Apple: Σάλος με αυτό που έκανε – Τσεκάρετε τα κινητά σας

Apple: Άφησε έξω από τη νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης το 90% των κατόχων iPhone.  Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια αναμονής, η Apple επιτέλους μπήκε στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα παρουσιάσουμε σημαντικές νέες δυνατότητες νοημοσύνης που ελπίζουμε να εμπνεύσουν τους προγραμματιστές, να ευχαριστήσουν τους χρήστες και να κάνουν τις πλατφόρμες μας ακόμα πιο έξυπνες και πιο χρήσιμες από ποτέ», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tim Cook, στο Worldwide Developer Conference (WWDC), όπου παρουσιάστηκαν οι νέες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης των προϊόντων της Apple.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες τις οποίες έδωσε αργότερα η εταιρεία στην κεντρική ομιλία και στην ιστοσελίδα της, έδειξαν ότι αυτό το τεχνολογικό άλμα δεν είναι για όλους.

Οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμες μόνο στους χρήστες iPhone που έχουν ένα από τα δύο πιο ισχυρά μοντέλα — το 15 Pro και το 15 Pro Max — και για φέτος, θα περιορίζονται στους χρήστες που μιλούν και γράφουν στα αγγλικά των ΗΠΑ.

Το νέο σύστημα Apple Intelligence και η αναμενόμενη ανανέωση του Siri θα έρθουν το φθινόπωρο και σε δοκιμαστική φάση, με το νέο λειτουργικό σύστημα iOS 18. Όμως, όπως γράφει η El Pais, πάνω από το 90% των σημερινών χρηστών iPhone δεν θα μπορέσουν να τα δοκιμάσουν, εάν δεν αγοράσουν ένα νέο smartphone.

Αν και επίσημα στοιχεία από την Apple δεν υπάρχουν, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ενεργοί χρήστες iPhone παγκοσμίως. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα iPhone 15 Pro και Pro Max θα μπορούσαν να αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι το Apple Intelligence δεν θα έφτανε ούτε στο 7% των συνολικών χρηστών του iPhone. Επιπλέον, από το ποσοστό αυτό θα εξαιρεθούν προς το παρόν και όλοι οι χρήστες εκτός των ΗΠΑ.

Για όσους έχουν iPhone 15 Pro και Pro Max (αν και συνολικά 24 μοντέλα του iPhone είναι συμβατά με το νέο iOS 18), το Apple Intelligence θα προσφέρει λειτουργίες όπως σύνοψη εγγράφων, σημειώσεων, ήχου και τηλεφωνικών κλήσεων, προτεινόμενες απαντήσεις σε μηνύματα, αναθεώρηση κειμένων και διόρθωση στυλ και τόνου. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων emoji και εικόνων από την αρχή με μερικές απλές οδηγίες.

Ο ανανεωμένος ψηφιακός βοηθός Siri θα μπορεί να κατανοεί πολύ καλύτερα τα αιτήματα, να «θυμάται» το ιστορικό μιας συνομιλίας με τον χρήστη και να ζητά από το ChatGPT να δώσει λύσεις σε τυχόν ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει.

Πέρα από iPhones, το Apple Intelligence και το νέο Siri θα είναι επίσης διαθέσιμα σε tablet και υπολογιστές με επεξεργαστές Apple — τον M1 ή νεότερο.

Πρακτικά, θα αφορά πέντε από τα 15 μοντέλα του iPad που είναι συμβατά με το λειτουργικό σύστημα iPadOS 18 καθώς και 13 από τα 18 μοντέλα υπολογιστών συμβατά με macOS 15 Sequoia.

Η Apple ξεκίνησε να πουλά Mac με επεξεργαστές Apple το 2020, iPads Pro το 2021 και iPads Air το 2022. Όλα τα μοντέλα iPad mini και iPad χωρίς αυτούς τους επεξεργαστές δεν θα έχουν τις νέες έξυπνες δυνατότητες.

Την ίδια στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα φτάσει στα γυαλιά μικτής πραγματικότητας Vision Pro, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες και εξελιγμένες συσκευές της εταιρείας, εξοπλισμένη με επεξεργαστή M2 και με υπεραρκετή χωρητικότητα.

Apple: Κάνει την κίνησή της στην τεχνητή νοημοσύνη – Φέρνει το ChatGPT στο iPhone

Να καλύψει το χαμένο έδαφος στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, στην οποία είχε μείνει πίσω, επιχειρεί η Apple, ενισχύοντας τον φωνητικό βοηθό Siri και τα λειτουργικά της συστήματα με το ChatGPT της OpenAI.

Η εταιρεία του iPhone ανακοίνωσε αλλαγές στο Siri καθώς και μια σειρά από άλλα νέα χαρακτηριστικά στην ετήσια εκδήλωσή της για προγραμματιστές.

Πρόκειται για κομμάτια ενός νέου εξατομικευμένου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται «Apple Intelligence» και στοχεύει να προσφέρει στους χρήστες έναν τρόπο να πλοηγούνται πιο εύκολα στις συσκευές της Apple.

Τα updates στα λειτουργικά συστήματα του iPhone και του Mac θα επιτρέψουν την πρόσβαση στο ChatGPT μέσω μιας συνεργασίας με την OpenAI.

Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση άλλων εργαλείων, όπως της δημιουργίας κειμένου και περιεχομένου. Η δοκιμαστική έκδοση θα είναι διαθέσιμη το φθινόπωρο.

Οι ανακοινώσεις της Apple δεν έγιναν δεκτές με θετικό τρόπος από όλους. Ο Elon Musk, CEO της Tesla και του X, απείλησε να απαγορεύσει τα iPhones από τις εταιρείες του λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

«Η Apple δεν έχει ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει όταν παραδίδει τα δεδομένα σας στην OpenAI», έγραψε στο X. «Σας πουλάνε στον επόμενο».

Η Apple πιέζεται να εισαγάγει νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της, καθώς οι αντίπαλοί της που έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία σημειώνουν μεγάλη άνοδο.

Η Microsoft την ξεπέρασε για να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο τον Ιανουάριο, ενώ στις αρχές Ιουνίου την ξεπέρασε και η Nvidia.