ΑΣΕΠ 2025: Ξεκινά Τρίτη 29 Απριλίου στις 8.00 το πρωί, η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τον δεύτερο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ (1Γ/2025). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την Τετάρτη 14 Μαΐου και ώρα 14:00.
Οι αιτήσεις για την προκήρυξη 1Γ/2025 που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ αφορούν τη διαδικασία κατάταξης υποψηφίων μέσω γραπτής αξιολόγησης με πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4765/2021 (πρώτο στάδιο).
Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Πρόσκληση/Προκήρυξη (Παράρτημα Β΄).
Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα προκειμένου οι υποψήφιοι που έλαβαν μέρος στην γραπτή ηλεκτρονική εξέταση να συμμετάσχουν, σε δεύτερο στάδιο, σε προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων που πρόκειται να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019, συναφών κλάδων/ειδικοτήτων.
Για τη συμμετοχή στο δεύτερο στάδιο, οι υποψήφιοι θα πρέπει, πέρα από την επιτυχία στον διαγωνισμό, να διαθέτουν και τα απαιτούμενα πρόσθετα προσόντα (π.χ. γνώση χειρισμού Η/Υ, ξένη γλώσσα) ή εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο, ειδικά σε περιπτώσεις θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Πώς συμπληρώνεται η αίτηση
Στην αίτηση οι υποψήφιοι συμπληρώνουν τρία πράγματα:
- Την ειδικότητα ή τις ειδικότητες στις οποίες επιθυμούν να διαγωνιστούν
- Την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία επιθυμούν να εξεταστούν
- Τον αριθμό του παράβολου που έχουν προμηθευτεί ειδικά για την αίτηση.
Ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού
Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και του ΑΣΕΠ, ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2025.
Ο νέος γραπτός διαγωνισμός θα έχει μια σειρά από καινοτομίες. Ειδικότερα:
— Νέοι χώροι εξετάσεων: Δεν θα χρησιμοποιηθούν σχολεία, αλλά ειδικά διαμορφωμένοι και εξοπλισμένοι χώροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
— Η ταυτοποίηση των υποψηφίων θα γίνεται με χρήση QR code, ώστε να διασφαλίζονται η ακρίβεια και η ταχύτητα της διαδικασίας.
— Θέσπιση παράβολου 25 ευρώ για το πρώτο στάδιο. Η απόφαση αυτή στοχεύει στον περιορισμό του φαινομένου των «άσκοπων αιτήσεων», το οποίο κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό έφτασε σε ποσοστά άνω του 30%.
— Επιλογή ώρας και ημέρας εξέτασης: Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν την ώρα εξέτασης μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.
— Γρήγορη έκδοση αποτελεσμάτων: Η βαθμολογία θα είναι διαθέσιμη εντός λίγων ημερών.
Η ύλη του διαγωνισμού
1. Γνώσεις Γενικού Περιεχομένου
Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε αντικείμενα όπως:
Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο
Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Δίκαιο
Οικονομικές Επιστήμες
2. Δεξιότητες και Εργασιακή Αποτελεσματικότητα
Εξετάζονται οι ικανότητες των υποψηφίων σε τομείς όπως:
Παραγωγική και Επαγωγική σκέψη
Κατανόηση Εργασιακών Μοτίβων
Τι ακολουθεί μετά τον διαγωνισμό
Η γραπτή εξέταση οδηγεί στη δημιουργία πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και ειδικότητα. Σε δεύτερη φάση θα προκηρυχθούν οι θέσεις, για τις οποίες οι υποψήφιοι θα υποβάλουν νέες αιτήσεις.
Ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός δεν αφορά μόνο προσλήψεις για το 2025. Αντιθέτως, αποτελεί τη βασική δεξαμενή για την κάλυψη θέσεων τα έτη 2026 και 2027.
Το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας -δηλαδή η έκδοση προκηρύξεων για διορισμούς βάσει των αποτελεσμάτων- θα πραγματοποιηθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2025, όταν θα έχουν εγκριθεί οι προγραμματισμοί προσλήψεων του επόμενου έτους και θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι σχετικές ανάγκες των φορέων.
ΑΣΕΠ: Τι θα γίνει με το νέο διαγωνισμό – Οι αλλαγές που έρχονται
Σταδιακά αποσαφηνίζονται τα χαρακτηριστικά του νέου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Είναι πλέον σίγουρο ότι ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μετά τον Ιούνιο του 2025, ενώ το ΑΣΕΠ και το υπουργείο κατέληξαν, έπειτα από αμφιταλαντεύσεις, στο ότι ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει όχι μόνο δοκιμασία δεξιοτήτων, αλλά και δοκιμασία γνώσεων.
Η δεύτερη θα υποστηρίζεται από ένα καθορισμένο μητρώο θεμάτων και θεματοδοτών.
Όπως επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο διαγωνισμός θα γίνει μέσα στο 2025, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Θα περιλαμβάνει α) δοκιμασία γνώσεων γενικού περιεχομένου ή και γνώσεων που συνδέονται με τη φύση συγκεκριμένων ή όλων των κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων όπως προκύπτει από την απόφαση 13/2025 του ΑΣΕΠ για τη δημιουργία μητρώου θεμάτων και θεματοδοτών και β) δοκιμασία δεξιοτήτων, η οποία αξιολογεί δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, δεξιότητες ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.
Οι δοκιμασίες αυτές διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου είτε με συνδυασμό των δύο. Θα πραγματοποιηθεί σε εξεταστικά κέντρα μόνο της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού υποψηφίων θα διεξάγεται σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα σε περισσότερες από μία ημέρες και μάλιστα έπειτα από ραντεβού.
Τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων θα ανακοινωθούν εντός λίγων ημερών από τη διεξαγωγή τους. Εάν επιλεγεί το μοντέλο των ηλεκτρονικών γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ κατά το τελευταίο έτος (γραπτές δοκιμασίες υποψήφιων διοικητών, δασοπόνοι, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας), τότε οι ερωτήσεις, τα θέματα και οι ορθές απαντήσεις δεν θα δημοσιοποιούνται, ούτε θα δίνεται στους υποψηφίους συγκεκριμένη ύλη εκ των προτέρων.
Θέματα συνταγματικότητας του διαγωνισμού
Πρώτα απ’ όλα, τίθεται ζήτημα τήρησης της αρχής της ισότητας και των ίσων ευκαιριών πρόσβασης στη δημόσια διοίκηση.
Σε μία περίοδο οικονομικής στενότητας, θα ζητηθεί από τους υποψηφίους να μεταβούν στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από μία ημέρες. Δημιουργούνται όμως έτσι συνθήκες άνισης πρόσβασης στον διαγωνισμό, κυρίως για τους υποψηφίους της νησιωτικής χώρας και των παραμεθόριων περιοχών, που θα κληθούν να καταβάλουν το κόστος μετάβασης και διαμονής.
Ζήτημα ίσης μεταχείρισης ανακύπτει και στο στάδιο της διεξαγωγής του διαγωνισμού. Αν οι εξετάσεις διεξαχθούν σε περισσότερες ημέρες και οι υποψήφιοι δεν διαγωνιστούν στα ίδια θέματα, τότε θα γεννηθούν ερωτήματα για το κατά πόσο τα διαφορετικά θέματα παρουσιάζουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.
Επιπλέον, οι υποψήφιοι που θα κληθούν αργότερα για εξέταση θα έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν σε σχέση με αυτούς που θα εξεταστούν πρώτοι.
Επίσης, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», προκύπτει θέμα τήρησης της αρχής της διαφάνειας, που συνδέεται με τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου του διαγωνισμού.
Βασική αρχή όλων των γραπτών διαγωνισμών (πανελλαδικές εξετάσεις, προηγούμενοι διαγωνισμοί προσλήψεων) είναι η δυνατότητα ελέγχου της εξεταστικής διαδικασίας, που περιορίζεται όμως σε συνθήκες μυστικότητας.
Η μη δημοσιοποίηση των θεμάτων και των ορθών απαντήσεων δεν επιτρέπει στους υποψηφίους ούτε να ελέγξουν την ίση δυσκολία των θεμάτων (κυρίως όταν οι εξετάσεις διεξάγονται σε «βάρδιες») ούτε, βεβαίως, να αντιληφθούν το πώς πράγματι απέδωσαν. Αυτή η εξέλιξη δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις δύο βασικές αρχές του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο: της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας.
Πώς μπορούν άραγε οι υποψήφιοι να διαπιστώσουν ότι τηρήθηκαν αυτές οι αρχές και πώς μπορεί η κοινωνία να αισθάνεται ασφαλής ότι προσλήφθηκε «ο κατάλληλος υποψήφιος στην κατάλληλη θέση», όταν παραμένουν μυστικά τα θέματα που εξετάστηκαν οι υποψήφιοι;
Για το θέμα του γραπτού διαγωνισμού ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Αθανάσιος Παπαϊωάννου δήλωσε στα «ΝΕΑ»:
«Ο επόμενος διαγωνισμός είναι ένα εξαιρετικά πολυπαραγοντικό εγχείρημα. Συνεργάζονται διάφορες υπηρεσίες και φορείς πέραν φυσικά του ΑΣΕΠ, όπως το ΥΠΕΣ, η Κοινωνία της Πληροφορίας, το υπουργείο Οικονομικών κ.λπ. Η προετοιμασία προχωράει αλλά είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσω για συγκεκριμένο χρονικό σημείο διενέργειάς του. Αυτό που μπορώ να πω σε αυτή τη φάση είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουμε την ανάγκη να γίνει σύντομα και με επιτυχία. Πρέπει να υπάρχουν και τα δύο στοιχεία γιατί ταχύτητα χωρίς επιτυχία είναι άχρηστη και επιτυχία χωρίς ταχύτητα είναι μειωμένης αξίας. Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, την επίδραση που θα έχει η προσπάθεια αυτή στην επίτευξη των υπόλοιπων στόχων μας και κυρίως στην έκδοση αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις π.χ. της Δημοτικής Αστυνομίας, των ΑμεΑ, της Δευτεροβάθμιας, της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Και φυσικά και στα αποτελέσματα για τις επόμενες προκηρύξεις που αφορούν τους επιτυχόντες του επόμενου διαγωνισμού. Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά στηριζόμαστε στο ανθρώπινο δυναμικό μας (εργαζόμενοι και σύμβουλοι) και στην πείρα από το παρελθόν και, βεβαίως, βασιζόμαστε και στη συνεργασία των συναρμόδιων οργάνων της πολιτείας».