Αυτό είναι το ελληνικό κράτος: Ο ΕΦΚΑ μπλόκαρε αυξησεις σε 180.000 συντάξεις

Συντάξεις 2022: Την ώρα που χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν να φάνε, ο ΕΦΚΑ αποφάσισε το μπλοκάρισμα σε αυξήσεις συντάξεων! Δείτε όλες τις εξελίξεις στο xristika.gr

Μπλόκο στις αυξήσεις που δικαιούνται 80.000 συνταξιούχοι έχει επιβάλει ο ΕΦΚΑ, λόγω του υψηλού κόστους που θα σημάνει η καταβολή τους, στον προϋπολογισμό του.

Ταυτόχρονα, καθυστερεί έως και 6 χρόνια την καταβολή πάνω από 100.000 επικουρικών συντάξεων, πιθανότατα για τον ίδιο λόγο, που είναι το κόστος, το οποίο θα μετατρέψει σε ελλειμματικό τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 180.000 συνταξιούχοι στερούνται αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών τους, τις οποίες δικαιούνται, αλλά παρακρατούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τον ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, εκτός από τις πολύχρονες καθυστερήσεις στις κύριες συντάξεις, σειρά παίρνουν οι εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις και στις επικουρικές. Όπως καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα της αναμονής φτάνει έως και τα 6 έτη!

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 120.000 επικουρικές συντάξεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με τις 90.000 από αυτές να είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή να έχουν χρόνο καθυστέρησης μεγαλύτερο των 90 ημερών.

Όπως σημειώνει ο ΕΝΔΙΣΥ, η προσοχή του υπουργείου Εργασίας έχει δοθεί στην μείωση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην κύρια σύνταξη, όπου υπάρχουν 116.000 εκκρεμότητες με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, από τις οποίες οι 83.000 είναι ληξιπρόθεσμες.

Ωστόσο, ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με τα εκκρεμή εφάπαξ που ανέρχονται σε 11.647, από τα οποία πάνω από τα μισά ή 5.930 είναι ληξιπρόθεσμα.

Συνολικά οι εκκρεμότητες στην απόδοση συντάξεων προσεγγίζουν τις 247.000 και αφορούν κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, χωρίς να υπολογίζονται εκεί και οι περίπου 80.000 περιπτώσεις όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην προσαύξηση της σύνταξης, λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα, οι καθυστερήσεις προσεγγίζουν πια την εξαετία, αφού έχουν ως αφετηρία τον Μάιο του 2016, όταν δηλαδή τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Συγχρόνως, στα 828 εκατ. ευρώ υπολογίζει το ΕΝΔΙΣΥ τη δαπάνη που επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ από μη καταβολή της προσαύξησης στις συντάξεις για 80.000 συνταξιούχους που υπόκεινται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης.

Ήδη το ΕΝΔΙΣΥ, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα «για μη εφαρμογή νόμου», που αφορά στο «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και προέβλεψε προσαύξηση για όσους ασφαλισμένους – συνταξιούχους, είχαν υποβάλλει πρόσθετα ένσημα, με όρους παράλληλης ασφάλισης, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Ωστόσο, η σχετική διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και υπάρχουν δικαιούχοι που τους οφείλονται αναδρομικά ποσά 69 μηνών.

Το ΕΝΔΙΣΥ κάνει λόγο για «κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων» τόσο από τη σημερινή, όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, που δεν εφάρμοσαν το νόμο.

Υπονοεί μάλιστα ότι υπάρχει μια σκόπιμη κωλυσιεργία, με την καθυστέρηση λειτουργίας του ειδικού λογισμικού, το οποίο θα υπολογίσει τις αυξήσεις τις συντάξεις με παράλληλη απασχόληση και θα προσαρμόσει και τις αυξήσεις που αναλογούν.

Το πρόβλημα υπάρχει τόσο για νέους συνταξιούχους όσο και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν προ του «νόμου Κατρούγκαλου», οι οποίοι επίσης υπάγονται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης. Εκεί το πρόβλημα εστιάζεται σε τυχόν λάθη που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού της σύνταξής τους και εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Συντάξεις 2022: Το άγνωστο επίδομα των συνταξιούχων

Την ώρα που οι συνταξιούχοι… υποφέρουν από την ακρίβεια, ένα άγνωστο επίδομα έρχεται να τους δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα. Δείτε στο xristika.gr ποιος είναι και πώς θα το πάρετε…

Μεταξύ των «άγνωστων» επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ είναι και αυτό της Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής απευθύνεται αποκλειστικά σε ηλικιακές ομάδες υπερηλίκων άνω των 67 ετών, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και μισθώνουν κύρια κατοικία.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι η παρούσα Κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει τα λάθη στην απουσία χορήγησης του επιδόματος Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερήλικων και να “ξεπαγώσει” τη χορήγηση επιδομάτων σε εκατοντάδες ηλικιωμένους από το 2018 μέχρι και σήμερα!

Αιτήσεις

Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι αιτήσεις για το επίδομα θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ εντός του 2022.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες, δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά, εφόσον αυτά μπορούν να αντληθούν μέσα από τη διασύνδεση της πλατφόρμας με άλλες βάσεις δεδομένων.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Με το άρθρο 24 έως 30 του ν. 4756/2020 (26.11.2020) και της ΚΥΑ ΦΕΚ Β΄ 2156 (25.5.2021) θεσμοθετήθηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο, προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Προσδιορίζονται πλέον με σαφή τρόπο τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η διαδικασία καταβολής του. Επιπλέον, ηλεκτρονικοποιείται η διαδικασία υποβολής και εξέτασης της αίτησης και καθορίζονται οι όροι λειτουργίας της πλατφόρμας που υποστηρίζει τη διαχείρισή του.

Για την πληρέστερη κατανόηση του νέου νομοθετικού πλαισίου, ο ΟΠΕΚΑ παραθέτει ενδεικτικά ερωτήσεις και απαντήσεις:

Που να υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής

Η αίτηση μετά την ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ.

Τι εισόδημα πρέπει να έχω για να λάβω το επίδομα ΣΣ.

Εάν είστε άγαμος χήρος/α ή διαζευγμένος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά σας δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των τεσσάρων χιλιάδων τριακοσίων είκοσι ευρώ (4.320,00 €), ενώ εάν είστε έγγαμος δεν πρέπει να ξεπερνάει το ποσό των οκτώ χιλιάδων εξακοσίων σαράντα ευρώ (8.640,00 €).

Έχω δικό μου σπίτι στο όνομά μου, δικαιούμαι να λάβω το επίδομα;

Εφόσον έχετε ιδιόκτητο σπίτι στο όνομά σας, δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ

Είμαι δικαιούχος του Επιδόματος Στέγασης, μπορώ να πάρω και το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Όχι δεν μπορείτε. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα από τα δύο επιδόματα.

Είμαι συνταξιούχος ανασφάλιστος υπερήλικας. Δικαιούμαι το επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Για τη χορήγηση του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής, η παροχή του ανασφάλιστου υπερήλικα δεν αποτελεί πρόβλημα για να λάβετε αυτό το επίδομα.

Πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ το μήνα. Τι ποσό θα λάβω εάν υποβάλω αίτηση για το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής;

Εφόσον το ενοίκιο είναι μικρότερο των 362 ευρώ, μπορείτε να λάβετε όλο το ποσό που έχει συμφωνηθεί και αναγράφεται στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

Λαμβάνω σύνταξη γήρατος. Μπορώ να λάβω και το επίδομα;

Εφόσον συνταξιοδοτείστε εσείς ή και ο/η σύζυγός σας από ελληνικό ή ξένο φορέα, τότε δεν δικαιούστε το επίδομα ΣΣ.

Ζω στην Ελλάδα μόνιμα τα τελευταία 15 χρόνια. Δικαιούμαι το επίδομα ΣΣ;

Εφόσον υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησής σας, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις, τότε δικαιούστε να λάβετε την παροχή.

Λαμβάνω το προνοιακό επίδομα αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ. Δικαιούμαι παράλληλα να λάβω και το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ;

Το επίδομα αναπηρίας δεν επηρεάζει τη χορήγηση του επιδόματος ΣΣ.

Είμαι 60 ετών. Μπορώ να υποβάλλω αίτηση για το επίδομα ΣΣ;

Όχι δεν μπορείτε. Πρέπει να έχετε συμπληρώσει το εξηκοστό έβδομο (67ο) έτος της ηλικίας σας. Μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση για το επίδομα στέγασης που χορηγεί επίσης ο ΟΠΕΚΑ.