Αυτό είναι το καλύτερο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα – Εκεί ψωνίζουν όλοι «στα κρυφά»

Σούπερ μάρκετ: Τα οικονομικά στοιχεία μιας ελληνικής, μικρής, αλλά πασίγνωστης αλυσίδας, δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν ανακαλύψει το «μυστικό» για να μην τους φεύγει μια περιουσία στα ψώνια.

Λειτουργεί με λιγότερα καταστήματα στην Αττική, και όχι στις τόσο ακριβές περιοχές, ενώ στην επαρχία είναι κυρίαρχο. Το συγκεκριμένο σούπερ μάρκετ πολλοί το αποφεύγουν ως «υποδεέστερο», αλλά όποιος το επισκέπτεται, επιστρέφει και γιατί έχει ποιοτικά πράγματα, αλλά και γιατί οι τιμές του είναι λογικές, ενώ κάνει και πολύ καλές προσφορές.

Η διστακτικότητα να ανοίξουν πολλά καταστήματα, δείχνουν ότι η απόφαση της πασίγνωστης αλυσίδας να μην κάνει πολλά… ανοίγματα, αποδεικνύουν έκανε σωστές κινήσεις, γιατί είναι μια πολύ «υγιής» επιχείρηση με κέρδη και χωρίς δανεισμό.

Καταφέρνει να ξεπερνά τον ανταγωνισμό, με αξιοσημείωτη αύξηση 4,31% στις πωλήσεις και 8,44% στα καθαρά κέρδη για το 2023.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ξεπερνούν τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει χωρίς τραπεζικό δανεισμό.

Ο Γαλαξίας δεν ακολούθησε την τάση εξαγορών και περιορίζεται σε μικρότερο γεωγραφικό αποτύπωμα με 173 καταστήματα, το μοντέλο της αποδεικνύεται κερδοφόρο.

Το 2023, παρά τις προκλήσεις στον τομέα του λιανεμπορίου, η αλυσίδα κατάφερε να αυξήσει τα κέρδη και τα ταμειακά της διαθέσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιά ύψους 3,279 εκατ. ευρώ από τη θεομηνία Daniel στη Λάρισα, θα καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από ασφαλιστικές αποζημιώσεις.

Η διοίκηση της Γαλαξίας, η οποία απαρτίζεται από 212 μετόχους, προβλέπει σταθερότητα στις πωλήσεις για το 2024, κάτι που η αγορά το μεταφράζει ως απώλεια δύναμης έναντι των ανταγωνιστών της και συρρίκνωση των μεριδίων της.

Ακρίβεια: Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές από Σεπτέμβριο

Ήδη η αγορά έχει προαναγγείλει αυξήσεις στις τιμές του καφέ, ενώ η άνοδος του κακάο επηρεάζει τις τιμές αρκετών προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, την ίδια στιγμή που τυροκομικά, γάλα, χυμός πορτοκαλιού, τσάι και βούτυρο έχουν διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με πέρσι.

«Θα έχουμε αυξήσεις από Σεπτέμβριο της τάξης του 15 με 20%. Ειδικά οι επιχειρήσεις εστίασης που σερβίρουν καφέ, δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες. Θα ξεπεράσει τα 4 ευρώ» λέει για τον καφέ ο εκπρόσωπος του νέου ΙΝΚΑ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, μιλώντας πρόσφατα στο MEGA.

Άλλα είδη που καταγράφουν αυξήσεις είναι τα ψάρια και τα αναψυκτικά.

«Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, για τον Ιούλιο του 2024 ο πληθωρισμός καταγράφεται αυξημένος 2,7% από 2,3% του Ιουνίου και 2,4% ο πληθωρισμός τροφίμων από 2,1%» λέει ο ίδιος.

«Και λόγω των πυρκαγιών και λόγω της ξηρασίας και της λειψυδρίας σε συνδυασμό με την επίδραση που έχει η αυξημένη τουριστική κίνηση στον πληθωρισμό, θα έχουμε ακόμη χειρότερα στοιχεία για τον Αύγουστο. (…) Έχουμε αυξήσεις. Για τον Ιούλιο είχαμε στο ελαιόλαδο» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Άλλα είδη που καταγράφουν αυξήσεις είναι τα ψάρια, τα αναψυκτικά, ο καφές. «Οι καταναλωτές μόνο αν συντονίσουν τις ενέργειές τους, μόνο αν αποκτήσουν καταναλωτική συνείδηση θα μπορέσουν να πιέσουν» πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες που φτάνουν στον οργανισμό, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αφορούν την αισχροκέρδεια όπως και «πάρα πολλά παράπονα φέτος για την τιμή της ξαπλώστρας σε σχέση με την ελάχιστη κατανάλωση που επέβαλαν πολλές επιχειρήσεις».

«Υπάρχει η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να θέτουν, νόμιμα, όριο ελάχιστης κατανάλωση. Από εκεί και πέρα σε περίπτωση που υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας προς τα προσφερόμενα είδη, μπορούν οι καταναλωτές να απευθυνθούν στο υπουργείο», καταλήγει ο ίδιος.

Γιατί θα «καίνε» οι τιμές ρεύματος Σεπτέμβρη και Οκτώβρη

Τα δύσκολα με τις τιμές του ρεύματος δεν τελείωσαν. Στα μισά του Αυγούστου, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει λίγο πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, η αγορά του φυσικού αερίου είναι νευρική και η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα κινείται στα 122 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή μόλις 9% κάτω από το φετινό ετήσιο ρεκόρ του Ιουλίου.

Στην ουσία, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν ότι τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο όμως και τον Οκτώβριο, θα δούμε λογαριασμούς με τιμές ρεύματος στα ίδια πάνω κάτω επίπεδα με εκείνα του Αυγούστου, χωρίς την επιδότηση. Κάπου ανάμεσα δηλαδή στα 16-17 λεπτά η κιλοβατώρα για το πράσινο τιμολόγιο.

Συνυπολογίζοντας στη περίπτωση του Σεπτέμβρη, τα σινιάλα της αγοράς, το σενάριο ότι και ο υπόλοιπος μήνας θα κινηθεί με μέση χονδρική τιμή πάνω από 120 ευρώ, και την υπόθεση ότι οι πάροχοι θα συνεχίσουν την εκπτωτική πολιτική, έστω σε μικρότερο βαθμό από το προηγούμενο διάστημα, προκύπτει μια πράσινη κιλοβατώρα στα 16 -17 λεπτά.

Είναι επίπεδα, που μπορεί να μην συνεπάγονται μεγάλη αύξηση, ωστόσο μεταφράζονται σε διατήρηση του ρεύματος σε εκείνα του Αυγούστου, τα οποία δεν ήταν χαμηλά.

Σημειωτέον ότι τον τρέχοντα μήνα, το μέσο πράσινο τιμολόγιο για οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο 80% των τριών μεγαλύτερων εταιρειών, «κλείδωσε», μετά και την επιδότηση, στα 14,5 λεπτά, ενώ για τον μέσο όρο όλης της αγοράς, η χρέωση ήταν 16,6 λεπτά. Πάντα με την επιδότηση.

Στο ερώτημα αν θα δούμε επιδότηση και στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, η απάντηση είναι ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την τελική πτήση της χονδρικής τιμής. Άλλωστε, η ρύθμιση για την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς που μπήκε τον Αύγουστο, προέβλεπε τη δυνατότητα να παραταθεί για δύο ακόμη μήνες, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ένα τέτοιο βέβαια σενάριο, της επιβολής φόρου για δεύτερο μήνα στο φυσικό αέριο, που θα μετακυλίονταν ξανά στην αγορά χονδρικής, θα διατηρούσε ψηλά τη τιμή της και θα συντηρούσε ένα φαύλο κύκλο δίχως ορατό τέλος, είναι κάτι που δεν θα ήθελε η κυβέρνηση.