Αυτή η τράπεζα δίνει δάνεια από 10.000 ευρώ αλλά όχι σε όλους!

Δάνεια: Με την εγγύηση που παρέχεται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους. Δείτε στο xristika.gr την τράπεζα που… ανοίγει τη στρίφιγγα της χρηματοδότησης.

Την συμμετοχή της στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» ανακοίνωσε η Eurobank. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Eurobank υπέγραψε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) στο πλαίσιο του «Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης», στηρίζοντας τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων με ευνοϊκούς όρους.

Η Eurobank συμμετέχει στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο με ανώτατο ύψος χαρτοφυλακίου τα 150 εκατ. ευρώ. Το «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» συγχρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Η Ευρώπη επενδύει σε αγροτικές περιοχές.

Με την εγγύηση που παρέχεται στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους κλάδους της μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, που πραγματοποιούν επιλέξιμες επενδύσεις, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους, ήτοι μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και μειωμένες εμπράγματες εξασφαλίσεις. Το ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο κυμαίνεται από 10.000 έως και 5.000.000 ευρώ.

Oι χρηματοδοτήσεις θα χορηγούνται με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων, με στόχο την κάλυψη παγίων δαπανών και επενδυτικών σχεδίων των επιχειρήσεων, που έχουν ενταχθεί σε δράσεις του ΠΑΑ 2014 – 2020 (Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης) ή υλοποιούν συναφείς επενδύσεις, καθώς και με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για δαπάνες άμεσα συνδεδεμένες με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Eurobank στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε: «Η συμμετοχή της Eurobank στο “Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης”, προσθέτει σε αξιοπιστία και αποτελεί μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα στην προσπάθεια που κάνουμε για να ενθαρρύνουμε τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, στο σύνολο της παραγωγής, στον πρωτογενή τομέα.

Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός: Πρώτον, να καλύψουμε ένα σημαντικό μέρος του χρηματοδοτικού κενού που υπήρχε στην αγροτική οικονομία κατά τα προηγούμενα χρόνια. Και δεύτερον, να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ζωτικής σημασίας ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και να προσδώσουμε σε αυτά προστιθέμενη αξία. Είμαι βέβαιος ότι μέσω του Ταμείου θα πετύχουμε τον στόχο μας και η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα γίνει ακόμα πιο σημαντική. Θέλω να ευχαριστήσω την Eurobank, γιατί, με τη συμμετοχή της σε αυτήν την προσπάθεια, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο».

Ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής, δήλωσε: «Η Eurobank αναγνωρίζει τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και υποστηρίζει, με κάθε δυνατό τρόπο, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ενθαρρύνοντας δράσεις που προάγουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα και χρηματοδοτικό εργαλείο που συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, συμμετέχουμε στο νέο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, μια σημαντική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ζωτικής σημασίας, στον ελληνικό, πρωτογενή τομέα, με στόχο την επίσπευση του μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας».

Δάνεια: Πάρε τώρα κρατική επιδότηση

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τους Θεσμούς για την «Γέφυρα 2», με την οποία θα δοθεί κρατική επιδότηση και στα επιχειρηματικά δάνεια. Εντός και καταγγελμένα δάνεια. Ποια είναι τα κριτήρια και τα απαραίτητα έγγραφα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις λεπτομέρειες.

Πολύ κοντά στη συμφωνία με τους Θεσμούς για την «Γέφυρα 2», με την οποία θα δοθεί κρατική επιδότηση και στα επιχειρηματικά δάνεια, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η «Γέφυρα 2» συζητείται «πακέτο» με τους πλειστηριασμούς και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε περίμετρο περίπου 150.000 δανειοληπτών με οφειλές 40 – 50 δισ. ευρώ που θα ωφεληθούν από το πρόγραμμα. Στους ωφελούμενους αυτούς περιλαμβάνονται και οφειλέτες με καταγγελμένα δάνεια, αλλά σε πιο στενή περίμετρο από αυτήν που προτεινόταν αρχικά.

Εντασσόμενοι στην «Γέφυρα 2», και οι οφειλέτες επιχειρηματικών δανείων θα σώσουν την πρώτη κατοικία τους ως πληγέντες από την πανδημική κρίση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, πάντως, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι οι επιλέξιμοι οφειλέτες έχουν πληγεί από την πανδημία, θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό κορονόπληκτου, το οποίο θα εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα υποβάλλεται η αίτηση του ενδιαφερόμενου οφειλέτη.

Η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και όσα καταφέρνει να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διευρύνει την ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία, έχουν ως «αντίτιμο» τον εξορθολογισμό της άρσης του απαγορευτικού για τους πλειστηριασμούς. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Θεσμοί ζητούν οι πλειστηριασμοί να ανοίξουν την 1η Μαρτίου για τους «μπαταχτσήδες», καθώς δεν υφίσταται λόγος προστασίας για όσους έχουν… παράδοση στα μεγάλα χρέη και στην μεγάλη ζωή, την οποία συνεχίζουν και εν μέσω της πανδημικής κρίσης, θέλοντας, παράλληλα, να εκμεταλλευτούν την προστασία που προορίζεται για τους πληγέντες.

Πάντως, καθώς θεωρείται απίθανο, λόγω των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, τα δικαστήρια να ανοίξουν στις 28 Φεβρουαρίου, η ημερομηνία της 1ης Μαρτίου για το άνοιγμα των πλειστηριασμών για τους «μπαταχτσήδες», μάλλον οδεύει για την 1η Απριλίου.

Δάνεια: Η περίμετρος για το «Γέφυρα 2»

Το τελευταίο σχέδιο που συζητείται για τη «Γέφυρα 2», σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, ορίζει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες ή φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν διαθέτουν εργαζόμενους, των οποίων τα έσοδα του 2020 παρουσίασαν μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2019.

Στην ίδια προϋπόθεση της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων κατά 20% περιλαμβάνονται επίσης νομικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, δικαιούχοι ή λήπτες της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, και νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν εντάξει τους εργαζόμενους στον Μηχανισμό «Συνεργασία».

Το πρόγραμμα θα καλύπτει οφειλέτες με δάνεια που δεν έχουν λάβει κάποια άλλη κρατική ενίσχυση ή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ ήταν εξυπηρετούμενα ή σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημερών στις 31/12/2020.

Α) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν διαθέτουν εργαζόμενους, τίθενται οι επιπλέον προϋποθέσεις:

– H ακίνητη περιουσία του αιτούντος να μην υπερβαίνει σε συνολική αξία τα 600.000 ευρώ (για εξυπηρετούμενα δάνεια) ή 500.000 ευρώ (για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ (17.000 για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20). Το ποσό προσαυξάνεται κατά 18.000 για τον/την σύζυγο (13.000 για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20) και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι 3 εξαρτώμενα μέλη (το ίδιο ισχύει και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ (25.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Στην περίπτωση φυσικών προσώπων, το πλαφόν αυτό περιλαμβάνει αθροιστικά τα εισοδήματα του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών.

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ ανά πιστωτή (250.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

Β) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 1 έως 10 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι:

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ (1,5 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ (το ίδιο ποσό ισχύει και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα του αιτούντος στην ημεδαπή ή αλλοδαπή να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ (500.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ ανά πιστωτή (500.000 ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20).

Γ) Για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών που απασχολούν από 11 έως 50 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών από 2 έως 10 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού κινείται από 2 έως 10 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ (το ίδιο πλαφόν και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)

– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ ανά πιστωτή (1 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)

Δ) Τα νομικά πρόσωπα που απασχολούν από 51 μέχρι 250 εργαζόμενους σε ετήσια βάση και έχουν κύκλο εργασιών ή σύνολο ετήσιου ισολογισμού από 10 έως 43 εκατ. ευρώ, θα πρέπει:

– Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το εισόδημα κατά περίπτωση, κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, να μην υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο ισολογισμού να μην ξεπερνά τα 43 εκατ. ευρώ (το ίδιο πλαφόν και για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)
– Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου των επιδεκτικών για τη συνεισφορά του Δημοσίου οφειλών, στο οποίο υπολογίζονται λογιστικοποιημένοι από τους πιστωτές τόκοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, να μην υπερβαίνει συνολικά προς όλους τους πιστωτές τα 25 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ για δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες στις 31/12/20)