Άυλη συνταγογράφηση: Ενεργοποίηση και εγγραφή μέσω Taxisnet – Είσοδος στο ehealth.gov.gr

Άυλη συνταγογράφηση: Εν αναμονή του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορονοϊού, όλοι οι συμπολίτες μας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση. Δείτε στο xristika.gr βήμα-βήμα τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός σχεδιασμός που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει ως πρώτο βήμα για τον εμβολιασμό των πολιτών την αξιοποίηση του ήδη υφιστάμενου μηχανισμού της Άυλης Συνταγογράφησης.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα επελέγη ως η καταλληλότερη, καθώς γιατροί, φαρμακοποιοί και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών – μεταξύ των οποίων αρκετοί από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες – έχουν ήδη εξοικειωθεί, ενώ κατ′ αναλογία αυτό είναι το μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν αρκετές χώρες στην Ευρώπη με προηγμένα συστήματα υγείας.

Η εγγραφή στην συγκεκριμένη υπηρεσία θα αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα, ώστε να μπει ο πολίτης στην ηλεκτρονική εφαρμογή (app) που ήδη δοκιμάζεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί εγκαίρως η εύρυθμη λειτουργία της όταν θα ανάψει «πράσινο φως» για να αρχίσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.

Άυλη συνταγογράφηση: Βήμα-βήμα η διαδικασία

Συνδέεστε στη διαδικτυακή πύλη του όπου φιλοξενούνται οι ψηφιακές υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου www.gov.gr.

Στη συνέχεια, επιλέγετε την Κατηγορία Υπηρεσιών “Υγεία και Πρόνοια”, και ακολουθώντας με τη σειρά τα εξής βήματα:

 • Φάκελος υγείας > Άυλη συνταγογράφηση > Είσοδος στην Υπηρεσία, θα οδηγηθείτε στην κεντρική σελίδα (login) της εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Επιλέγετε: “Είσοδος με TaxisNet” και μετά: “Είσοδος στην υπηρεσία”.
 • Θα μεταφερθείτε στη σελίδα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας γίνεται η πιστοποίηση των στοιχείων σας. Εισάγετε το username και το password που χρησιμοποιείτε στο σύστημα TaxisNet και επιλέγετε “Είσοδος”.
 • Αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία που δώσατε, καλείστε να δώσετε την εξουσιοδότησή σας για την ανάκτηση προσωπικών σας δεδομένων (ΑΦΜ) από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, πατώντας το κουμπί “Εξουσιοδότηση” στην οθόνη που ανοίγει.
 • Στη συνέχεια, εισάγετε τον ΑΜΚΑ σας ή τον ΑΜΚΑ του ασφαλιστικά εξαρτώμενου μέλους και επιλέγετε “Είσοδος”.
 • Εμφανίζεται η σύνοψη των στοιχείων σας. Αφού ελέγξετε την ορθότητά τους, επιλέγετε “Επιβεβαίωση”.
 • Μετά την επιτυχή σύνδεση, εισέρχεστε στη σελίδα της Άυλης Συνταγογράφησης στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Επιλέγετε “Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση” και στη συνέχεια, θα πρέπει να συμπληρώσετε το κινητό τηλέφωνο ή/και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ανάλογα με τον τρόπο που επιθυμείτε να λαμβάνετε τα στοιχεία των συνταγών που εκδίδονται. Εάν συμπληρώσετε και τα δύο, τότε η αποστολή των στοιχείων της συνταγής γίνεται μέσω sms και email.
 • Στο sms θα λάβετε το barcode της συνταγής, την ημερομηνία έναρξης και ημερομηνία λήξης ισχύος της συνταγής.
 • Στο email θα λάβετε το σύνολο της πληροφορίας της συνταγής (barcode της συνταγής, την ημερομηνία και ώρα καταχώρησής της, τη διάρκεια ισχύος της συνταγής, τις διαγνώσεις και τα φάρμακα).
 • Προσέρχεστε στο φαρμακείο της επιλογής σας, έχοντας το κινητό σας τηλέφωνο που περιέχει τον κωδικό της συνταγής (είτε σε sms ή/και email). Ο φαρμακοποιός αναζητά και εκτελεί την άυλη συνταγογράφηση με βάση τον κωδικό της.
 • Σε περίπτωση απώλειας του μηνύματος με τον κωδικό της συνταγής, τότε ο φαρμακοποιός μπορεί να αναζητήσει ηλεκτρονικά τυχόν συνταγές σας που εκκρεμούν προς εκτέλεση με βάση τον αριθμό ΑΜΚΑ. Αφού βρεθεί η συνταγή από τον φαρμακοποιό, το σύστημα σας στέλνει άμεσα κωδικό μιας χρήσης (one time password) που πρέπει να γνωστοποιήσετε στο φαρμακοποιό.
 • Τη συνταγή μπορεί να παραλάβει εναλλακτικά κάποιος συγγενής α’ ή β’ βαθμού, καθώς και τρίτα πρόσωπα που έχει εξουσιοδοτήσει ο ενδιαφερόμενος σε ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr. Όποιος παραλάβει τα φάρμακα πρέπει να έχει μαζί του τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ήτοι ταυτότητα και ΑΦΜ. Στην περίπτωση τρίτων προσώπων απαιτείται επιπρόσθετα και συμπληρωμένη υπεύθυνη δήλωση.
 • Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, θα λάβετε άμεσα στο κινητό σας τηλέφωνο ή και στο e-mail σας, ενημερωτικό μήνυμα με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής.

Άυλη συνταγογράφηση: Επιβεβαίωση Στοιχείων Επικοινωνίας

Για την αποθήκευση των στοιχείων επικοινωνίας, τόσο του αριθμού κινητού τηλεφώνου όσο και του email, απαιτείται πρώτα η επιβεβαίωσή τους, μέσω ενός κωδικού που αποστέλλεται με sms και email, αντιστοίχως.

Η διαδικασία είναι η εξής:

 • Συμπληρώνετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή/και το email.
 • Το κουμπί “Επιβεβαίωση” ενεργοποιείται.
 • Πατώντας το κουμπί “Επιβεβαίωση”, ανοίγει ένα νέο παράθυρο, στο οποίο εισάγετε τον κωδικό που έχετε λάβει είτε μέσω sms, είτε μέσω email, αναλόγως το στοιχείο που θέλετε να επιβεβαιώσετε. Πατάτε “ΟΚ”.
 • Αφού έχετε εισαγάγει επιτυχώς το PIN κινητού ή /και το PIN email, ανοίγει το παρακάτω παράθυρο και επιλέγετε “ΟΚ” για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.
 • Σημείωση: Στην περίπτωση λανθασμένης εισαγωγής PIN εμφανίζεται σχετικό μήνυμα για λανθασμένο PIN, επιλέγετε “ΟΚ” για να κλείσει το παράθυρο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία επιβεβαίωσης.

Άυλη συνταγογράφηση: Αποθήκευση Στοιχείων Επικοινωνίας

Έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων επικοινωνίας και προχωράτε στην “Υποβολή”.

Σημείωση: Στην περίπτωση που έχετε επιλέξει “Επιθυμώ Άυλη Συνταγογράφηση”, αλλά δεν έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον ένα από τα δύο πεδία επικοινωνίας, τότε με το πάτημα του κουμπιού “Υποβολή”, εμφανίζεται μήνυμα σφάλματος στο οποίο ζητείται να καταχωρηθούν ο αριθμός τηλεφώνου ή το email ή και τα δύο για την επικοινωνία με το σύστημα Άυλης Συνταγογράφησης.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr