ATM: Μεγάλη αλλαγή – Τι θα ισχύσει για τις αναλήψεις

ATM: Αλλάζουν τα πάντα στις αναλήψεις χρημάτων από τα ΑΤΜ.

Μείωση των χρεώσεων που επιβαρύνουν την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας από αυτήν στην οποία τηρούμε τον τραπεζικό λογαριασμό μας αναμένεται να φέρει, η πολυαναμενόμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες.

Αν και οι μειώσεις δεν θα είναι οριζόντιες, εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μια ελάφρυνση στις εν λόγω χρεώσεις της τάξης του 25%-30%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συνολική επιβάρυνση που έχει ένας καταναλωτής όταν κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν στην οποία έχει τον λογαριασμό του, και η οποία σήμερα κυμαίνεται από 2,60 έως 3,75 ευρώ ανάλογα με το ποια είναι η τράπεζα εκδότρια της κάρτας και η τράπεζα στην οποία ανήκει το ΑΤΜ που χρησιμοποίησε, θα υποχωρήσει κάτω από τα 3 ευρώ.

Το εν λόγω μέτρο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», θα περιλαμβάνεται στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολύκροτη υπόθεση του «καρτέλ των τραπεζών», ως μέτρο συμπεριφοράς, πέραν των προστίμων που θα επιβληθούν στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και πιθανώς στην Τράπεζα Αττικής

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, για παράδειγμα, όταν κάνεις ανάληψη χρημάτων από ΑTM της Alpha Bank χρησιμοποιώντας κοινή χρεωστική κάρτα της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει ανά ανάληψη επιβάρυνση συνολικού ύψους 3,25 ευρώ.

Και αυτό διότι η μεν Alpha Bank χρεώνει 2,50 ευρώ για τη χρήση του ΑΤΜ της, η μεν ΕΤΕ – 0,75 ευρώ για τη χρήση ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Οι παραπάνω χρεώσεις αφορούν απλές χρεωστικές κάρτες καταθετικών λογαριασμών και όχι την ανάληψη μετρητών με πιστωτικές κάρτες ή με προπληρωμένες κάρτες, όπου κατά κανόνα η επιβάρυνση ανά συναλλαγή είναι μεγαλύτερη.

Ανάλογες χρεώσεις επιβάλλουν και οι υπόλοιπες τράπεζες και όχι μόνο οι δύο του παραδείγματος. Για τη χρήση των ΑΤΜ τους με σκοπό την ανάληψη μετρητών με κάρτα που έχει εκδοθεί από άλλη τράπεζα του εσωτερικού, η ΕΤΕ επιβάλλει χρέωση 2,60 ευρώ, η Eurobank 2,50 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 3 ευρώ και η Τράπεζα Αττικής 2 ευρώ.

Για την ανάληψη μετρητών σε δίκτυα ΑΤΜ άλλων τραπεζών η Alpha Bank και η Eurobank χρεώνουν 0,75 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 0,60 ευρώ και η Τράπεζα Αττικής 0,50 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι για την ανάληψη μετρητών με χρεωστική κάρτα από ΑΤΜ της τράπεζας όπου τηρείται ο λογαριασμός δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προμήθειες για την ανάληψη μετρητών συγκαταλέγονταν σε αυτές που είχαν βρεθεί στο στόχαστρο και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον διοικητή της να ζητεί στις αρχές του καλοκαιριού τη δημοσιοποίηση των σχετικών τιμολογίων από τις τράπεζες.

ΑΤΜ: Γιατί δεν θα υπάρχουν πια

Τα 6.040 περίπου ATMs των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως είναι ζημιογόνα για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι σκεφτονται να βάλουν ένα «τέλος».

Υπάρχει η σκέψη, να δώσουν τη λειτουργία τους σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών. Η διαχείριση τους δεν θεωρείται core business για τις τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν σενάρια ώστε να πετάξουν… από πάνω τους τη δαπανηρή και σύνθετη -σε επίπεδο logistics- δραστηριότητα.

Η πώληση των ATMs μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στις τράπεζες που έχουν ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαιακών τους δεικτών. Υπενθυμίζεται ότι, για την πώληση του acquiring, η Πειραιώς εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την Euronet Worldwide, η Eurobank 320 εκατ. ευρώ από τη Worldline, η Alpha Bank 301 εκατ. ευρώ από τη Nexi και η Εθνική 310 εκατ. ευρώ από την EVO Payments.

Η Πειραιώς πάντως φαίνεται να είναι σύμφωνα με το capital.gr σε προχωρημένη συμφωνία με την εταιρεία εκτυπώσεων Printec για τα ATMs τα οποία βρίσκονται εκτός των τραπεζικών καταστημάτων (offsite). Η Εθνική, αναφέρουν πηγές της τράπεζας, λαμβάνει μέτρα βελτιστοποίησης του δικτύου ATMs ώστε να περιορίσει το λειτουργικό του κόστους και διερευνά εναλλακτικές, χωρίς όμως να βιάζεται να προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση. Πηγές της Eurobank δηλώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά στα ATMs, ενώ το ίδιο αναφέρει και η AlphaBank.

Η διαχείριση των ATMs, πάντως, είναι ζήτημα-ταμπού για τις τράπεζες καθώς συνδέεται με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο λόγω της ριζικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων και ATMs τα τελευταία χρόνια – ιδίως στην Περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ο αριθμός των ATMs στην ελληνική επικράτεια έχει αυξηθεί την τελευταία διετία (6.040 το α΄εξάμηνο του 2021 από 5.925 το α΄ εξάμηνο του 2021).Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψη των ΑΤΜ στην Ελλάδα ξεπερνά το 87% σε ακτίνα 5 χλμ και το 99% σε ακτίνα 15 χλμ.

ATM: Μεγάλη ανατροπή – Αυτό το μηχάνημα δεν κρατάει ούτε σεντ προμήθειας

Αλλάζει το τοπίο στα ΑΤΜ καθώς έρχονται μηχανήματα χωρίς χρέωση!

Στην έναρξη λειτουργίας ενός νέου δικτίου ΑΤΜ σε συγκεκριμένα σημεία σε όλη την Ελλάδα θα προχωρήσει η Euronet, με στόχο να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μετρητά σε όλους τους συμπολίτες μας, τόσο σε αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι τράπεζες μειώνουν την φυσική τους παρουσία.

Το νέο δίκτυο της Euronet θα φέρει την ειδική σήμανση ΑΤΜ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ και ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη σε λειτουργία με 20 ΑΤΜ στην Αθήνα και γρήγορα θα επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η Εuronet έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα, πλέον των 25 ετών, εγκαθιστώντας και λειτουργώντας σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ΑΤΜ, εκτός τραπεζικών καταστημάτων (off site) στη χώρα που αριθμεί περισσότερα από 1.700 ΑΤΜ.

Παράλληλα, δραστηριοποιείται και αναπτύσσει τον τομέα της Αποδοχής Πληρωμών και Εκκαθάρισης Συναλλαγών με την εμπορική ονομασία ‘epay’ με περισσότερα από 220.000 τερματικά POS και σημαντικά μερίδια αγοράς στο φυσικό και ηλεκτρονικό εμπόριο.

ATM: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα ΑΤΜ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η μείωση των ΑΤΜ είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων την τελευταία δεκαετία, εάν ληφθεί το σύνολο των ΑΤΜ.

Διότι τα online ΑΤΜ μειώνονται καθώς βρίσκονται μέσα ή έξω από τα καταστήματα.

Τα υπόλοιπα, τα οποία μπορεί να βρίσκονται για παράδειγμα σε εμπορικά κέντρα αυξάνονται, αλλά σε αυτά δεν γίνονται όλες οι συναλλαγές, όπως κατάθεση μετρητών ή όλες οι πληρωμές.

Στην πλειονότητά τους οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, πιστεύουν ότι είναι εύκολη η ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα τραπεζών στην περιοχή όπου ζουν.

Στην Ελλάδα οι 6 στους δέκα θεωρούν πολύ εύκολη την πρόσβασή τους σε ΑΤΜ ή φυσικά καταστήματα, ενώ το 35% μάλλον εύκολη, το 9% μάλλον δύσκολη και το 3% πολύ δύσκολη.

Παρά, λοιπόν, τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων και των ΑΤΜ, η πλειονότητα των Ελλήνων, σε αντίθεση με τους Ιταλούς, θεωρούν ότι η πρόσβαση σε μετρητά είναι ακόμα εύκολη.

Χαμηλά ποσοστά προσβασιμότητας ή δυσκολίας πρόσβασης εμφανίζουν και χώρες όπου δεν κυκλοφορεί πολύ το μετρητό όπως στη Σουηδία ή την Ολλανδία.

Στην Ελλάδα η πρόσβαση στο μετρητό είναι πιο εύκολη από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής δεν απαιτούν πλέον το φυσικό χρήμα, ενώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές περιορίζουν την ανάγκη για πρόσβαση σε κάποιο φυσικό κατάστημα τράπεζας ή σε κάποιο ΑΤΜ.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα πολλοί καταναλωτές δεν θέλουν να αλλάξουν τη συνήθεια των μετρητών και συνεχίζουν να επιλέγουν έστω και για συγκεκριμένες συναλλαγές τα γκισέ των τραπεζών ή τα μηχανήματα ΑΤΜ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, τα μετρητά παραμένουν κυρίαρχα στις συναλλαγές στην Ευρώπη με ποσοστό άνω του 60% στην Ελλάδα και υψηλότερο στη Γερμανία.

Αντίθετα, σχεδόν μηδενική είναι στις σκανδιναβικές χώρες.

Την ώρα που η ακρίβεια σαρώνει και οι πολίτες δηλώνουν ανήμποροι να αντιδράσουν, οι καταθέσεις στα ΑΤΜ έχουν… εκτιναχθεί.

Αν και οι περισσότερες συναλλαγές με ΑΤΜ αφορούν σε αναλήψεις, η μεγαλύτερη αξία ανά συναλλαγή βρίσκεται στις καταθέσεις μετρητών στα αυτόματα μηχανήματα.

Μάλιστα, η μέση κατάθεση μετρητών στα ΑΤΜ είναι υπερδιπλάσια της μέσης ανάληψης, ενώ από το 2017 μέχρι σήμερα.

Η συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών μέσω ΑΤΜ έχει πενταπλασιαστεί, ενώ η αντίστοιχη των αναλήψεων παραμένει σχετικά σταθερή.

Την ίδια στιγμή, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξάνονται, ενώ το μετρητό που κυκλοφορεί ολοένα και μειώνεται.

Οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, η εξοικείωση με τα ΑΤΜ από την εποχή των capital controls, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την πανδημία, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί λόγω ανατιμήσεων και η κυριαρχία του μετρητού στην ελληνική οικονομία είναι μερικές αιτίες που εξηγούν το φαινόμενο.

Σε αυτές προστίθεται ο αριθμός και η γεωγραφική κατανομή των ΑΤΜ και των συναλλαγών που υποστηρίζουν καθώς περιορίζεται ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων, σε συνδυασμό με την άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η επιβάρυνση των νοικοκυριών φαίνεται και από τη μείωση της μέσης ανάληψης φέτος και από τις περισσότερες αγορές μέσω χρεωστικών μικρότερης αξίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), στο πρώτο εξάμηνο του έτους, κατατέθηκαν μέσω ΑΤΜ συνολικά ποσά 9,3 δισ. ευρώ, όταν όλο το 2021 είχαν κατατεθεί 15,8 δισ. ευρώ.

Κατά το πανδημικό έτος 2020, όταν παρατηρήθηκε και η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων, μέσω ΑΤΜ κατατέθηκαν 33 δισ. ευρώ, έναντι, ενδεικτικά, 3,6 δισ. ευρώ το 2017.

Παράλληλα, παρατηρήθηκε εκτίναξη του αριθμού (πλήθος) συναλλαγών για καταθέσεις σε ΑΤΜ.

Για παράδειγμα, από 9,6 εκατ. καταθέσεις (συναλλαγές) το 2017, ο αριθμός μόνο στο α’ εξάμηνο του 2022 ήταν διπλάσιος (18,8 εκατ. συναλλαγές), έναντι 33,1 εκατ. συναλλαγών το 2021 και 26,6 εκατ. συναλλαγών το 2020.

Έτσι, η μέση κατάθεση το α’ εξάμηνο του έτους ανήλθε στα 491 ευρώ, έναντι 477 ευρώ το 2021, 451 ευρώ το 2020 και 375 το 2017.

Η συνολική αξία των καταθέσεων μετρητών στα ΑΤΜ από το 2017 μέχρι σήμερα δείχνει υπερδιπλασιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

Πέραν, όμως, από τις καταθέσεις μετρητών στα ΑΤΜ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους πραγματοποιήθηκαν 3,2 εκατ. άλλες εγχρήματες συναλλαγές (πχ πληρωμές λογαριασμών), κατάθεση σε τρίτο λογαριασμό (πχ ενοίκιο) συνολικού ύψους 780 εκατ. ευρώ (248 ευρώ ανά συναλλαγή).

ATM: Τι συμβαίνει με τις αναλήψεις

Από την άλλη πλευρά, οι αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ, στο πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν 98,8 εκατ. με συνολική αξία 22,2 δισ. ευρώ.

Έτσι, η μέση ανάληψη μετρητών υπολογίζεται σε 225 ευρώ, δηλαδή ελαφρώς χαμηλότερα από τη μέση ανάληψη του 2021 (230 ευρώ) και υψηλότερα του 2020 (206 ευρώ) και του 2017 (170 ευρώ).

Συγκρίνοντας το μέσο ποσό ανάληψης με το μέσο ποσό κατάθεσης προκύπτει ότι σήμερα η μέση κατάθεση είναι υπερδιπλάσια του μέσου ποσού ανάληψης.

Ωστόσο, ως προς τη δημοφιλία, το ΑΤΜ παραμένει κυρίαρχο στις αναλήψεις αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός αριθμός και η συνολική αξία των αναλήψεων (σε σχέση με τις καταθέσεις).

Όμως, τόσο ο αριθμός των καταθέσεων όσο και τα συνολικά ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί την τελευταία τετραετία.

ATM: Το νέο μεγάλο hoax του ίντερνετ

Ένα μέιλ έχει γίνει viral το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τους κωδικούς pin που βάζουμε στα ΑΤΜ. Τι ισχύει ωστόσο;

Τι συμβαίνει αν βάλετε αντίστροφα το PIN στο ΑΤΜ Τι τεχνική αναφέρει ένα e-mail που μπορεί να βοηθήσει αν κάποιος κλέφτης μας αναγκάσει από το ΑΤΜ να βγάλουμε λεφτά;

Χαμός γίνεται στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα με ένα e-mail το οποίο αναφέρει μια τεχνική, η οποία υποστηρίζει πως μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση που κάποιος κλέφτης μας αναγκάσει να βγάλουμε χρήματα από την κάρτα μας σε ΑΤΜ.

Το e-mail λέει συγκεκριμένα: «Αν ποτέ κάποιος κλέφτης σας αναγκάσει να κάνετε ανάληψη από ένα ATM μηχάνημα, μπορείτε να ειδοποιήσετε την αστυνομία εισάγοντας τον αριθμό PIN αντίστροφα.

Για παράδειγμα αν ο αριθμός pin είναι 1234 θα πρέπει να εισάγετε 4321.

Το ΑΤΜ αναγνωρίζει ότι ο αριθμός PIN είναι αντίστροφος απ την κάρτα που τοποθετήσατε στο μηχάνημα.

Το μηχάνημα θα σας δώσει τα χρήματα που ζητήσατε, αλλά εν αγνοία του ληστή, ειδοποιείτε την αστυνομία.

Αυτή η πληροφορία πρόσφατα αναμεταδόθηκε στν τηλεόραση και αποδείχθηκε πως χρησιμοποιείται σπάνια γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει την ύπαρξη αυτής της λειτουργίας».

Ποια είναι η αλήθεια;

Ο Αμερικανός Joseph Zingher πράγματι εφήυρε αυτήν την ιδέα από το 1994.

Σύμφωνα με το hoax-slayer.com προσπάθησε να πουλήσει αυτήν την ιδέα σε τράπεζες, οι οποίες όμως έδειξαν στάση αδιαφορίας.

Το 2004 η πολιτεία του Ιλινόις πέρασε νομοθεσία ώστε οι τράπεζες να μπορούν να βάλουν αυτήν την εφαρμογή στα ATM τους, αλλά αφού δεν ήταν υποχρεωμένες, οι τράπεζες δεν ακολούθησαν αυτήν την οδηγία.

Σύμφωνα με το CNN Money πρόκειται για μία ιδέα που αξίζει να γελοιοποιηθεί.

Ο Joseph Zingher παρουσιάζεται ως ένας παράξενος τύπος, που έφτασε στην χρεοκοπία προσπαθώντας να πουλήσει μία ιδέα που μοιάζει τόσο… ηλίθια.

Το email , παρότι δεν περιέχει εντελώς αναληθή στοιχεία, είναι επικίνδυνο να διαδίδεται, καθώς αν βρεθείτε σε τέτοια κατάσταση το ΑΤΜ δεν θα βγάλει χρήματα, οπότε μπορεί να εκθέσετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.