Αρχίζει ο «πόλεμος»: Σε θέσεις μάχης Μυτιληναίος, Περιστέρης, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, Intrakat

Αυτοκινητόδρομοι: Ποιος θα πάρει το έργο Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ύψους 180 εκατ. ευρώ; Δείτε στο xristika.gr για τη μάχη των κολοσσών.

«Ανοίγει ο δρόμος» για να έρθει πιο κοντά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το οδικό έργο Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θέλουν το ΥΠΕΝ (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας) να έχει εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με συνέπεια να προχωρούν έτσι οι διαδικασίες το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα–Ριζόμυλος–Πύλος-Μεθώνη», με το μοντέλο ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιανουάριο, με απόφαση του υπουργού Υποδομών, κ. Κ. Καραμανλή, συνολικά 5 σχήματα πέρασαν στη Β’ φάση του διαγωνισμού, του μόνου οδικού έργου-ΣΔΙΤ που με αυτό το μοντέλο είναι σε πιο προχωρημένου στάδιο. Τα σχήματα ήταν: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat και η κοινοπραξία Acciona Concesiones – Μυτιληναίος.

Πλέον, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για να υποβληθούν προσεχώς και οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους, αν και η β΄ φάση περιλαμβάνει πρώτα και τον ανταγωνιστικό διάλογο. Στόχος του υπ. Υποδομών είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις ώστε μέσα στο 2021 να έχουν δοθεί οι οικονομικές προσφορές και να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει τα ακόλουθα διακριτά τμήματα: Το τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος μήκους 16,4 χλμ., το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος μήκους 25,7 χλμ. και το τμήμα Πύλος – Μεθώνη μήκους 7,9 χλμ.

Η διάρκεια της σύμβασης μέσω ΣΔΙΤ θα είναι 360 μήνες (30 χρόνια), ενώ συνήθως σε τέτοια έργα η αποπληρωμή γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας ή άλλες τμηματικές καταβολές.

Θεωρείται κομβικό έργο για την περιοχή, μάλιστα όταν τον Ιανουάριο το έργο περνούσε στη β’ φάση, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, δήλωνε ότι πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ένα έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Αυτοκινητόδρομοι: «Ξεφεύγει» ο Περιστέρης – Επένδυση – «μαμούθ»

Παρά τα διοικητικά προβλήμα ταλανίζουν τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η νέα επένδυση του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ επιβεβαιώνει τη βούληση για ενίσχυση του προγράμματος παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr το νέο μεγάλο σχέδιο του κατασκευαστικού κολοσσού.

Η «είσοδος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στον τομέα των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων, έστω και μέσω του αρχικού σταδίου της υποβολής αιτήσεων, μια και ακόμα εκκρεμεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, «ανεβάζει τον πήχη» των επενδύσεων του ενεργειακού γκρουπ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες άνω του στόχου των 3GW.

Σημειώνεται ότι η Τέρνα Εεργειακή είχε εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο το οποίο ως βασικό στόχο έχει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να προσεγγίσει τα 2.800 MW μέσα στην επόμενη πενταετία. Αν συνυπολογίσουμε το project των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW (120 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Καστρακίου, 103 MW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Πουρναρίου, 42 ΜW στον Τεχνητό Ταμιευτήρα Στράτου), τότε προκύπτει ότι το γκρουπ «είναι στον δρόμο» για τα 3.000MW.

Όπως αναφέραμε βέβαια, ακόμα η αγορά είναι εν αναμονή του σχετικού πλαισίου, για την ώρα έχουμε την υποβολή στη ΡΑΕ των αιτήσεων για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για (3) τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, επένδυση ύψους 170 εκατ. ευρώ. Προφανώς στη συνέχεια, και εφόσον… εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα ακολουθήσουν άλλες διαδικασίες, με αδειοδοτήσεις, περιβαλλοντικές άδειες κ.λπ.

Ωστόσο, ακόμα και αν χρειάζεται χρόνος ωρίμανσης, που εκτιμάται όμως ότι δεν θα είναι μάλλον μακρύς, ο όμιλος εισέρχεται σε μια «φρέσκια» αγορά, ταχέως αναπτυσσόμενη, συνδυάζοντας «ήλιο και νερό», ακολουθώντας το μοντέλο που παρατηρείται σε άλλες χώρες και αγορές.

Η νέα επένδυση του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έρχεται να προστεθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής κι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας που έχει ήδη ανακοινωθεί και το οποίο αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και την υλοποίηση έργων αποθήκευσης ενέργειας με αντλησοταμίευση στην Ελλάδα.

Ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε Ελλάδα κι εξωτερικό ανέρχεται σε 1373 MW, ενώ επιπλέον 430 MW είναι υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή.

Αυτοκίνητόδρομοι: Δυναμικές κινήσεις από Μυτιληναίο

Την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της Egnatia Group ανακοίνωσε η Mytilineos, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η Mytilineos θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την Egnatia Group.

Η εταιρεία επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς, όπως επισημαίνει, αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων ΑΠΕ. H Mytilineos, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το συνολικό κόστος για τη Mytilineos τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Mytilineos συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της Egnatia Group, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

  • ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης
300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)
100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021

  • ΑΠΕ στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021
501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)
362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022
4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης

  • Αποθήκευση Ενέργειας

25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

  • Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

«Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της Mytilineos, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr