Μετακίνηση εκτός νομού: Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η μετακίνηση εκτός νομού για το Πάσχα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι διστάζουν για το «πράσινο φως» καθώς τα κρούσματα κορονοϊού δεν μειώνονται!
Άλλωστε οι επιστήμονες αυτές τις ημέρες και τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν θα παρεμβαίνουν «διορθωτικά» στο μείγμα του lockdown που ισχύει καθώς είναι ύψιστης σημασίας, όπως σημειώνουν, να δοθεί χρόνος για να φανεί το αποτύπωμα των κινήσεων που έχουν γίνει προς το παρόν.
Κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν αλλά ακόμη παρά την εικόνα της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών, είναι σαφές πως δεν έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αποτύπωση στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Έτσι με δεδομένο πως όπως έγινε γνωστό από χθες ότι τα self tests γίνονται υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, Δημόσιο εκτός από τις μικρές κινήσεις προς την κανονικότητα (όπως για παράδειγμα η επερχόμενη κατάργηση του click inside και η επεναλειτουργία των εμπορικών κέντρων) το βλέμμα πλέον στρέφεται προς το Πάσχα.
Και εκεί σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» εξόδου από τις πόλεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ενστάσεις αφού από την πλευρά των επιστημόνων φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως αποτελεί «τιτάνιο» έργο να πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.
Περισσότερο χρόνο έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις υποχώρησης της πανδημίας και κυρίως της πίεσης στο σύστημα υγείας, ζητούν οι ειδικοί επιστήμονες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Προς το παρόν, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, με την Αττική να δείχνει «δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης», τη Θεσσαλονίκη μόνο σταθεροποίηση και περιοχές όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος επιδείνωση.
Η επίμονη διατήρηση των κρίσιμων αριθμών της πανδημίας σε υψηλά επίπεδα επηρεάζει και τις αποφάσεις για το Πάσχα, με το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι μετακινήσεις να απομακρύνεται για την ώρα.
Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ωστόσο φαίνεται ότι στις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει ο φόβος ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου και άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα.
Με αυτά τα δεδομένα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε θετικά μόνο για την επαναλειτουργία των σχολών οδηγών με τους εξής κανόνες: Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα γίνονται διαδικτυακά, οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη) και οι εξεταζόμενοι 24 ώρες πριν από την πρακτική άσκηση, τα ραντεβού των εξετάσεων θα γίνονται ανά μία ώρα και θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Παράλληλα, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away στην Κοζάνη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας έχει βελτιωθεί.
Αντιθέτως, οι ειδικοί δεν έλαβαν αποφάσεις για περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η λειτουργία των εμπορικών κέντρων ή τη λειτουργία των φροντιστηρίων, κάτι που μάλλον μετατίθεται για μετά το Πάσχα.
Αναφερόμενη στην επαναλειτουργία δραστηριοτήτων, η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι υποομάδα της επιτροπής εξετάζει την ταξινόμηση των δραστηριοτήτων ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου διασποράς του ιού και πρόσθεσε ότι θα προηγηθούν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα εξεταστεί η ανά περιοχή επανεκκίνησή τους ανάλογα με το επιδημικό φορτίο.
Η κόπωση των πολιτών και η τήρηση των μέτρων είναι δύο παράγοντες που καλούνται να συνυπολογίσουν τόσο οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας όσο και οι κυβερνητικοί παράγοντες όταν θα κληθούν να ανάψουν «πράσινο» ή «κόκκινο» στη μετακίνηση εκτός νομού.
Την ίδια ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν καθώς μολονότι καταγράφεται μια σταθεροποίηση αυτή είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Βλέπουμε μια σταθεροποίηση αλλά η σταθεροποίηση αυτή παραμένει ψηλά. Άνθρωποι συνεχίζουν να χάνονται και να βρίσκονται στην εντατική» είπε χαρακτηριστικά στο ΟΡΕΝ ο κ. Εξαδάκτυλος.
Για το λόγο αυτό τόνισε όσον αφορά την πιθανότητα να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό ότι «με τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια. Είναι εκνευριστικό αλλά όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα θα έχουμε εικόνα».
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να κουβεντιάσουμε για έξοδο Πάσχα», είπε από τη μεριά της η πνευμονολογος και πρόεδρος του κεντρικού ιατρικού συμβουλίου Μίνα Γκάγκα.
«Το άνοιγμα αυτό που γίνεται είναι λογικό. Και στην εστίαση με περιορισμούς ενδεχομένως να είναι λογικό να γίνει άνοιγμα. Όμως μια μαζική έξοδος για το Πάσχα είναι παρακινδυνευμένη με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή».
«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε. Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» είπε από την πλευρά η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA.
«Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο» συμπλήρωσε.
Όπως είπε, δε, χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να φτάσουμε στα 500 κρούσματα για να έχουμε μετακίνηση από νομό σε νομό».
Για μεγάλο κίνδυνο να «ξαναφουντώσει» η πανδημία του κορονοϊού έκανε λόγο ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, χαρακτηρίζοντας ρίσκο το άνοιγμα των μετακινήσεων.
Όπως εξήγησε, μολονότι υπάρχει κορύφωση του τρίτου κύματος στην Αττική, ένα άνοιγμα μετακινήσεων τόσο πρόωρα ίσως προκαλέσει μια έξαρση της πανδημίας.
Μια διαφορετική προειδοποίηση για το Πάσχα απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης λέγοντας ότι κάθε ναός μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.
Γι’ αυτό και κάλεσε την εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να βάζει το κράτος μπροστά και να το πιέζει για τις λειτουργίες της.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να «χαθεί» το Πάσχα, αν φτάσει στην έσχατη λύση, ώστε να υπάρξει ένα ασφαλές καλοκαίρι.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς θα μείνουμε σπίτι και φέτος το Πάσχα και η… απελευθέρωση θα έρθει με το άνοιγμα του τουρισμού.
Στο σενάριο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια μικρή χαλάρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ώρες.
Από την αρχή του lockdown, και το πρώτου και του δεύτερου, σε ισχύ ήταν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ.
Οι λόγοι που μπορούσε κανείς να βγει από το σπίτι του ήταν αποκλειστικά λόγοι υγείας αλλά και βόλτα τον σκύλο σε κοντινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας.
Με την εστίαση να ανοίγει στις 4 Μαΐου, τη διαφαινόμενη άρση των περιορισμών αργά ή γρήγορα για μετακίνηση εκτός νομού αλλά και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δεν μπορεί να ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας.
Συνεπώς, σε ένα μήνα, με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με τους πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα για όποιο σημείο της πόλης ή της χώρας θέλουν χωρίς περιορισμούς.
Άγνωστο παραμένει αν θα αποφασιστεί για μικρό διάστημα τα εστιατόρια ή τα καφέ να είναι ανοιχτά μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Δεδομένα όμως η χώρα βαδίζει σιγά σιγά προς μία πλήρη απελευθέρωση της ζωής και της οικονομίας.
Κυβερνητικά στελέχη περιμένουν ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η πιο γρήγοροι ρυθμοί εμβολιασμού θα συμβάλλουν στην ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα.
Όπως φαίνεται η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το τέλος Απριλίου στα νοσοκομεία.
Η καλυτέρευση της εικόνας στο μέτωπο του ιού θα δώσει το πράσινο φως στην κυβέρνηση για άνοιγμα της εστίασης, της μετακίνησης εκτός νομού, του τουρισμού αλλά και την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με λίγα λόγια, οι περισσότερες αλλαγές στα υφιστάμενα μέτρα θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοστούν τον Μάιο, βάζοντας έτσι ταφόπλακα σε όλα τα μέτρα που μας έκαναν «παρέα» στα πολύμηνα lockdown του τελευταίου χρόνου.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…