ΑΣΕΠ: Έκτακτη ανακοίνωση για όσους θέλουν να μπουν στο Δημόσιο

ΑΣΕΠ: Τι αλλάζει στο ΑΣΕΠ – Η εντοπιότητα, κίνητρο για τους νέους να μείνουν στον τόπο τους. «Το πολύ σημαντικό που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η εντοπιότητα», είπε ο κ. Λιβάνιος «Με τον τρόπο αυτό και δίνουμε κίνητρο ιδίως στους νέους ανθρώπους, να παραμείνουν στον τόπο τους, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

«Φέραμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο ψηφίστηκε χθες, το οποίο κάνει σημειακές παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα στάδια καθώς είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ», είπε μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Θόδωρος Λιβάνιος, εξηγώντας στους στόχους:

«Σύντμηση των χρόνων για τη διενέργεια ενός διαγωνισμού από το στάδιο της προκήρυξης, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων, προκειμένου οι επιτυχόντες και οι διοριστέοι στον διαγωνισμό να αναλάβουν πραγματικά καθήκοντα.

Και κυρίως εισάγει μια μεγάλη καινοτομία η οποία θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες, που είναι η άντληση των δικαιολογητικών των υποψηφίων, με τη συναίνεση προφανώς του υποψηφίου από τις βάσεις δεδομένων των μητρώων του».

ΑΣΕΠ: Άντληση στοιχείων από τις βάσεις δεδομένων – Παραδείγματα

«Ζητείται για παράδειγμα το πτυχίο μας που είναι καταχωρημένο στα μητρώα του ΕΦΚΑ. Αντί λοιπόν να σκανάρουμε το πτυχίο, να το αναρτούμε στη σελίδα και να μπαίνει και ένας υπάλληλος του ΑΣΕΠ δίνουμε τη δυνατότητα στους στους υποψηφίους να αντλούν τα στοιχεία τους από όλες τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πόσα παιδιά έχω, το οποίο είναι μέσα σε μητρώο του υπουργείου Εσωτερικών και ζητούσε από τον υποψήφιο να αναρτήσει ένα δικαιολογητικό που χρησιμοποιεί το μισό κράτος περί οικογενειακής κατάστασης», εξήγησε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε ότι:.

«Η λύση δεν είναι πάντα οι προσλήψεις και η ενίσχυση του προσωπικού στο συγκεκριμένο θέμα, αφού η διαδικασία είχε καθυστερήσεις στον έλεγχο, ενώ εάν υπάρχει κάτι ψηφιακά δεν χρειάζεται έλεγχος και χειροκίνητα.

‘Ενας καλός υπάλληλος του ΑΣΕΠ μπορεί να ελέγξει 10 – 15 αιτήσεις την ημέρα, και όταν υπάρχει διαγωνισμός με 100 χιλιάδες αιτήσεις, αντιλαμβάνεστε πόσες εργατοώρες χρειάζονται προκειμένου να ελεγχθούν όλα τα δικαιολογητικά. Όταν κάτι ελέγχεται ψηφιακά, μειώνεται και ο αριθμός των ενστάσεων».

Εντοπιότητα: Κίνητρα στους νέους να δουλέψουν στον τόπο τους χωρίς πρόβλημα στέγασης
«Το πολύ σημαντικό που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η εντοπιότητα», είπε ο κ. Λιβάνιος εξηγώντας:

«Όταν κάποιος δεν διοριστεί, έρχεται επιλαχών, αλλά για να μαζευτεί μια δεξαμενή κενών θέσεων και να γίνει ανακατανομή των επιλαχόντων πάλι χρειάζεται περίπου ένας χρόνος. Η εντοπιότητα θα λύσει σε σημαντικό βαθμό στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αυτό το θέμα ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να επιλέξουν τις θέσεις για τις οποίες πραγματικά ενδιαφέρονται».

Από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ότι η ελληνική περιφέρεια χάνει πληθυσμό πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.Εμείς λοιπόν πριμοδοτούμε σε μεγάλο βαθμό την εντοπιότητα σε ορεινούς κυρίως και νησιωτικούς δήμους.

Θέλουμε ο νέος, ο οποίος είναι για παράδειγμα από το δήμο Αγράφων που τελειώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εφόσον το επιθυμεί, να μπορέσει να εργαστεί στο δήμο Αγράφων όταν ανοίξει θέση.

Με τον τρόπο αυτό και δίνουμε κίνητρο ιδίως στους νέους ανθρώπους, να παραμείνουν στον τόπο τους, ιδίως στις νησιωτικές περιοχές. Επιλύουμε και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει να κάνει με την στέγη των δημοσίων υπαλλήλων αφού έχουμε δει ότι το κόστος της στέγης στην στις τουριστικές περιοχές ιδίως, είναι πάρα πολύ δυσβάσταχτο, παρά τα κίνητρα.

Στο κομμάτι των δημοσίων υπηρεσιών έχει παρατηρηθεί ότι ένας, για παράδειγμα από την Αθήνα που διορίζεται σε έναν ορεινό νησιωτικό δήμο μετά τα δύο χρόνια, πάντα αναζητεί κάποιον τρόπο να επιστρέψει πίσω στην Αθήνα, οπότε δημιουργείται πάλι ένα κενό στα νησιά και ουσιαστικά έχει παρατηρηθεί ότι νιώθουμε ότι ρίχνουμε ένα νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.

ΑΣΕΠ: Τα κόμματα δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο

«Τα κόμματα επέλεξαν να μην το ψηφίσουν. Σεβαστή προφανώς η άποψή τους, αλλά ο διάλογος είναι απαραίτητο στοιχείο, ιδίως σε θέματα που μπορεί να υπάρξει συναίνεση, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα δύο κόμματα, το δεύτερο και τρίτο σε μέγεθος κοινοβουλευτικό κόμμα καταψήφισαν το άρθρο για την εντοπιότητα, χωρίς να είναι και ξεκάθαροι οι λόγοι και δεν υπήρχε διαφωνία επί της ουσίας.

Υπάρχουν θέματα τα οποία απαιτούν συναίνεση και θα σας πω δύο θέματα. Το πρώτο, για παράδειγμα, όταν θα έρθει κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Η επιστολική ψήφος θα έρθει κάποια στιγμή μέσα στο 2025 . Πρέπει να υπερψηφιστεί η σχετική διάταξη και το σχετικό νομοθέτημα από όλα τα κόμματα και αφετέρου κάποια στιγμή μπορεί να ανοίξει και το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Θα γίνει διάλογος και υπάρχει και ένα πραγματικό στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αγνοηθεί, ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόστηκε και θα έλεγα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία στις ευρωεκλογές από 200.000 συμπολίτες μας».

ΑΣΕΠ: 1.113 θέσεις που μπορούν να μπουν ΟΛΟΙ με απολυτήριο Λυκείου

Στο Τυπογραφείο η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 1.113 προσλήψεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αναλυτικά ο πίνακας με τις θέσεις στο xristika.gr.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο απεστάλη για δημοσίευση η 7Κ/2024 προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.113 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4765/2021.

Οι θέσεις της προκήρυξης είναι καταχωρημένες ΕΔΩ.

Προσλήψεις στο Δημόσιο: Οι θέσεις εργασίας ανά υπουργείο και φορέα για τις 20.000 θέσεις του 2025

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το επόμενο έτος, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την κατανομή των 19.181 προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025 ανά υπουργείο και φορέα που ενέκρινε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάζει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δημόσιο: Πού δίνεται βάρος

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Εγκρίθηκε επίσης ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου/μίσθωσης έργου), που είναι 22.344 και παραμένει σταθερός την τελευταία τριετία.

Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το επόμενο έτος, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.

Η κατανομή των θέσεων τακτικού προσωπικού ανά υπουργείο και φορέα είναι η εξής:

• Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 116 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και σε εποπτευόμενους φορείς.

• Υπουργείο Εξωτερικών: Εγκρίθηκαν 121 θέσεις, εκ των οποίων 101 σε προξενικές αρχές και 20 στην Διπλωματική Ακαδημία.

• Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Εγκρίθηκε το σύνολο των αιτημάτων των στρατιωτικών σχολών για εισαγωγή 1.684 σπουδαστών (με μεταφορά 450 ατόμων λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής) και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες. Επίσης, 50 θέσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού).

• Υπουργείο Εσωτερικών: Συνολικά 107 προσλήψεις στην κεντρική υπηρεσία.

• Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 883 προσλήψεις μελών ΔΕΠ, εκ των οποίων 753 στα ΑΕΙ, 47 στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο (24) και Αρεταίειο (23) και 78 σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης 326 προσλήψεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν τον Μάιο 2025.

 Υπουργείο Υγείας: Συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκ των οποίων πάνω από 2.000 για νοσηλευτικό προσωπικό.

• Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Συνολικά 494 θέσεις εκ των οποίων 370 στους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), 34 στην ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίες), 41 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου κ.λπ.

• Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 114 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία.

• Υπουργείο Ανάπτυξης: Εγκριθηκαν 139 θέσεις, απο τις οποίες οι 73 στην κεντρική υπηρεσία.

• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Συνολικά 361 θέσεις, από τις οποίες οι 220 στον e-ΕΦΚΑ και οι υπόλοιπες στην κεντρική υπηρεσία και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Εγκρίθηκαν 1.750 θεσεις. Οι 1050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.

• Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συνολικά 372 θέσεις, από τις οποίες οι 100 στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και οι υπόλοιπες 272 θέσεις γραμματέων και λοιπό προσωπικό.

• Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκρίθηκαν 126 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και σε Εφορίες Πολιτισμού.
• Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 80 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία.

• Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Συνολικά 372 θέσεις για ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου, εκ των οποιων οι 330 θέσεις στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.

• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Συνολικά 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία (105), στον ΕΛΓΑ (45), στον ΟΠΕΚΕΠΕ (24) και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.

• Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Εγκρίθηκαν 240 θέσεις, εκ των οποίων 124 στις Σχολές Δοκίμων, 58 στην κεντρική υπηρεσία και οι υπόλοιπες σε εποπτευόμενους φορείς.

• Υπουργείο Τουρισμού: 34 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και 3 στον ΕΟΤ.

• Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Συνολικά 200 θέσεις με τις περισσότερες από αυτές (129) στο Εθνικό Κτηματολόγιο και τις υπόλοιπες στην κεντρική υπηρεσία (50) και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.

• Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: ‘Αναψε πράσινο φως για συνολικά 831 θέσεις, απο τις οποίες η μερίδα του λέοντος δίνεται στο πυροσβεστικό σώμα. Ειδικοτερα, 330 στις παραγωγικές σχολές, 450 θέσεις πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων & ειδικών καθηκόντων) και 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπού προσωπικού στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).

Το παζλ των προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2025 συμπληρώνεται με 60 θέσεις στην Προεδρία της Κυβέρνησης, 2.717 θέσεις στους δήμους, 805 στις περιφέρειες, 92 θέσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, 782 στις Ανεξάρτητες Αρχές (550 στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ κ.λπ.) και με 50 θέσεις στην ΕΡΤ.

Δημόσιο: Εκατοντάδες θέσεις σε επιμελητήρια και υπουργεία – Οι ειδικότητες

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2024. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις στη νέα προκήρυξη μονίμων υπαλλήλων του ΑΣΕΠ (5Κ/2024) που αφορά 138 θέσεις διοικητικών, γεωπόνων και μηχανικών σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr).

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00.

Οι προσλήψεις αφορούν τις εξής ειδικότητες:

ΠΕ Γεωπόνοι,

ΠΕ Ιχθυολόγοι,

ΠΕ Κτηνίατροι,

ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού,

ΠΕ Διοικητικού Νομικού,

ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ειδ. Διεθνών Σχέσεων,

ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ειδ. Περιφερειακής Ανάπτυξης,

ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ειδ. Οικονομικού,

ΠΕ Διοικητικοί,

ΠΕ Εφοριακοί,

ΠΕ Μηχανικοί,

ΠΕ Αγρονόμοι Τοπογράφοι Μηχανικοί,

ΠΕ Μηχανικοί Οικονομίας και Διοίκησης,

ΠΕ Μηχανικοί Μεταλλείων και Μεταλλουργοί Μηχανικοί,

ΠΕ Χημικοί Μηχανικοί,

ΠΕ Αρχιτέκτονες Μηχανικοί,

ΠΕ Πολιτικοί Μηχανικοί,

ΠΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, ΠΕ Περιβάλλοντος,

ΠΕ Πληροφορικής,

ΠΕ Στατιστικής,

ΠΕ Τελωνειακοί,

ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού,

ΤΕ Μηχανικοί,

ΤΕ Τοπογράφοι Μηχανικοί,

ΤΕ Πληροφορικής,

ΔΕ Δημοσιονομικοί,

ΔΕ Διοικητικού Οικονομικού,

ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού,

ΔΕ Οδηγοί, ΔΕ Προσωπικό Η/Υ,

ΥΕ Νυχτοφύλακες.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την προκήρυξη

Το νέο προσωπικό, θα κατανεμηθεί στους παρακάτω φορείς του Δημοσίου:

  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Υπουργείο Ανάπτυξης
  • Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
  • Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.)
  • Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)
  • Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου
  • Επιθεώρηση Εργασίας – Ανεξάρτητη Αρχή (πρώην ΣΕΠΕ)
  • Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς
  • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
  • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Επιμελητήριο Λέσβου.