Αποζημιώσεις – Κακοκαιρία: Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους έμειναν χωρίς ρεύμα – Δες πόση αποζημίωση δικαιούσαι

Αποζημιώσεις – Κακοκαιρία: «Θα αποζημιωθούν όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα πάνω από 24ωρο λόγω της κακοκαιρίας», ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντο, Κώστας Σκρέκας. Όλες οι λεπτομέρειες για τις Αποζημιώσεις από την Κακοκαιρία στο xristika.gr.

Αποζημιώσεις στους πολίτες που έμειναν χωρίς ρεύμα πάνω από ένα 24ωρο λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε αποζημιώσεις και παραδέχθηκε οτι δεν κύλησαν όλα όπως θα έπρεπε, εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα.

«Δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλα πήγαν τέλεια, όταν νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, από το πέρασμα της κακοκαιρίας», είπε ενώ ανέφερε πως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο μηχανισμός του προσπαθεί να βελτιωθεί. Τόνισε ότι γίνονται έργα υποδομής και ξεκινά μια γιγαντιαία προσπάθεια για την υπογειοποίηση καλωδίων της ΔΕΗ.

Αποζημιώσεις – Κακοκαιρία: Τι είπε για τις αποζημιώσεις

Σχετικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι για τις οικιακές συσκευές που υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος έχει ανοίξει ήδη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να υποβάλουν τα στοιχεία τους οι δικαιούχοι και για να δηλώσουν την ζημιά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι θα αποζημιωθούν αυτοί που έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από 24 ώρες, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στα ποσά που σχεδιάζεται να δοθούν. Υπογράμμισε ακόμα ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει την εγκατάσταση 4 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να γνωρίζουν οι τεχνικοί που ακριβώς υπάρχει βλάβη.

Για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε ότι θα δοθεί και τον Φεβρουάριο και υπογράμμισε ότι η επιδότηση θα είναι ανάλογη της αύξησης που θα υπάρξει στην χονδρεμπορική.

«Για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ανέφερε ότι έχει δοθεί 15 ημέρες παράταση και όπως είπε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί κατά 3 φορές οι αιτήσεις που ανήκουν σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρχουν οι δικαιούχοι και επιλαχόντες.

Όσοι κάνουν αίτηση θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τόνισε ότι αυτή θα αυξηθεί κατά 30% .

Αποζημιώσεις – Κακοκαιρία: Πώς θα διεκδικήσετε μέχρι 100.000 ευρώ από την Αττική Οδό

Τη δυνατότητα όσων πολιτών εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό εν μέσω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» να διεκδικήσουν σημαντικές αποζημιώσεις, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηβασιλείου.

Συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι οδηγοί μπορούν να ζητήσουν για «ψυχική οδύνη» ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 100.000 ευρώ!

Την ίδια άποψη έχουν και δικηγόροι, όπως η Εβίτα Βαρελά που μίλησε στον σταθμό, και σημείωσε ότι αποτελεί δικαίωμα όλων να ζητήσουν αποζημίωση, ειδικά εφόν κινδύνευσε η υγεία τους. Μάλιστα, δεν απέκλεισε και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους της Αττικής Οδού.

Το πράσινο φως για αποζημιώσεις έδωσε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι οδηγοί που εγκλωβίστηκαν δεν χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας και να διεκδικήσουν μεγάλες αποζημιώσεις.

Για το ίδιο θέμα πραγματοποίησε παρέμβαση και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ αναφέρει μεταξύ άλλων πως πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες που αναλογούν.

«Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ)» σημειώνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου Αττικής και των υπολοίπων περιοχών, που επλήγησαν από την κακοκαιρία, βίωσαν πρωτόγνωρες καταστάσεις, απαράδεκτες για ένα σύγχρονο κράτος που οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τους πολίτες του.

» Πέραν των πολιτικών ευθυνών των αρμοδίων φορέων, πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες, που αναλογούν.

» Οι πληγέντες πολίτες δικαιούνται πραγματικής και πλήρους αποζημίωσης και ικανοποίησης της ηθικής τους βλάβης. Η οριζόντια και συμβολική παροχή ποσών, στα πλαίσια, προφανώς, της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποζημιωτική ευθύνη, που υπέχουν τόσο το Δημόσιο και οι ΟΤΑ, όσο και οι ιδιωτικές εταιρίες (π.χ. παραχωρησιούχοι, ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ).

» Ο ΔΣΑ και τα μέλη του θα σταθούν αρωγοί στους πληγέντες.

» Είναι, τέλος, αυτονόητο ότι η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει χωρίς χρονοτριβή τα προβλήματα και τις ζημίες που προκλήθηκαν στις δημόσιες υποδομές, ώστε να αποκατασταθεί άμεσα και με ασφάλεια η οικονομική και κοινωνική ζωή.

» 2. Η αδυναμία διενέργειας διαδικαστικών πράξεων, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

» Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να προβεί άμεσα στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου όσες διαδικαστικές πράξεις δεν διενεργήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας και της μη λειτουργίας, εκ του λόγου αυτού, των Δικαστηρίων, να θεωρηθούν εμπρόθεσμες, ακόμη και εάν διενεργηθούν μετά την λήξη των εκτάκτων περιστάσεων και όσες προθεσμίες δεν κατέστη εφικτό να τηρηθούν για τους ίδιους λόγους, να μην χαθούν.

» Τούτο αφορά τις πολιτικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, καθώς και όσες αφορούν σε διοικητικές προσφυγές ή άλλες ενέργειες ενώπιον διοικητικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις είχαν εισαχθεί και κατά την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή των εργασιών τους λόγω COVID-19 (βλ. άρθρα 83, 84 ν. 4790/2021).

» Συγκροτήθηκε Επιτροπή του ΔΣ του ΔΣΑ με τη συμμετοχή του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και των συμβούλων Φώτη Γιαννούλα, Σωτήρη Διαμαντόπουλου, Δημήτρη Λυρίτση και Θεόδωρου Μαντά, προκειμένου να συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αντικείμενο την προώθηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων».