάρα πολύ και 27% πολύ) και στα κόστη μεταφορών με 97% (61% πάρα πολύ και 36% πολύ) που σχετίζονται με τα καύσιμα.

Για το σύνολο των ερωτώμενων ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδρά αυξητικά στις τιμές των προϊόντων, 12% λίγο, 41% πολύ και 47% πάρα πολύ.

Οι υπόλοιποι παράγοντες που καταγράφονται στη μελέτη επιδρούν και αυτοί αυξητικά στις τιμές σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, αλλά με μικρότερη ένταση από τους προαναφερθέντες παράγοντες.

Οι παράγοντες αυτοί κατά σειρά σημαντικότητας είναι:

  • οι έμμεσοι φόροι
  • το εργασιακό κόστος
  • η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • τα κόστη της πανδημίας
  • το κόστος δανεισμού

Σούπερ μάρκετ: Απορρόφηση του κόστους

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την μεγάλη ένταση των πληθωριστικών πιέσεων και την πολυπλοκότητα αντιμετώπισης του φαινομένου, λόγω των πολλών αρνητικών παραγόντων που επιδρούν στις τιμές.

Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων έχει απορροφήσει μέρος των ανατιμήσεων.

Συγκεκριμένα, 9 στις 10 επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές τους και δεν τις έχουν μεταφέρει στους πελάτες τους.

Το ποσοστό της αύξησης που έχει απορροφηθεί μεσοσταθμικά είναι 25%, δηλαδή το ¼ της αύξησης.

Το 26% έχει απορροφήσει έως 10%, το 26% έχει απορροφήσει 10-25%, το 27% έχει απορροφήσει 25-50% και το 20% πάνω από 50%.

Βέβαια το κατά πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς όσο δεν εμφανίζεται αποκλιμάκωση των τιμών, η απορρόφηση των ανατιμήσεων θα αποτελεί μη βιώσιμη λύση για τις εταιρείες.

Σούπερ μάρκετ: Η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία

Τέλος, η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά εντονότερη της επίδρασης της πανδημίας.

Η επίδραση της πανδημίας ήταν μεν πολύ σημαντική, αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε σε ένταση το 5 στα 10 κατά μέσο όρο, ο πόλεμος στην Ουκρανία άμεσα κατέγραψε ένταση αρνητικών επιπτώσεων 6,28 στα 10, σχεδόν 50% πιο αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα των απόψεων των στελεχών απεικονίζουν ένα αρνητικό και ιδιαίτερα απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων (βιομηχανία και λιανεμπόριο) και μία κατάσταση η οποία είναι δύσκολο να αναστραφεί άμεσα.

Σούπερ μάρκετ: Οι νέες τιμές

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα παραμείνουν και μετά την 1η Ιουλίου οι ιατρικές μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα σαπούνια, αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής προστασίας της υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr διευρύνεται η λίστα των αγαθών και υπηρεσιών, οι οποίες μετατάσσονται για άλλους έξι μήνες σε χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Ειδικά για γάντια, αντισηπτικά και μάσκες προστασίας, το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή ειδική τροπολογία, για να μην αυξηθούν οι τιμές κατά 17% σε μία ημέρα, από την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν φρόντιζε να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, από 1ης Ιουλίου τα ιατρικά γάντια μιας χρήσεως θα αυξάνονταν από περίπου 7-9 ευρώ σήμερα, σε έως και 12 ευρώ (τα 100 τμχ) ή από 4-6 ευρώ σε 5-7 ευρώ οι συσκευασίες 50 τεμαχίων μάσκες μιας χρήσεως.

Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται εντός της εβδομάδος, παρατείνεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Μεταξύ άλλων, μείωση στο μειωμένο συντελεστή 13% αντί 24% ΦΠΑ και μετά την 1η Ιουλίου, προβλέπεται για:

  • μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά
  • εισιτήρια κινηματογράφων
  • εισιτήρια και μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους
  • εστίαση, εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς
  • αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία
  • παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια
  • σχολές εκμάθησης χορού
  • εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους

Στο 6% για άλλους έξι μήνες διατηρούνται τα εισιτήρια εισόδου σε θεατρικές παραστάσεις.

Αντιθέτως, με βάση το προς ψήφιση νομοσχέδιο, δεν παρατείνονται αλλά από Παρασκευή 1ης Ιουλίου 2022 επιστρέφουν στο 24% τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων.

Επίσης θα αυξάνονταν όμως σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και:

  • η αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών
  • η καθαρή αιθυλική αλκοόλη με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση
  • ιατρικές μάσκες, γάντια, σαπούνια και λοιπά αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια κλπ

Με τροπολογία που -σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney.gr- κατατίθεται άμεσα όμως, το υπουργείο Οικονομικών θα δίνει παράταση έξι μηνών με αναδρομική ισχύ έως 31.12.2022 και σε αυτά τα είδη, καθώς θα αποτελούσε και παράδοξο όμως να αυξάνονταν την στιγμή που παρατηρείται έξαρση μεταδόσεως της νόσου Covid-19 και παράλληλα ανοίγει και πλατφόρμα αιτήσεων για 4η δόση εμβολιασμών.

Σούπερ μάρκετ: Μας τελειώνουν!

Νέο κύμα ακρίβειας έρχεται στην αγορά από την 1η Ιουλίου, με το χονδρικό εμπόριο να εκτιμά ότι ίσως να μην είναι και η τελευταία για το 2022. Οι εν λόγω ανατιμήσεις είναι σε όλο το φάσμα των προϊόντων και αφορά τόσο βασικά αγαθά, όσο και διαρκή.

Οι λιανέμποροι έχουν ήδη ενημερωθεί εδώ και καιρό για την πρόθεση της βιομηχανίας να προχωρήσει σε αυτές τις αυξήσεις και παρά τις προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν.

Από την δική της πλευρά η βιομηχανία εκτιμά ότι είναι αδύνατο να σηκώσει το βάρος των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες και έτσι αναγκάζεται να προχωρήσει με αυξήσεις, όχι στο σύνολο της επιβάρυνσης του κόστους, αλλά ενός μόνο μέρους.