Αθήνα: Ξεχάστε όσα ξέρατε για την ελληνική πρωτεύουσα. Η Αθήνα αλλάζει και μάλιστα ριζικά. Γίνεται μια σύγχρονη πόλη τεχνολογικά προηγμένη. Δείτε τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια μας και ελάχιστοι γνωρίζουν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Αθήνα, μία πόλη εκατομμυρίων κατοίκων, ως μια smart city; Δηλαδή ως μία πόλη, η οποία διαθέτει ηλεκτρονικές και τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν καθημερινά τη ζωή των πολιτών.
Από τις δημόσιες συγκοινωνίες και το κυκλοφοριακό έως την ηλεκτροδότηση και το σύστημα υγείας. Η απάντηση είναι «ναι», σύμφωνα με τον Tayfun Topkoc, επικεφαλής της SAS για την περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.
Μιλώντας στο MoneyReview -για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης- ο κ. Topkoc εξαίρει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, «βλέπει» μεγάλες ευκαιρίες τεχνολογικής ανάπτυξης μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης και δεσμεύεται για νέες επενδύσεις στη χώρα μας.
Άλλωστε, η εταιρεία έχει ήδη «κλείσει» 20 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, συστήνοντας στους Έλληνες τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και των δεδομένων (analytics).
Αθήνα: Γίνεται μια «έξυπνη» πόλη
Τι ακριβώς όμως, είναι μία smart city; Ως «έξυπνη πόλη» ορίζεται μία περιοχή, όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και οι παραδοσιακές υπηρεσίες έχουν καταστεί πιο αποδοτικές, χάρη στην χρήση ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών, προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων.
Εν ολίγοις, «έξυπνη πόλη» σημαίνει εξυπνότερα δίκτυα μέσων μεταφοράς, αναβαθμίσμενα δίκτυα ύδρευσης, εγκαταστάσεις αποθήκευσης λυμάτων, εξοικονόμηση πηγών φυσικού πλούτου, μειωμένες εκπομπές αερίων, αποδοτικότερος φωτισμός στους δρόμους, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, ασφαλέστεροι δημόσιοι χώροι κ.α.
«Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσα οφέλη μπορεί να έχει αυτή η προσέγγιση για την Αθήνα, μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων, με πολυσύνθετα προβλήματα σε συγκοινωνίες και υποδομές» δηλώνει -μεταξύ άλλων- στο «MR» ο managing director της SAS.
Εξάλλου, η έννοια των smart cities δεν είναι κάτι καινούριο. Θεωρείται ήδη ως μια «εδραιωμένη» στρατηγική και έχει ήδη «δοκιμαστεί» με απόλυτη επιτυχία σε αρκετές πόλεις της Δύσης, σε συνδυασμό -πάντα- με την ευρύτερη τάση προς την ηλεκτροκίνηση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, όπου με τη βοήθεια εργαλείων μέτρησης της διάρκειας και της έκτασης της σκιάς επιτεύχθηκε μείωση των ενεργειακών αναγκών κατά 17,2%. Ή αλλιώς εξοικονομήθηκαν 18 εκατ. δολάρια.
Ένα ακόμη παράδειγμα συνίσταται στη λειτουργία των σιδηρόδρομων στην Ευρώπη, όπου ένα μεγάλο μέρος των δαπανών αφορά τη συντήρηση του δικτύου. Μέσω ειδικών αισθητήρων και ενός εξελιγμένου λογισμικού, εντοπίζονται πρόωρα όλες οι δυσλειτουργίας -ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Έτσι, τα ταξίδια είναι πιο ασφαλή και λιγότερο εξαρτημένα από αστάθμητους παράγοντες.
«Στην πράξη, μιλάμε για καλύτερη λειτουργία των συγκοινωνιών, των υποδομών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κ.α.. Ήδη “τρέχουμε” προγράμματα έξυπνων πόλεων σε άλλες χώρες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα» επιβεβαίωνει ο κ. Topkoc, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη στρατηγική και στην Αθήνα.
Αθήνα: ΑΙ στον τουρισμό ( ; )
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης δεν εξαντλούν το πεδίο εφαρμογών στη διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος. Μπορούν να συμβάλλουν και στην ποιοτική αναβάθμιση ενός κλάδου, ιδιαίτερα κρίσιμου για την ελληνική οικονομία. Τον τουρισμό.
«Εφαρμόζοντας analytics και ΑΙ στον τουρισμό, ο τομέας θα μπορούσε να προσεγγίσει και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, να προβλέψει τη ζήτηση και να καλύψει τις ανάγκες των τουριστών με έναν βελτιωμένο και αποτελεσματικότερο τρόπο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της SAS.
Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν, προσελκύοντας τουρίστες με μεγαλύτερο «πορτοφόλι». Κι όλα αυτά, ενώ ο ανταγωνισμός με γειτονικές χώρες αυξάνεται διαρκώς.
Αθήνα: «Θα επενδύσουμε στην Ελλάδα»
Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, η οποία βρίσκει εφαρμογές σχεδόν σ’ όλο το φάσμα της οικονομίας, θεωρείται άκρως σημαντικός. Εξάλλου, από τα 32 δισ. ευρώ, τα περίπου 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν στον συγκεκριμένο τομέα.
«Η Ελλάδα έχει την εξαιρετική ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη και να ξεκινήσει να αξιοποιεί τη δύναμη των data analytics, της μηχανικής μάθησης, της αυτοματοποίησης και της ΑΙ, που θα βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή, δημόσια και ιδιωτική ζωή των Ελλήνων και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων» υπογραμμίζει ο κ. Topkoc.
«Η Ελλάδα έχει την εξαιρετική ευκαιρία να πρωτοστατήσει στην περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι η SAS σκοπεύει να επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως βασικό στόχο την υλοποίηση επιτυχημένων data-driven (σ.σ. εστιασμένων στα δεδομένα) πρωτοβουλιών τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους κυβερνητικούς οργανισμούς.
Ήδη, εξάλλου, εκτός του δημόσιου τομέα, τα πρώτα δείγμα διείσδυσης των τεχνολογιών ΑΙ καθίστανται εμφανή σε μια σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες, το λιανεμπόριο, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια κ.α.
Αθήνα: «Πιο ελκυστική από ποτέ»
Μετά την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά και την εν εξελίξει υγειονομική κρίση, η οποία θέλουμε να ελπίζουμε ότι βαίνει προς τα τελευταία στάδια της «ζωής» της, η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κλείσει την «ψαλίδα» με τις χώρες της δυτικής Ευρώπης και να διεκδικήσει έναν νέο, ισχυρότερο ρόλο στο οικονομικό γίγνεσθαι.
Για τη SAS, άλλωστε, «η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από ποτέ για επενδύσεις», κάτι στο οποίο συνδράμουν και οι προσπάθειες για αναστροφή του brain drain και ενίσχυση του brain gain. «Πιστεύουμε ότι η χώρα έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να ξεχωρίσει και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος ως προς την τεχνολογία, την ανάλυση δεδομένων και την ΑΙ» σχολιάζει ο κ. Topkoc.
Αθήνα: «Η Ελλάδα είναι πιο ελκυστική από ποτέ για επενδύσεις»
Η SAS βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, έχοντας «πρωταγωνιστήσει» στον τομέα των analytics και της ΑΙ -τεχνολογίες οι οποίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστες για το ευρύ ελληνικό κοινό. Έχοντας συνεργασίες με αρκετές εταιρείες, όπως η Εθνική Τράπεζα και η Cosmote, έχει καταφέρει να συμβάλλει σημαντικά στα πρώτα «βήματα» του ψηφιακού μετασχηματισμού, πολύ προτού αυτός καταστεί βασικός πυλώνας της ελληνικής στρατηγικής.
O πυρήνας της στρατηγικής βρίσκεται στη βέλτιστη αξιοποίηση των δεδομένων (data), συνδυάζοντας τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Internet of Things (IoT). Από την οπτικοποίηση και τη στατιστικοποίηση έως την περιγραφική και προγνωστική ανάλυση.
«Ένας από τους κύριους στόχους μας για το μέλλον είναι να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας, υλοποιώντας περισσότερες πρωτοβουλίες και λειτουργώντας ως εταίρος του Κράτους στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ψηφιακού Μετασχηματισμού» καταλήγει ο κ. Topkoc, στέλνοντας το μήνυμα για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.