Τράπεζες: Πολύ καλό για να είναι αληθινό ήταν το παραμύθι με την στάση πληρωμών των δανείων στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, καθώς μια καταγγελία «ξεσκεπάζει» την πραγματικότητα! Διαβάστε στο xristika.gr τι έχει συμβεί…
Η καταγγελία του Θοδωρή Ρουμελιώτη έγινε στο Mega. Αν και οι δανειακές υποχρεώσεις έχουν «παγώσει» για τους πυρόπληκτους στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, η τράπεζα όπως τονίζει, τον καλεί να πληρώσει τους τόκους του δανείου του.
«Δεν έχει καταστραφεί η επιχείρησή μου, αλλά είμαι πληττόμενος. Υπάρχει απόφαση ότι όλοι οι δημότες και οι επιχειρηματίες για τους δύο δήμους της Εύβοιας που είναι πυρόπληκτοι, μπορούν να μπουν σε αναστολή των δανειακών συμβάσεων.
Μου έστειλαν μέσω mail μία αίτηση, η οποία έλεγε ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι την περίοδο της αναστολής της σύμβασης θα πρέπει να πληρώνουμε τους τόκους. Αυτό δεν γίνεται», κατήγγειλε ο Θοδωρής Ρουμελιώτης, πρόεδρος ξενοδόχων Αιδηψού.
Οι δόσεις που πλήρωνε ο κ. Ρουμελιώτης ανέρχονται στα 1.100 ευρώ περίπου, ενώ οι τόκοι είναι στα 800 ευρώ. Ουσιαστικά, η τράπεζα τον καλεί να πληρώσει το ποσό των τόκων, ακόμα κι αν υπάρχει απόφαση που «παγώνει» τις δανειακές υποχρεώσεις των κατοίκων των δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, οι οποίοι θεωρούνται πυρόπληκτοι.
«Αποδέχτηκαν ότι δεν είναι ορθό, αλλά έγκριση για την ένταξη δεν έχει έρθει ακόμα», είπε η δικηγόρος του, Αριάδνη Νούκα. «Αυτό που ξέρω αυτή τη στιγμή είναι ότι οι άλλες τράπεζες δεν δίνουν καν αίτηση, πολλές από αυτές δεν έχουν ενημέρωση», πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης
Τράπεζες: Έτσι μας κλέβουν
Την ίδια ώρα, ένα νέο κόλπο έχουν σκαρφιστεί οι τράπεζες, μοιράζοντας πιστωτικές για εκπτώσεις φόρου, λόγω της εφάπαξ πληρωμής, ωστόσο η μεγάλη παγίδα είναι άλλη! Διαβάστε στο xristika.gr το μεγάλο κόλπο…
Αναλυτικά η επιστολή που δημοσίευσε το insider.gr και αναλύεται η… αγάπη της Εθνικής Τράπεζας, συγκεκριμένα, για να μοιράσει πιστωτικές κάρτες:
«Λάβαμε πολλοί χθες μια ευγενική επιστολή από την Εθνική Τράπεζα, αυτήν που μας αγαπάει όσο κανείς και που μας αποκαλεί «Αγαπητέ Πελάτη»!
Μόλις το είδα η αλήθεια είναι πως κατ’ αρχήν σκιάχτηκα!
Μου προτείνει λοιπόν η Μεγάλη μου Φίλη που με λατρεύει- ξέρω πως και οι άλλες τράπεζες θα μου το προτείνουν κι ας με λατρεύουν κάπως λιγότερο- να σπεύσω να εκδώσω πιστωτική κάρτα εύκολα και γρήγορα για να πληρώσω το φόρο είτε εφάπαξ με 3% έκπτωση- αυτήν που δίδει το κράτος δηλαδή- είτε και εδώ είναι το ενδιαφέρον -σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Για να ξέρετε αν τυχόν χρησιμοποιήσετε πιστωτική τράπεζας και έχετε και άλλα χρέη στην κάρτα σας, εύκολα να μην πω σκόπιμα μπλέκονται τα χρέη αυτά με εκείνα των άτοκων δόσεων και ενώ εσείς νομίζετε πως πληρώσατε την άτοκη δόση, τσουπ αυτή εμφανίζεται με επιτόκιο 15% άκουσον – άκουσον γιατί τόσο και κάτι παραπάνω είναι το επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας της Εθνικής Τράπεζας (σ.σ. και των άλλων τραπεζών).
Και όλα αυτά στην περίοδο των αρνητικών επιτοκίων… Την ίδια στιγμή αγαπητέ πελάτη σου λέω εγώ, έχεις τη δυνατότητα 8 άτοκων δόσεων από το κράτος ενώ αν χρησιμοποιήσεις αγαπητέ πελάτη τις 12 δόσεις του κράτους το επιτόκιο είναι 5,32% ετησίως – τσιμπημένο δε λέω αλλά όχι και 15%- ενώ από 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο είναι 6,82% ετησίως».
Τράπεζες: Νέο «τσουνάμι» λουκέτων – Τι συμβαίνει;
Παράλληλα, με κάθε τρόπο προσπαθούν οι τράπεζες να οδηγήσουν τους εργαζομένους τους στην εθελούσια έξοδο, σε σημείο που δεν διστάζουν να κλείσουν και τα καταστήματά τους!
Οι τράπεζες έχουν εξαπολύσει (ακόμα ένα) κύμα πιέσεων για εφαρμογή του προγράμματος «εθελούσιας» εξόδου, με στόχο τη συρρίκνωση του δικτύου τους και τη μείωση προσωπικού.
Η εν λόγω τράπεζα εξήγγειλε τον Μάρτιο του 2021 το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού «Sunrise».
Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η πρόβλεψη για απομάκρυνση πάνω από 2.200 εργαζόμενων έως το τέλος του 2022, καθώς και το κλείσιμο 135 καταστημάτων σε όλη την επικράτεια (από 505 θα μειωθούν σε 430).
Ο πρόεδρος του ΣΕΥΤΠΕ Μανώλης Μπεμπένης καταγγέλλει στην ΑΥΓΗ ότι έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς από πρόθεση ένα τοξικό περιβάλλον με αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές, ανασφάλεια, ανέφικτους στόχους, με απώτερο σκοπό οι εργαζόμενοι να καμφθούν ψυχολογικά και να φύγουν με εθελούσια.
Στην ετήσια αξιολόγηση «υπήρξε σωρεία πιέσεων μέσω περιφερειακών διευθυντών προκειμένου να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι των καταστημάτων με την ελάχιστη δυνατή βαθμολογία. Στη συνέχεια, άρχισαν και περίεργες μετακινήσεις (και ΑμεΑ) σε καταστήματα τα οποία όλοι υποπτεύονταν πως θα κλείσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να πιεστούν να αποχωρήσουν».
Οι εργαζόμενοι των καταστημάτων που κλείνουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην εθελούσια έξοδο (αφού δεν θα έχουν δουλειά την επόμενη μέρα), σε κάποιες προσχηματικές θέσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας ή σε νησιωτικές περιοχές και στην υποχρεωτική άδεια!
Την ίδια περίοδο πύκνωσαν τα δημοσιεύματα περί «γενναιόδωρης εθελούσιας», μια κλασική συνταγή κοινωνικού αυτοματισμού, όπως σχολιάζει η εφημερίδα.
«Στην πραγματικότητα, μιλάμε για ποσά 40.000 – 50.000 ευρώ, που απευθύνονται σε εργαζομένους με ηλικία γύρω στα 40 ή 45 έτη – ποιος λογικός άνθρωπος θα έφευγε με αυτά τα χρήματα όταν θέλει πάνω από 25 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί, ενώ η ανεργία καλπάζει;» επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Σταμάτης Μπούκας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς (ΣΕΤΑΠ).
«Συνάδελφος, μητέρα δύο παιδιών, πώς θα πάει από μια πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη (αυτό προτείνει η τράπεζα), όπου το κόστος ζωής, αν δεν έχεις δικό σου σπίτι, είναι πάρα πολύ μεγάλο; Ξαφνικά, ενώ σε όλα τα καταστήματα καταργούν τους ταμίες, ειδικά στη Μύκονο και στη Σαντορίνη έχουν ανάγκη από ταμίες; Έτσι, αρκετοί ‘παίρνουν’ την εθελούσια γιατί δεν αντέχουν την πίεση», αναφέρει ο ίδιος.
«Οι τράπεζες, με ‘ούριο’ άνεμο από την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας περί απολύσεων, προχωρούν σε απολύσεις ομαδικού χαρακτήρα επικαλούμενες τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Κάθε φορά που κλείνει ένα κατάστημα, οι εργαζόμενοι εκβιάζονται και όσοι δεν αποχωρήσουν ‘εθελούσια’, απολύονται» τονίζει η Ειρήνη Πλιάτσικα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής (σ.σ.: έγινε πρόσφατα μία απόλυση στον Πύργο Ηλείας).
«Οι (επαπειλούμενες) απολύσεις είναι παράνομες καθώς καταστρατηγούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις των διοικήσεων απέναντι στους υπαλλήλους τους, βάσει των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» επισημαίνει.
Το «σχέδιο» των τραπεζών, που συνοδεύεται από τις εξοντωτικές μετακινήσεις εργαζόμενων, περιλαμβάνει το κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, 25 της Εθνικής Τράπεζας και 7 της Τράπεζας Αττικής μέσα στο καλοκαίρι (το 2020 έκλεισαν 158).
Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πολλά από τα λουκέτα μπαίνουν σε ακριτικές ή/και ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές και νησιά με, κατά κύριο λόγο, ηλικιωμένους κατοίκους.
Ήδη έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις ενάντια στην υποβάθμιση, με αποκορύφωμα τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της Πέμπτης 22.7 σε αρκετές περιοχές.
Στόχος, υποτίθεται, είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ακόμη κι αν θέτει στο περιθώριο χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά μέσα: μόλις το 37% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τραπεζικές συναλλαγές, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 57% (Eurostat).
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 292 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 185. Αλλά, μόνο πέρυσι, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποχώρησαν 4.538 εργαζόμενοι.