Ασήμι: Τρελό αυτό που συμβαίνει – Δεν το περίμενε κανείς

Ασήμι: Χρονιά ορόσημο θεωρείται το 2024 για το ασήμι, με τις τιμές να φτάνουν ενδεχομένως στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας.

Η παγκόσμια ζήτηση αργύρου προβλέπεται να φθάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ουγγιές το 2024, το οποίο θα σηματοδοτήσει το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, ανέφερε το Silver Institute σε πρόσφατη έκθεσή του.

«Η ισχυρότερη βιομηχανική απορρόφηση είναι ο κύριος καταλύτης για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για το λευκό μέταλλο και ο τομέας θα φθάσει σε νέο ετήσιο υψηλό φέτος», δήλωσε το Ινστιτούτο, μια μη κερδοσκοπική διεθνής ένωση που περιλαμβάνει διάφορα μέλη σε όλη τη βιομηχανία αργύρου. Το ασήμι χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανικούς σκοπούς και συνήθως ενσωματώνεται στην κατασκευή αυτοκινήτων, ηλιακών συλλεκτών, κοσμημάτων και ηλεκτρονικών ειδών.

«Πιστεύουμε ότι το ασήμι θα έχει μια καταπληκτική χρονιά, ιδίως όσον αφορά τη ζήτηση», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Ντιριέντζο, εκτελεστικός διευθυντής του Silver Institute. Αναμένει ότι οι τιμές του αργύρου θα φθάσουν τα 30 δολάρια ανά ουγγιά, που θα είναι υψηλό 10 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.

Το ασήμι, το οποίο διαπραγματευόταν στα 22,4 δολάρια ανά ουγγιά, έφτασε για τελευταία φορά τα 30 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2013. Το ινστιτούτο βλέπει αύξηση της ζήτησης για ασημικά κατά 9% και αύξηση της ζήτησης για κοσμήματα κατά 6% φέτος, με την Ινδία να αναμένεται να οδηγήσει το άλμα στις αγορές κοσμημάτων. Η προβλεπόμενη ανάκαμψη στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα είναι επίσης έτοιμη να δώσει πρόσθετη ώθηση στην αγορά αργύρου, επισημαίνει η έκθεση.

Βραχυπρόθεσμα, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και οι μειωμένες πιθανότητες μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων στις αρχές του έτους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο για τις θεσμικές επενδύσεις σε ασήμι. Ωστόσο, οι τόνοι θα μπορούσαν να αλλάξουν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς πιστεύουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Οι τιμές του αργύρου, όπως και του χρυσού, τείνουν να έχουν αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων πλήττει τη ζήτηση για ασήμι και χρυσό, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα δεν πληρώνουν τόκους, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά σε σύγκριση με εναλλακτικές επενδύσεις όπως τα ομόλογα.

Το ασήμι φέρει τον υποτιμητικό τίτλο του φτωχότερου συγγενή του χρυσού, αλλά τα δύο μοιράζονται μια θετική συσχέτιση όσον αφορά τις τιμές, αν και με καθυστέρηση. «Να τι συμβαίνει συνήθως με το ασήμι: κινείται μαζί με τον χρυσό, αλλά κινείται αργότερα», δήλωσε στο CNBC ο Ράντι Σμολγούντ, διευθύνων σύμβουλος της Wheaton Precious Metals.

Λόγω των εκτεταμένων βιομηχανικών εφαρμογών του αργύρου, η απόδοσή του συνδέεται στενά με την υγεία της συνολικής οικονομίας ή του επιχειρηματικού κύκλου. Αντίθετα, οι τιμές του χρυσού συνήθως αυξάνονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας ή αβεβαιότητας.

Ασήμι: Δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει με τον χρυσό- Γράφει… ιστορία

Ιστορικό ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, με τους ειδικούς να μην μπορούν να προεξοφλήσουν πού θα σταματήσει.

Αρκετοί traders μοιάζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.

Η τιμή του χρυσού ξεπέρασε σήμερα το ιστορικό της υψηλό ρεκόρ, φθάνοντας πάνω από τα 2.100 δολάρια ανά ουγγιά (31,1 γραμμάρια), καθώς αρκετοί traders μοιάζουν να προεξοφλούν μείωση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την επόμενη χρονιά.

Το πολύτιμο μέταλλο έφθασε τα 2.135,39 δολάρια ανά ουγγιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στις ασιατικές αγορές, ξεπερνώντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Ασήμι: Υπό εξαφάνιση και τα μετρητά!

Παράλληλα, μπορεί οι Έλληνες να μάζεψαν… χρήματα στην καραντίνα ωστόσο φαίνεται πως προτιμούν τις ψηφιακές αγορές με αποτέλεσμα τα μετρητά να είναι είδος προς εξαφάνιση!

Συνολικά οι ενεργές κάρτες –χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες, εικονικές- που κυκλοφορούν είναι 18,6 εκατομμύρια και με αυτές πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισ συναλλαγές αξίας 66 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος, από τα 18,6 εκατομμύρια κάρτες, τα 15,7 εκατομμύρια είναι χρεωστικές κάρτες –από τις οποίες το 1,7 εκατομμύρια προπληρωμένες-, ενώ οι ενεργές πιστωτικές κάρτες είναι 2,9 εκατομμύρια.

Σημαντική αύξηση –κατά 38%- εμφάνισαν οι εικονικές κάρτες πληρωμών με τον αριθμό τους να ανεβαίνει στις 100 χιλιάδες κάρτες. Την αύξηση των προπληρωμένων και των εικονικών καρτών η ΤτΕ την αποδίδει στον αυξημένο αριθμό συναλλαγών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα (από 976 εκατ. το 2019, αύξηση κατά 18%).

Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% -σε 1.029 δισεκατομμύρια-, καθώς το 89% του συνολικού αριθμού πληρωμών με κάρτες γίενται με χρεωστικές, οι οποίες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών.

Οριακά –κατά 1,68%- ήταν και ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 121 εκατομμύρια.

Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο -με τις χρεωστικές να συμμετέχουν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, ενώ με πιστωτικές κάρτες ο μέσος αριθμός συναλλαγών μειώθηκε στις 42, από 45 το 2019.

Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε 3.845 ευρώ (από 3.798 ευρώ το 2019). Αντίθετα η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στα 1.938 ευρώ (-19%), από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνει η ΤτΕ η μέση αξία ανά συναλλαγή το 2020 μειώθηκε στα 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.

Μάλιστα σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρούνται κατά το έτος 2020 είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση».

Ασήμι: Νομίσματα… επένδυση!

Αυξημένα σε σχέση με φέτος, είναι τα χρυσά νομίσματα παγκοσμίως, που χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ), όπως προκύπτει από τον νέο κατάλογο της ΑΑΔΕ, που θα ισχύσει για το 2023.

Ειδικότερα, φέτος, στη σχετική λίστα της ΑΑΔΕ εντάσσονται τα 1.060 χρυσά νομίσματα που έκοψαν 160 χώρες, έναντι 1.011 χρυσών νομισμάτων από 158 χώρες από όλο τον κόσμο, που αριθμούσε ο περυσινός κατάλογος.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο τις χρυσές λίρες Αγγλίας, ως χρυσό νόμισμα, αλλά στην ελληνική και διεθνή αγορά κυκλοφορούν εκατοντάδες χρυσά νομίσματα που «κόβουν» ή έκοψαν παλαιότερα, διάφορες χώρες και τα οποία χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός».

Σε αυτά επενδύουν συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως, ορισμένα εξ αυτών έχουν εκδοθεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Μεταξύ αυτών είναι η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες σήμερα δεν υφίστανται ως ενιαία οντότητα, καθώς έχουν διασπαστεί σε περισσότερες χώρες.

Επίσης, από τον κατάλογο των 160 χωρών με αναγνωρισμένα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού», νομίσματα απουσιάζει η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, έχουν χρυσά νομίσματα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, φυσικά η Μ. Βρετανία, το Βατικανό, επίσης οι ΗΠΑ και, φυσικά, όλες οι χώρες που αποκαλούνται φορολογικοί παράδεισοι.

Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ κοινοποίησε τον Κανονισμό της ΕΕ (2022/C 448/04), με τον κατάλογο των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του ειδικού καθεστώτος, για τον επενδυτικό χρυσό.

Όπως εξηγεί ο Κανονισμός, τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο παρών κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 344 και, επομένως, αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023.

Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλες τις κοπές ενός δεδομένου νομίσματος που εμφαίνεται στον παρόντα κατάλογο, εκτός από τις κοπές νομισμάτων καθαρότητας μικρότερης των 900 χιλιοστών.

Εντούτοις, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται έστω και αν δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή που θεσπίζονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ.

Στον κατάλογο, η ονομαστική αξία του νομίσματος αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα που αναγράφεται σε αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νομισματική μονάδα δεν αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στο νόμισμα, εφόσον είναι δυνατόν, η ονομαστική αξία του αναφέρεται σε παρένθεση.

Ακόμη, σύμφωνα εξάλλου με τη φορολογική νομοθεσία, παρότι οι συναλλαγές επί χρυσών νομισμάτων απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων κάθε έτος να υποβάλλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α΄ «ΦΠΑ» της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος).

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.