Αυτή είναι η νέα πλατφόρμα: Τέλος το Taxisnet

myaade.gov.gr: Την αντικατάσταση του γνωστού Taxisnet από τη νέα πλατφόρμα myAADE, ανακοίνωσε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. To myaade.gov.gr ανατρέπει όσα γνωρίζαμε και φέρνει νέες υπηρεσίες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε στο xristika.gr

Η παρουσίαση της νέας πλατφόρμας έγινε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και την ημερομηνία που θα σταλούν τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Το myAADE, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, είναι μια πλατφόρμα με νέο φιλικό ψηφιακό περιβάλλον. Φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν πλέον εύκολα:

• να έχουν πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (δηλώσεις φόρων, ρυθμίσεις, φορολογία ακινήτων και οχημάτων, ηλεκτρονικά βιβλία myDATΑ, κλπ), βρίσκοντας γρήγορα την υπηρεσία που ενδιαφέρει τον καθένα
• να διαχειριστούν τον λογαριασμό και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, να μεταβάλλουν στοιχεία της επιχείρησής τους
• να δουν τις οφειλές, πληρωμές και τις επιστροφές και να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους
• να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο
• να υποβάλλουν τα αιτήματά τους ψηφιακά προς την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ (πιλοτική λειτουργία)
• να κλείσουν ψηφιακά ραντεβού με υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ (προσεχώς)

myaade.gov.gr: 250 συναλλαγές ψηφιακά μέσα από το myAADE

Μέσα από το myAADE θα μπορούν να γίνονται 250 συναλλαγές ψηφιακά, ακόμα και η αλλαγή ΚΑΔ και στοιχείων επιχειρήσεων, εξοικονομώντας -απ’ όλα τα μέρη- πάνω από 2 εκατ. ώρες τον χρόνο.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, «με τη νέα ψηφιακή μας πύλη, συνδυάζουμε ψηφιακή ευφυία και συναισθηματική νοημοσύνη, με σκοπό οι ψηφιακές μας υπηρεσίες να σχεδιάζονται και να προσφέρονται στο κοινωνικό σύνολο, μέσα από την οπτική του πολίτη».

myaade.gov.gr: «Μαύρος» Σεπτέμβριος – Τι θα πληρώσουμε στην Εφορία

Το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν χιλιάδες φορολογούμενοι μέσα στο Σεπτέμβριο, όχι μια φορά αλλά… πολλές! Δείτε στο xristika.gr τι θα πληρώσουμε…

Μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν πολλές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Αναλυτικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου μήνα να πληρωθούν πολλές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα οι φορολογικές υποχρεώσεις του επόμενου μήνα είναι οι εξής:

  • Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες 2 από τις 8 μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου, ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
  • ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από τις συνολικά έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.
  • Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Οσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 που αφορά τη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές, θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.
  • Μηνιαίο «ραντεβού»: Επίσης, μηνιαίο ραντεβού με την εφορία έχουν όσοι έχουν εντάξει τις οφειλές τους -ληξιπρόθεσμες και μη- στην πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί χάνουν τη ρύθμιση εάν δεν πληρώσουν δύο συνεχείς δόσεις.

Συμπερασματικά, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν αρκετοί που θα πρέπει να ανταπεξέλθουν σε πολλές και μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου ανεβαίνει ακόμη περισσότερο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να καταβάλουν και τις ασφαλιστικές τους οφειλές ή τη μηνιαία δόση εάν έχουν εντάξει τα χρέη τους στην πάγια ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών των 12 μηνιαίων δόσεων.

Το στοίχημα για την πορεία των εσόδων είναι μεγάλο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι ζητούμενο πόσοι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Μέχρι στιγμής, πάντως, φαίνεται ότι η πλειονότητα των φορολογουμένων πληρώνει τις τρέχουσες φορολογικές της υποχρεώσεις, με τις εμπρόθεσμες πληρωμές να ξεπερνούν το 90%. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου είναι ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς, μάλιστα, να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Ιδιαίτερη προσοχή, όμως, θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του αριθμού των δόσεων, καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή των 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5% που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου και αφορά τα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από την 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 για όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προ- κύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

myaade.gov.gr: Σε ποιους σβήνει πρόστιμα

Την ίδια ώρα, σε μια απόφαση που δεν περίμενε κανείς προχωρά η Εφορία, η οποία θα διαγράψει χιλιάδες πρόστιμα! Διαβάστε στο xristika.gr ποιοι είναι οι… υπερτυχεροί!

Ακυρώνονται πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από 1/1/2020 και αφορούν στην υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα.

Η εφορία «σβήνει» πρόστιμα που δέχθηκαν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων, τις γνωστές και ως ΜΥΦ. Πρόκειται για πρόστιμα εκπροθέσμου υποβολής δηλώσεων από το 2015 και μετά παρότι το υπουργείο Οικονομικών διέρρεε πως θα έδινε παράταση.

Άφησε όμως τελικά ακάλυπτους τους φορολογούμενους με συνέπεια να τους επιβληθούν μαζικά πρόστιμα, τα οποια τώρα όμως θα σβηστούν «οίκοθεν» και αναδρομικά, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για τα ημερολογιακά έτη 2015, 2016 και 2017, θεωρείται ως μία δήλωση, η υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών. Για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, θεωρείται ως μία δήλωση η υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών καταστάσεων που αφορούν το ίδιο ημερολογιακό έτος, ανεξαρτήτως του πλήθους των υποβληθεισών καταστάσεων, καθώς και του πλήθους των τροποποιούμενων στοιχείων σε κάθε μια από τις καταστάσεις αυτές.

myaade.gov.grΠοια πρόστιμα ακυρώνονται

Παράλληλα πρόστιμα που έχουν εκδοθεί από 1-1-2020 και έως τη δημοσίευση της συγκεκριμένης απόφασης και αφορούν στην υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για τα ημερολογιακά έτη 2015 και επόμενα, ακυρώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της εν λόγω Δ.Ο.Υ., από τον Προϊστάμενο της υπηρεσίας υποδοχής.

Κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων, o Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου που εξέδωσε την προαναφερόμενη πράξη επιβολής προστίμου ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα ως άνω πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, εκδίδοντας σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια κατόπιν απόρριψης της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής του και αποστέλλει σχετική ενημέρωση στη θυρίδα του στην προσωποποιημένη πληροφόρηση περί της ακύρωσης του προστίμου. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.

Σημειώνεται ότι με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Δεκέμβριο, έλυσε ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που έχει προκύψει για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι καλούνταν να πληρώσουν πρόστιμα για το έτος 2014, παρά τη σιωπηρή προθεσμία που είχε δώσει τότε το υπουργείο.

Μάλιστα ήταν η πρώτη χρονιά που οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.