Αυτή η τράπεζα μοιράζει… χρήμα: Τα νέα που «πάγωσαν» Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021: Το πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης που παρέχει η Eurobank. Πώς το Bridge Financing Εξοικονομώ θα λύσει τα χέρια χιλιάδων πολιτών που μπήκαν στο Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Η Eurobank ενεργοποιεί το πρόγραμμα “Bridge Financing Εξοικονομώ”, ένα νέο προϊόν μέσω του οποίου οι προμηθευτές/ανάδοχοι, που αναλαμβάνουν και υλοποιούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να “προχρηματοδοτηθούν” έναντι των παραγγελιών / εργασιών που αναλαμβάνουν.

Ειδικότερα, μέσω της δυνατότητας χρηματοδότησης που παρέχεται για κεφάλαιο κίνησης, οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα έχουν στη διάθεσή τους ένα πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης, το πρόγραμμα “Bridge Financing Εξοικονομώ”, που θα καλύπτει ανάγκες τους καθ΄όλη τη διάρκεια κατά την οποία το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” θα είναι ενεργό, εξασφαλίζοντας βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, με βασικά πλεονεκτήματα:

– Τη χρηματοδότηση με τη μορφή πιστωτικού ορίου για την κάλυψη επαναλαμβανόμενων αναγκών σε βάθος χρόνου και για όσο θα είναι ενεργό το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης χορήγησης πιστωτικού ορίου σε κάθε νέο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”. Σημειώνεται, ότι το μέγιστο ποσό εκάστοτε χορήγησης θα ανέρχεται στο 80% του ποσού της επιχορήγησης κάθε υποβληθέντος προς χρηματοδότηση έργου.

– Την προνομιακή τιμολόγηση.

– Τη χρηματοδότηση των υπαχθέντων έργων που θα αναλάβει ο προμηθευτής/ανάδοχος, ανεξάρτητα αν ο τελικός ωφελούμενος του προγράμματος “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” θα κάνει χρήση δανείου ή όχι.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος προμηθευτής/ανάδοχος στο ανωτέρω εργαλείο χρηματοδότησης της Eurobank είναι:

– Ta έργα που υποβάλλει για χορήγηση να έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

– Οι ωφελούμενοι των έργων να έχουν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα της επίσημης διαδικτυακής πύλης του προγράμματος “Εξοικονομώ

– Αυτονομώ” (https://exoikonomo2020.gov.gr) ως τράπεζα συνεργασίας την Eurobank και ως λογαριασμό πίστωσης των καταβολών στο πλαίσιο του ανωτέρω προγράμματος συγκεκριμένο λογαριασμό του προμηθευτή/αναδόχου στην Eurobank.

– Στην περίπτωση που ο ωφελούμενος κάνει χρήση δανείου για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου της ιδιωτικής του συμμετοχής, το δάνειο να έχει ληφθεί από την Eurobank.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με τη δημιουργία του νέου αυτού εργαλείου χρηματοδότησης, η Eurobank υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου, οι τελευταίες, να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, το οποίο διανύει ήδη το νέο του κύκλο με ισχυρή ζήτηση.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τα κριτήρια

Αλλάζει πλήρως ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021» καθώς τα κριτήρια θα κλιματικά και γεωγραφικά. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις πληροφορίες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται για το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ προκειμένου να στηρίξει όσους πραγματικά το χρειάζονται.
Για τον λόγο αυτό θα ισχύσουν νέα κριτήρια τα οποία όπως όλα δείχνουν, θα είναι κλιματικά και εισοδηματικά.

Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές που επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ μελετώνται μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο Υπουργός Κώστας Σκρέκας στην επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα γίνει διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ «θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας.

Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας».

Σύντομα ο υπουργός Περιβάλλοντος πρόκειται να υπογράψει άλλωστε απόφαση για την επιδότηση νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση προκειμένου ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να προχωρήσει σε επανασυνδέσεις. Πρόκειται για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, που αγγίζουν τα όρια της φτώχειας.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021: Ποιες εργασίες επιδοτούνται

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:

Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής.

Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους:  Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης

Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών.

Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου.

Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ: Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.

Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering). Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνον ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού σταθμού.

Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: Επιλέξιμες μόνον οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Εξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED).

Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες).

Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κ.λπ.).

Επιλέξιμες είναι μόνον οι παρεμβάσεις που προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κ.λπ.) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης.

Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:

Αναβάθμιση ανελκυστήρα

Επιλέξιμες μόνον οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:

-Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
-Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.ά.
-Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων τού προγράμματος ανά περιφέρεια και όχι μετά τις 31/12/2021.

Θα χρειαστείτε:

τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail)

τα απαραίτητα στοιχεία

τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Το πρόγραμμα που εκπόνησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως στόχο την ανακαίνιση 60.000 κατοικιών ετησίως. Σε σχέση με τα προηγούμενα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», η διαφορά του τρέχοντος προγράμματος είναι και η και παρεμβάσεων που αφορούν την «έξυπνη» διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνουν οι κατοικίες.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης του Προγράμματος exoikonomo2020.gov.gr.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες κινήτρων (επιδοτήσεων) ανάλογα με το εισόδημα. Η χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία, δηλαδή με ατομικό εισόδημα 10.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000 ευρώ, επιχορηγείται με ποσό 65% επί της δαπάνης. Η επόμενη με ατομικό 10.000-20.000 ευρώ ή οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ δικαιούται ενίσχυση 55%.

Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ή οικογενειακό 30.000-40.000 μπορούν να τύχουν επιδότησης 50%.

Αμέσως μετά ακολουθεί η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 30.000-50.000 ή οικογενειακό 40.000-70.000 με ενίσχυση 45%.

Και, τέλος, η κατηγορία των δικαιούχων με ατομικό εισόδημα 50.000-90.000 ή οικογενειακό 70.000-120.000 ευρώ έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης 35%.

Τα ποσοστά επιδότησης ανεβαίνουν κατά 10% (μπόνους Covid-19 το λαμβάνουν όλοι), υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετου μπόνους 10% (ενεργειακό αν ανέβει κατά τρεις κλίμακες ο βαθμός ενεργειακής αναβάθμισης) και όσοι μένουν στις λιγνιτικές περιοχές Δ. Μακεδονίας και Αρκαδίας έχουν τη δυνατότητα να πάρουν κι άλλο μπόνους ύψους 10%.

Οι επιχορηγήσεις κινούνται από 45% έως 75% (με μπόνους Covid-19 που το παίρνουν όλοι), 55% έως 85% (με ενεργειακό μπόνους) και από 65% έως 95% για τους ιδιοκτήτες κατοικιών των λιγνιτικών περιοχών.

Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2021: Ποια ακίνητα μπορούν να υπαχθούν στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:

Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1.

Υφίσταται νόμιμα.

Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).

Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέο.

Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.

Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις, για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:

Αίτηση Τύπου Α:

– Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

– Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

– Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων.

– Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Αίτηση Τύπου Β:

– Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνον αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

– Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού. Επίσης απαιτούνται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο, καθώς και Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

– Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν «ρήτρα κορωνοϊού» και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr